Reklama

Reklama

Dramatická cesta slavné německé vzducholodi přes oceán. V roce 1937 americká vědma předpoví katastrofu německé lodi Hindenburg a pošle svůj dopis na německé velvyslanectví. Nacistická propaganda však chce dál demonstrovat sílu budoucí všemocné německé říše. Proto s obrovskou vzducholodí Hindenburg vyšle z Frankfurtu zároveň také muže z rozvědky. Ten má zajistit bezpečnost letu i všech cestujících. Brzy se mu skutečně podaří na vzducholodi odhalit sabotáž. Vzhledem k nepředvídaným okolnostem při přistání se mu ale nepodaří katastrofě zabránit… Výpravný film, který získal zvláštní Cenu Akademie za nejlepší vizuální efekty a zvuk, se inspiroval známou tragickou událostí a využívá archivní materiály z cesty vzducholodi Zeppelin LZ-129. (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $27,945,225Tržby Celosvetovo $-║ Technická stránka filmu je veľmi dobrá, škoda že dej nie je podaní v hustejšom napätí, miestami aj troška príbehovej vaty ale aj tak som celkom spokojní. /65%/ ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadalo zajímavě a říkal jsem si, že to jsou šílenci, protože já bych do takové vzducholodi nevlezl. Bohužel mne zklamal závěr. Čekal jsem parádní výbuch a místo toho tam strčili autentické záběry z němého filmu. Což výsledný dojem a hlavně závěr filmu totálně pokazilo. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Už od dětství na vzducholodích ulétávám, takže jsem se tuze těšil. HINDENBURG je zajímavý příspěvek vlně leteckých thrillerů v 70. letech, zajímavý tím, že pro jednou nejde o fikci a ani o letadla. Jelikož několikaminutový požár vzducholodi na dvě hodiny prostě nenatáhnete, sáhlo se po modelu Haileyho LETIŠTĚ, tj. pátrání po bombě na palubě zakončené jejím objevením a výbuchem, což mohlo být i napínavé, kdyby identitu bombera nevyslepičil distributor na přebalu. Ve výsledku je to průměr mohutně spoléhající při skromném rozpočtu 12 milionů na celkem kvalitní dokreslovačky, tu a tam na zadní projekci (minimálně předstartovní pohled z okna vzducholodi na runway snad mohli natočit normálně) a v černobílém finále pak na archívní záběry katastrofy kombinované s dotáčkami. I pro mě bylo tohle řešení zklamáním, ale musím uznat, že emocionálně funguje. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spekulativní zpracování slavné zkázy nacistické pýchy, které se zaměřuje na hypotézu sabotáže. Postavy tak nafoukané, že nebylo potřeba vodíku, občas dramatická scéna (zašívání pláště) a na svou dobu celkem obstojně natočený závěr, který přeskočí do černobílé a zakomponuje do lakehurstského inferna autentické záběry. Nutno podotknout, že vždy lehce napuštěnému Duffmanovi a jeho reklamní vzducholodi by se tohle nikdy nestalo.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pomineme-li zajímavé scény z vnitřku vzducholodi a připomenutí faktu, že poměrně bez rizika bylo kdysi možno cestovat i tímto vlastně ekologickým dopravním prostředkem, neměli tvůrci filmu, chtěli-li být právi fakticitě příběhu, mnoho co na vybranou. Ovlivněni Verneovým odkazem (PĚT NEDĚL V BALÓNU, STANDARD ISLAND) zvolili při dodržení dobového koloritu pro svůj příběh pozvolné tempo letu vzducholodi, pohybující se rychlostí kolem 35-60 km/h (možná i rychleji). Nacistické Německo rok po své dočasné faktické legitimizaci berlínskými a garmisch-partenkirchenskými zimními i letními olympijskými hrami zasahuje do děje a je na palubě HINDENBURGA vlastně všudypřítomné (některé momenty v tomto ohledu připomínají naopak díla Feuchtwangerova, ale i Zweigova či bratří Mannů). Dokumentární závěr filmu je za těchto okolností nasnadě. Je asi dnes troufalostí chtít dávat na DVD akčnost tohoto stále ještě solidního typu; lze tak však také vychutnat půvab životního stylu a jeho rozvážné, pomalu spěchající dynamičnosti. Paradox použitých slov není paradoxem myšlenky, ale spíše upozorněním na něco, co dnešní době tak zoufale schází: usebrání, schopnosti pohybovat se ne na povrchu, ale ve skutečné hloubce života nejen vlastního a všeho, co to s sebou přináší. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Verze, že katastrofu Hindenburgu zapříčinil atentát, je podle mě velice pravděpodobná, a způsob, jakým tu nejpropíranější teorii ze všech líčí tenhle film, se mi vcelku líbí. Wisův snímek se sice chvílemi vleče, ale po většinu stopáže má spád, fantastické vizuální efekty (které mě hravě ohromují i dnes, takže nemusím psát "na tu dobu"), výbornou Shirovu hudbu a je perfektně obsazen. Děj je uvěřitelný a opírá se prakticky o všechna doložená fakta, mrzelo mě jen opomenutí postavy Huga Eckenera, "otce Hindenburgu" , který se ve filmu objevil jen na začátku, zabručel, že nepoletí, a víc nic. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Hmm zajímavý zpracování slavný katastrofy který vychází z odvážné konspirační teorie, že to nebylo až úplně tak, jak se nám snaží nabulíkovat oficiální vyšetřovací verze. Kdo ví mohlo to tak i být. Jinak standartní katastrofická sedmdesátková záležitost. Jsou i lepší snímky v té době, ale fanouška to nijak nepohorší.60% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Hitler celé vyšetrovanie tejto tragédie jednoducho uzavrel, pretože si nemohol dovoliť uznať verziu atentátu a tým pádom úspešný útok na pýchu Tretej ríše. Verzií je viacero, preto aj tá filmová nevyzerá dvakrát vierohodne. Režisér s problémami udržiava divákovu pozornosť práve vtedy, keď je to potrebné. Viac ako polovica filmu sa odohráva na palube vzducholode, ale chcelo by to vyhrotiť a zdramatizovať jednanie alebo dialógy postáv. Pôsobí to dosť rozťahane, zvlášť ak divák vopred vie čo sa má stať. Záver bol naopak celkom dobre zvládnutý, prechod do čiernobielej farby a kombinácie s dobovými zábermi sa podľa mňa vydarili. Súčasný remake tohto filmu, alebo ešte lepšie úplne nový pohľad na túto tragédiu by som fakt bral. Zostáva dúfať, že k tomu raz dôjde. 60%. ()

Phobia

všechny recenze uživatele

Nafoukněte kondom (velikost pro průměrného afričana) a najměte partu nehezkých existencí - můžete si natočit vlastní verzi toho, proč obří zeppelin v roce 1937 shořel jak papundeklová chajda promrzlého bezdomovce. Úroveň efektů mě vzhledem k době vzniku filmu mile překvapila, zápletka se sabotáží mohla být celkem nosná... kdyby mi ovšem celá posádka i pasažeři nebyli zcela volně položeni kdesi u konečníku. Bylo mi prostě šumák, co se na obrazovce děje a zbytečně pomalé tempo taky nepomáhalo. Na druhou stranu - pustila jsem si to místo počítání oveček a tuto funkci film splnil spolehlivě, usnula jsem ještě před polovinou... Jak to vlastně dopadlo?;-))) Nehodnotím, ale dojem ze shlédnutých fragmentů je stěží průměrný. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Zlato, příště pojedeme Titanicem." Netušil jsem, že po dlouhých letech, kdy jsem film viděl, budu opět spokojen. Snímek sází spíše na dialogy a konspirace, přesto záběry na vzducholoď majestátně plovoucí nad mořem mezi mraky i na její pečlivě vyvedené interiéry vypadají báječně a věrohodně. Stačí jedna trhlina a o napětí je postaráno. Ritterovo rozhodnutí v závěru bylo logické vzhledem k tragickému osudu jeho syna. Dokumentární závěr přidal na syrovosti, mně se líbil. Klasický katastrofický film, kdy pixely byly ještě hudbou budoucnosti. ()

Pepinec

všechny recenze uživatele

Soukromá poznámka pro mou osobu; na film jsi koukal, líbil se ti, ale v polovině jsi kvůli reklamě přepnul na záznam koncertu Vlasty Rédla a bylo vymalováno... Takže příště trp reklamy a nepřepínej! :-) Konec hlášení v ruském jazyce. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Film se mi líbil, a to i přesto, že se přikláním spíše k teorii o závadě. Dokonce ani závěrečné přepnutí do černobílé, dokumentární podoby mi příliš nevadilo (tedy až na ty stop-scény). MRTEV, MRTEV, MRTVA, PŘEŽIL, MRTEV, PŘEŽIL... ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Hákový kříž na zádi, hoří jako svíce, prohráli, nazi hadi, nepoletí více." Aneb kde udělali soudruzi z Německé říše chybu? Historie tápe, já mám jasno. Kdepak mrška statická elektřina nebo chudák vodík. Charles Durning za to může! Ten kdykoli strčí čumák do filmu, je jasné že to skončí kvalitní katastrofou. V tomto případě předcházenou dech(i kyslík)beroucím dramatem o tom, jak moc byli Němci nafoukaní a kam to vedlo. Prokládáno i ucelenými minipříběhy, ze kterých se mj. dozvíme jak fixlovat v kartách proti profi falešným hráčům, pletoucích si stařeckou hůl s telegrafním přístrojem a zejména jak hluboko v žaludku některým hlavním postavám ležel muž s knírkem, t.č. na vzestupu. Hodnotu to má jako drama i jako zajímavý a technicky přesný dokument o vlajkové lodi nacistů a jako bonus divák projde i rychlokurzem šití trupu za letu. Při tragickém konci pak působivě prokládáno skutečnými dobovými záběry na hořící Hindenburg. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Treba si vopred uvedomiť, že Hindenburg je predovšetkým z 90% konšpiračný špionážny thriller z dôb krátko pred začiatkom druhej svetovej vojny a nie plnokrvný katastrofický film. Vnútropolitickú situáciu v Nemecku spoznávame prostredníctvom vysokopostavených Nemcov a rozhodne to nie je žiaden čiernobiely pohľad, práve naopak, postavy si dobre uvedomujú, čo sa v krajine deje. Dôsledkom toho ale rozhodne netreba čakať, kedy sa konečne začne napĺňať katastrofický scenár, pretože film Hindenburg je ešte z dôb, kedy sa scenáre ešte nikam neponáhlali a netlačili expozície pod hranicu 10 minút. Obávam sa, že v súčasnom remakeu by bol prvým bodom obratu ten druhý vo Wiseovom filme. Body navyše získava najmä scénami z útrob vzducholode. Napriek spomenutým kladom ale filmu chýba tempo, subjektívny čas je dlhší ako dve hodiny a nemám ho v úmysle ešte niekedy vidieť znova. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

O Hindenburgu jsem toho moc nevěděl, tak jsem byl celkem napjatej co se bude ve filmu dít. No nakonec to žádné veledílo nebylo. Film zkrátit tak o 40 minut a byla by to paráda, takhle mi tam přišla řada scén úplně zbytečných. Co se ale musí ocenit je konec, střih mezi filmem a realitou byla paráda, pomalu hořící název Hindenburg nahání husí kůži. Bancroftová byla v té době kočka a slušelo jí to. Co už ale moc neslušelo byla hudba, někde jsem četl že se jedná o parádní OST ale to co se naskytlo mým uším bylo šílené zklamání, film hodnotím průměrně protože se mi zdál až moc roztahaný. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Moc dobře natočený film z prostředí letu vzducholodi, tedy velmi netradičního. Neustálý hukot čtyř motorů, válečné pozadí (jako vždy) přidává punc napínavosti a George C. Scott snad nezahrál nikdy špatně! Škrtnul bych postavu přestárlé vyvlastněné hraběnky a celý hnusný dabing z Novy zpatlaný v roce 1999 asi s třetinou potřebných herců (včetně Tondy Navrátila a Libora Terše). ()

Reklama

Reklama