Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ústředním hrdinou příběhu je muž jménem Sam Wild, který ze žárlivosti chladnokrevně zavraždí svoji bývalou přítelkyni a jejího milence. Jednoho dne se ve vlaku do San Franciska setkává s krásnou Helen. Zamilují se do sebe a jejich vztah přetrvá, ačkoli se Sam kvůli penězům ožení s její nevlastní sestrou. Temná minulost však hrdinu nadále pronásleduje. Kriminální drama je klasickým snímkem ve své době velmi populárního žánru noir. (Vojcl)

(více)

Recenze (25)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

To nejlepší z noiru. Od silného fatalismu, přes opravdu "rotten" hlavní postavy ( post z IMDB - "If there's hard-core noir, this is it!" - tentokrát nejde o žádnou typickou okouzlující krásku ani o cynického, ale sympatického chlapíka ), výtečně zahrané a psychologicky prokreslené až po pamětihodné vedlejší role včetně oportunistického detektiva detektiva trousícího moudra z Bible. Další delikatesa pro noční hodiny. Mlask. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Těmi do morku kosti zkaženými postavami se to tady opravdu jen hemží a těžko najít někoho, komu by člověk mohl fandit. Kvůli téhle ničím nevyvažované přemíře negativní energie jen čtyři hvězdičky, jinak jde o opravdu parádní noir. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Skazený svet rodí skazených hrdinov. Preč od čestnosti, morálky a dobra. Nahor k intrigám, podvodom a vraždám. Podrazenie nôh ako princíp. Zrada ako životný formát. Noir čierny ako noc. Pritom inteligentný a odsýpajúci presne ako švajčiarske hodiny. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Nemám tyhle psychopaticky zkažené postavy ráda. Mnohem radši mám, když je někdo prostě jen svině. A Claire Trevor není hezká. A vůbec. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Tradičná noirovka o morálne skazených jedincoch, ktorí so sebou navzájom vydrbávajú. Poteší, ale chýba tomu lepší casting a väčší štýl. Ale plagát je parádny! ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Pokud se hodně snažíte, aby váš film (potažmo postavy) byl co nejvíce drsný a plný amorálního jednání, ale přitom se při konstrukci příběhu a charakterů nedokážete vyhnout zjevné naivitě, může být výsledek spíše nechtěně legrační než (plánovaně) strhující a skličující... 60 % ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Zamotaný noir, ve kterém není nikdo sexy, nikdo není nevinnou obětí a všichni jsou hovada bez sebemenších skrupulí. Je bez šance se s kýmkoliv ztotožnit, nedejbože mu fandit a každou další minutou uvažujete, jestli si radši neuděláte ten graf kauzality, nad kterým už půlhodinu přemýšlíte. Není to takový nepochopitelný nátěr jako Big Sleep, ale překombinovanost zvratů a motivací postav není filmu opravdu cizí. Ve výsledku je tak Born to Kill pro mě spíš podprůměrný noir bez výraznějšího momentu, postavy anebo zápletky. 4/10 ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Amorálnost jako vrcholná vlastnost vystavovaná na odiv. Pokud se zde vyskytují postavy se smyslem pro čest, pak jsou buď manipulovatelné, nebo zcela bezmocné. Claire Trevor je zmítaná láskou, což je v kombinaci s její chladnou a vypočítavou povahou nebezpečná kombinace, svou zkaženost si ale jako jediná uvědomuje, bohužel na vykoupení je již příliš pozdě. Lawrence Tierney připomíná bustu vytesanou z kusu ledu a na vrchol svého žebříčku hodnot staví prospěchářství a pokrytectví. A soukromý detektiv Walter Slezak? Zapomeňte na marlowovský typ nevybíravého, nicméně slušného chlapíka nad věcí; zdejší soukromé očko se zálibou cituje Bibli a Shakespeara, svou květnatou mluvou ale maskuje totální zkorumpovanost a pro peníze by nejspíš zastřelil svou vlastní matku. Skoro by to chtělo změnit název na Prohnilí proti Superprohnilým, až se až nechce věřit, že tohle Wiseovi a spol. ve 40. letech prošlo (včetně jasného náznaku homosexuálního vztahu mezi Samem a Martym). A řečnická, spoileroidní otázka na konec: viděli jste už film, ve kterém by Elisha Cook Jr. nebyl zabit, zrazen nebo alespoň zmlácen? ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek, kterému trochu škodí příliš pomalé tempo. Jinak ale to, jak se nám vybarvila hlavní postava, to bylo něco fantastickýho. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Opravdu esenciální film noir, alespoň co se týče obsahu. Obrazově se až na pár scén (vražda Laurie Palmerové - že by se tady inspiroval David Lynch ?) příliš neliší od tehdejších "normálních" dramat. Někteří herci z dnešního pohledu poněkud přehrávají, ale hlavní dva antihrdinové Claire Trevor a Lawrence Tierney jsou opravdu extra prohnilí :-) Dobová americká kritika prý film vesměs odsoudila jako nepovedený, ale hlavním důvodem bylo odradit diváky od shlédnutí něčeho tak hrozně amorálního. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

To bylo tedy silné kafe. Film ve kterém nenajdete ani jednu kladnou postavu. Trochu mi to připomělo tou mrazivou atmosférou film Dotek Zla. Parádní noir. 90% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Robert Wise /Run Silent-Run Deep, Nekdo tam nahore me ma rad su podla mna jeho najlepsie filmy/ natocil len priemerny film- noir. Ustrednou postavou je jeden clovek, ktoreho postupne dostane a dobehne jeho temna minulost. No a to je vsetko - nic viac sa tam nedeje. Tempo je pomale, nestrhne divaka, reziser Wise sa este iba otukaval a nuda dostala neprirodzene vela priestoru. Dialogy potrebuju skratit, akurat skazenost a hniloba hlavnych postav filmu mali nieco do seba. Pre mna len priemerny noir, ktory nestaci za majstrstykmi zanru noir /Big Steal, Big Sleep, Maltese Falcon/. 66 % ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Prvý noir žánrovo ostrieľaného režiséra (a oscarového strihača Občana Kanea) Roberta Wisea je povestný svojimi prehnitými postavami. Skazení nie sú len hlavní protagonisti, ktorí sa „proste našli“ (Claire Trevor sa zamiluje do chladnokrvného vraha v stelesnení Lawrencea Tierneyho), ale sólo kapitolou je figúrka zapredaného súkromného detektíva (citujúceho Bibliu a Shakespeara), ktorý má od marlowevovského typu teda riadne ďaleko. Fajnšmekrov potešia časté zábery na Bay Bridge, zadné projekcie Frisca či vtipný fyzický súboj ikonických predstaviteľov noirových vedľajších postavičiek: Elishu Cooka Jr. a Esther Howard. Na rok ´47 je tu navyše odvážny náznak homosexuality. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Zajímavý noir film, který má výborný scénář. Ve filmu není ani jediná kladná postava, což filmu jen prospívá, obzvlášť když jsou všichni zahraní bez chybičky. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

Laura Palmer je mrtva (!) ve světě Roberta Wise, plném prohnilých postav, to ale zajímá nanejvýš jednu, co už sama tak tak, drží balanc nad hrobem. Policejního pátrání -o to detektivní, se stará jen obtloustlý chytrolín, s pochybnou morálkou- zcela prosta sonda, do zvrácených myslí, jak vystřižena z výtečného Brubakerova Criminalu. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Bravo! Koncert vsech zucastnenych, zejmena pak famozni Claire Trevor a dabelskeho Lawrence Tierneyho... V roli trosku jineho detektiva nez jsme zvykli Walter Slezak, opet kvalitni Elisha Cook Jr., krasna naivka Audrey Long atd... klasika, krasa. ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Toto je film pre fajnsmekrov noiroviek. Posuva zaner do este temnejsej roviny - takmer ziadna sympaticka postava, ak si samozrejme odmyslime skvele sukromne ocko. 7/10 ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Netradiční noir s vyloženě zápornými postavami se kterými se nejde ztotožnit, jen je nesnášet. Z filmu si určitě dobrou náladu neodnesete. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Vyborna noirovka, kde Claire Trevor sprada sve dabelske plany jak na bezicim pasu. Robert Wise natocil bonbonek v noir zanru. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Pokus o prohození rolí - žena spadá do zhoubného vlivu velmi zkaženého muže a sama se ocitá na šikmé ploše. Zde je muž ještě zoškliven tím, že je vraždící maniak psychopat. Bohužel tohle schéma moc nefunguje a působí nadměrně melo-dramaticky. Ženě jsem totiž nemohl odpustit její chování, protože je přesně tím typem, pro kterou nemám nic jiného než jen pohrdání a chybí ji jediná osvobozující kvalita a cit, pro který bych s ní snad mohl nějak lidsky sympatizovat. ()

Reklama

Reklama