Reklama

Reklama

Ve hře je těžký hrdelní zločin, proto obžalovaný zaslouží tu nejlepší obhajobu... Napínavé drama ze soudní síně Svědek obžaloby bývá divadelními kritiky označováno za nejlepší divadelní hru legendární anglické spisovatelky Agathy Christie (1890–1976). V divadelní hře rozvedla zápletku stejnojmenné krátké povídky. Premiéra proběhla v roce 1953 na prknech londýnského divadla Winter Garden Theatre, o rok později se hra dočkala uvedení na Broadwayi. Tam slavila ještě větší divácký úspěch, proto o námět rychle projevili zájem filmoví producenti. Zakázku na zfilmování divadelní hry přijal jeden z nejvýznamnějších režisérů tehdejší doby Billy Wilder. Ten se poměrně věrně držel divadelní předlohy, zásadní rozdíl ale představuje ztvárnění postavy respektovaného právníka Sira Wilfrida Robartse. Slavný britský herec Charles Laughton ve filmu oproti seriózní podobě v předloze představuje osobitého lišáka, který srší hláškami a sarkasmem. Nejzkušenější soudní obhájce v Londýně se ujímá komplikovaného případu mladého muže, který byl obviněn z brutální vraždy starší zámožné vdovy. V roli obžalovaného naposledy zazářil na stříbrném plátně populární herec zlaté éry Hollywoodu Tyrone Power, který později tragicky zesnul při natáčení filmu Šalamoun a královna ze Sáby (1959). Obžalovaný Leonard Vole trvá na své nevině a díky svému osobnímu kouzlu dokáže přesvědčit mistra beznadějných případů, aby mu u soudu pomohl dokázat, že představuje spíš oběť než chladnokrevného vraha. Sir Robarts vymyslí důmyslný plán obhajoby, který ale fatálně závisí na výpovědi Leonardovy německé manželky Christine. V typické roli osudové ženy se zde představila Marlene Dietrichová. Její výpověď pod přísahou v soudní síni zcela změní průběh šetření a vede k mnoha šokujícím zvratům. Rameno spravedlnosti se totiž může načas vychýlit, pravda ale nakonec stejně vyjde najevo. (Česká televize)

(více)

Recenze (230)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder strikes again!!! ...rekl bych na zacatek. Velmi zdatne mu pomaha bohyne Marlene Dietrich a vynikajici! Charles Laughton. Pokud chcete videt napinavou detektivku, krasnou cernobilou podivanou (s naprosto unikatne zakoncenym pribehem - nevybavuji si nic podobneho) a par dokonalych hereckych partu, sahnete po tomhle filmecku... Krasa a radost v jednom. :-) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Fantastický soudní thriler, který se může směle zařadit k tomu nejlepšímu z žánru. Advokát Wilfred příjímá obhajobu Leonarda Vola, který měl zabít starší dámu kvůli penězům. Jediné alibi může poskytnout jeho milující žena Christine. Jenže ta není ani tak milující ani ochotná poskytnout alibi. A to není zdaleka vše - už v průběhu soudu vychází na světlo různé skutečnosti, ovšem smršť zvratů, která nastane na konci se opravdu jen tak nevidí - napočítal jsem v poslední desetiminutovce asi 4 twisty. A i předtím to stojí za to - brilatní výslechy a kličky u soudu, chladnokrevná německá dáma a především úžasný hlavní hrdina. Sir Wilfred je po infarktu, měl by odpočívat, ale s vervou se pouští do případu. A když zrovna neobhajuje, tak se neustále shání po brandy, doutnících, hláškuje, hádá se se svou ošetřovatelkou a děsí se odchodu na Bermudy. Charles Laughton si krade celý film a zasloužil by Oscara. Dvě hodiny utekly jak voda a proto bez přemýšlení 5 hvězdiček. ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Billy Wilder to bol teda pan reziser. Po tom co som od neho videl kusky ako Double Indemnity a Sunset Blvd dalsi paradny film. Sudna drama ktora nestarne. 8/10 ()

The_Second 

všechny recenze uživatele

Nemůžu najít slova, která by tento film nejlépe popsala. Filmy ze soudního prostředí jsou většinou hodně dobré, ale tohle je fakt něco extra. Plný napětí s lehkou dávkou cynismu, skvělými hereckými výkony a zajímavou režií. Prostě něco co se musí vidět....to nejde popsat. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5  Trochu až moc prekombinované, hlavne ten záver, ktorý bol napriek všetkej tej absurdnosti tak nejak odhadnuteľný. Takže ja som z neho až tak unesený nebol, ako mnohí, viac ma bavil postupný vývoj prípadu v prvých dvoch tretinách filmu, aj vďaka charizmatickému herectvu Charlesa Laughtona. Bavili ma aj postavy domácej (dokonalá bosorka) a nesklamala Marlene Dietrich. Naopak, tak nejak som nevedel prísť na chuť postave obžalovaného v prevedení Tyroneho Powera. ()

Jorge-Z 

všechny recenze uživatele

Opravdický majstrštyk Billyho Wildera. Charles Laughton jako nejlepší britský advokát přímo exceluje, jeho smysl pro každý detail, odhodlání a láska k brandy a doutníkům byly nezapomenutelné. Psát o čem film je nemá moc smysl, protože by tady byl jeden spoiler za druhým. Raději se na to podívejte. Spolu s Dvanácti rozhněvanými muži jedno z nejlepších soudních dramat. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Neskutečně dobrý konec, skvělý scénář, perfektní herecké výkony, Wilder to je kategorie sama pro sebe. Jak jsem nikdy neměl rád Marlene, tak po tomhle měním názor. ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Fuck me twice and turn around!!! Sakra celý film se snažím uvažovat a probírat v hlavě všechny varianty a rozlousknout to s tím, že tomu dám tak 3-4 hvězdičky protože mi to připadá příliš jednoduché a prvoplánové načež se odehraje posledních 10 minut a já zůstanu zírat se spodní čelistí na koberci z naprosto nečekané a emotivní pointy. Nechtěl jsem, ale musím, tohle prostě dostane 5*. A Charles Laughton v roli svérázného (ale nepřehrávajícího) advokáta byl geniální. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Soudní dramata patří mezi mé oblíbené. Většinou se jedná totiž o seriózní scénáře nadupané emocemi. Nejinak je tomu i zde, navíc podpořené humorem, zvlášť v první třetině filmu. Závěrečný twist v opuštěné soudní síni je však asi jedním z nejlepších rozzuzlení, co jsem kdy ve filmu vůbec viděl. Zatím tím nej, co jsem viděl byl asi závěr filmu Sedm, ale toto mu směle konkuruje. Opravdu, to že režisér Wilder v závěrečných titulkách prosí diváky, aby závěr neprozrazovali má své opodstatnění. ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Ten tlusťoch měl asi působit cool, ale po pravdě lezl mi spíš na nervy. Každopádně asi nejsem schopen objektivně posoudit všechna pro a proti u takto starého filmu, který nakonec naprosto udržel moji pozornost a mohu ho tedy považovat za jeden z těch lepších. ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele

Povídka, jež byla předlohou pro divadelní hru i tento film, mě jako velkého fanouška A. Christie nezklamala, překvapivý konec byl (jak už to u jejích knih bývá) naprosto překvapivý. Ve filmu se pozměnilo a přidalo pár dějových linií a zvratů, ačkoli hlavní myšlenka byla zachována, a já opět zklamaná nebyla. Dietrich byla vskutku ďáblice a já se jen divím, že nebyla na Oskara ani nominovaná. Witness for the Prosecution je skvělé soudní drama, a to nejsem, až na pár výjimek, velkým příznivcem tohoto žánru. Možná kdybych děj z velké části neznala, dala bych hvězd plný počet, takto ale musím dát "jen" silné 4. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Kdysi i v Hollywoodu vznikaly kvalitní filmy založené na dobře napsaných reálných příbězích. A Agatha Christie byla zárukou napínavé a vzrušující podívané, která nemohla nudit, ty dvě hodiny uběhly jako by nic. A to přesto, že je filmu vytýkáno, že vypadá jako divadelní představení. Vlastně bylo natočeno ve třech interiérech - v domě právníka Wilfrida, v místnosti návštěv ve vězení a v soudní síni (pomineme-li krátkou epizodu na nádraží). Jak málo znám Agáthu, že se vždycky nechám překvapit ve chvíli, kdy si myslím, že už jej všechno jasné - a náhle se ukáže, že ta pseudomanželská dvojice sehrála před obhájcem neskutečné divadlo. Charles Laughton byl skvělý, druzí další, až... Nikdy mi nesedělo skopčácké herectví M. Dietrichové. Rozhodně ji nemohu považovat za žádnou krasavici (včetně jejích "krásných" nohou), spíš to byla klasická Germánka, která by se více hodila do rolí vězeňských dozorkyň v koncentrácích. Ohromně nesympatická... Ale asi byla svá... Ano, líbilo se. ()

Související novinky

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

20.08.2016

Kdyby se vybíraly nejlepší filmy z padesátých let, jen těžko by mezi nimi chyběl Svědek obžaloby. Soudní drama Billyho Wildera vychází z povídky (a následné divadelní hry) od Agathy Christie, získalo… (více)

Reklama

Reklama