Reklama

Reklama

Ve hře je těžký hrdelní zločin, proto obžalovaný zaslouží tu nejlepší obhajobu... Napínavé drama ze soudní síně Svědek obžaloby bývá divadelními kritiky označováno za nejlepší divadelní hru legendární anglické spisovatelky Agathy Christie (1890–1976). V divadelní hře rozvedla zápletku stejnojmenné krátké povídky. Premiéra proběhla v roce 1953 na prknech londýnského divadla Winter Garden Theatre, o rok později se hra dočkala uvedení na Broadwayi. Tam slavila ještě větší divácký úspěch, proto o námět rychle projevili zájem filmoví producenti. Zakázku na zfilmování divadelní hry přijal jeden z nejvýznamnějších režisérů tehdejší doby Billy Wilder. Ten se poměrně věrně držel divadelní předlohy, zásadní rozdíl ale představuje ztvárnění postavy respektovaného právníka Sira Wilfrida Robartse. Slavný britský herec Charles Laughton ve filmu oproti seriózní podobě v předloze představuje osobitého lišáka, který srší hláškami a sarkasmem. Nejzkušenější soudní obhájce v Londýně se ujímá komplikovaného případu mladého muže, který byl obviněn z brutální vraždy starší zámožné vdovy. V roli obžalovaného naposledy zazářil na stříbrném plátně populární herec zlaté éry Hollywoodu Tyrone Power, který později tragicky zesnul při natáčení filmu Šalamoun a královna ze Sáby (1959). Obžalovaný Leonard Vole trvá na své nevině a díky svému osobnímu kouzlu dokáže přesvědčit mistra beznadějných případů, aby mu u soudu pomohl dokázat, že představuje spíš oběť než chladnokrevného vraha. Sir Robarts vymyslí důmyslný plán obhajoby, který ale fatálně závisí na výpovědi Leonardovy německé manželky Christine. V typické roli osudové ženy se zde představila Marlene Dietrichová. Její výpověď pod přísahou v soudní síni zcela změní průběh šetření a vede k mnoha šokujícím zvratům. Rameno spravedlnosti se totiž může načas vychýlit, pravda ale nakonec stejně vyjde najevo. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Film byl v roce 2008 zařazen Americkou filmovou institucí v kategorii soudní drama na 6. příčku. (TheDude)
  • Když se Leonard Vole (Tyrone Power) a paní French (Norma Varden) podruhé setkají v kině, dávají zrovna film o Jesse Jamesovi. Tyrone Power hrál hlavní roli ve filmu Jesse James z roku 1939. (Kulmon)
  • V snahe utajiť pointu filmu hlas po záverečných titulkoch prosí divákov, aby záver a rozuzlenie zápletky nešírili ďalej. Dokonca sám Billy Wilder, posadnutý predstavou jej predčasného odhalenia, držal záverečné stránky scenára do poslednej chvíle natáčania. (marlon)
  • Scéna, v ktorej jeden z amerických vojakov počas speváckeho vystúpenia roztrhne Marlene Dietrich (Christine) nohavice, bola plánovaná so zámerom odhaliť nohy božskej Marlene. Natáčala sa 145-krát a stala 90 tisíc amerických dolárov. (marlon)
  • Una O'Connor, v úlohe pani domácej obete vraždy pani French (Norma Varden), si ako jediná z hercov zahrala divadelnú rolu aj vo filme. (marlon)
  • Film sa podľa hodnotenia filmových kritikov zaradil medzi najlepšie sfilmované poviedky Agathy Christie. (marlon)

Související novinky

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

Ben Affleck zremakeuje Svědka obžaloby

20.08.2016

Kdyby se vybíraly nejlepší filmy z padesátých let, jen těžko by mezi nimi chyběl Svědek obžaloby. Soudní drama Billyho Wildera vychází z povídky (a následné divadelní hry) od Agathy Christie, získalo… (více)

Reklama

Reklama