Poručík Alan Kreiner doprovází svého šéfa na tajnou schůzku s informátorkou. Měl by od ní dostat důkazy o kriminální činnosti, do níž jsou zapleteni i Kreinerovi kolegové. Na místě schůzky ale kromě informátorky čeká v úkrytu střelec, který by měl předání kompromitujících informací zabránit za každou cenu. Informátorka naštěstí stačí utéct, ale Alanův šéf je smrtelně zraněn. O přítomnosti tajemného střelce policie neví nebo spíše nechce vědět a Alan je vzat do vazby jako podezřelý z vraždy, protože zbraň, ze které se střílelo, byla jeho soukromá pistole. Vyšetřovatelé Generální inspekce policie manipulují s fakty a důkazy. Jako obhájce obviněného Alana se nečekaně objeví advokát Lindner, proslulý svými úspěchy v obhajobě každého, kdo mu dobře zaplatí. Paradoxně je ochoten Alana zastupovat za neuvěřitelně nízkou odměnu. Alan Kreiner se potřebuje dostat na svobodu, aby mohl prokázat svou nevinu a najít skutečného vraha. Přijme proto Lindnerovu nabídku, i když tuší, že bude muset jeho služby brzy splatit jinak. Všechno pochopí až ve chvíli, kdy se ocitne ve vile movitého bankéře Gerstnera, který si poručíka obviněného z vraždy vyhlédl záměrně... Režisér Jiří Svoboda našel v románu "Počmárané nebe" Petry Bačovské zajímavý motiv, který rozpracoval do napínavého dvoudílného kriminálního příběhu s Ondřejem Vetchým a Martinem Fingerem v hlavních rolích. (Česká televize)

(více)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Je to prostě krása, když se vražedná debilita scénáře, jehož předlohu snad napsala samotná Žena a život, hravě snoubí s nekrózní dramatizací, zabijáckou topornou strojeností, terminálně degenerujícími dialogy a smrtícím strukturálním kýčem na úrovni slohu třináctiletého oligofrenika. Paní asi nejdřív chtěla „napsat“ Padesát odstínů žluklé rybiny, jenže pak ji pošla nejoblíbenější kočka, a otřesena tou nespravedlivou, nekompromisní pomíjivostí života ztratila chuť na protahování karpálních tunelů a začala fantazmagorizovat směrem k lobotomizovanému napínači pro hospodyňky v přechodu. Tohle by qůli obav z rakoviny prdele snad normálně nikdo nepoužil ani jako hajzlpapír, ovšem „autorce“ se zřejmě povedlo zručně vycévkovat senilnějícího vetchého soudruha Svobodu, jenž to hovno akorát rozmazal a osadil do něj prkenného Vetchého neherce na pěst, Vašutův mimický zánět prostaty a další vyčpělé archiválie, které ke vší té podkladové hrůze ještě povodil s retardovanými replikami na dikčně bizarních rtech téměř k dokonalosti terapeutického dramatického kroužku léčebny pro drogové závislé. Kurva, Bubáku, kde jsi? Začínám mít Strach pustit i veřejnoprotiprávní televizi! ()

Gilmour93

všechny recenze uživatele

Otřepaný motiv velkých ryb, co se vyhnou sítím, škrobenost, samoúčelná explicita a překvapivě velmi špatné herecký výkony. Ondřeje Vetchého mám rád a s těmi jeho životními postoji a bicepsy je pro mě takový český Sean Penn, ale způsob, jakým tady hrál emoční vypětí, měl k přirozenosti daleko. Tohle, scénář i režie jde za Svobodou a tu a tam zajímavé úhly Smutného kamery jsou jen slabou náplastí. ()

Jara.Cimrman.jr

všechny recenze uživatele

"Za prachy, co vám platím, mi tu ráfku přinesete naporcovanou a naloženou v láku od okurek." Elitní právníci jsou zmetci? Giboni z GIBSu jsou parchanti? O státní zakázky se vedou neférový boje? Mezi detektivama jsou křiváci? Z mý osobní zkušenosti se na všechny tyto otázky dá bez problémů odpovědět ANO. A vlastně jsem rád, že se o tom mluví i točí filmy. Možná se proti tomu bude jednou i něco dělat. Poněkud horší je to, že to, co jsem viděl, bylo trochu prkenný, neustálý citace trestního řádu mě štvaly a nikdy jsem nepotkal obviněnýho zkušenýho poldu, kterej by při výslechu řekl cokoli bez právníka. Oproti tomu jsem se poučil o tom, že elektronika je indiskrétní děvka. Já to tedy věděl, ale nedokázal jsem to takto brilantně formulovat. ()

Tosim

všechny recenze uživatele

50%. Jiří Svoboda ve svých skoro osmdesáti letech točí technicky bravurně, o tom žádná, jen mi připadá, že poslední dobou zas hodně podobně - snad opustí ty svoje "sametové thrillery" a trochu se žánrově rozkročí. Už teď je to nuda. Zbytek záporů vyjmenovali ostatní - mnoho dějových linek, kožení Töpfer a Donutil, naopak Vetchý dost často přehrával, což se u něj vidí jen zřídka. Chtělo by to v těch napínavých filmech něco víc nadčasového - že by Sedláčkovo Promlčeno? ()

Malarkey

všechny recenze uživatele

Vždycky, když na České televizi vykoukne nějaká premiéra, tak se těším na ty herce v ní. Jenže když na to koukám a zbyde mi jen to nadšení z toho, že tu třeba vidím Ondru Vetchého, tak si říkám, jestli to náhodou není málo a jestli bych ve výsledku neměl chtít víc. První díl jakž takž ušel, ale druhej byl totální nuda. Navíc s hereckými výkony, které znova už vidět nikdy nechci. ()

• Úvodní scéna ze schůzky s informátorkou byla natočena v bývalém dole, nyní hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Přestřelka se odehrála přímo v jedné z těžních budov. (rakovnik)
  • Jana Krausová (Emilie Gerstner) byla při postsynchronech předabována Zuzanou Skalickou, což u diváků vyvolalo velké diskuze. Nikdo z tvůrců však neobjasnil, proč se tak stalo. (funhouse)