Reklama

Reklama

Yookryongi nareusha

(seriál)
  • Jižní Korea 육룡이 나르샤 (více)

Epizody(50)

Když se z popela království Korjo vynoří stát Čoson, šest draků se zapojí do velkého boje o moc a svrchovanou nadvládu. (Netflix)

Recenze (3)

EsterH 

všechny recenze uživatele

Ako 50 hodín dejepisu by to bolo fajn - v titulkoch vám pripomenú kto je kto a dokonca, kým bude v budúcnosti. Ak by som to mala posudzovať ako príbeh - zo začiatku, kým boli hlavní hrdinovia ešte deti som bola úplne nadšená, aj stred bol fajn, ale po zhruba 20 častiach začala byť hlavná prevažne  politika a mala som problém dopozerať to skôr zo zotrvačnosti. ()

Wiluna 

všechny recenze uživatele

Ďalší hlboký príbeh z kórejskej filmovej dielne, ktorému však bohužiaľ veľmi uškodilo prílišné (aj keď kvalitné) politikárčenie, zbytočne rozťahané do 50 dielov. Preto nedokážem dať plných 5*. Okresať ho o 30 by bolo ideálne a dejová linka by pridala len na sile a vtiahla diváka o to hlbšie. Skutočne bohužiaľ, pretože celkovo príbeh je nádherný, hlboký a herecké výkony geniálne. Snímka ma veľké množstvo intenzívnych „citových“ momentov, nečakaných zvratov a silných dialógov, pri ktorých človek musí rozmýšľať nad ich skutočným významom. Najzaujímavejšou postavou, ako po hereckej tak i charakterovej stránke, bol pre mňa jednoznačne Byun Yo Han v úlohe Yi Bang-ji, ktorý sa postaral o jednu z najemotívnejších scén celého príbehu. Paradoxne nešlo o ťahy s mečom, ale o precítené zaspievanie balady „Pieseň zelených hôr“. ()

Reklama

Krysap 

všechny recenze uživatele

Tak za první cca půlku bych dala 3*, za druhou a hlavně za posledních cca 10 dílů klidně 5*. Všechno začalo jako dobrodružný seriál, aby se to postupně změnilo v epickou, napínavou a dramatickou hodinu korejskýho dějepisu. Možná je vhodnější se před sledováním druhý půlky trošku podívat aspoň na wikipedii, kdo byl král Taejong, jaká byla jeho cesta k trůnu a hlavně co jako král dokázal. Neznalý divák by totiž jinak mohl být z vývoje událostí v seriálu poněkud.. no.. překvapen až znechucen. Já jsem naopak byla naprosto nadšená, osobnost Yi Bang Wona byla podle mě perfektně vykreslená a velmi důvěryhodně zahraná. A dokonce jsem se ke konci dočkala i okamžiku, kdy zavládne mečem (protože ten má skoro na všech fotkách, ale v reálu pak měl maximálně luk). Jenom to nebylo zrovna moc.. Ale nebudu spoilovat, to musíte vidět sami! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (2)

  • Pro ty, co korejskou historii hltají jako vodu po procházce vyprahlou savanou, je zde od samotných autorů jakési vodítko, které by jim mohlo pomoci propojit některé z událostí. Podle tvůrčí dvojice, tedy dvojice scenáristů Yeong-hyeon Kim a Sang-yeon Park, se v tomto padesátidílném případě jedná o prequel, tedy o dílo předcházející v dějové chronologii, velmi úspěšného historického seriálu Tree With Deep Roots (2011). A zároveň o i sequel, tedy o dílo navazující na původní dějovou linii, rozsáhlého historického seriálu The Great Queen Seondeok z roku 2009. (Conspi)
  • Jedna z hlavních rolí měla dle původních záměrů seriálových tvůrců připadnout i populární jihokorejské herečce, známé z působivého hudebně-dramatického filmového snímku Rockin' On Heaven's Door, Jin-hee Baek. Na úkor svých dalších televizních povinností ale nabídku jen krátce před začátkem natáčení odmítla. (Conspi)

Reklama

Reklama