Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výjimečná výpověď studenta Trevora Adamse o zážitcích, které zakusil na Rivervale High. Trevor se stal obětí takového traumatizujícího týrání, že ho dovedlo až k pokusu o bombový útok na školní fotbalový tým. Pomocnou ruku mu pak podal učitel dramatické výchovy, když Trevorovi nabídl hlavní roli ve školní hře. Učitel pomáhá Trevorovi zůstat přímým a skromným. Hra je ale riskantní - její temný scénář popisuje život zabijáků a ve spojení s Trevorovou problémovou minulostí provokuje místní rodiče, kteří ji chtějí zakázat. Jestli uspějí, Trevor si už možná nikdy nezahraje - a to by mohlo být spouští lidské časované bomby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

Pishin 

všechny recenze uživatele

K tomuto dilku jsem se dostal uplne nahodou a musim rict sedlo me to kurevsky. Pokud pominu zaver - myslim scenu s divadelni hrou kdy se prisli podivat i Trevorovi tryznitele tak s prihmourenim oka musim jit do plneho hodnoceni. Film je to skvely a ma skvelou vypovdajici hodnotu plus pricteme herecky koncert Ben Fostera a mame paradni podivanou. Ano ano musim souhlasit s Jankem i pro me je Ben Foster nejzajimavejsi herec nove generace a moc se tesim na jeho dalsi pociny. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Se schématickými postavami – hrdina, kterému nerozumí nikdo, vyjma učitele, jenž rozumí všem – nic psychologicky kloudného nevytvoříte, ani kdyby vás strašíval duch Wilhelma Wundta. Trevorova otevřená zpověď na kameru by s jeho dobře fungující autoreflexí těžko mohla předcházet tomu, čemu podobná videa zpravidla předcházejí. Nevěřil jsem mu, nevěřil jsem celému filmu, což by bylo u jiného tématu problémem velkým, u tohoto tématu je to problémem kardinálním. Dojem nekazí ani nevylepšuje šedivá televizní režie. Za pozornost stojí dvojí, výkon Bena Fostera a závěrečná divadelní hra, která by na prknech, jež teatrálnost snášejí snáz, mohla být vcelku jímavá. Apendix: Jestli hledáte podnětný (tj. na všechny otázky ochotně neodpovídající) film o vztahu mladých ke zbraním, nepřehlédněte Dear Wendy. O šikaně asi dlouho nevznikne nic autentičtějšího než Klass. 55% Zajímavé komentáře: Morien, Martyr ()

Reklama

Seti 

všechny recenze uživatele

V dnešní době dvakrát tak zajímavé a dvakrát tak kontroverzní. Nechci obhajovat střelce ve školách, ale ne vždy to musejí být po krvi lačnící psychopatická monstra, která svoji motivaci mají z videoher a filmů. Film podává také jiný možný úhel pohledu a ukazuje, jak dokáže člověka poznamenat a úplně změnit soustavná fyzická a psychická šikana. Skvělý Ben Foster (škoda, že točí tak málo filmů) a jsem přesvědčen, že naživo musí být tato hra fakt zážitek. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Živelná i inteligentní obhajoba lidské důstojnosti. Snaha podchytit a obnažit zhoubný vliv šikany na život dospívajícího jedince, který často po mnoha letech ponižování přijímá roli oběti a někdy je dokonce dohnán k tak extrémním činům, jako jsou sebevražda a nebo uchopení spravedlnosti do vlastních rukou (třeba v podobě výpravy do školní jídelny se střelnou zbraní v batohu). Silný a stále aktuální apel, když už ne na lidi bez empatie, kteří se rádi povyšují nad druhé, tak alespoň na nás ostatní, abychom v případě, že je někdo napadán a ponižován nebyly pouhými pasivními přihlížejícími, ale snažili se také něco dělat. Televizní formát filmu neubírá na jeho působivosti a Ben Foster zde předvádí velkolepý herecký koncert. ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

Není to ten nejkrásnější natočený film na toto téma, ale to vůbec nevadí, protože jeho síla je v momentech. Skvěle zahraná hlavní role Benem Fosterem. Spousta emotivních scén a přímo dech beroucí závěrečná scéna na pódiu. Trošku mě zklamalo ono vyvrcholení v jídelně, kde mělo dojít ke střelbě. Možná si na to režisér netroufl, ale já bych to tam klidně šoupnul. Ať už na plno nebo hodně cenzurovaně. Rozhodně by to zanechalo lepší dojem než zvolená varianta jak z akčního filmu s Brucem Willisem. Ale o tom ten film až tak není. Celé je to o divadelní hře, která dokáže změnit osud. Osudy spousty mladých nevinných lidí a taktéž spousty Joshů. Jinak nemám absolutně nic co bych mohl ještě negativně zkritizovat a i přes ten malý vroubek hodnotím maximální známkou. Dokážu každopádně pochopit i lidi kteří jej zhodnotí opačně, protože je to opět jeden z těch typologicky kontroverzních snímků jako byl třeba Elephant a né každý vidí jeho hlavní záměr, který je mimochodem geniální. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Když se Trevorovi (Ben Foster) zdá noční můra o tom, že se Jenny (Jane McGregor) stane také obětí připravovaného útoku, má na sobě stejný bílý svetr, který se potřísní červenou skvrnou, jaký měl i při svém školním videu, které vedení školy odsoudilo jako hrozbu. (Nick321)
  • Trevor Adams (Ben Foster) ve své videonahrávce jmenuje čtyři školy, na kterých se udály školní masakry. Jonesboro – Westside Middle School, v roce 1998 zde Mitchell Johnson (13 let) a Andrew Golden (11 let) smrtelně zastřelili čtyři studenty a učitele, dalších deset lidí zranili, oba dostali trest odnětí svobody až do jejich 21 let, Johnson byl propuštěn v roce 2005, Golden v roce 2007. Springfield – konkrétně Thurston High School, zde 15letý Kipland Kinkel poté, co byl do slyšení suspendován ze školy za držení ukradené zbraně zabil své dva rodiče, poté šel střílet do školy, kde zastřelil 2 studenty a dalších 25 zranil, odsouzen byl na 111 let vězení. Paducah – Heath High School, v roce 1997 zde 14letý Michael Carneal střelbou zabil tři dívky a pět dalších lidí zranil, o rok později dostal doživotní trest s možností propuštění za 25 let. Columbine – v roce 1999 zde Eric Harris a Dylan Klebold během brutálního masakru zabili 13 lidí, 24 dalších zranili a nakonec se zastřelili sami, jen díky selhání podomácku vyrobených bomb naštěstí nebylo obětí víc. (Nick321)
  • Film bol natočený na námet divadelnej hry s rovnomenným názvom. Divadelná hra Bang, Bang, You´re Dead mala premiéru 7. apríla 1999 v meste Eugene v štáte Oregon. O necelé dva týždne na to, 20. apríla 1999, došlo k nechválne známemu masakru na Columbine High School v štáte Colorado. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama