Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Den, kdy se zastavila Země vypráví příběh mimozemšťana Klaatua, který jednoho dne přistane na Zemi. Hlásá příchod v míru a vyžaduje si setkání s představiteli všech států světa, před kterými hodlá přednést své poselství. Když se však dozví, že to je věc zhola neuskutečnitelná, opustí své dosavadní obydlí a vydá se do světa na vlastní pěst... Film vznikl v době rozpuku Studené války a strachu z nové hrozby- možnosti rozpoutání atomového konfliktu. Autoři snímku se v něm jasně vymezují proti dalšímu vývoji této nesmírně ničivé zbraně. Z filmu je tak cítit kritika postoje tehdejších politiků, kteří namísto mírové dohody zvolili zbrojení a udržování paranoidní atmosféry strachu před podlým nepřítelem. (havLord)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (203)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Mno, budu nad tím ještě rozjímat, ale zatím se mi zdá, že mi to k srdci nepřiroste. (Ačkoliv Michael Rennie je vskutku báječný mimozemšťan.) Nemyslím si, že takhle by vypadalo poselství opravdu pokročilejší civilizace. Takhle by si někdo mrzký jako my představoval poselství pokročilejší civilizace. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Oproti svému novějšímu bratříčkovi není původní Den, kdy se zastavila Země, tak jednoznačný a jednoduchý film. O to je ale lepší. Když jsem viděl, jak Klaatu vystupuje v tom směšném skafandru z létajícího talíře, už jsem tomu přestal věřit. Ve výsledku to ale není tak zastaralé, jak se na první pohled zdá. Myšlenky zde obsažené mají svojí sílu a Klaaru chodící po městě s malým klukem působí opravdu zajímavě. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na tomto prípade krásne vidieť vidieť rozdiel medzi prístupom k umeleckej forme sci fi v päťdesiatich rokoch a v súčasnosti. Tu sa príbeh ukončuje dlhším monológom hlavného hrdinu smerom k ľudstvu, v súčasnej verzii príde na rad samoúčelná akcia. Posolstvo filmu nezostarne, len sa môže obmieňať podľa konkrétnych problémov danej doby. No nebolo by na škodu byť niekým sledovaný a občas byť upozornený pod hrozbou zničenia, ako ďalej. Treba sa sústrediť viac na príbeh, aby sa pre niekoho tento film vďaka dobovým trikom nestal komédiou. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zrejme najstrhujúcejší úvod v sci-fi žánri 50. rokov. Ale potom prichádza pád. Síce pozvoľný, ale badateľný. Vedel som, že nejdem do projektu, ktorý mal byť klišovitým pohľadom na téma mimozemskej invázie ( viď UFO ÚTOČÍ! ), čiže som nečakal žiadne extrovertné trikové orgie a ani akčné scény. Lenže napätie snímku pomaly vädlo a môj záujem tiež. Morálne posolstvo bolo ale zbytočné ( dobový Zlatý Glóbus za Najlepší film podporujúci medzinárodné porozumenie ), pretože ešte aj v dnešnej dobe je ľudstvo dvakrát horšie a trikrát nepoučiteľnejšie. Skrátka naozaj treba, aby vskutku niekto z neznáma priletel a kopol tých nukleárnych bastardov do gúľ. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,2miliónovTržby USA $3,700,000Tržby Celosvetovo $3,700,000"Pripravte sa na nečakaní zážitok!" Tak z tohto filmu som ostal doslova zarazení, v prvom rade tento film zdobí fantastický príbeh z množstvom silných nosných tém, potom dokonca aj triky majú svoju slušnú úroveň, nič tam nepôsobí rušivo. A koncepcia filmu opierajúca sa v jednoduchých veciach je tu pretavená v samotnú dokonalosť, lebo spraviť prílet mimozemskej civilizácie a z lietajúceho taniera aby vyšiel človek a nevyznelo to smiešne to už je fakt niečo. Tento film ťaží z jednoduchých vecí možné maximum a asi aj preto po dlhých rokov od vzniku pôsobí tak zaujímavo a hlavne má čo ponúknuť vo svojej forme čo ponúka. /100%/ ()

Galerie (84)

Zajímavosti (52)

  • Tři roky po premiéře Dne, se scénář adaptoval pro potřeby divadelního představení divadla Lux Radio Theatre. Své roli si zopakovali Michael Rennie a Billy Gray, Helenu si však zahrála Jean Peters. (Trainspotter)
  • Hláška „Klaatu barada nikto“ se stala nesmírně populární mezi fanoušky žánru sci-fi; ke slyšení byla i ve filmu Army of Darkness (1992). (Trainspotter)
  • Scenárista Edmund H. North byl bývalý vojenský úředník a scénář k filmu Den, kdy se zastavila Země napsal jako odpověď na šířící se hrozbu jaderných zbraní ve studené válce. (Trainspotter)

Související novinky

Neo zastaví Zemi

Neo zastaví Zemi

31.08.2007

Ne, nechystá se pokračování Matrixu, v němž létající kungfista napodobí trik Christophera Reevea z prvního Supermana s obletováním Země takovou rychlostí, až dojde k jejímu zastavení. Řeč je o remaku… (více)

Reklama

Reklama