Reklama

Reklama

Ve hře je těžký hrdelní zločin, proto obžalovaný zaslouží tu nejlepší obhajobu... Napínavé drama ze soudní síně Svědek obžaloby bývá divadelními kritiky označováno za nejlepší divadelní hru legendární anglické spisovatelky Agathy Christie (1890–1976). V divadelní hře rozvedla zápletku stejnojmenné krátké povídky. Premiéra proběhla v roce 1953 na prknech londýnského divadla Winter Garden Theatre, o rok později se hra dočkala uvedení na Broadwayi. Tam slavila ještě větší divácký úspěch, proto o námět rychle projevili zájem filmoví producenti. Zakázku na zfilmování divadelní hry přijal jeden z nejvýznamnějších režisérů tehdejší doby Billy Wilder. Ten se poměrně věrně držel divadelní předlohy, zásadní rozdíl ale představuje ztvárnění postavy respektovaného právníka Sira Wilfrida Robartse. Slavný britský herec Charles Laughton ve filmu oproti seriózní podobě v předloze představuje osobitého lišáka, který srší hláškami a sarkasmem. Nejzkušenější soudní obhájce v Londýně se ujímá komplikovaného případu mladého muže, který byl obviněn z brutální vraždy starší zámožné vdovy. V roli obžalovaného naposledy zazářil na stříbrném plátně populární herec zlaté éry Hollywoodu Tyrone Power, který později tragicky zesnul při natáčení filmu Šalamoun a královna ze Sáby (1959). Obžalovaný Leonard Vole trvá na své nevině a díky svému osobnímu kouzlu dokáže přesvědčit mistra beznadějných případů, aby mu u soudu pomohl dokázat, že představuje spíš oběť než chladnokrevného vraha. Sir Robarts vymyslí důmyslný plán obhajoby, který ale fatálně závisí na výpovědi Leonardovy německé manželky Christine. V typické roli osudové ženy se zde představila Marlene Dietrichová. Její výpověď pod přísahou v soudní síni zcela změní průběh šetření a vede k mnoha šokujícím zvratům. Rameno spravedlnosti se totiž může načas vychýlit, pravda ale nakonec stejně vyjde najevo. (Česká televize)

(více)

Recenze (230)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se celou dobu tváří jako klasická soudní kriminálka. Vy to po tý hodině a půl všem těm hercům a herečkám věříte a řikáte si, že jste viděli tuctovku, na kterou jste přišli už od samotného začátku a hrdě se těšíte, až to každýmu vyblejete do světa. Jenže ouha, film má posledních dvacet minut, kde se stane asi tucet naprosto šokantních scén a vše je v tu ránu okamžitě jinak. Už jenom kvůli tomu to stojí za to tenhl film vidět, protože to, co udělali s koncem, to ani v dnešní době nenajde konkurenci. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kombinace britského humoru a jisté teatrální žoviálnosti tamní právní kultury s německou chladnou krásou nevyšla nejlépe. Díky uštěpačným poznámkám toho naštvaného staříka se celý film zlehčuje a závěrečné mrazivé finále, kterému vévodí dokonalá Marlene, tak do značné míry pozbývá svou sílu. A je to škoda, protože jak ta zábavná, tak ta napínavá složka mají díky charizmatu hlavních postav nemalé kouzlo. Problém je až v jejich kombinaci. Zkrátka a dobře, kvůli Marlene Dietrich jsem rád, že jsem Svědka Obžaloby viděl, ale na Twelve Angry Men ani náhodou nemá. 70% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pokud je někdo, kdo film nedoukal do konce, měl by si na krk pověsit cedulku s nápisem "já jsem debil obecnej " a stoupnout si pod sochu sv. Václava, protože dějový kotrmelce, který se uskutečněj v závěru filmu, prakticky během jednoho dialogu patřej mezi TOP filmový lahůdky vůbec. Není to však zdaleka jen konec bijáku co dělá ze sledování snímku příjemný divácký zážitek, prakticky všechny soudní scény jsou dokonale napsaný a když už jsme u slova dokonalost je potřeba zmínit právníka sira Wilfrida, protože právě on je lokomotivou celýho filmu. Díky němu sem se nenudil ani tehdy, když se příběh odehrával mimo soudní místnost. Geniálně napsaná a zrovna tak zahraná postava. Samozřejmě své filmu dala i Marlene Dietrich právě ony výsostné dějové kotrmelce na konci jí usvědčují z faktu že krom krásy dostala do vínku i herecký talent. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $9,000,000Tržby Celosvetovo $9,083,475║ Krok po kroku hĺbavo vykonštruované súdne divadielko z mnohými prešmyčkami a hlavne zo šokujúcim záverom, kde mi príde len na škodu to že je ponúknuté odhalenie prevedené v ľahkosti ktorá mu až tak nesadne. Lebo miestami tá otvorenosť a odľahčenosť je v rámci deju prijateľná, len záver mohol byť fakt vygradovanou dramatickou bodkou za rozoberaným súdnym sporom. /80%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Harry Kurnitz, Billy Wilder .. Mistrovské soudní drama. Zatím mne nezklamal žádný film, v němž má prsty maestro Billy Wilder. První dějství je totiž královská zábava! Ještě než se napínavý případ dostane před soudní dvůr, absolvuje obviněný právní konzultace. Představení případu je výtečné, chytře vystavěné a zamotané (jako správná hra Agatha Christie) a spolu s excelentním obhájcem si užijeme zejména spoustu neskutečně vtipných momentů, jak slovních, tak situačních. Charles Laughton hraje tuto pasáž excelentně, ale na vysoké úrovni sekunduje i ošetřovatelka a zbylé osazenstvo. Byl jsem touto třetinou neskutečně nadšený! Samotné soudní přelíčení už sice postrádá výrazný humor úvodní třetiny, má však v rukávu jiné trumfy. Vyústění příběhu pak obsahuje takové twisty, že dokonce film obsahuje varování, před jejich vyzrazením budoucím divákům. 100%. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Once in 50 years suspense like this...Sebevědomý tagline. Právem. Když si geniální filmové buňky Billyho Wildera smlsnou na adaptovaném soudním dramatu nedostižné Agathy Christie, budete 116 minut viset na rtech chladné bohyně Marlene Dietrich a jiskřivých očích Charlese Laughtona, aby vám na konci spadla čelist nad šokantním twistem. Pokud hledáte nějaký zapomenutý skvost, který snoubí černobritský humor (I am constantly surprised that women's hats do not provoke more murders:-), a vražedné napětí, předvolejte Svědka obžaloby. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vysoká hodnocení a četná doporučení nezklamala - tohle je herecky prvotřídní, rafinovaný, zábavný a poutavý případ, kde dojde na romantický válečný flashback, k napálení diváka i na napínavý soudní vyvrcholení. Extra milou komediální devizou je Laughton jako zapálený starý právník. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Nadprůměrné černobílé soudní drama s jistým charismatem, to rozhodně ano. Ale proč hned mistrovské? Co Coppolův Vyvolávač deště, nebo Lumetových dvanáct rozhněvaných mužů? Ty jsou ještě lepší a napětí drží po celou dobu filmu, ne jen ve druhé půlce jako Svědek obžaloby. Spíše mi to trochu připomnělo krimi seriál Jake a Tlusťoch, hlavně tedy vizáží Charlese Laughtona v roli obhájce - sira Robartse.=), který však za svůj výkon ve filmu dostal nominaci na Oskara a na Zlatý globus. A také je zde výtečná Marlene Dietrich, která působí ve filmu stále božsky, i když jí bylo v době vydání filmu 56 let. Trailer: http://www.sms.cz/film/svedek_pro_obzalobu/ukazka&play=1 ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Temné, přetemné, záhadné až do samého konce. A pak že s šokujícími obraty v ději přišel až Shyamalan. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Mám rád Agathu Christie, protože dala světu Hercula Poirota a protože napsala tuto geniální hru. Mám rád Billyho Wildera, protože byl perfekcionista a tento film (stejně jako mnohé jiné) je na první pohled bez chyby. Na druhý pohled je však geniální. Mám rád filmy ze soudního prostředí. Mívají propracované dialogy a přitom operují na velmi malém prostoru, ve kterém ten chytrý slovní ekvilibristikou zamete s tím blbým. Mám rád Marlene Dietrich. Pro její krásu i v sedmapadesáti letech. Další majstrštyk, který budete napjatě sledovat do poslední chvilky. A kdo zná Agathu Christie ví, že jistý si bude až po "The End". Mám rád tento film. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nikdy neomdlívám, pokud nevím, kam dopadnu." Přiznávám, že jsem si po dlouhé době prožil filmový orgasmus a nemám nejmenší tušení, odkud mám začít svou chválu. Od mimořádně povedeného propojení slovních přestřelek před soudem se zamotaným odhalováním pravdy a s vyváženým dávkováním humoru? Od neskutečných hereckých výkonů Tyrone Powera v roli bystrého, leč dětinsky neposlušného advokáta, či Marlene Dietrich, která je stejně přesvědčivá ve chvílích milujících i chladně kalkulujících? Nebo bych měl začít od vymazleného závěru, u kterého může většina produkce jedenadvacátého století jen závistivě slintat? Ono je to asi jedno, takže pouze uctivě smekám klobouček. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Svěží, poutavý a dokonce i lehce vtipný příběh ze soudního prostředí o jednom zapeklitém kriminálním případu... A pak, že právo je nudné! Nudný právě tento film není v žádném aspektu a žadném momentu a toho si v dnešní době - po více než půl století, cením dvojnásob. Pomalejší a klidnější filmařský styl tehdejší doby je totiž často příčinou, proč se moderní diváci nudí, ale zde je divácký zájem udržován na slušné úrovni zejména díky nepřebernému množství dialogů, které jsou k věci (prvotřídní scénář). Soudní atmosféra je také pohlcující a zrovna když začíná být lehce rutinní, objeví se překvapivý závěrečný zvrat. Ovšem i tak má film jednu nevýhodu a tou je, že rovnou ten samý rok vyšel ještě dokonalejší soudní film, který jej bohužel zastiňuje takřka ve všech ohledech. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Soudní drama s doslova GENIÁLNÍ (to muselo ven velkými písmeny) pointou. Navíc výborní Dietrich a Laughton. Pomalejší začátek zcela odpuštěn. Už jen kvůli tomu zcela nečekanému několikanásobnému twistu nakonec. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

3,5 - Jak by řekl Chandler: "Kecy, prdy, beďary..!" :-P Všichni jsou v extázi z něčeho, co je celou dobu prakticky o ničem a na konci se z toho máme posadit na prdel. Hodinu a půl si mám nudou kousat nehty, abych si pak veškeré napětí užila v přemrštěné pointě, která nadesetkrát obrátí celý film. Pche! Obdivovat film jen pro jeho 10 minut slávy na konci? To teda nebudu. Ale stále můžu obdivovat Marlene, bez níž by moje hodnocení skončilo na průměrných 3 hvězdách. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Největší zásluha patří Agátě Buonarroti, nicméně stěhovák Billy to převezl do Nového Yorku nadmíru spolehlivě a co víc, jizlivým hašteřením na trase kardiak s kalciem v doutníku - pedantská ošetřovatelka ten mramor i přeleštil.. Pravda, vícevrstvý twist mohl skončit před nástupem jisté brunety, ale když se člověk zpětně ohlédne, musí jen obdivně pokývat hlavou nad jeho neprůstřelností. A berte to tak, že lišák Wilfrid má zase důvod popíjet v soudní síni kakao v brandy.. Každopádně v kauze brilantně zrežírovaného soudního dramatu, co úkladně napadl diváckou bránici suchým britským sarkasmem a na konci opakovaně znásilnil mysl, je Wilder shledán vinným ve všech bodech obžaloby.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Svědek obžaloby je pravděpodobně ten nejodlehčenější a nejvtipnější snímek odehrávající se v soudní síni, jaký jsem dosud viděla. Takže pokud očekáváte silné a strhující drama, při němž Vás bude mrazit, budete buď mile překvapeni, nebo naopak zklamáni. Podle toho, jakým stylem a očekáváním jsou naplněny vaše filmové chuťové buňky:) Billy Wilder udělal chytrou volbu, když natočil film z právního prostředí přesně obráceně, než jak je zvykem. Jako hlavní žoviální postavou, která má na svědomí většinu humorných poznámek, je Charles Laughton jako obézní, nevrlý a ironický muž. Pohledného a ze zločinu obviněného muže ztvárnil, mě dosud neznámý Tyrone Power. Svou osobitou nedostupnost, svůdnost a chladnou přitažlivost zde opět ukázala Marlene Dietrich. Závěrečné odhalení skutečností jsem však vytušila zhruba půl hodiny před koncem, a v závěru se můj dojem jen potvrdil. Takže jsem nebyla nijak překvapena. Snímek uběhl díky silně záživnému ději i scénáři velmi rychle a ani chvíli mě nenudil. "Někdy nechápu, že ženské klobouky nevyprovokují víc vražd", "Prohledejte ho, může být ozbrojen báječným šlehačem." :) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne šarmantne rozohratá súdna partička. Podmanivý prípad, ktorý sa stal jedným z najjasnejších dôkazov o tom, že v jednoduchosti je krása. K tomu pár dokonalých zvratov na čele s tým záverečným, dokonalý anglický humor priamo v súdnych a právnických termínoch, čo len potvrduje genialitu Agathy Christie ako pôvodcu scenára a Charlesa Laughtona ako jeho reprezentanta. Tu jednoducho nie je o čom, veď je to vlastne 'len' ďalší božský Wilder. Takýto jednoznačný génius by sa zišiel aj dnes. 100%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nechme stranou, že kvůli spoileru Marlene přišla o svého zlatého mužíčka (skrze Agáthu by to bylo i velice trefné), ale nechme si poradit od první sloky I May Never Go Home Anymore, však Come on, join the party / have a hearty glass of rum / Don’t ever think about tomorrow / for tomorrow may never come. Marlena s harmonikou? Vždycky! ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

U divadelního provedení bych se zaručeně ukousal nudou. Nepochybuji o tom. Wilderův převod do filmové řeči, potažmo uhlazenosti vytříbeného kontinuitního stylu, který tolik zbožňuji, jsem však (pro jeho napínavost, sardonickou humornost i nejednoznačnost do poslední chvíle) sledoval se zatajeným dechem. Precizní film a jedno z nejlepších soudních dramat vůbec. Mistr v oboru se holt nezapře. A Marlene Dietrich? Bohyně! ()

Související novinky

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

20.08.2016

Kdyby se vybíraly nejlepší filmy z padesátých let, jen těžko by mezi nimi chyběl Svědek obžaloby. Soudní drama Billyho Wildera vychází z povídky (a následné divadelní hry) od Agathy Christie, získalo… (více)

Reklama

Reklama