Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poručík Alan Kreiner doprovází svého šéfa na tajnou schůzku s informátorkou. Měl by od ní dostat důkazy o kriminální činnosti, do níž jsou zapleteni i Kreinerovi kolegové. Na místě schůzky ale kromě informátorky čeká v úkrytu střelec, který by měl předání kompromitujících informací zabránit za každou cenu. Informátorka naštěstí stačí utéct, ale Alanův šéf je smrtelně zraněn. O přítomnosti tajemného střelce policie neví nebo spíše nechce vědět a Alan je vzat do vazby jako podezřelý z vraždy, protože zbraň, ze které se střílelo, byla jeho soukromá pistole. Vyšetřovatelé Generální inspekce policie manipulují s fakty a důkazy. Jako obhájce obviněného Alana se nečekaně objeví advokát Lindner, proslulý svými úspěchy v obhajobě každého, kdo mu dobře zaplatí. Paradoxně je ochoten Alana zastupovat za neuvěřitelně nízkou odměnu. Alan Kreiner se potřebuje dostat na svobodu, aby mohl prokázat svou nevinu a najít skutečného vraha. Přijme proto Lindnerovu nabídku, i když tuší, že bude muset jeho služby brzy splatit jinak. Všechno pochopí až ve chvíli, kdy se ocitne ve vile movitého bankéře Gerstnera, který si poručíka obviněného z vraždy vyhlédl záměrně... Režisér Jiří Svoboda našel v románu "Počmárané nebe" Petry Bačovské zajímavý motiv, který rozpracoval do napínavého dvoudílného kriminálního příběhu s Ondřejem Vetchým a Martinem Fingerem v hlavních rolích. (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když na České televizi vykoukne nějaká premiéra, tak se těším na ty herce v ní. Jenže když na to koukám a zbyde mi jen to nadšení z toho, že tu třeba vidím Ondru Vetchého, tak si říkám, jestli to náhodou není málo a jestli bych ve výsledku neměl chtít víc. První díl jakž takž ušel, ale druhej byl totální nuda. Navíc s hereckými výkony, které znova už vidět nikdy nechci. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

První díl navnadil a zároveň potvrdil, jak roste kvalita díla s kvalitou realizačního týmu (především režiséra) ... No a druhý díl to celé poslal do kytek. Kdo donutil pana Svobodu k angažování nějaké Machytkové je záhadou. Nebyla ale kupodivu se svým "výkonem" sama. ()

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Je to prostě krása, když se vražedná debilita scénáře, jehož předlohu snad napsala samotná Žena a život, hravě snoubí s nekrózní dramatizací, zabijáckou topornou strojeností, terminálně degenerujícími dialogy a smrtícím strukturálním kýčem na úrovni slohu třináctiletého oligofrenika. Paní asi nejdřív chtěla „napsat“ Padesát odstínů žluklé rybiny, jenže pak ji pošla nejoblíbenější kočka, a otřesena tou nespravedlivou, nekompromisní pomíjivostí života ztratila chuť na protahování karpálních tunelů a začala fantazmagorizovat směrem k lobotomizovanému napínači pro hospodyňky v přechodu. Tohle by qůli obav z rakoviny prdele snad normálně nikdo nepoužil ani jako hajzlpapír, ovšem „autorce“ se zřejmě povedlo zručně vycévkovat senilnějícího vetchého soudruha Svobodu, jenž to hovno akorát rozmazal a osadil do něj prkenného Vetchého neherce na pěst, Vašutův mimický zánět prostaty a další vyčpělé archiválie, které ke vší té podkladové hrůze ještě povodil s retardovanými replikami na dikčně bizarních rtech téměř k dokonalosti terapeutického dramatického kroužku léčebny pro drogové závislé. Kurva, Bubáku, kde jsi? Začínám mít Strach pustit i veřejnoprotiprávní televizi! ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

50%. Jiří Svoboda ve svých skoro osmdesáti letech točí technicky bravurně, o tom žádná, jen mi připadá, že poslední dobou zas hodně podobně - snad opustí ty svoje "sametové thrillery" a trochu se žánrově rozkročí. Už teď je to nuda. Zbytek záporů vyjmenovali ostatní - mnoho dějových linek, kožení Töpfer a Donutil, naopak Vetchý dost často přehrával, což se u něj vidí jen zřídka. Chtělo by to v těch napínavých filmech něco víc nadčasového - že by Sedláčkovo Promlčeno? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Za prachy, co vám platím, mi tu ráfku přinesete naporcovanou a naloženou v láku od okurek." Elitní právníci jsou zmetci? Giboni z GIBSu jsou parchanti? O státní zakázky se vedou neférový boje? Mezi detektivama jsou křiváci? Z mý osobní zkušenosti se na všechny tyto otázky dá bez problémů odpovědět ANO. A vlastně jsem rád, že se o tom mluví i točí filmy. Možná se proti tomu bude jednou i něco dělat. Poněkud horší je to, že to, co jsem viděl, bylo trochu prkenný, neustálý citace trestního řádu mě štvaly a nikdy jsem nepotkal obviněnýho zkušenýho poldu, kterej by při výslechu řekl cokoli bez právníka. Oproti tomu jsem se poučil o tom, že elektronika je indiskrétní děvka. Já to tedy věděl, ale nedokázal jsem to takto brilantně formulovat. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Otřepaný motiv velkých ryb, co se vyhnou sítím, škrobenost, samoúčelná explicita a překvapivě velmi špatné herecký výkony. Ondřeje Vetchého mám rád a s těmi jeho životními postoji a bicepsy je pro mě takový český Sean Penn, ale způsob, jakým tady hrál emoční vypětí, měl k přirozenosti daleko. Tohle, scénář i režie jde za Svobodou a tu a tam zajímavé úhly Smutného kamery jsou jen slabou náplastí. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Fízel cholerický, no spravodlivý: praktický. Zrazu obvinený - né! on v base spravodlivo není! Má milenku, no nazvyš prachov niet. Vo väzbe chvílenku, pomôže advokát i od ženy pár viet.  Pochyby o vernosti vášnivý bozk cez mreže premostí. A už je tu rekonštrukcia - počkajme na hostí. Hľa megadvokát Donutil, slovami k prepusteniu fízla z väzby väzniteľov donútil. Klasický cz krimi tv priemer a asi nie je náhoda, že to nakrútil majster slušného štandardu Svoboda. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Sice jsem si říkal, že ztrácet čas ještě druhým dílem je nesmysl, ale nakonec jsem to přece jen udělal. Příběh má snad dvacet postav, z toho ani jednu zajímavou. Díky hercům jako je Miroslav Donutil, Martin Finger a pár dalších se to dalo přežít. Ale scénář špatný (třeba řada scén, které tu nemají žádný smysl), režie slabá (ani Ondřeji Vetchému zřejmě nikdo nevysvětlil, co se po něm chce), celkově podprůměr i na poměry kriminálek ČT. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

První díl je film noirem po česku, druhý pak scenáristickou bezmocí a filmařskou neochotou pořádně se v tom rozběhnout. Zklamání, protože po prvním dílu to vypadalo na super akci. Andrea Pomeje hrála kurvu? :) A zdálo se mi to, nebo si někdo hrál s postsynchronama? Krausová nemluví svým hlasem, ta mladá IT expertka je taky mimo synchron a ještě někdo se tam netrefoval do pusy. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Viem si predstaviť, že kniha mohla byť ok, ale tu musím vyjadriť stopercentný súhlas s netahlo. Herecký výkon Vetchého je totálna tragédia neviem, či ho k tomu donútil rejža, ale fakt veľmi afektované. Za to rejža už nedonútil k zlému výkonu Donutila a ten exceloval. A nevedel som, že Machytková je po účasti v Superstar odrazu aj herečka. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi nudne motivy. Vetchy jako poctivec, ktereho chteji odepsat a Donutil superchytry pravnik milionaru. Jeho bezplatna pomoc Vetchemu je tezko uveritelna. Je tu plno stereotypu jako zradce ve vlastnich radach, strileni v opustenych tovarnich halach apod. Vasutuv gang pusobi smesne. Finalistka superstar hraje hackerku z detskeho domova. Finale je zmatek, az parodie. Pobavily me hlasky jako "Copak ti rika v posteli? Me too?". ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

O prohnilých. Pro někoho nepodstatné, ale mně scéna resuscitace dítěte v úvodu, spackaná scéna, která nemohla být konzultovaná s myslícím, erudovaným lékařem, stačila na rozladu, která mě už více neopustila. Významy termínů resuscitace X defibrilace, postup a délka resuscitace dítěte, to vše jsou drobnosti, rovnající se střelbě do vlastní nohy a divák nemusí být hnidopich z oboru, aby vyčetl, že tohle šlo natočit jinak, klidně v náznaku, bez záběrů do sanitky, ale seriózně. Takové zbytečné boty neberu. Mizerná artikulace většiny herců (čest výjimkám), drmolení, špatný zvuk, mistryně světa v břichomluvectví v jedné z hlavních rolí, drhnoucí, nepřirozené dialogy, nesedící postsynchrony (to vše mi vadilo i u Rašína), sice plejáda kvalitních aktérů pod taktovkou zkušeného režiséra, Ondra Vetchý je skvělý vždy a všude, tady si ale vybral slabší chvilku, Martina Fingera můžu a chci vidět klidně ve všem, několik dalších tváří také potěšilo, kamera pěkná, příběh Alana a Bohdana, s opakujícími se dialogy, miláčkováním a filosofováním, možná špatný nakonec nebude, však mě jako celek zatím nepřesvědčil. Po druhé části snižuji hodnocení, skutečně kravina děsná, až parodická, více slov netřeba. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ani sebelepší režisér, který ví, jak chce postavit kameru, zarámovat záběr a obecně vytvořit atmosféru, nic nezmůže, když si napíše mizerný scénář a vybere mizerné herce. Celé se to rozpadá na spoustu samostatných scének, které spolu souvisejí jen okrajově, přičemž nakonec zůstane víc otazníků než vysvětlení, nic se nevyřeší, nikam to nedojde. Trochu se to veze na vlně Sametových vrahů a nedávných Devadesátek, jakože ti mafiáni jsou tady pořád, ohánějí se šlechetnými úmysly, ale ve skutečnosti provozují nelegální činnost, navíc mají pod palcem policajty, advokáty, novináře, televizi... Netvrdím, že to tak není, ale tenhle film všechno tohle jen nakousne a nedořekne, navíc ty mafiány nakonec i trochu adoruje, protože čestný polda skončí totálně v háji a odepsaný. Natočené jsou ony jednotlivé scénky všelijak - třeba rekonstrukce zločinu má tempo a spád, ale profilerka je jak okopírovaná z Myšlenek zločince se všemi klišé a chybami. Dva díly a vlastně nic nevím pořádně ani o postavách, ani jejich motivech, a nakonec ani o těch vraždách včetně té v závěru, která mi přišla zcela nesmyslná. (Jo, a manželka policajta skutečně byla neskutečně blbá, až snad moc.) ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Ješte v příjemné nostalgii ze seriálu Devadesátky, mimochodem je skvělý, jsem čekala asi něco podobně poutavého. Takže trochu dopad na tvrdou zem. Především závěr mě nijak nenadchl. A také mě trochu rušil předabovaný hlas Jany Krausové. Naopak příjemný byl herecký výkon Nikity Machytkové. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Zejména druhý díl se vleče jak pondělní porada a konec v nedohlednu. Za mě Vražedné stíny rozsekala předabovaná Jana Krausová, nevysvětlené motivy vražd (a chování některých postav), přemíra motivů (prostituce, uprchlíci, zkorumpovaní policajti, manželské vztahy, rychloželeznice...). Bylo toho moc, ztratil se v tom režisér i divák. Líbila se mi vlastně jen atmosféra filmu a vila, ve které bydlel Tomáš Töpfer. To je ale na detektivku málo. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Tento dvoudílný televizní film mě velice zklamal. Byl sice napínavý, ale v závěru byl děj spíš zmatený, uspěchaný a korunu tomu nasadil takový nanicovatý, překotný až odfláknutý konec; jako kdyby najednou došly finance na řádné dokončení. Očekával jsem rozuzlení a postupné usvědčení jednotlivých postav. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Proč byla Jana Krausová předabovaná? Co to bylo za nápad? Taky jsem se možná přeslechla. Vetchý s Donutilem zahráli svůj standard. Atmosféra se celkem povedla. Raději bych si tenhle příběh přečetla jako knihu. Asi bych z něho měla mnohem větší požitek. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Stejně jako mnoho uživatelů přede mnou i já musím vyzdvihnout kvality dílu prvního a odfláknutost dílu druhého. Herecká esa, zkušený režisér, ale scénář vysloveně bídný a přítomnost Nikity jsme nepochopili asi nikdo. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem to se zpožděním, takže už jsem mezitím pochytala hlasy, že první díl je skvělý a druhý nestál za nic a celé to pohřbil. Tak takový dojem vážně po zhlédnutí nemám. Oba díly mi přišly rovnocenné, sice žádná bomba, ale normální slušná podívaná. Vetchý se na tu roli hodil, Hofová asi taky - protože takovou antipatii jsem dlouho už k žádné postavě necítila. A to, že to neskončilo happy, je prostě důvod, proč si Jiří Svoboda zfilmování této prvotiny od paní Bačovské (bývalé policistky) zvolil. Líbila se mu, protože z duše nevěří systému, natož průhlednosti veřejných zakázek, tuší korupci mezi policisty a nepředpokládá, že někdy něco dopadne dobře. ()

Reklama

Reklama