Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Den, kdy se zastavila Země vypráví příběh mimozemšťana Klaatua, který jednoho dne přistane na Zemi. Hlásá příchod v míru a vyžaduje si setkání s představiteli všech států světa, před kterými hodlá přednést své poselství. Když se však dozví, že to je věc zhola neuskutečnitelná, opustí své dosavadní obydlí a vydá se do světa na vlastní pěst... Film vznikl v době rozpuku Studené války a strachu z nové hrozby- možnosti rozpoutání atomového konfliktu. Autoři snímku se v něm jasně vymezují proti dalšímu vývoji této nesmírně ničivé zbraně. Z filmu je tak cítit kritika postoje tehdejších politiků, kteří namísto mírové dohody zvolili zbrojení a udržování paranoidní atmosféry strachu před podlým nepřítelem. (havLord)

(více)

Recenze (203)

Lima 

všechny recenze uživatele

Motto: KLAATU BARADA NIKTO. Jestli by jste čekali, i podle plakátu, že jde o nějaké béčkové sci-fi, ve kterém chodí nepřátelský mimozemský alien, masí vše na co přijde a unáší sličné děvy, tak se mýlíte. Tohle, dnes už klasické sci-fi, se vymyká. Vymyká se svým příběhem, s politickým a silně protiválečným podtextem, na kterém je znát, že vznikl v době zuřící studené války a v době atomových zbraní a nejistoty ze dnů příštích. Tuto nejistotu má vyřešit Klaatu, vyslanec jedné z vyspělých mimozemských civilizací, který představitelům všech států chce předat poselství, že jestli nebudou žít v míru, tak GORT - jakýsi "vesmírný policajt", strážce míru na planetách a nepřemožitelný robot s mocí roztavit během pár sekund svými paprsky celou tankovou artilérii - Zemi ztrestá. Už snaha o mír pod hrozbou násilí jasně vypovídá, co si tvůrce filmu myslel o (ne)schopnosti lidstva se dohodnout mírovou cestou a je to zřejmé i z celého děje. Státy se odmítají sejít, Moskva se hádá s Londýnem, Washington s oběma atd. Díky scenáři, dobře napsaným dialogům a solidním hereckým výkonům (zejména charismatického Klaatu) lze odpustit i to, že trikové podívané si tu člověk moc neužije. Vyjma úvodních deseti minut, ve kterých přistane ve Washingtonu mimozemský koráb a GORT předvede pár "machrovinek", se celý film vede v konverzační rovině. Což tomuto filmu působivost neubírá......A pokud jde o motto na začátku mého komentáře, jde o jeden z rozkazů GORTovi ke konci filmu. Jestli je vám nějak povědomé, pak se nemýlíte. Vtipně (či drze - jak se to vezme) ho použil o pár desítek let později Sam Raimi ve svém kultovním Evil Dead III. - Army of Darkness a na jednom z webů o zombie filmech je zmiňováno jako jedno ze zásadních hlášek hororového žánru. To jsou PARADOXY..... :o) ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Oproti současnému remaku je původní verze více konzistentní a její atmosféra je také na úplně jiné úrovni. Poselství je zde více než zřejmé a ač je film zabalen do hávu sci-fi, jeho hlavní motiv spočívá v protiválečné agitaci o ukončení studené války a hrozbě jaderných zbraní. Ostatně se divím, že byl takový film ve své době vůbec natočen. Speciální efekty jsou na slušné úrovni, a i když bylo v té době CGI ještě hudba budoucnosti, Gort se mi i přes své gumové galoše, které se mu ohýbaly v kolenou, líbil svým ztvárněním více, než jeho větší a novější verze. Bernard Herman mě také potěšil a svým hudebním doprovodem navodil hutnou atmosféru již od počátku snímku. S přihlédnutím na rok vzniku tohoto díla se i po 57 letech jedná o vskutku kvalitní a především koukatelné sci-fi, které navíc obsahuje poselství pro celé lidstvo. (7/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Wow, jedna z prvních sci-fi jakou jsem viděl. Naštěstí to není jako když někoho, kdo jde poprvé do kina, vezmete na Fight Club... Několika slovy řečeno - Den, Kdy Se Zastavila Země je výborný film, a to, že jde o sci-fi, není vůbec podstatné. Některé scény a s nimi i myšlenky opravdu stojí za zapamatování. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Remake stylem „shot for shot“ by dnes zaručil zdařilou komedii. Muž s akcentem a dvoumetrovým robotem přistane ve Washingtonu, uteče ze špitálu, ubytuje se v penzionu, pokárá zlobivé národy a odletí. S přihlédnutím k dobové paranoie je to ale geniální počin, jehož nežánrová (nezaložená na napětí a tricích) rovina příliš nezestárla. Existence výrazně označeného nepřítele má větší váhu než světový mír, jemuž dokáže zabránit stejně jenom násilí (resp. strach před nim). Změnilo se za těch padesát let vůbec něco? 80% Zajímavé komentáře: Faidra, Vitason, lakikaki, eye candy ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Bez papírových kulis a gumových emzáků vytvořil Robert Wise zajímavou vizi mimozemské návštěvy, která ač se opírá o typické padesátkové propriety (archetypy vedlejších postav, anti-atomová agitka), působí i po letech svěže a uvědoměle, byť je to celé předvídatelné až k jedné z nejslavnějších hlášek sci-fi žánru. Docela jsem zvědav na remake, trailer se tváří o něco velkolepěji. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,2miliónovTržby USA $3,700,000Tržby Celosvetovo $3,700,000"Pripravte sa na nečakaní zážitok!" Tak z tohto filmu som ostal doslova zarazení, v prvom rade tento film zdobí fantastický príbeh z množstvom silných nosných tém, potom dokonca aj triky majú svoju slušnú úroveň, nič tam nepôsobí rušivo. A koncepcia filmu opierajúca sa v jednoduchých veciach je tu pretavená v samotnú dokonalosť, lebo spraviť prílet mimozemskej civilizácie a z lietajúceho taniera aby vyšiel človek a nevyznelo to smiešne to už je fakt niečo. Tento film ťaží z jednoduchých vecí možné maximum a asi aj preto po dlhých rokov od vzniku pôsobí tak zaujímavo a hlavne má čo ponúknuť vo svojej forme čo ponúka. /100%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná a nevtíravá agitka za mír, kterou Wise a kameraman Leo Tover navíc naplnili i velmi pěkným vizuálním provedením a zejména skvělým světelným designem kosmické lodi. Jakkoli může budit přímočaře sdělené poselství filmu úsměv na líčkách, nedá se mu upřít a) famózní Michael Rennie v roli kosmického pacifisty Klaatua b) hodně dobrý a místy příjemně vtipný scénář c) dobrý a chytře zrealizovaný úmysl d) vynikající atmosféra, zdaleka ne pouze daná nostalgickým nádechem. Pokud se ve sci fi 50. letech nachází film stejnou měrou úsměvně naivní a přitom inteligentní, je to právě "Den, kdy se zastavila Země". Jakkoli možná ta slova zastarávají, jejich naléhavá upřímnost zůstává. A stejně tak i velmi dobrý film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jednoznačné poselství filmu, které bylo filmovou reakcí na politickou situaci začátku 50.sátých let a na využití atomové bomby na konci druhé světové války. jde také o sci-fi, které se stalo možná trochu neprávem legendární a využívá jednoduchou myšlenku, kterou lidstvo stejně nikdy nepochopí a nedokáže akceptovat do úplné drobnosti. Avšak bez tohoto sci-fi filmu a ohlasu na něj by pravděpodobně nevzniklo mnoho mimozemsky laděných filmů. Raději bych varoval, aby nikdo neočekával efektní akci, protože tohle je ve výsledku vlastně spíše komorněji laděné sci-fi, v kterém návštěvník z vesmíru objevuje lidstvo a touží po jeho záchraně. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Edmund H. North .. Your choice is simple: join us and live in peace, or pursue your present course and face obliteration. We shall be waiting for your answer. The decision rests with you. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hloupoučce naivní, ale zábavné. Lidi jsou tam kokůtci, který Klaatuovi hned po přistání začnou do ufa řezat letlampama. Gort a všechny ty efekty jsou skvělý. Mě se ta padesátková lacinost prostě líbí. A k tomu ještě ty ufo zvuky, no paráda :) Příběh je celkem solidní akorát mne naštvalo, že se Gort nepustil do pořádné destrukce. Finální vysvětlení jak to u ufonů funguje mi přišlo hodně debilní. Postavili jsme si ničící roboty, kteří nás při příznacích násilí zcela zničí. Nevim, nevim, ale film je to dobrej. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Takže odsud mají Sabbati „Iron Mana“? Řeknu pouze to, že poselství, s kterým Latu přichází, by mělo ospravedlnit jeho cestu z jiné planety a dokázat lidem humánní nadřazenost a vyspělost mimozemšťanů, a ne být jen fašizoidní povídačkou, za kterou by zasloužil on i jeho robůtek hezky nakopat prdel. Aspoň že film samotný se nepřežil. ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Jedno z prvních TRUE SCI-FI, co jsem kdy viděl (bylo mi asi šest, vůbec jsem to nechápal, ale robot byl hezkej) a i při dalším zkouknutí mě to bavilo :) p.s.: Až po napsání tohoto příspěvku jsem si všimnul, že Gemini napsal vlastně totéž co já :) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sympaťák Klaatu přilétá na Zemi spolu s gumovým robotem 'bez limitů', aby nás varoval, že teď už nám kosmické společenství nebude tolerovat žádné agresivní chování, protože se vznikem atomových zbraní už neohrožujeme jen sami sebe... Bohužel, lidi jsou zabedněnci a tak má čas i na malou procházku Washingtonem./ Takže tohle není žádný sci-fi béčko, jedná se o docela duchaplný film. Efektů je minimum a dojem z nich tak trochu kazí (no spíš zlehčuje) robot Gort, který vypadá až moc vtipně na to, že je ve skutečnosti dokonalým strojem na umravňování planet. No ale tomu budiž odpuštěno, vzhledem k náplni snímku je to totiž beztak vedlejší věc. Původní Day the Earth Stood Still je rozhodně povedená záležitost! (screeny) ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Sci-fi z padesátých let? A jéje...to se tam zřejmě budou prohánět rosolovaté stvůry s větším počtem chapadel, než má divák nervů, a budou unášet, popřípadě požírat, náležitě fyzicky vybavené a spoře oděné krásky. Nikoli. Překvapivě civilní příběh o mimozemském vyslanci, jehož byste si klidně mohli splést s úředníkem u přepážky v bance, který na naši útulnou planetu toho času chlazenou studenou válkou a právě se vzpamatovavší z války světové přichází s vizí míru, vlastní nemálo styčných bodů s Heinleinovým Cizincem v cizí zemi a má hodně co říct i dnes. Ne-li více, protože tehdy byl svět alespoň v myslích většiny lidí jasně rozdělen a strany ostře vymezené, což se o současnosti věru tvrdit nedá. Den, kdy se zastavila země jsem viděla před hodně dlouhou dobou, ale uvízl mi přímo neoperovatelně. Spolu s vědomím - posíleným scénou na arlingtonském hřbitově - jak nesmyslné, neskutečné a absurdní se pouhým otočením úhlu pohledu mohou zdát věci, vůči kterým jsme otupěli tak, že se nad nimi vůbec nepozastavíme. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Od Dne, kdy se zastavila Země neočekávajte žádné scifi béčko, ale pořádnou mimozemskou podívanou. Film vznikl v době počínající studené války, na prahu "atomového věku", kdy se svět obával nejhrozivější války, v Americe sílil mccarthismus a dohoda mezi Spojenýmí státy a Sovětským svazem byla utopií. Z tohoto hlediska se jedná o význačný pacifistický snímek. Poctivá filmařina, jejíž remejk je předem odsouzen k záhubě. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Opravdu inteligentní sci-fi, žádné béčko u kterého se budete bavit kvůli neschopnosti a hlouposti jeho tvůrců (viz Ed Wood jr.). Příběh emzáka Klaatua nestaví na atrakcích, ale pracuje chytře a realisticky se scifáckými proprietami a odráží strach tvůrců z nepoučitelnosti lidstva. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Oproti svému novějšímu bratříčkovi není původní Den, kdy se zastavila Země, tak jednoznačný a jednoduchý film. O to je ale lepší. Když jsem viděl, jak Klaatu vystupuje v tom směšném skafandru z létajícího talíře, už jsem tomu přestal věřit. Ve výsledku to ale není tak zastaralé, jak se na první pohled zdá. Myšlenky zde obsažené mají svojí sílu a Klaaru chodící po městě s malým klukem působí opravdu zajímavě. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Docela se divim tomu vysokýmu hodnocení (na imdb to má dokonce 8,1/10 a je to v TOP 250). Tenhle film sice obsahuje, narozdíl od všech těch scifáren z 50. let, kde prostě přiletěj ufoni a likvidujou všechno možný i nemožný, dokonce nějakou myšlenku (nebo snad přímo poselství), což je sice chvályhodný, ale mně to stejně nestačí na víc, než 3 hvězdičky. U takhle starýho filmu asi nemá cenu se pozastavovat nad tim, že mimozemšťan je prostě normální člověk a dokonce mluví anglicky, ale horší je, že je to dost velká nuda. Něco zajímavýho se děje asi tak úvodních 15 minut, pak následuje nudnej prostředek a pak se zase něco děje asi tak 15 minut na konci a celej film končí proslovem "mimozemšťana", kde je řečeno vlastně všechno to důležitý, co bylo roztahaný do 1,5 hod. Já jsem to ani nezvládnul zkouknout na jeden zátah, ale musel jsem si dát někde uprostřed přestávku. Holt jsem se prostě nechal nalákat na to podezřele vysoký hodnocení a čekal jsem od toho moc. Nicméně po všech těch Plánech 9, Robot monstrech a dalších sci-fi z týhle doby, který jsem měl možnost dřív vidět, je to opravdu výraznej skok k lepšímu - 50%. ()

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama