Reklama

Reklama

Národ sobě - kultura tobě

(koncert)
Hudební
Česko, 2021, 218 min

Obsahy(1)

Přímý přenos unikátního multižánrového koncertu z Národního divadla, jehož cílem je zkrátit čekání na restart živé kulturní scény po dlouhé pauze. Iniciátorem akce je Metronome Festival... Představitelé různých uměleckých profesí plní svou společenskou roli především tím, že přinášejí lidem zážitky, radost a zábavu. V současné době to ale bohužel nejde dle nejideálnějších představ. Celá řada hudebníků, zpěváků, herců, tanečníků a dalších profesionálů z kulturní oblasti se proto rozhodla přijít s iniciativou, kterou by pomohla svým spoluobčanům neklesat na mysli v nynějším krizovém období, kdy zažíváme dlouhou pauzu v živé kulturní scéně. Z nejvýznamnější kolébky české kultury – Národního divadla – proto přinášíme přímý přenos ojedinělého koncertu, v jehož rámci vystoupí desítky účinkujících v neobvyklých kolaboracích. Například Mig 21, Meky Žbirka, PSH, Orchestr opery Národního divadla, Monkey Business, Václav Neckář, Klára Vytisková, 7krát3, Noisy Pots, Ondřej Ruml, DJ Roxtar, Michal Prokop, Ivan Hlas, Wohnout, Cirk La Putyka, The Atavists, Ota Klempíř, Poletíme?, Jana Kratochvílová, Lovesongs Orchestra a řada dalších. Národním divadlem bude provázet moderátorská dvojice z divadla VOSTO5 – Ondřej Cihlář a Petr Prokop. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná záležitost. Ano, byly tam slabší momenty, moderátoři se snažili, ale bylo to chvilkami slabší, nicméně jednalo se o přímý přenos, navíc víme, jak se teď rok v kultuře nepracuje, čili odpouštím a všechny zúčastněné jsem viděla moc ráda! Kromě velkých jmen mě osobně potěšila nádherná skladba Mirka Kemela: "Za naší stodolou" a luxusní básnička Davida Vávry. Celkově vynikající a děkuji. ...pochopitelně člověku bylo místy ještě víc na hovno, protože kdy to a hlavně ať už to skončí! "Za naší stodolou v louži koupe se Bůh..." ()

castor 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný multižánrový koncert Národ sobě - kultura tobě, který měl podpořit tuzemský umělecký život umlčený koronavirem. Skvělý zvuk, fajn prolínání žánrů a výteční Vojtěch Dyk, Dan Bárta, Beata Hlavenková, Lenka Dusilová,Ondřej Ruml, Bára Poláková… Navíc mnohé průměrnější skladby vytáhl nahoru Orchestr Národního divadla. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velká multižánrová událost, připomínající význam takových vystoupení. Jako by nestačila samotná pestrá nabídka více i méně provařených jmen, rozhodli se dramaturgové večera na scénu ještě přivádět různá velmi netypická, ale vlastně pokaždé působivá spojení (nikdy by mě nenapadlo, že budu tak nadšený z duetu Pavla Šporcla a beatboxera nebo z předehry ke Carmen mixované DJ Rockstarem), program postupně velmi mazaně překlopit z "masovky" do "alternativy" a ukazovat/dokazovat, že kultura nemá limity. Skvělé. Ano, bez moderátorů (bez takových rozhodně) bych se obešel, ale zážitku to neubralo, až jsem se divil, jak rychle mohou uběhnout necelé čtyři hodiny, když je nač se dívat a co poslouchat. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Sakra...díky moc! Skvělý zvuk mě v některých chvílích dostával do jiného světa...úvodní Amerika s orchestrem, Barbora Poláková s Bártou, Mig21 či Načeva a Lenka Dusilová...naprostá nádhera. Humorná dvojice moderátorů na úrovni, politicky nepřesolené a hudebně skutečně skvělé, důstojně moderní, i když ve dvou případech pro mě trochu kvalitativně skřípající, celkově výborné a jako třešnička Morcheeba nebo úžasná Laterna Magika...byl to velmi zábavný sobotní večer... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dobře, současnou popovou scénu nesleduji, takže se dá říci, že mladší polovinu účinkujících jsem převážně neznal. Nejzábavnější mi přišlo medley v provedení dua Ondřej Gregor Brzobohatý a Ondřej Ruml a hned za ním skvěle obsazená a hravá verze Nafrněné Báry Polákové. Orchestr ND vylepšil kdejakou průměrnou skladbu, spojení s klasickým baletem ale moc nefungovalo (ani v případě PSH). Za nejzajímavější hudební fúze považuji emotivní píseň dvojice Bára Poláková a Dan Bárta, spojení orchestru hrajícího předehru Bizetovy opery Carmen spolu s DJ Roxtarem, Clarinet Factory s tanečnicí moderního výrazového tance a houslistu Pavla Šporcla s beatboxerem. Moderátoři se snažili a jejich humor šel přežít. Celkový dojem spíše slušný, s ohledem na náročnost akce své hodnocení hvězdičkově zaokrouhluji nahoru. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Má to být povzbuzení... a jak se dívám na spolu-diváky z rodiny, tak u toho usínají. Po 2 hodinách zatím nic moc. Šporcl+beat box, DJ Roxstar a orchestr za 5* ... takto energicky jsem si to nějak představoval! Pokáč, Čechomor 5* nebo závěrečná "Sex je náš" s orchestrem bylo výtečné... Laterna Magica, MIG21, Michal Šípek za 4* ... ostatní (zatím) maximálně nemastný neslaný průměr nebo až příliš uspávací rádoby alternativní umělci. # Kdyby to jelo třeba v optimistickém stylu Pokáče už od začátku, bylo by to fajn. Poslední hodina a půl vypadá, že má o něco zajímavější "šťávu" než dvě předešlé... ### Kulisy ze symbolů mi k programu ani prostředí nepasovaly. Moderátoři? Hit to nebyl, ale snažili se. # Po kompletním shlédnutí: nevyvážené slabé 3* Diváci, resp. potlesk publika chyběl nejen účinkujícím. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Děkujeme, krásný počin. 🎷🎸🎺🎻🥁♥️🙏🎤🎁 Bez hudby se nedá žít a bez kultury již vůbec. ♥️👍 ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Hladivě sametový hlas Vojty Dyka v songu Milion Lives, nádherná verze písně Nafrněná v podání Barbory Polákové a jejích soukmenovkyň, pohodový duet Václava Neckáře s Thomem Artwayem, spojení famózního houslisty Pavla Šporcla a uznávaného beatboxera Jara Cossigy, parádní medley Ondřeje Rumla za klavírního doprovodu Ondřeje Gregora Brzobohatého, energií nabití Monkey Business s Annou Fialovou a klávesákem Ondřejem Pivcem... To je jen nepatrný zlomek báječných vystoupení, které bych si vychutnala nejraději naživo. Ovšem vzhledem k aktuální situaci patří můj velký dík České televizi a všem zúčastněným alespoň za zprostředkování krásného hudebního zážitku. Malou výhradu mám pouze k moderátorům večera, kteří mohli být distingovanější. (85%) ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Měl jsem velké obavy ohledně toho, jestli někteří vystupující (Koller, Dusilová...) nepojmou akci jako prezentaci ke svým politickým názorům, ale naštěstí se tak nestalo, a většina účinkujících opravdu vypadala, že je natěšená, že si zas po delší době může užít pořádně vystoupení. Od maximálního hodnocení mě pak tedy odrazuje hlavně extrémní délka, kdy tři a půl hodiny byli prostě moc. Co se týče výběru interpretů, tak první cca dvě hodiny byli naprostá pop klasika, na kterou asi čekala většina lidí, Chinaski, MIG21, Lucie, Neckář.... Tady se jelo dle zažitých pořádků, a v rámci této kategorie vybrány velmi dobré varianty, vyjma naprosto příšerného vystoupení Kapitána Dema, to fakt nechápu, co mělo znamenat... Podobným úletem pak byla ještě Jana Kratochvílová, kde se taky o zpěvu nedá vůbec mluvit. Druhá půlka už se pak žánrově dost posunula, věci jako Lenka Dusilová už jdou dost mimo mě, ale chápu, že se tvůrci snažili dát prostor všem žánrům, a nikomu se prostě nelíbí všechno. Obecně velký respekt za to, že se to jelo celé živě. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Výběr interpretů opravdu široký a některé písničky v jiné úpravě taky potěšily. Za mě velký palec nahoru za realizaci takové akce, užil jsem si to ()

Heraldika 

všechny recenze uživatele

To muselo dát tolik práce!! Bohužel to ale docení převážně lidé, co mají z podobných počinů praktické zkušenosti. ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Příjemný kulturní happening v prostorách Národního divadla, který by se za normální situace asi uskutečnit nemohl. Vrcholem (velmi subjektivně) asi PSH s baletem a a capella Nafrněná Báry Polákové. ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Na naše poměry hudebně i vizuálně nadstandardní! Nepamatuji se, že bych kdy viděl na ČT líp zmáklý domácí koncert. Zajímavě naaranžované prostory našeho svatostánku tvořily magickou kulisu k docela neotřelým muzikantským fúzím, jež navíc působivě doplňoval "symfoňák" ND i různí taneční a baletní performeři. Za mě TOP propojení Oty Klempíře s Beatou Hlavenkovou, luxus vokály v úžasném songu Bárty s Polákovou, parádní duet Dusilky s Načevou, hustý spojení PSH s baletem ND, jak jinak, než super groovy Monkey vyšperkovaný o Hammondky jazzmana Ondry Pivce, dokonalý vystoupení Clarinet Factory s taneční kreací Hajdyly Lacové či hodně příjemný 7krát3 s Kornem. Velmi milé překvapení, díky Metronome! ()

topi80 odpad!

všechny recenze uživatele

Především netuším, co má mít tato taškařice za smysl, kromě toho, aby si naši prominentní umělci udrželi PR a ukázali se zase na obrazovce. A každá záminka se k tomu hodí. Výsledkem je tedy koktejl, ve kterém křepčí nejprovařenější ksichty českého šoubyznysu (samozřejmě samí prověření s žádoucími politickými názory), na které už má člověk opravdu alergii, trapné moderování a tradičně příšerné nazvučení. Příště, když už to musí být, bude lepší vysílat videoklipy. ()

papilon395 

všechny recenze uživatele

Tohle je pravá kulturní zkouška ohněm. Netroufnu si odhadovat, jak velká část národa to vzdala do hodiny se slovy "proboha, co to ti Pražáci vymysleli a ještě tím znesvěcují naši zlatou kapličku". Na úvod dva neokoukaní a nevážní moderátoři. Šílené geometrické kulisy na pódiu. A po decentním hudebním zahájení nastoupí změť všech možných umělců ve stylu čím větší protiklady, tím lepší. Jenže vesměs v prvotřídním provedení a v dokonalém ozvučení. K vidění řada neznámých tváří a zajímavých hudebních spojení. Vážné umělce střídá symfonické provedení "nevážné" hudby. Pak něco komorního a poté třeba rap. A tak dál celé 3,5 hodiny. Každý si mohl najít srdcovky i slaboty, proti gustu žádný dišputát. Hvězdičku přidávám za přímý přenos, to musela být kláda. ()

Reklama

Reklama