Reklama

Reklama

Vykradač hrobů

  • USA The Body Snatcher
Trailer

Edinburgh, 1831. Šéf lékařské fakulty doktor MacFarlane kupuje mrtvá těla pro školní pitvy od drožkáře Johna Graye. Dobře ví, že Grey vykopává čerstvě pohřbené lidi z hrobů. Zákonným způsobem by totiž fakulta nemohla získat dost "preparátů" pro výuku. Grey je však ve skutečnosti surovec bez špetky svědomí a v případě potřeby obstará mrtvolu i jiným způsobem než ze hřbitova. MacFarlane však nedokáže nic namítnout, protože je Grayovi z minulosti zavázán. Nový asistent doktora MacFarlanea, poctivý mladík Donald Fettes, se ovšem kvůli podezřelým obchodům svého nadřízeného zaplétá do sítě událostí, z nichž není úniku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

TomX2 

všechny recenze uživatele

V Edinburghu čas od času miznú čerstvo zahrabané telá z hrobov. Za tým všetkým stojí známy učiteľ a doktor, šéf lekárskej fakulty Dr. MacFarlane, ktorý si nechá platiť mŕtvoly od vykrádača hrobov menom John Gray z dôvodu školskej pitvy. Zhodou okolností sa do jedného takého obchodu zapletie aj Dr. MacFarlanov mladý študent Donald Fettes a tak sa stáva jeho asistentom. Ten ma však tušenie, že tomu nie je docela tak a ako sa neskôr ukáže, Grayovou záľubou nie je len vykrádanie hrobov. Celkový dojem: Úprimne, čiernobiele filmy (najmä horory) som nikdy zvlášť nemusel a nebola to moja šálka kávy. Teraz som však zistil, že tomu tak veľmi nie je a dovolím si tvrdiť (a za svojim názorom si stojím), že čiernobiele filmy (hlavne z rokov 1910 až 1960) majú naozaj skvelú a mrazivú atmosféru, ktorú žiadny The Conjuring ani Sinister neprekoná (hoci prvý menovaný si odo mňa zaslúžil na čsfd 5 hviezd). A dobrým dôkazovým materiálom môže byť práve tento film. Film si ma na svoju stranu "ukradol" už od prvej minúty. Nie len svojou podobnosťou s ďalším známym čiernobielym hororovým počinom The City of the Dead (tajomno, podobný námet, mestské legendy), ale najmä svojou mrazivou, mierne desivou atmosférou, ktorá si ma získala už hneď (hoci The Body Snatcher neviem zoradiť do hororového podžánru, ku ktorému by pasoval, je to skvelý horor a pozerať ho v tej dobe, mám z neho nočné mory). Nemôže za to však tak docela len atmosféra. Svoje robí aj desivé prostredie, mrazivá hudba a aj herci. Herecké výkony sú veľmi dobré, dodávajú atmosfére a všetky scény sú zahrané výborne. Najvýraznejšími menami sú Boris Karloff a Bela Lugosi, známi kvôli dvom dnes kultovým hororovým filmom - Frankenstein a Dracula. Zatiaľ čo sa na obrazovke Boris Karloff ako vykrádač hrobov Gray ukáže pomerne často a má dôležitú rolu, Bela Lugosi (o niečo známejší Dracula) si zahral menej výraznu rolu a to zamestnanca Josepha, ktorý je na obrázovke spolu možno 5-10 minút a tak veľký priestor nemal. Za to sa ale táto dvojica proti sebe ukáže v pomerne dôležitej scéne a tak si my, fanúšikovia Frankensteina a Draculy užijeme aspoň niečo. Za reč však nestojí len táto dvojica, ale aj Henry Daniell a nie veľmi známy Russell Wade ako sympatický hlavný hrdina, ktorí ma predsa len prekvapili viac. Henry Daniell ako Dr. MacFarlane toho predviedol tiež pomerne dosť a hoci vás možno chvíľu iritovalo jeho chovanie a zapieranie ako mňa, obľúbite si ho. Všetci herci do jedneho hrajú perfektne a je len škoda, že všetci (až na v tej dobe mladučkú Sharyn Moffett v roli ochrnutého dievčatka Georgine) sú dávno po smrti. Film sa mi ako celok veľmi páčil a je to jeden z tých lepších hororov čo som videl. Scenár je bez chýb, tak isto ako aj herecké výkony. Ja ho všetkymi palcami odporúčam a snáď si ho vychutnáte tak ako aj ja. ;-) Moje hodnotenie: 100% edit (23.11.2018): odčítavam jednu hviezdu ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ve výsledku to vlastně není nijak zajímavé a i přes poměrně krátkou délku mi to utíkalo pomaleji, než jsem si přál, ale za tradičně naprosto perfektního a fascinujicího Karloffa (a jeho scénu s Belou Lugosim, kterého tady je proklatě málo) si to vysoké hodnocení zaslouží. K němu ostatně přispěl i vynikající závěr, což je taky fajn - příběh od začátku skvěle gradoval, až vygradoval nesmírně povedeným způsobem. A, jak je u těchto filmů zvykem, je to skvěle nasvícené, má to fajn intériery a atmosféra je také slušná - a navíc ta doba, ve které se to odehrává... prostě krása. I přesto je Vykradač hrobů vlastně průměrným snímkem a už vůbec ne hororem - ale je tak skvěle natočený a má tolik přidaných hodnot (schválně, kdo uhodne), že níž prostě jít nemůžu. Klasika která si rozhodně zaslouži vaši pozornost, protože ve výsledku je to fakt docela fajn. 70%. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ponuré a velmi působivé. Černobílé ztvárnění ještě více přidává na autentičnosti již tak temné atmosféry. První snímek s Borisem Karloffem a Belou Lugosim, který jsem zhlédla. Excelentní zpracování, scénář, postavy, prostředí. John Gray je ztvárněn dokonale. Celý děj je završen excelentním koncem s hororovým nádechem. Temný příběh je lehce odlehčen pár vtipnými hláškami, jako např.: "Gray má svůj vlastní smysl pro humor. Třeba ho kůň dloubl do žeber." ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Zajímavý thriller Roberta Wise, tedy režiséra, který vždy dokázal z obyčejného snímku udělat něco víc. Na rok 1945 jde o velmi zajímavou podívanou se skvělým výkonem Borise Karloffa, jež se zde předvádí přecijen trochu víc, než ve Frankensteinovi. Jeho společná scéna o vidírání s Belou Lugosim je výborná. Stejně jako finální scéna s mrtvolou, která díky dobrému nasvícení a bouřlivé atmosféře působí docela děsivě i na svou dobu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem střetnutí dvou žánrových legend a sice jsem se dočkal, ale moje očekávání nesplnilo. Ano, Bela Lugosi tu má jen takovou drobnou roli, takže vlastně zbývá jen výborný Boris Karloff. Dobře natočený kousek, který ovšem zaostává za tím, co v hororovém ranku ve třicátých a čtyřicátých letech nejlépe děsilo. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Poslední film, ve kterém si společně zahráli Bela Lugosi a Boris Karloff. (liquido26)
  • Scénář snímku je volně založen na povídce Roberta Louise Stevensona. Autor se v ní inspiroval skutečnými činy Williama Burka a Williama Harea, kteří ve 20. letech 19. století zabíjeli hosty ve svém penzionu a prodávali jejich těla dr. Knoxovi, který na nich prováděl pitvy. Burke byl pověšen v roce 1829, Hare dostal milost, protože svědčil proti svému kumpánovi. Dr. Knox nebyl nikdy stíhán. (Petulka88)

Reklama

Reklama