Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šokující portrét dívky, jejíž život plyne velmi rychle a která musí náhle čelit trestu smrt za vraždu, kterou nespáchala. Temné, až nesnesitelně strhující krimi drama vypráví o životě a smrti podvodnice, prostitutky a narkomanky Barbary Grahamové (Susan Hayward). Barbara pochází z rozvrácené rodiny a pracuje jako volavka – láká důvěřivé muže k podvodným karetním hrám. Touží po normálním životě, vdá se však za toho nesprávného a má s ním dítě. Když se její život zcela rozpadne, vrací se ke své dřívější profesi a zaplete se do vraždy. Tvrdí, že je nevinná, je však z vraždy usvědčena a popravena. Režisér Robert Wise dosahuje pomocí hereckého obsazení velmi efektního, temného dojmu a příběh vypráví v řadě obratně natočených scén, za což právem obdržel nominaci na Oscara. Film však plně patří Susan Hayward, která za svou úlohu zlatou sošku právem získala, protože zde podává strhující realistický výkon, jemuž není co vytknout. Její pojetí role je místy tak emocionálně naturalistické, že pro slabší divácké nátury mohou být některé scény na hranici únosnosti. Závěr filmu, směřující k její popravě, zobrazuje mistrným způsobem Barbařinu bolest a zoufalství, když po dlouhé bitvě prohrává svůj boj o život. Ať už vnímáme Barbaru jako vražedkyni či nešťastnou oběť společnosti, síla a obnažená reálnost jejího příběhu musí nutně zanechat stopu v každém divákovi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Zcela emocionální zásah. Výborná hudba a skvělá Susan Hayward, silně připomínající vzezření i role Glorie Grahame. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Další manifest za zrušení trestu smrti. Příběh sám o sobě začne být zajímavý až po zatčení hlavní hrdinky, přičemž na poutavosti dodává také fakt, že jde o příběh podle skutečné události. Film se nese v dobré atmosféře, je napínavý, není ždímačkou citů, jakou by byl v dnešní době, ale přesto umí zapůsobit. K výslednému dojmu napomáhají též herecké výkony a hudba. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vyvoláva mnoho otázok či už vďaka snahe tvorcov ich klásť, alebo jednoducho ako vedľajší produkt kontroverznej témy. Podstatné však je, že sa podarilo aj napriek expozícii, kde je hlavná postava značne nesympatická, dokázať v divákoch vyvolať empatiu na základe jej osudu a aj istý druh sympatie. Respektíve nech hodí kameňom ten, kto je bez viny, ale na druhú stranu jej menšie zločiny nie sú vôbec ospravedlňované ani zľahčované. Scenár sa naváža aj do právneho systému, novinárskej morálky a nakoniec začnete uvažovať, či je trest smrti tou správnou cestou, ako by sme sa mali vysporiadavať s najťažšími zločincami, to ale mimo fakt, že hlavná hrdinka je nevinná. Neviem, ako to bolo v skutočnosti, ale ťažko sa verí, že súd úplne ignoroval dôkaz o nevine, čo bola v tomto prípade ľavorukosť Barbary a riadil sa nepriamymi dôkazmi, tu sa dá predpokladať, že sa niečo oproti skutočnosti prifarbilo. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nevím, nějak mě to nechytlo. Trest smrti je rozhodně otřesná věc, na druhou stranu holka nebyla žádný neviňátko. Filmařsky vynikající, dialogy břitké, ale tak nějak mi ten morální konflikt přišel až moc ve prospěch holky, o které vlastně nic nevíme a omlouvat vše tragickým dětstvím, tak tu běhá po světě zlodějů a vrahů hromady. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Záver je celkom dramatický - zazvoní/nezazvoní, no súdny proces mohol byť zaujímavejší a úvodná polhodina je dosť nuda. Čo sa týka oscarovej Hayward, okrem pár hysterických teatrálnych výstupov nič extra nepredviedla, asi najhorší herecký oscarový výkon, čo som videl. Zato réžia a kamera sú zaujímavejšie. 70% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Až do teď jsem měl Susan Hayward zaškatulkovanou jako sympatickou, ale ne moc výraznou herečku. Ovšem postava Barbary Grahamové je jejím životním výkonem. Celkově vzato byl příběh ženy nespravedlivě odsouzené na smrt velmi působivě natočen a až do poslední chvíle nás drží v napětí, jak to dopadne. Moc povedený noir. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyla Susan Hayward místy tak moc teatrální, až jí to nevěříte, tak by si film zasloužil ještě vyšší hodnocení, ale přece jen tohle přehnané přehrávání mi trochu vadilo. Naopak její poslední scéna je v tomhle docela pěkně umírněná a má pak ten správný dopad. Siné drama o spravedlnosti a trestu smrti. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Strhujuci a dost depresivne drsny pribeh dievcata, ktore pochadza z rozvratenej rodiny, k tomu sa este zle vydala a celi obvineniu z kriminalnej cinnosti, ktoru nespachala. Susan Hayward odohrala zivotnu rolu, bola fakt genialna. K tomu este depresivny koniec filmu . dievca svoj boj prehralo a caka ju trest smrti. Reziser Robert Wise /Magnificent Ambersons, Blood on the Moon, Two flags west/ sa predviedol, roku 1958 natocil dva kultove filmy - jeden s Klarkom Gableom Run silent, Run Deep a druhy s uz spominanou Susan Hayward. Presne take, ako to tvrdi o filme isty kultovy reziser Lars von Trier : "Film musi byt ako kamen v topanke, musi cloveka tlacit a ominat, drsny a casto az depresivny". 100 % ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

16. Zlatý Glóbus za rok 1958 - cena (1) - *Nejlepší herečka (drama) - Susan Hayward + nominace (2) - Nejlepší film (drama), Nejlepší režie - Robert Wise ()

zette 

všechny recenze uživatele

Bohuzel jsem film videl v ceskem zneni a tak plne nemohu ocenit oscarovy herecky vykon Susan Hayward. S jeji postavou jsem se ale moc neztotoznil (na rozdil od Bjork-Tanec v temnotach), coz se odrazilo na me lhostejnosti k jejimu osudu. Film neni spatne natoceny, postrada vsak lepsi atmosferu a vtahnuti do deje. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Životopisná dráma o jednej pofidérnej "dáme". Žene, ktorá pohŕdala zákonmi, pohŕdala životom a začala si ho vážiť až na sklonku svojho biedneho ukráteného života. Napriek tomu, že sa vraj jedná o skutočný príbeh, námet ma až tak nenadchol. Zámer šokovať diváka, že nevinná (a pekná) žena môže skončiť v plynovej komore, v mojom prípade nevyšiel. Ľahká kriminálnička si svoj osud zaslúžila a že vraždu nespáchala? Je tam toho, nebola prvá ani posledná, ktorej sa to stalo. Začiatok je zdĺhavý a hodnú chvíľu trvá, kým sa k niečomu podstatnému príbeh dostáva. Pochvaľujem si však scény na súde či vo väzbe, kde vidno obrovský rozdiel oproti súčasnosti. Hlavná hrdinka sa mala vo väzení pomaly ako na dovolenke s full servisom a pozornosťou, ktoré by jej mohli závidieť kdeaké herečky. Super sú tiež prípravy na exekúciu, aj keď ona samotná je dosť naťahovaná. S čím súvisí aj dlhšia stopáž, než by to bolo príjemné. Hawardovú som síce už párkrát videl, ale nijak som ju extra neregistroval....môžno povedať, že zahrala rolu k spokojnosti a na to, že jej bolo 40, vyzerala k svetu. Viac zaujal Simon Oakland v postave novinára s načúvacím prístrojom. ()

nmafan 

všechny recenze uživatele

Pečlivá rekonstrukce skutečných událostí s precizní a přitom uměřenou režií, nesnažící se ždímat z diváků slzy za každou cenu, tak jako o mnoho let později tematicky podobný Tanec v temnotách. No aspoň že se ten Trier dívá na dobré filmy... ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Já nevím, za mě nedá docela zklamání, čekal jsem naprostou pecku "staré dobré filmařiny", ale tohle bylo takový nijaký. První půlhodina totálně nudná a dost chaotická, poté je najednou Barbara zatčena za čin, o kterém, pokud jsem se dobře díval, nebyla předtím ani zmínka, že by s ním celá trojice měla cokoliv společného. Dalo by se říct, že dějově to začne být zajímavé až po zatčení, ale i tam mám výhrady. Od zatčení byla poprvé a naposled viděna s pouty na rukou při převozu z jedné věznice do cely smrti v San Quentinu. Opravdu se takhle praktikovalo v USA v polovině 50. let vězeňství u osob, obviněných z takového činu, jako je vražda, kterým hrozí trest smrti? Víceméně volný pohyb po věznici, kouří jak je libo, od soudu ji vezou do věznice osobákem, ona kouká z okýnka, po vystoupení jde zcela volná s kufrem v ruce(!!), a jistě bych těch nesrovnalostí našel víc, třeba těsně před popravou u ní sedí jako dozor jedna zdravotní sestra, poté čeká s několika osobami v otevřené cele, atakdále, o tom početném davu čumilů, kteří se shromáždili před plynovou komorou, čekajíce na své divadýlko, radši pomlčím. Nevím nevím, ale tohle se mi docela nezdá. Pochopitelně pominu faktickou stránku skutečného příběhu, nějak jsem úplně nepobral, na základě jakých přímých a nezvratných důkazů byla Barbara Graham odsouzena, celý ten proces mi připadal jako jen o něco málo menší fraška než v Tanci v temnotách. Za slušný výkon Susan Hayward průměrné tři *. ()

Reklama

Reklama