Reklama

Reklama

Yookryongi nareusha

(seriál)
  • Jižní Korea 육룡이 나르샤 (více)

Epizody(50)

Když se z popela království Korjo vynoří stát Čoson, šest draků se zapojí do velkého boje o moc a svrchovanou nadvládu. (Netflix)

Recenze (3)

Wiluna 

všechny recenze uživatele

Ďalší hlboký príbeh z kórejskej filmovej dielne, ktorému však bohužiaľ veľmi uškodilo prílišné (aj keď kvalitné) politikárčenie, zbytočne rozťahané do 50 dielov. Preto nedokážem dať plných 5*. Okresať ho o 30 by bolo ideálne a dejová linka by pridala len na sile a vtiahla diváka o to hlbšie. Skutočne bohužiaľ, pretože celkovo príbeh je nádherný, hlboký a herecké výkony geniálne. Snímka ma veľké množstvo intenzívnych „citových“ momentov, nečakaných zvratov a silných dialógov, pri ktorých človek musí rozmýšľať nad ich skutočným významom. Najzaujímavejšou postavou, ako po hereckej tak i charakterovej stránke, bol pre mňa jednoznačne Byun Yo Han v úlohe Yi Bang-ji, ktorý sa postaral o jednu z najemotívnejších scén celého príbehu. Paradoxne nešlo o ťahy s mečom, ale o precítené zaspievanie balady „Pieseň zelených hôr“. ()

Krysap 

všechny recenze uživatele

Tak za první cca půlku bych dala 3*, za druhou a hlavně za posledních cca 10 dílů klidně 5*. Všechno začalo jako dobrodružný seriál, aby se to postupně změnilo v epickou, napínavou a dramatickou hodinu korejskýho dějepisu. Možná je vhodnější se před sledováním druhý půlky trošku podívat aspoň na wikipedii, kdo byl král Taejong, jaká byla jeho cesta k trůnu a hlavně co jako král dokázal. Neznalý divák by totiž jinak mohl být z vývoje událostí v seriálu poněkud.. no.. překvapen až znechucen. Já jsem naopak byla naprosto nadšená, osobnost Yi Bang Wona byla podle mě perfektně vykreslená a velmi důvěryhodně zahraná. A dokonce jsem se ke konci dočkala i okamžiku, kdy zavládne mečem (protože ten má skoro na všech fotkách, ale v reálu pak měl maximálně luk). Jenom to nebylo zrovna moc.. Ale nebudu spoilovat, to musíte vidět sami! ()

Reklama

EsterH 

všechny recenze uživatele

Ako 50 hodín dejepisu by to bolo fajn - v titulkoch vám pripomenú kto je kto a dokonca, kým bude v budúcnosti. Ak by som to mala posudzovať ako príbeh - zo začiatku, kým boli hlavní hrdinovia ešte deti som bola úplne nadšená, aj stred bol fajn, ale po zhruba 20 častiach začala byť hlavná prevažne  politika a mala som problém dopozerať to skôr zo zotrvačnosti. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (2)

  • Pro ty, co korejskou historii hltají jako vodu po procházce vyprahlou savanou, je zde od samotných autorů jakési vodítko, které by jim mohlo pomoci propojit některé z událostí. Podle tvůrčí dvojice, tedy dvojice scenáristů Yeong-hyeon Kim a Sang-yeon Park, se v tomto padesátidílném případě jedná o prequel, tedy o dílo předcházející v dějové chronologii, velmi úspěšného historického seriálu Tree With Deep Roots (2011). A zároveň o i sequel, tedy o dílo navazující na původní dějovou linii, rozsáhlého historického seriálu The Great Queen Seondeok z roku 2009. (Conspi)
  • Jedna z hlavních rolí měla dle původních záměrů seriálových tvůrců připadnout i populární jihokorejské herečce, známé z působivého hudebně-dramatického filmového snímku Rockin' On Heaven's Door, Jin-hee Baek. Na úkor svých dalších televizních povinností ale nabídku jen krátce před začátkem natáčení odmítla. (Conspi)

Reklama

Reklama