Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek vypráví o majoru kavalerie Bobu Parrishovi (Dale Robertson), který věří, že Indiáni mají stejná práva jako ostatní Američané. Ten se pokouší zabránit v nelítostném masakru generálu Custerovi (Douglas Kennedy), který se naopak svou nenávistí vůči Indiánům vůbec netají. Parrishovo úsilí je však marné a výsledkem je slavná bitva u Little Bighornu proti Siouxům. Major se navíc později dostává před válečný soud za zradu a je odsouzen k smrti. Náčelník Sedící býk (J. Carrol Naish) se ovšem rozhodne požádat samotného prezidenta, aby majorovi udělil milost. Ve filmu Sidneyho Salkowa ztvárnila hlavní ženskou úlohu Mary Murphy jakožto Parrishova snoubenka Kathy; oba herci se dva roky po dokončení filmu doopravdy vzali, nicméně jejich manželství nevydrželo ani rok. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

RHK 

všechny recenze uživatele

"Tam blízko Little Big Hornu se vznáší smrti stín, padají jezdci z koní, výstřely z karabin, límce modrejch kabátů barví krev červená, kmen Siouxů je statečný a dobře svůj kraj zná." Nepříliš povedený, ale dost výpravný western o tom, jak se měl náčelník Siouxů Sedící býk setkat s prezidentem Grantem na mírových rozhovorech, ale válkychtivý plukovník Custer jim zkazil plány vyprovokováním bitvy u Little Bighornu, kořeněný osobním příběhem jiného mírotvorného důstojníka o jeho lásce k indiánům a nešťastné lásce k ženě. "Pak všechno ztichlo a jen tamtam duní nad krajem, v oblaku prachu mizí Siouxů vítězný kmen." Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=9epw21CMatM ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Podle skutečného historického předmětu bitva mezi Custerem a Sedícím býkovi. Tomu se v ve skalách zřejmě pod vlivem zdálo, že konflikt s bílými vyhrají, což indiány povzbudilo a také se tak stalo. Bylo jim ale jasné, že příbuzní obětí je přijdou pomstít. Své bojovníky varoval ať neberou skalpy,, ale neposlechli. Celý konflikt vzniknul proto, že indiáni odmítli žít jen na území rezervace. Film je OK. Bílí přistěhovalci nakonec zaplavili celou Ameriku, ale trochu podcenili další přistěhovalce a nyní jsou menšina. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

V konečném důsledku bohužel hodně průměrný western o tom, jak spolu indiáni a bílí bojovali, i když chtěli někteří najít cestu k míru. Finále je klasicky špatné a patetické, kdy prostě muselo dojít na happy end a na to, že nikdo neumře. Je to škoda, protože jinak je to celkem fajn, jen to prostě zásadně nevyniká. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

J. Carrol Naish byl v roli náčelníka skvělý a opravdu se nedivím, že filmová studia, vždy šla za ním, když potřebovali ve filmu zahrát nějakého indiána, tyhle role mu prostě sednou na tělo. Příběh je ale o dost slabší než jeho herecký výkon, dějová linka vůbec negraduje, chybělo mi tam napětí, vzrušení a i romantika. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

WHEN THE WHITE SOLDIERS WIN A BATTLE, THEY CALL IT VICTORY. WHEN THE INDIANS WIN, THEY CALL IT MASSACRE! Mě se tahle smyšlená implementace bitvy u Little Big Horn líbila, protože byla jiná než všechny ostatní. Jelikož je z historického hlediska jasné jak má film skončit, tak je dobře, že tady si filmaři šli svojí cestou a tak je generál Custer dosti upozaděn. Místo toho sledujeme sympatického kapitána Parrishe, v podání neskutečného Dale Robertsona. Jeho kariéristka Kathy by sice zasloužila pár přes hubu a za všechny ty kecy, bych jí pomohl i s balením kufru, ale tak to by asi nebyl film. Bitva na konci je pastvou pro oči. Širokoúhlí formát filmu, krásná příroda a toho komparzu? Oční orgie. TROOPERS, HO!!! ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Salkow události indiánských válek ztvárňuje ahistoricky, ale s dobrým srdíčkem a tady je to poznat. V dobách, kdy Dlouhán kosil Indiány pro Žlutou stužku, se takovýhle film musí vyzdvihnout tím spíše. A ten Little Big Horn přidává čtvrtou hvězdičku. ()

tartan 

všechny recenze uživatele

Historický western, ktorému nemožno uprieť jediné - výpravné bojové scény s vysokým koeficientom komparzu. S tou historickosťou je to už trochu horšie. Hlavná postava, major (neskôr kapitán) Parrish je čisto fiktívna, takisto ako jeho snaha o akési mierové bilaterárne rozhovory medzi Sediacim býkom a prezidentom Grantom niekde "pod stromom" - čo je hlavná premisa filmu. Romantická línia s dotyčným majorom/kapitánom a dcérou veliteľa pevnosti je potom už - vo filme nesúcom meno jedného z najznámejších indiánskych náčelníkov - úplne zbytočná, zrejme to však už k takýmto filmom patrí :-) Asi najviac sa tak historickej realite blíži finále filmu zobrazujúce nešťastné Custerovo ťaženie k Little Big Hornu, kde americká armáda utrpela najťažšiu porážku od Indiánov vo svojej histórii (25.júna 1876). Správne je podaná prvotná príčina konfliktu - invázia zlatokopov na výsostné siouxské územie, ako aj nadmieru sebaisté, ale bláznivé a k tragédii vedúce rozhodnutia plukovníka Custera, ktorý rozdelil svoje už i tak slabé sily (600 mužov) a bezhlavo zaútočil na niekoľkonásobne silnejšiu (čo dokonca ani nevedel!) indiánsku presilu. Stretnutie nemohlo skončiť inak, než naprostou skazou Custerovej kolóny (asi 200 mužov), ktorú Siouxovia do jedného pobili (nažive zostal jediný kôň) a ťažkými stratami ostatných dvoch. Od reality sa však odchyľuje aj vo filme ukázaná účasť Sediaceho býka na boji. V skutočnosti tento sedel po celý čas vo svojom stane a robil veľkú "medicínu" - čím síce podľa svojich súkmeňovcov rovnako prispel k ich veľkému víťazstvu, podľa výpovede jedného z ďalších náčelníkov (ich podstatná a rozhodná úloha je vo filme úplne potlačená a menovite je spomenutý jediný - Šialený kôň) by však "bol bojoval, keby mu niekto požičal srdce." ()

Reklama

Reklama