Reklama

Reklama

Ve hře je těžký hrdelní zločin, proto obžalovaný zaslouží tu nejlepší obhajobu... Napínavé drama ze soudní síně Svědek obžaloby bývá divadelními kritiky označováno za nejlepší divadelní hru legendární anglické spisovatelky Agathy Christie (1890–1976). V divadelní hře rozvedla zápletku stejnojmenné krátké povídky. Premiéra proběhla v roce 1953 na prknech londýnského divadla Winter Garden Theatre, o rok později se hra dočkala uvedení na Broadwayi. Tam slavila ještě větší divácký úspěch, proto o námět rychle projevili zájem filmoví producenti. Zakázku na zfilmování divadelní hry přijal jeden z nejvýznamnějších režisérů tehdejší doby Billy Wilder. Ten se poměrně věrně držel divadelní předlohy, zásadní rozdíl ale představuje ztvárnění postavy respektovaného právníka Sira Wilfrida Robartse. Slavný britský herec Charles Laughton ve filmu oproti seriózní podobě v předloze představuje osobitého lišáka, který srší hláškami a sarkasmem. Nejzkušenější soudní obhájce v Londýně se ujímá komplikovaného případu mladého muže, který byl obviněn z brutální vraždy starší zámožné vdovy. V roli obžalovaného naposledy zazářil na stříbrném plátně populární herec zlaté éry Hollywoodu Tyrone Power, který později tragicky zesnul při natáčení filmu Šalamoun a královna ze Sáby (1959). Obžalovaný Leonard Vole trvá na své nevině a díky svému osobnímu kouzlu dokáže přesvědčit mistra beznadějných případů, aby mu u soudu pomohl dokázat, že představuje spíš oběť než chladnokrevného vraha. Sir Robarts vymyslí důmyslný plán obhajoby, který ale fatálně závisí na výpovědi Leonardovy německé manželky Christine. V typické roli osudové ženy se zde představila Marlene Dietrichová. Její výpověď pod přísahou v soudní síni zcela změní průběh šetření a vede k mnoha šokujícím zvratům. Rameno spravedlnosti se totiž může načas vychýlit, pravda ale nakonec stejně vyjde najevo. (Česká televize)

(více)

Recenze (230)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Soudní přelíčení se vznášejícím se napětí o rozhodnutí viny či neviny. Kdy sám divák neví, jak to vlastně celé bylo. Schopný Billy Wilder režíruje výtečné drama, a nechává si všechny své trumfy až na samotný velký závěr. Výborní advokáti Charles Laughton a John Williams, kdy druhý jmenovaný mohl k mé radosti dostat více prostoru. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Hra Agathy Christie patří k tomu nejlepšímu, co kdy napsala, a tohle filmové zpracování vynikajícího režiséra Billyho Wildera, jí vůbec nedělá ostudu. Tenhle film je víceméně jenom prostá konverzačka, vše se odehrává v soudní síni, ale atmosféra by se dala krájet, scénář je perfektní, herci podávají fascinující výkony a zejména parádní Marlene Dietrich stojí za zmínku a finále je pak už jen třešničkou na dortu a v záplavě vší té perfektnosti ani nevadí, že tam v podstatě skoro vůbec nehraje žádná hudba. Jediné, co bych vytkl - ale za to film bohužel vůbec nemůže - je směšný, levný dabing od MGM. Tohoto filmu by si měla alespoň jednou všimnout ČT. Film s propracovanými dialogy, občasným vtipným odlehčením, ohromujícími výkony, perfektní režií a malým dějovým prostorem by si tam určitě diváky našel, obzvlášť když je z královského pera. PS: Rád bych někdy viděl zfilmovanou Past na myši, to by bylo žůžo. 95%. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Snad první justiční drama v mém životě, u kterého jsem neměla tendence odcházet při scénách ze soudní síně, ale naopak jsem se neskonale bavila. Vynikající výkon Charlese Laughtona jsem si užívala bez přestávky celou dobu až do perfektního finále. Jako Sir Wilfrid byl totiž dokonalý... "Toto je Leonard Vole. Raději ho prohledejte, může být ozbrojen svým šlehačem." ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Aj napriek nedostatku voľného času som sa v tomto prípade k hodnoteniu neodhodlal dovtedy, kým som si film s odstupom niekoľkých dní nepozrel aj druhýkrát. Nebolo by to totiž prvý raz, kedy na mňa scenár vyvalil šokujúci koniec pýtajúci si šiestu hviezdu a pri neskoršej repríze zase odhalil trpké zistenie, že znôška prekvapujúcich zvratov bolo to jediné, čo ho ťahalo z vôd priemernosti. Ale Svedok obžaloby v tejto skúške obstál. Aj s vedomím toho, čo na mňa tvorcovia prichystali v závere, som si opätovne dokázal naplno užiť scény zo súdnej sieni aj mimo nej, pasáže vypäté i odľahčené sarkastickým humorom hlavného hrdinu. A keď sa povznesiem nad občasnú teatrálnosť, ktorá sprevádza herecké výkony niektorých zúčastnených, nemám najmenší dôvod udeliť iné hodnotenie, než to, po ktorom som bol pripravený siahnuť už po prvej projekcii. (95%) ()

elle 

všechny recenze uživatele

Soudní drama plné velkých herců a herckých výkonů. V každém směru a smyslu. Pro mě klíčový film, kde jsem si zamilovala Charlese Laughtona. Domnívala jsem se, že jeho neustálá utkání s jeho zdravotní sestrou mě časem omrzí, ale...naopak. Lehký humor duelů supějícího pacienta s jeho žvatlající dračicí, krásně prosvětlil dějově sytý příběh a vytvořil příjemný kontrast k napětí kolem případu vraždy a zejména ledově-cynické královně filmu Dietrichové. Scénář chytrý, režie obratná. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(90/2016) / Každá dobrá súdna dráma potrebuje hlavne kvalitný scenár a hercov. Witness for the Prosecution spĺňa obidve požiadavky a hlavne Charles Laughton svojím výrazným prejavom dodáva filmu výnimočnosť. Celkom ma prekvapil aj "akčný" záver pár nečakanými zvratmi. (8/10) ()

Antek 

všechny recenze uživatele

První a jediná královna kriminálního žánru Agatha Christie měla svoje osvědčené postupy a ingredience, které nijak neměnila (případně přiostřila), ale vždycky dosáhla svého (a v propracovanosti zápletek na ni nikdo neměl a pořád nemá). A stejně je tomu i tak v tomto (soudním) případě. Královna žánru rozehrává hru plnou slovních přestřelek, sarkastického humoru a šokujících odhalení. K tomu všemu přichází Marlene Dietrich (tahle ženská nebyla krásná, byla prostě ... JINÁ) v doprovodu Billyho Wildera, který vždycky věděl, jak s divákem zatočit. Soudní síň se mění na bojiště za záchranu člověka a obžaloba má v rukávu trumf v podobě nečekané svědkyně. Ale nebyla by to Agatha Christie, aby ... ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Skvelo natočené súdne drama od Wildera, obzvlášť výborná postava Laughtona ako obhajcu obžaloby, no záver mi prišiel až moc prekombinovaný. Stará klasika ale ktorá určite zaujme a poteší. (3,5*) ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Když Power v r.55 konečně po letech ukončil svůj kontrakt s Foxi (ještě jednou s nimi tedy točil ale ne již jako jejich smluvní herec) a vydal se na volnou nohu, kde si konečně začal vybírat role které spíše odpovídaly jeho představám, nikdo asi netušil, jak krátce bude toto období trvat a jak bude jeho konec až nečekaně podobný konci jeho otce (ten zemřel na srdeční selhání na divadelním jevišti - on sám si to odbyl "na place" při natáčení Solomon and Sheba v r.58). Vzhledem k tomu že Foxi ho za doby trvání jeho kontraktu "zapůjčovali" pouze výjimečně, existuje tak v jeho kariéře jen velmi málo filmů natočených mimo toto studio a tento snímek dělaný pro konkurenční MGM, který je považován za jeho poslední dokončenou práci, je jedním z nich. Nicméně je zjevné, že měl při výběru svého posledního filmu šťastnou ruku, přestože roli údajně napoprvé odmítl. Tento film má totiž výborný scénář s úžasným rozuzlením, za herecké partnery mu byli vynikající Marlene Dietrich a Charles Laughton a režie se mistrně chopil Billy Wilder. Přestože se jedná o drama, film se sám nebere až tak vážně, a je proložen i celkem úsměvnými scénami, které celý příběh oživý (včetně výborné narážky na Powerův komerčně velmi úspěšný film ze začátku kariéry - Jesse James). Power je tady bezesporu vynikající, pro mě v určitých vypjatých situacích u soudu jakoby zvláštně přehrával, ale v kontextu s koncem to pak celé zapadlo a jeho výkon byl vlastně úplně geniální. Marlene byla úžasně ledová a dodávala celému filmu dramatičnost, každopádně nejvíce prostoru tu nepochybně dostal fantastický Laughton, jako Powerův obhájce, který se své příležitosti táhnout celý tendle příběh zhostil skvěle, což v jeho případě ani nepřekvapilo. Po Laughtonově boku, jako jeho ošetřovatelka, si tu zahrála i jeho manželka Elsa Lanchester, se kterou žil více jak 30l., a která po jeho smrti zveřejnila, že za jejich bezdětným manželstvím stála skutečnost, že byl gay (což samozřejmě bylo v Holywoodských kruzích vždy známo). ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Aj mierne indisponovaný obhajca vie odviesť slušný výkon, ak je dobrý. Tento starý protivný sir je sakramentsky dobrý a okrem toho aj pohotový a vtipný pri súde aj v súkromí. Keď jeho topící se muž, který se chytá... žiletky má namále, pomôže už len náhoda. Súdny prípad je brilantný a ešte lepší je koniec s viacnásobným prekvapením. Kvalitou by som prirovnal až niekde k 12 nahnevaným mužom, len je to pohľad nie zo strany poroty, ale priamo zo súdnej siene. –––– Je tam kakao! Kdybyste nebyla žena, tak bych vás praštil. –––– Pokud nebudu moci přednést řeč ve stoje, přednesu ji v sedě. Když se zadýchám, vemu si pilulku, nebo hned dvě, nebo všechny i s krabičkou! ()

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Geniální dílo, které jistě stojí na schopnostech Agathy Christie (i s nečekaně shakespearovskými rozměry - kdo viděl, asi pochopí). Ale narvat do bez mála dvou hodin tolik dialogů a nenudit, to dokáže asi jenom Wilder. Zase je tu přesně namixované všechno v tak správné míře, že přikovaně a místy velice pobaveně (především dík výtečnému výkonu Charlese Laughtona) sedíte a napjatě očekáváte, co se z toho všeho vyklube. Zklamal mě závěr, protože tenhle double blaf jsem čekal, ale triple ani quadra blaf už snad ani předvídat nešel. Na prknech by to určitě mělo větší efekt, na plátně ta pětiminutovka působila až skoro samoúčelně nebo odfláknutě. To ale nic nemění na tom, jak silný zážitek Svědek obžaloby představuje. Film bez hudby a pokrývacích částí s takovou přirozeností, že mi to došlo až zpětně. ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Agatha Christie a Billy Wilder v absolutně geniálním soudním dramatu. A co se závěrečného twistu týče, Obvyklí podezřelí a Šestý smysl mají rovnocennou konkurenci. 100% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Poté, co mi před nedávnem Wilder představil Sunset Blvd., byl jsem na rozpacích z toho, co přijde příště. Sunset nebyl špatný film, ale chybělo mi v tom něco, co by mne přesvědčilo, že jde vskutku o dokonalý film. Wilder si po tomto jednoznačně napravil reputaci. Začíná strkat do kapsy i Hitchcocka. A to ne, protože by byl mistrem napětí, ale celkově dle mého točí v porovnání s tím co celkově od obou tvůrců znám lepší obsah nakonec právě Wilder. Agatha je pro mne úžasná spisovatelka, který má i slabší kousky, ale některé jsou k nezaplacení. Jako třeba tento. Ona a Wilder se hledali až se našli. Tenhle jejich počin se mi neuvěřitelně líbil a užil jsem si ho. Je až škoda, že staré britské nebo americké filmy jsou suprové mezitím, co ty české mi moc pod kůži nejdou. Tohle byla hotová laskomina. Až na ty flashback scény, ty mne upřímně moc nebavily. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Nečekaný zážitek. Stupňující se napětí, strhující bitva v soudní síni, svěží dialogy, skvělá několikanásobná pointa: 100% (2138 hodnotících je právě na průměru 85%). ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Parádní soudní drama. Když už jsem si říkal, že to je jako z nějakýho Perry Masona, přišel závěr a ten mě posadil na prdel. Dobří herci, skvělé dialogy (ačkoliv trochu zbytečně žoviální) a perfektní závěr. Lepší 4. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých filmů ze soudního prostředí. Kde advokát Wilfrid, který se vrátil z nemocnice má obhajovat muže, který je podezřelý z vraždy své starší bohaté přítelkyně. Do poslední chvíle jsem netušil kdo je vrah a konec byl hodně zamotaný a byl jsem šokován z neuvěřitelných kamufláží a přetvářek. Film si zaslouží okupovat přední příčky v hodnocení, pro mě 90%. ()

Hortenzia 

všechny recenze uživatele

absolvovala som dnes svedka s obžaloby po tom, čo som dopozerala občana kanea a mám pocit,že nič iné ako tieto staré čiernobiele filmy by v televízii ani dávať nemali, nič lepšie som už totiž veľmi dlho nevidela ()

Související novinky

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

20.08.2016

Kdyby se vybíraly nejlepší filmy z padesátých let, jen těžko by mezi nimi chyběl Svědek obžaloby. Soudní drama Billyho Wildera vychází z povídky (a následné divadelní hry) od Agathy Christie, získalo… (více)

Reklama

Reklama