Reklama

Reklama

Ženám nelze nikdy zcela důvěřovat, ani těm nejlepším... Kdesi v útrobách trezoru londýnské banky Cox & Company leží schránka se jménem doktora Watsona, která má být otevřena až padesát let po jeho smrti. Obsahuje vzpomínky na dlouholeté přátelství s mužem, jenž povýšil schopnost dedukce na umění. Během života doktor Watson zaznamenal nějakých šedesát případů, demonstrujících jedinečný detektivní dar Sherlocka Holmese. Ovšem zažili i jiná dobrodružství, jež se Watson z diskrétních důvodů rozhodl až do jisté doby před veřejností utajit. Jednalo se o události takříkajíc delikátní osobní povahy. A jedno takové dobrodružství začíná v srpnu 1887, kdy se oba přátelé vracejí z Yorkshiru, kde Sherlock vyřešil záhadnou vraždu admirála Abernettiho. Události uvede do pohybu anonymní pozvání na vystoupení Ruského carského baletu... Snímek Soukromý život Sherlocka Holmese natočil v roce 1970 podle vlastního scénáře a ve vlastní produkci klasik hollywoodského filmu Billy Wilder a kromě důmyslného případu v něm předkládá ještě jedno paralelní téma, kterým je Holmesův vztah k ženám, jenž se v jemně potlačené podobě vine celým filmem. Sherlocka Holmese ztvárnil tehdy devětatřicetiletý britský herec Robert Stephens, jehož nadějnou kariéru překazilo nadměrné pití. Sherlockovu osudovou ženu si zahrála francouzská herečka Genevieve Pageová. Inteligentní film plný suchého anglického humoru ve své době u diváků příliš neuspěl a teprve postupem času se dočkal uznání, které mu bezesporu patří. (Česká televize)

(více)

Recenze (85)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Skvostná první půle (Watson a ruský balet, Watson a ruský balet!!), kterou zdobí výtečný humor i zajímavě se rozvíjející případ. Druhá půlka už bohužel stagnuje a nepokračuje v tom, co hbitě zahájila část předchozí, humoru je zde méně, děj stagnuje a tempo opadá stejně rychle, jako pěna u blbě načepovanýho piva. Díky ti Evulienko za tip, stejně jako pravdivou tezi o inspiraci pro Sherlocka od BBC. Závěrem zvolávám - na takový Johnlocky nemá ani Moffat koule a že vystříhnutý materiál (dle toho, co Evu píše) musí být zajímavým a to přes to, že by tempo činil ještě více strádajícím. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

I Sherlock Holmes byl jenom člověk. Arthur Conan Doyle musel rotovat v hrobě, když skrze perspektivu Billyho Wildera zjistil, jaký člověk. Skvělý detektiv, jeden z nejlepších, to bezpochyby, ale co třeba jeho zkušenosti se ženami? Jednou větou: „Kleptomanky, nymfomanky, pyromanky…“. Není divu, když většinu času tráví s kolegou Watsonem a služebnou Hudsonovou, která pokud měla nějaká nejlepší léta, má je už dávno za sebou („Paní Hudsonová, co abyste zašla do kuchyně a smyla si tam ten výraz nelibosti?“). Když u domovních dveří znenadání stojí pohledná dívka bez paměti, Holmes neváhá a chopí se příležitosti. Wilder však Holmesovy dedukační schopnosti neignoruje, vymyslel pro něj spletitý případ, v němž figuruje zmizelý belgický vědec, kanárci, trpaslíci a velká vodní příšera. Vše vyústí do pointy, ze které by měl radost Jules Verne. Po pravdě, na film s takovým názvem je samotnému vyšetřování věnováno až příliš prostoru a vážnosti. Čekal jsem, že Wilder z podobného nápadu dokáže vytěžit více než pár minut suše konverzačního humoru (taky jde o kompletně britský snímek). Soukromý život jako typická wilderovka začíná vnitřním monologem jedné z postav, jeho forma je ale malinko odlišná – protentokrát spoléhá na více kratších scén, což poměrně dlouhému a předvídatelnému filmu přidává na dynamice. Inu, mohlo být lépe, ale buďme rádi, že nebylo hůře. 70% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zábavné, vtipné, originální, vkusné, stylové, ironické a melancholické zároveň. Podivuhodný pohled na osobu Sherlocka Holmese, zvlášť zajímavé pro toho, kdo s pozorností sleduje tenhle žánr od třicátých až do devadesátých let. Jaký byl vztah mezi Sherlockem a doktorem Watsonem? Že by homosexuální? I to příjde na chvíli v úvahu - možná by tomu tak však bylo lépe, protože ženské zasahují do Sherlockova život mnohem více, než si to sám připouští. Vybroušený, inteligentní scénář a brilantní režie - co více by si labužník mohl přát! ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Watson, I've never said 'elementary my dear Watson' in my life!" Když je Sherlock Holmes požádán, aby navštívil stárnoucí ruskou primabalerinu, samozřejmě očekává řešení nějakého pikantního případu z vyšších vrstev, nikoli nabídku stát se otcem jejího dítěte. Ne, superpotomek s geniální myslí po otci a fyzičkou po matce zplozen nebude, zato je touto zahanbující epizodou nastolena otázka, jak je to vlastně s citovým životem Sherlocka Holmese a zda v něm nějak figuruje doktor Watson... Tento film je Popelkou Wilderovy filmografie spíš kvůli komplikovaným okolnostem distribuce a několikerému přestříhání (více v mém článku) než z důvodů nekvality. Původní struktura scénáře kladla nejprve vedle sebe několik menších případů, které se později ukázaly být plné indicií k řešení toho hlavního ve Skotsku. Z původní verze (podle IMDB asi 200 minut) nejdřív zmizely dva případy o délce 15 a 30 minut, jeden flashback z Holmesových studijních let a postavy inspektora Lestradea a bankéře, hrané Edwardem Foxem a Johnem Williamsem. Kontinuitu vyprávění tento zásah pravděpodobně nenarušil, ale zkoumání tématu z titulu filmu už nepochybně ano. Ještě horší musel být zásah, který film okleštil později kvůli uvedení v televizi. Protože začátek filmu naznačuje možnost, že Holmes je homosexuál, citově fixovaný na Watsona a britská televize to v 70. letech odmítla akceptovat, film přišel přibližně o půl hodiny čistého času a tím už chtě nechtě musela utrpět zápletka v divadle, která je jen zdánlivě slepou uličkou a později se - jak jinak - ukáže, že souvisí s hlavním případem. To jsou pravděpodobné důvody, proč je film hodnocen tak rozporuplně - různí lidé viděli různé verze. Já osobně jsem bohužel viděl tu nejkratší (121 minut), ale i tak mám ten film rád. Wilderovi a I.A.L. Diamondovi se podařilo vytvořit vtipný, tajemný a při vší nadsázce uvěřitelný případ, který by možná obstál i ve vážném podání (tedy "vážném" asi jako Pes Baskervillský). Na pečlivém scénáři je znát, že autoři provedli důkladné rešerše látky a přestože nabízejí nevážnou alternativu nebo dokonce polemiku s kanonickým dílem A.C.Doylea, nemyslím, že by pravověrné fanoušky mohla otrávit. Pokud bude někdy věnována péče nalezení zmíněných dějových odřezků, které jsou ve většině považovány za ztracené, snad se někdy dočkáme filmu v původní podobě. 80% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Úvodní epizoda, v níž Sherlock raději předstírá homosexualitu, než aby v Benátkách vyměnil stradivárky za své sperma, nemá kromě přirovnání případu k Labutímu jezeru žádný odraz v následujícím dění. To se „Holmesianovi“ na režisérské židli podařilo ozbrojit břitkými dialogy, suchým humorem i lehce melancholickou náladou, kdy se ten, co není „horlivý ctitel ženského pokolení“, nejdřív stane vepřem hledajícím lanýže, aby pak jak puberťačka bláznivá čekal na deštníkovou morseovku. Jediné mínus spatřuji v tom, že zatímco Robert Stephens připomínající Alana Rickmana zapadl do role znamenitě, z Watsona učinili prostřednictvím Blakelyho rozjařeného troubu se sklony k afektu. To však nebrání tomu, aby autor seriálového Sherlocka Mark Gatiss viděl v téhle své přiznané inspiraci zoufale nevyřčenou zamilovanost Holmese do svého asistenta. Je fakt, že i Wilder jí tam chtěl, ale já ji nepostřehnul.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

So Sherlockom nemám veľké skúsenosti, ale tento pohľad na detektíva, ktorý je ikonou svojho remesla sa mi zdal nie príliš vydarený. Aj keď snaha o nadľahčenie príbehu z tohto pohľadu je zrejmá (Holmes - narkoman fičiaci si na heroíne, vydávajúci sa za homosexuála a trápiaci sa so vzťahmi so ženami). Nič to, všetko to zachráni prípad, s ktorým si ani 'pán detektív' nevie rady, no s využitím anglického šarmu sa všetko vyrieši a mne to celkom príjemne uplynulo. 70%. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Nakonec plný počet a plné uspokojení, i proto, že mi chvíli trvalo, než jsem našla jediné možné řešení filmu, smysluplně zahrnující a objasňující všechny indicie, zdánlivé rozpory, banality, klišé a předvídatelná žánrová zakončení, jež by byla muže takového formátu nehodná. *** Watson by to mohl zanést do análů pod názvem Případ rezistentního detektiva. *** Génius Sherlocka Holmese se tu představuje v nostalgicky rezignované poloze, jako někdo, kdo právě všechny očekávatelné konce zná a kdo ví, že kolem dokola není jediný rovnocenný partner (partnerka), který by kartami zamíchal zajímavě. *** Když se tedy na scéně objeví nastražená léčka v podobě tajemné ženy, Sherlock si jí sice je vědom, ale rozhodne se nechat všemu volný průběh, neřešit případ, dát světu (a dámě) navenek šanci, aby ho překvapil (po patřičném úvodu v podobě Watsonových narážek na jeho přehlíživý vztah k ženám a příliš banálního podezření z homosexuality), jen aby se na konci ujistil, že jeho nedůvěra v zajímavost okolních dějů a lidí je naprosto oprávněná, a vrátil se k útěše kokainových injekcí. *** Je od začátku patrné, že detektiv si je vědom všech indicií, významně se odmlčuje, kdykoli narazí na nějakou nesrovnalost, ale pak navenek jedná, jako by nástrahy neprohlédl, zvědavý zdánlivě sedá na vějičky, avšak k jeho očekávanému zklamání se případ v podstatě přesto vyřeší sám jenom proto, že Sherlock tam je a pozorouje dění kolem sebe a nahrává mu (např. bratr Mycroft se vyloženě nemůže dočkat a všechno mu polopatě prozradí, nervózní, že mu Sherlock nečekaně sezobal návnady i s navijákem; a mata hari se také vyautuje sama, aniž by tomu musel pomáhat - stačil na ni Mycroft a tajná služba Jejího Veličenstva), a nadto se přirozeně prokáže, že ženám nejen nelze důvěřovat, ale že proklamovaná nejlepší protivnice z nejlepších nebyla ani dost chytrá, aby poté, co ji vytáhl z bryndy, do které se namočila úplně sama, když si s ním začala, aniž by on hnul prstem, nepřišla do roka o krk hned při dalším úkolu. A ještě ke všemu je nechutně romantická a sentimentální. Sherlock může na konci jen pokrčit rameny, já vám to říkal, ženy za to nestojí a svět je dokonale čitelný, i když se o to nesnažím, tak mě nechejte mým umělým rájům. A Watsonovi nezbývá než mlčky kapitulovat. *** ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Absolútne newilderovské. Je to "iba" nadpriemerná nie úplne klasická Holmesovka takmer bez nejakého výrazného autorského vkladu. Spielbergova Pyramída hrôzy je ako alternatívna Holmesovka oveľa lepšia 7/10 ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Estetikou se to blíží Tajemství hradu v Karpatech Oldřicha Lipského, který je ovšem mnohem nápaditější a vtipnější. O soukromém životě Sherlocka Holmese se nedozvíte o nic víc, než co ve svých detektivnách popsal Doyle. Přes zajímavý a zábavný námět, který zahrnuje populární steampunkové motivy, film trpí na plytký a roztahaný scénář, průměrné výkony, jež místo vtipnosti často nasazují spíše přehnaně divadelní herectví, a nízký rozpočet, což lze poznat na televizně kulisovém vizuálu (což by nemusela být nutně slabost, jak se lze přesvědčit u Lipského nebo u Monty Pythons). ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Bezesporu výborný film nabízející zajímavý příběh, vtipné dialogy a kvalitní herecké výkony. Ovšem mě, jakožto milovníka klasických příběhů od Conana Doyla, silně iritovaly určité změny u charakteru Holmesova bratra a tak i přes veškeré výše zmíněné klady nemohu dát více než tři hvězdy. Pro jondzavid: Sherlock užívá kokain v dobách, kdy nemá žádný případ i v klasických příbězích a není to tedy žádný originální nápad scénáristů. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Jako by Billy ztrácel svůj vtip, talent pro trefné situace, inteligentně humorné dialogy i zábavné a zároveň kritické zápletky. Tohle jedno zakolísání mu lehce odpustím, podstatně hůř však ty dvě hodiny na nepohodlné sedačce v kině... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keďže je to Sherlock a zároveň Wilder, tak to priemer byť nikdy nemôže. Pre mňa je to ale stále iba ďalší dôkaz pre nás, ktorí sme v 15tich prečítali každého Sherlocka, ktorý bol k dispozícii v knižniciach, že to kúzlo imaginácie sa jednoducho do ľubovolného filmu prepašovať nedá. Dá sa to okoreniť jemným, niekedy sarkastickým humorom a vhodne zvolenými lokáciami, ale to pravé orechové, čiže anglicky sychravé a elegantné to stopercentne nikdy nebude. Prípad je stále tajomný, rozprávaný s nadhľadom, zároveň si však myslím, že Stephens nebol najvhodnejšou voľbou a v kombinácii s omnoho Sherlockovejším Leem pôsobí tento casting trochu divne. Ale je to aj o Sherlockovom súkromí, ktoré prináša jedno vzácne poznanie a zároveň ústrednú myšlienku filmu, totiž že ženám sa veriť nedá! Z tohto hľadiska tieto dve hodiny strateným časom byť nemôžu, je to totiž lepšie, ako to zistiť po 30 rokoch manželstva :) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jinak pojaté dobrodružství Sherlocka Holmese, jehož název sice odkazuje na soukromý "nepátrací" život, ale přesto zde nechybí zapeklitý případ, který může vyřešit jedině s pomocí Watsona. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Podle názvu jsem čekala důkladnější pohled do soukromí obou protagonistů, koneckonců jejich letitý vztah je mi taky záhadou. Toho tam zas tolik nebylo, vlastně jen na začátku filmu, kdy Sherlock vtipně vyklouzne ze svodů ruské primabaleriny, zatímco dr. Watson se mezi baletkami cítí jako ryba ve vodě. Pak už přichází na řadu tradiční šerlokovské pátrání, na jehož počátku je - jak jinak - tajuplná neznámá, která zazvoní u domu v Baker Street. Objev střídá objev, dedukce dedukci a podíváme se i po malebných skotských hradech. Příjemná podívaná, která nenudí. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Je to len výplod vašej fantázie Watson. Holmes! Ako môžte hovoriť o výplode mojej fantázie, keď mi už celé roky tvrdíte, že ja som žiadnu fantáziu nikdy ani nemal!! Brilantný suchý britský humor, ktorým je popretkávaný celý tento film je jednou z jeho najsilnejších stránok. So samotným príbehom to už také jednoznačné nie je. Dej filmu je zaujímavý a napínavý avšak je v ňom aj cítiť isté trhliny spôsobené jeho zostrihaním ešte v čase jeho vzniku, kedy bol skrátený a ochudobnený najmä o časti týkajúce sa možnosti homosexuálneho vzťahu medzi Watsonom a Holmesom. Nepochybnou skutočnosťou však je, že mnohé námety z tohto filmu boli použité v najnovšej seriálovej verzii Sherlocka od BBC. Pričom hlavná dejová línia filmu je zrejmým námetom časti Scandal in Belgravia. Počas celej doby pozerania tohto filmu som asi práve preto, mala pocit deja vu, kedy je mnoho scén veľmi podobných jej novšej verzii a viacero drobných útržkov konverzácií je tiež využitých v rôznych častiach tejto série. Preto aj toto najnovšie spracovanie považujem za isté vzdanie pocty autorom tohto filmu, ktorý vo svojej dobe zostal bohužiaľ nepochopený a takmer nepovšimnutý a odporúčam ho do pozornosti všetkým milovníkom príbehov Sherlocka Holmesa. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Shrelock laškuje se sexuální orientací a homosexuálním spolubydlení s Watsonem dávno před tím, než přišel Benedict Cumberbatch! Billy Wilder měl bláznivější a třeskutější filmy, tenhle je anglicky suchý, ale vtipný je taky, i když méně okázalým způsobem. Diváka vezme na cestu po Skotsku, kde najde všechno – dudy, kilty, hrady i Lochnesku. Ještě navíc se Sherlock ukáže jako muž, který si umí ženy držet od těla, ale zcela imunní k nim není. SHRNUTÍ: Irena Adlerová nebyla jediná! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Je žel znát, že film vznikl přestříháním, ale popravdě, 200 minut bych nedal. I zde je totiž znát jakási unavenost a nedotaženost. Jsou zde skvělé drobné vtípky, není to žádná řachanda, spíš určitý slovní humor, sem tam nějaký obrazový gag (kropicí vůz), ale skutečně to působí utahaně. Na druhou stranu mne to udrželo koukat až do konce a čekat, co se z toho vyvrbí. Konec mne poněkud zklamal, žádné velké finále se neděje, i když kázání od královny je výborné. Watson tancující s ruskými baletkami si ale ukradl nejlepší scénu pro sebe... Jinak, k té nedotaženosti - čekal bych, že se někde ještě objeví ta ruská primabalerína, že bude ještě nějaké ťuknutí nebo vtip na možné drby po tom Labutím jezeře, a ostatně svým stylem vlastně tenhle film nepřekračuje Záhadu v Čechách, kde se Holmes také postaví fikané ženě a přijde mi to zábavnější. Celkově nadprůměr, pobaví, příjemně uplyne, některé scény a hlášky jsou dokonalé, ale přesto k úplné spokojenosti něco chybělo. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Není třeba se ostýchat, pane Watsone.. Mezi doktory a detektivy je to snad krajně neobvyklé, ovšem v baletu, v baletu je to zcela běžné.." ;) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná detektivka ze staré školy, nechybí humor, nadhled, elegance.. Robert Stephens se mi jako Sherlock moc líbil, pro jeho lidskou rozporuplnost - od geniality ke drogám - nacházím v sobě dostatek pochopení, navíc souhlasím s tím, že ženám nelze zcela důvěřovat.. ()

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Reklama

Reklama