Reklama

Reklama

Pluj tiše, pluj hluboko

  • USA Run Silent Run Deep
Trailer

Obsahy(1)

Když chtěli zvítězit, museli zkrotit peklo... Během druhé světové války se postrachem amerických lodí a ponorek v Pacifiku stal japonský torpédoborec Akikaze. O svoji posádku tak v průlivu Bungo přišel i námořní kapitán Richardson. Až po roce ale dostává šanci. S touhou pomstít se přichází na palubu jiné ponorky, které dočasně velí poručík Jim Bledsoe. Nejdříve ale musí získat jeho důvěru a důvěru členů další posádky, než se může pustit do realizace svého tajného plánu a postavit se znovu tváří v tvář nevypočitatelnému nepříteli… Jeden z nejlepších válečných „ponorkových“ filmů, který je věnován málo známé, ale důležité kapitole, boji proti japonským obchodním lodím, natočil významný americký režisér Robert Wise. Ten do hlavních rolí obsadil dvě tehdejší hollywoodské herecké hvězdy: Clark Gable ztvárnil kapitána Richardsona a Burt Lancaster ztělesnil úlohu poručíka Jima Bledsoea. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

T2 

všechny recenze uživatele

Kvalitne rozohraná ponorková dráma, kde exceluje Clark Gable a Burt Lancaster, trikovo schopné, kamera tiež veľmi dobrá, dialógy zaujmú, nechýba dávka napätia a akcie. Jeden z najlepších ponorkových filmov. /90%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi patrné umění Roberta Wise drží celý film včetně hvězdné posádky nad vodou více než cokoliv jiného. Hvězdná dvojice Clark Gable a Burt Lancaster nepůsobí příliš osudově ani jejich vztah není vyhrocen, jak by mohl, ale celý snímek s nimi nese nepopiratelnou hereckou kvalitu. Škoda, že to nejde říct o všech aspektech filmu, které i přes svou krátkou stopáž, "složité" téma a prostředí ponorky za druhé světové války, nejsou úplně nejlepší. Přesto velmi dobrý film z prostředí ponorek z druhé světové války, což mnohé (např mě) potěší. Slabší 4*. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Američané válečných ,,ponorkových" filmů natočili opravdu hodně, ale tenhle je jedním z nejpovedenějších, skutečná klasika tohoto svérázného subžánru. 50. léta coby ohlasy největšího válečného konfliktu jsou celkem typizovaná, černobílý obraz dává snímku tu správnou patinu, výlučný svět mužů nabízí pevné charaktery, subordinaci, vůli i odhodlání. Ústřední dvojice Clark Gable a Burt Lancaster má tu správnou chlapskou chemii, přičemž poručík Jim Bledsoe se mi zdál více sympatičtější, svou roli ale možná sehrál český dabing. Celkem povedené byly i trikové scény, těch pár z dnešního pohledu úsměvných zpětných projekcí se dá s přivřením oka bez újmy na vyznění přejít. Pluj tiše, pluj hluboko je filmem, ke kterému se vyplatí čas od času se nostalgicky vrátit... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Z amerických ponorkových dramat padesátých let nejspíš nejlepší. Taky jedna z mála podařených Gablových poválečných rolí - to opotřebování mu dost sluší. Jeho prací posedlý důstojník tady možná vůbec ne špatného Burta i poněkud zastiňuje. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Robert kurva Wise! A zas výborně! Můj nejoblíbenější klasický hollywoodský režisér chameleon. Bez debaty s největším žánrovým rozptylem. A taky nejvíce nedoceněný, řek bych že i většina filmových fanoušků, co mají rádi starší filmy se při zmínce při tomto jméně nebude moc chytat. Přestože budou znát některé zásadní filmy, co natočil. Proč? Protože neměl svůj vlastní rukopis, svůj vlastní styl. No a? Není nerozpoznatelné, ale kvalitní točení ve všech možných žánrech (horory, noiry, westerny, válečné, sci-fi, muzikály, boxerská dramata) stejně velké, možná ještě větší umění? ()

movie 

všechny recenze uživatele

Ponorkový film v noirovém kožichu. Velmi dobře. Robert Wise dokázal točit filmy v minimalistickém módu a dostal z nich maximum (viz. třeba jeho SET UP), tohle maká stejně dobře jako ponorkové spektákly z 80. a 90. let. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Ponorkový válečný film renomovaného režiséra Roberta Wise, s Clarkem Gablem a Burtem Lancasterem v rolích velitelů ponorky. Mise americké ponorky v oblasti průlivu Bungo je nebezpečná, kapitán však se chce po pomstít úsilím o torpédování japonského torpédoborce Akakaze za potopení řady amerických ponorek včetně jeho vlastní. Úvahy o mstě, zodpovědnosti, zbabělosti a odvaze nepřekračují únosnou mez, film je tak hlavně napínavou podívanou i přes schématičnost scénáře v bojových situacích. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_atHvLjKzmk ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máte velkou kuráž - s životama jinejch!" Poručík Bledsoe se zkrátka neztotožňuje s některými rozkazy kapitána Richardsona, ale ve válce je loajální. Takže posádka ponorky do zblbnutí trénuje ponoření a vynoření, pravidelně snižuje účetní hodnotu japonské flotily a mně na tom celém mrzí hlavně to, že ve mně nebyla probuzena touha sbalit si lodní kufr a strávit zbytek života namačkaný se zpocenými chlápky v hromadě plechu pod mořskou hladinou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vezme kapitán Achab při honbě za torpédoborcovou velrybou všechny sebou, nebo se americká ponorka USS Nerka přemění v Bounty? Vypadalo to na duel čestného a loajálního důstojníka Lancastera s kapitánem Gablem, který se chvílemi třese touhou po vendetě, ale když se identifikují neznámé faktory a nachystají léčky, odplouvá Crimson Tide motiv souboje silných eg k vycházejícímu slunci. Klasika ponorkového žánru, která se na palubě drží technické akurátnosti a použitím miniatur ve scénách pod hladinou nechává diváka čekat, jestli se náhodou neobjeví Baron Prášil na podmořském koníkovi.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vcelku kvalitní film se solidní trikovou stránkou, která po 53 letech nepůsobí směšně, napínavou atmosférou a povedenou dvojicí Gable - Lancaster, přičemž první jmenovaný druhého zastiňuje. Jen ten příběh kdyby byl o něco lepší... Tři a půl. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Stará klasika bola určite vzorom všetkých filmov, ktoré mali aspoň niečo spoločné s ponorkami. V podstate vo filme nie je nič , čo by ste už nevideli v podobných novších filmoch, ale mňa napriek tomu zaujal. Samozrejme v trikových oblastiach sa novším snímkom nemôže rovnať, ale vo všetkom ostatnom im môže skvelo konkurovať. Zaujala a aj pobavila ma scéna nácviku, kde pri ponáraní zabudli na vojaka, ktorý išiel vysypať odpadky a dobré bolo oklamanie Japoncov, keď na hladinu vypustili už mŕtvych členov posádky. Zamieriť...torpédo 2 , páľ! 80%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci ponorkový akčňák. Občasnú monotónosť scenára zachraňuje výborná réžia a hlavne herecké superduo Gable/Lancaster. Škoda príliš rýchleho konca, ktorý pôsobí ako keby zrazu došiel rozpočet a muselo sa prestať natáčať 8/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o ponorkách za 2. světové války a Pluj tiše, pluj hluboko se mi líbil hodně. Byli tu perfektně vylíčeny vztahy vojáků na palubě, zápletka, resp. hlavní cíl, byl také skvělý a závěr pro mě trochu překvapivý. V porovnání s filmem Ponorka bych upřednostnil druhý zmíněný snímek. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvělý film z námořní americko japonské části druhé světové války. C. Gable a B. Lancaster předvádějí ukázkově, co Američané nepřekonatelně dovedou: vztah dvou autorit stojícíh na protilehlých pólech, ale uznávajících a respektujících jedna druhou. Příběh je vedený obdivuhodně vynalézavě, aniž ve kterémkoliv okamžiku postrádá logiku. Ani po létech nenacházím nic, co bych mohl prohlásit za slabší moment. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dobre pozerateľný film od slávneho režiséra, so slávnymi hercami, rozumnou stopážou a 50. narodeninami za sebou. Tak prečo iba tri hviezdičky? Pretože okrem zistenia, že pri vysypávaní smetí môže ísť o život (jednotlivca i posádky) som na filme nenašiel nič, čo by som v najrôznejších obdobách už nevidel. Ale možno v tomto filme to bolo po prvý krát. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Vyvážený vojnovo ponorkový snímok,ktorý disponuje všestranným úspešným režisérom Wiseom,kde dvojica dobre napísaných postáv dua Gable a Lancaster je zárukou napätia,dynamických stretov a rešpektu samých seba v dráme,z ktorej som skoro dostal ponorkovú nemoc,Robertov rukopis je jasne čitateľný a títo BORCI dodajú aj potrebný adrenalín... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Klaustrofobické chodbičky a místnosti ponorky se střídají se záběry na širý oceán, kde ale hrozí nebezpečí z moře i ze vzduchu. Kapitán ponorky se žene za japonskou vojenskou lodí jako kapitán Achab za Moby Dickem a své pomstě je ochotný obětovat všechno. Protože je to za války, není jeho boj nesmyslný, ale že překračuje rámec běžné vojenské operace, to je jasně patrné. Film je heroizující a přesto není směšný. Zejména ke konci je napínavý. Stísňující prostředí prostřihává se záběry na vzdálený horizont a detaily ponorky s celky na obrovské válečné lodě. Je to válečný film, který vznikl dost dlouho po válce na to, aby se zamýšlel i nad něčím jiným, než jak zlikvidovat nepřítele. Totiž nad osobní odpovědností a výší ceny, kterou lidé za své cíle můžou platit. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mam rad ponorkove filmy a z tohto som skôr sklamany. Jak technickou strankou, kedze interierove sceny boli evidentne natacane v studiu a herci sa pri bojovych scenach kyvali do stran jak v pôvodnom Star Treku, co pôsobilo dost smiesne. Ale uplne najviac mi tu chybal zvuk praskajucej ocele pod tlakom vody, ktory dodava tymto filmom neskutocnu atmosferu. Po taktickej stranke to tiez nie je ziadna slava a nejaky komplikovanejsi a napinavy suboj sa koná az na uplnom konci s nepriatelskou ponorkou. Utoky na torpedoborec su dost jednoduche az primitivne. Takze film na solidny standard taha ustredne herecke duo. A aj v tomto ohlade dominuje hlavne Burt Lancaster. Clark Gable uz bol stary, roztraseny a uz mu evidentne vela casu neostávalo. Vysledkom je priemerny film na ktorom sa az prilis podpisal zub casu a ked mate chut na nejaky stary ponorkovy film, tak odporucam o rok starsi ale zato ovela lepsi Enemy Below. 6/10. ()

Reklama

Reklama