Reklama

Reklama

Klasický válečný film Roberta Wiseho Krysy pouště byl inspirován snímkem Henryho Hatthawaye Liška pouště (1951). Vykládá významnou kapitolou historie II. světové války, obranou Tobruku v Libyjské poušti. Název je odvozen od přezdívky, již si vysloužili stateční spojenečtí vojáci svou vytrvalostí a odolností proti několikanásobné přesile stále útočícího nepřítele. Zachycuje pouze epizodu z rozsáhlé válečné operace, která se odehrává v roce 1941, kdy se podařilo prolomit obležení. (Pumiiix)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Příběh odehrávající se v roke 1941, kdy Rommelův Afrikakorps uhání přes lybijskou poušť. U Tobruku ale narazí kosa na kámen. A právě tady se vše odehrává. Sledujeme novozélandské vojáky, jak brání vnější perimetr obrany, chodí na noční přepady a brání důležitý kopec. Klasický válečný film, plný dobrých hereckých výkonů, především mladého Richarda Burtona v roli anglického plukovníka. Na svoji dobu i koukatelné bojové scény. Jinak ale jen lepší průměr žánru z tehdejší doby. A neříkejte mi, že osm let po válce se nenašly nějaké německé MP40. A ty německé helmy starého vzoru? Asi je neměli momentálně skladem :-) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Slušná válečná jednohubka. Wise se pokusil zachytit celkový obraz obrany Tobruku, takže se hodně jedná ve válečném štábu, jednotky čelí bombardování a jsou tu výborné noční akce, kde vidíme v akci commandos. Zejména noční přepad skladiště se moc povedl. Nicméně o postavách se moc nedovíme a v podstatě jsou tu jen dvě zajímavé - opilecký a trošku zbabělý učitel a občas pochybující kapitán ve slušném podání začínajícího Burtona. Není to žádná strhující podívaná, ani žádný průser, zkrátka neurážejícící film. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vylezte zo svojich dier, púštne krysy!..." 242 dní trvala obrana Tobruku a jedným z brániacich bol i dôstojník, ktorého výborne stvárnil vtedy ešte mladý R. Burton. Je bystrý a ambiciózny, preto mu bola zverená novozélandská jednotka, ktorej má veliť. Medzi nim nájde i známu tvár - svojho učiteľa. Dialógy medzi touto dvojicou sú náladovo vyslovene protivojnové a myslím, že v každom vojnovom filme by malo zaznieť aspoň pár viet na túto tému. Nebezpečná sabotážna akcia - zničenie skladu pohonných hmôt, je hlavným motívom filmu. Akcie je tu o niečo menej ako som čakal, ale Burton to herecky všetko vyvažuje. I v rozhovore s nemeckým maršálom o tom, ako by Nemci Tobruk "rozmáčkli" keby chceli. Oni potom naozaj chceli, ale púštne krysy to ubránili. Kvôli Burtonovi sa prikláňam k slabším štyrom hviezdam. 70%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mladý drsňák Burton v roli, v které ho moc neznáme. Až na těžko uvěřitelnou debatu při ošetřování mezi kapitánem/plukovníkem Tammy' MacRobertsem a polním generálem von Rommelem se jedná o slušně zpracovanou kapitolu z druhé světové války, která se však klidně mohla odehrávat někde v Normandii, z té poušti a Libye tam moc nebylo. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Stary ciernobiely vojnovy film je takym klasickym priemerom na poli filmov z druhej svetovej vojny. Kvantum rozsiahleho piesku, braniaci sa Anglicania a provokativny Nemci, ktory udieraju na ich pozicie, ale nie prilis casto, co je aj troska skoda. Ked mam pravdu povedat, taky lepsi utok sa len odohral v prvej polovici filmu a na konci filmu som ocakaval velkolepe finale, ale co to? Ono sa nic take nekona. Len par vybuchov bomb a to bolo vsetko. Potom uz len v pozadi od ich pozicii ukazali prichod tankov a pechoty ako sa ku nim blizia, aby im pomohli. To bolo na moj vkus dost odflaknuty koniec, kde sa fakt skoro nic nedialo a to som od toho ocakaval omnoho lepsi boj, kde uz naozaj islo o vsetko. Ani poriadne pocas filmu nepriatela neukazali, ako vobec skutocne vyzera, ked uz na nich utocili. Len v trapnych zaskodnickych miniakcickach aj ukazali ako vyzeraju Nemci, ale chudaci Nemci boli v nevyhode, pretoze Anglicanov nevideli, ako sa k nim zakradaju a vsetko Anglicanom vychadzalo bez problemov. Tento fim ma dost chyb, ale v celku ma to aj celkom pobavilo, aj ked tych akcii tam nebolo vela. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Na německé straně jsou použity americké tanky M24 Chafee. (Winster)
  • Při přepravě zajatců německý voják používá v boji s letadlem samopal Thomson (americký samopal). Na obou stranách zde vojáci používají také kulomet Browning M1917. (Winster)

Reklama

Reklama