Reklama

Reklama

VOD (1)

Měla to být jednoduchá mise. Jenže skončila v pekle čínské občanské války... Čína roku 1926 je zemí rozdrobenou na malé celky, trpící pod nadvládou okolních velmocí. Spojené státy americké zde mají několik vojenských jednotek, jejichž úkolem je v případě potřeby zajistit bezpečí americkým občanům. Tento jednoduchý úkol plní také posádka parního dělového člunu San Pablo. Staré zadýchané lodi ovšem nikdo neřekne jinak než Sand Pebbles (Plážový oblázek). Zde nastoupí do služby šikovný mladý strojník Jake Holman (Steve McQueen). Od začátku tu však naráží na menší či větší potíže. O provoz lodi včetně „Jakeova“ motoru se neoficiálně starají čínští civilisté, kterým Američané z pohodlnosti přenechali většinu vlastních povinností. Zapadnout do tohoto kolektivu není pro svérázného individualistu Jakea vůbec jednoduché. A bude to čím dál těžší, neboť Čínou začíná zmítat občanská válka. Na jedné straně všeho schopní komunisté, na druhé příznivci bezohledného nacionalisty Čankajška. Ani jedni si Američany na svém území nepřejí… (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12miliónovTržby USA $30,017,647Tržby Celosvetovo $30,017,647║ Režisér Robert Wise vedel vždy upútať, a aj keď minutáž je troška odštrašujúca téma americkej námornej bojovej lode na manévroch v čínskych vodách dokáže upútať, na vrch tu je opäť skvelý Steve McQueen, ktorý vie sám o sebe strhnúť. /75%/ ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Čína, rok 1926. Americký dělový člun San Pablo ( posádkou přezdívaný Sand Pebbles - Plážový oblázek ) je jeden z mnoha, které hlídají čínská říční teritoria. Nemá zasahovat do bojů mezi místními, jen chránit americké občany. Ale je neklidná doba, o nadvládu nad územími spolu začínají bojovat nacionalisté ( vedení Čankajškem ) a komunisté. Na člun je přidělen nový strojař Jake Holman ( Steve McQueen ). Jeho přímé chování ( například k čínským kuliům, sloužícím na člunu ) rozvíří stereotypní život posádky a brzy se dostává do konfliktů, jediným opravdovým přítelem se stane Frenchy ( Richard Attenborough )...a doba je neklidná... -- U nás bohužel absolutně neznámé drama s okrajovými válečnými prvky se mi dostalo do ruky v rámci doplňování znalostí filmů Steva McQueena. A 8 nominací nemá jen tak pro nic za nic. Nejde ani tak o pastvu pro oči ( točeno na Taiwanu a v Hong Kongu ), jako spíše o zajímavý příběh z exotického prostředí, s propracovanou psychologií postav. Jak většinou nemusím McQueena kvůli jeho chladnému herectví, ( často je obsazován spíše kvůli typové vizáži ), tak tady mu skládám všechnu čest, podal vynikajicí herecký a emocionální výkon, který jde zevnitř, rozhodně jedna z jeho nejzajímavějších rolí a zasloužená oscarová nominace. Ale stejně tak Mako ( scéna zaučování ve strojovně, box - a je tu oscarová nominace! ) a Richard Crenna v roli kapitána Collinse ( trénink na Ramba ) nezaostávají. Rozhodně to není film o akci - ta se dostavuje až v posledních 25 minutách a je inscenována a nasnímána nadprůměrně, bez obvyklého hudebního dramatizování a dostatečně naturalisticky. A ten závěr... Doporučuju se po tomhle filmu poohlédnout. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Strážní loď Sand Pebbles má dvě velká plus, a to především přítomnost charismatického Steve McQueena v hlavní roli, který hraje typického správného chlapa na pravém místě, drsného a spravedlivého, no prostě takového, jaký u diváků dobrodružných filmů spolehlivě boduje, a zároveň situování svého příběhu do filmařsky zatím dostatečně nezmapovaného období 20. let v exotické Číně zmítané občanskou válkou, nacionalistickými vášněmi a zahraniční intervencí. Nepamatuju si na žádný další snímek z tohoto zásadního čínského období. Jinak je to ale film zatížený řadou dobových nedostatků a specielně zbytnělou stopáží, kdy tříhodinové drama hlavního hrdiny bylo možné bez problémů sestříhat o hodinu. K těm mínusům patří přílišná melodramatičnost a některé scénáristické nedodělky, dočkáme se opět vlahých pohledů drsných námořníků ke vztyčené americké vlajce, patetických gest, naprosto nesmyslných vojenských akcí, jako je přepadení nepřátelských dřevěných džunek a hrdinský krvavý boj muže proti muži tam, kde by elementární logika velela uplatnit obrovskou palebnou převahu a rozmetat nepřítele děly na větší vzdálenost. V závěrečné scéně náš hrdina pobíhá s kulometem v ruce na otevřeném prostranství ve stylu tak už mě hergot zastřelte, vždyť stupidněji si už ani počínat nemohu, tam, kde by mu stačilo na svém stanovišti zůstat v úkrytu a zadržovat postup mizerně vycvičených čínských vojáků a zajistit tak útěk svých přátel. Přes uvedené nedostatky ale dramatická linka funguje a film přináší zajímavý a silný příběh nejednoznačných hrdinů v kritické situaci. Celkový dojem: 65 %. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Asi prva polhodinka to bola nuda a bal som sa, ze ma to vobec nebude bavit, ale od chvile, kym prisiel cinsky ucen pod palubu lode, aby sa naucil co to o motore od Stevea McQueena, ktory moc Cinanov v laske nemal to zacalo byt zaujimave. Ale to by som musel vypravat cely obsah, aby som vysvetlil, preco ma to nenudilo. Snad len strucne - stavka v boji, kto vyhra - umucenie nejakeho Cinana k smrti - zalubeny Frenchy do Cinanky, pricom ich laska nemala buducnost, alebo krivo obvineny z vrazdy Steve McQueen a bojovy zaver bola iba ceresnicka na tortu. Potesila ma aj pritomnost Richarda Crenna, vdaka ktoremu som si spomenul na Ramba :-) Dialogov tu bolo sice vela, ale nie su nudne, pretoze zaujimave bolo aj to, ako Americania v ramci OSN riskovali zivoty len kvoli par Cinanom, ktori o vojnu mali zaujem, pricom by bolo do toho zapojene aj Rusko a zrejme by druha svetova vojna zacala este pred Hitlerom, ale nastastie to az tak daleko nedoslo. V kazdom pripade by som siahol na noznicky a par scen by som tam predsa len niekde skratil. Film mal az 8 nominacii na Oscara, avsak ani jednu nedokazal premenit na sosku. Medzi nimi bol nominovany aj Steve McQueen za najlepsiu hlavnu ulohu, avsak zo sosky sa tesil Paul Scofield za dramu CLOVEK PRO KAZDE POCASI (1966), dalej aj japonsky herec Mako za vedlajsiu ulohu, ale sosku mu vyfukol Walter Matthau za romanticku komediu STISTKO (1966) a v kategorii najlepsi film bola favoritom vecera uz spominana drama od Freda Zinnemanna CLOVEK PRO KAZDE POCASI... 10.08.2010 ________ Steve McQueen - (Jake Holman) +++ Candice Bergen - (Shirley Eckert) +++ Richard Attenborough - (Frenchy Burgoyne) +++ Richard Crenna - (Kapitán Collins) +++ Mako - (Po-Han) +++ Emmanuelle Arsan - (Maily) +++ Larry Gates - (Jameson) +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dosť neznámy film so S.McQeenom a som fakt vďačný , že som naňho natrafil na Prime cool.Samotárske typy mu vždy sedeli a aj tu má proti sebe takmer celú posádku lode. Príbeh sa odohráva v zaujímvom prostredí, takže napriek trom hodinám, ktoré film od vás požaduje by ste sa nemali nudiť. Herecký je S.McQueen presvedčivý, ale aj keby nebol, je to sympaťák a na plátne mu to sedí. Fakt by ma zaujímalo či má slovenských predkov, tak ako som to niekde čítal. Film 80%. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

Ze zpočátku mírně naivní story o lodním strojníkovi, který se nechá převelet na malý dělový člun "aby měl klid", se nakonec vyvine velmi napínavé drama. 90% Steve McQueen, sloužil v letech 1947-50 u námořnictva a údajně mu nastartovala "kariéru" záchrana života tonoucího v rozbouřeném moři do něhož se neohroženě vrhl :), po níž námořnictvo opustil a začal se věnovat herectví. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající film, kterému je vlastní napětí, vykreslení atmosféry doby i silné charaktery postav. Steve McQueen podává (jako obvykle) excelentní výkon, je tu jednoznačně kladný hrdina a tudíž i největší sympaťák. Ne každý by asi věřil tomu, že snímek, který se odehrává pouze na lodi, v přístavním městě a klášteře, může být natolik zajímavý...málo platné, je to tak. Jediné, co mě skutečně vadí je, že mi uniklo posledních několik minut, tudíž nevím, jak film skončil. Doufám v brzkou reprízu. ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Nechutná stopáž je naprosto zbytečná, příběh by vydal maximálně na hodinu a půl ve velmi vlažném tempu. Jenže to by potom ve filmu chyběly americké nacionalistické kecy, pohledy na americkou vlajku ze všech možných úhlů a hlavně zdůraznění americké nadřazenosti. Obzvláště při srovnání s čínskou civilizací vyznívá americký pocit, že celý zbytek světa je tvořen bandou zaostalých primitivů, velice odpudivě. Číňané jsou zde vykresleni jako nevzdělatelní barbaři, kteří horko těžko zvládnou své role pomocných dělníků pro nadnárod Američanů. Za takovou propagandu by se nestyděl ani Goebbels. Tfujtajxl! ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Jako alternativní způsob léčení nespavosti výborné, jako film neskutečně špatné. Umístění příběhu do samo o sobě atraktivního období čínských dějin je zcela nevyužito a autorům se hodí pouze pro ilustraci nadřazenosti západní civilizace nad místními barbary. Čínští obyvatelé jsou zde vylíčeni buď jako krvelační nacionalisti, co s klidem zabijí ženu těhotnou s nenáviděným cizincem, jen aby toho využili jako munici do nové zbraně proti okupantům, propagandě, a zrádce brutálně veřejně mučí či jako trochu chytřejší pověrčivé opice, které se díky péči trpělivého cizince dokáží za doprovodu dětského šišlání a znakové řeči naučit zacházet s parním motorem a tak se alespoň lehce civilizovat. Hnus. Snímek se navíc nedokáže rozhodnout, zda chce být protiválečný a pacifisticky laděný či naopak by rád oslavoval válečnou odvahu tváří tvář smrti a tak obě polohy průběžně střídá. Chvíli se tedy hrdinně bojuje proti přesile nepřátel, aby se poté ovšem hrdina na chvíli zastavil a smutně se podíval na marast okolo sebe, aby se vyjádřilo jeho znechucení (nijak nevadí, že do té doby se okolo zabíjelo jako na běžícím pásu, on nyní přece uvažuje o nechutnosti vraždění a tak v tu chvíli nikdo přece nestřílí). Vrcholem je pak scéna s misionářem a jeho idealistickým výlevem na téma "za všechno zlo mohou státy a jejich vlajky", což ovšem nebrání tvůrcům v záběrech, kdy postavy získávají z vlající vlajky odvahu. Hnus na druhou. A to všechno se po celou dobu neskutečně vleče, zaplněno spoustou klišé a postav psaných podle šablony. V zájmu vlastního psychického zdraví doufám, že už nikdy nic podobného neuvidím... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kedysi sa skrátka rozprávalo iným štýlom, než dnes. Trojhodinový film z občianskej vojny je prevažne konverzačná dráma, kde dôjde na akciu až v poslednej polhodine. Medzitým nás ale čaká jeden perfektný amatérsky zápas v boxe. Tie dialógy sú však napísané výborne, navyše postavy majú svoju hĺbku a okrem zopár vyložených rasistov nepôsobia plocho. Na druhú stranu ten rasizmus Američanov v tej dobe voči Aziatom, spomeňme si na podobný princíp uplatňovaný voči Japoncom počas a krátko po druhej svetovej vojne, tu v takejto forme bezpochyby bol. Možno aj preto môžme ospravedlniť dne už arachaicky pôsobiacu milostnú linku, do filmu tohto typu a doby ale taktiež hladko zapadla. Inak ide o jednu z najlepších úloh Stevena McQueena a určite aj Richarda Crennu. Tie tri hodiny ubehli celkom hladko, nepochybujem však, že pre dnešnú mládež by išlo o záležitosť k neprežitiu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

I přes ohromnou délku a několik slabších míst, velice zdařilé drama s excelentním McQueenem, v roli neohroženého technika na válečné lodi, který bojuje proti rasismu i ignoraci, která je na lodi na denním pořádku. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Konecne som zase nasiel nejaku pecku s McQueenom, ktora mi sadla. Niezeby ich nenatocil viacero, ale vacsinu filmov natocil v žánri, ktory neznasam (western). Tempo filmu je dost pomale, ale zaroven podmanive. Proste aj ked sa zo zaciatku skoro nic nedeje a my len sledujeme ako to vsetko na lodi funguje, tak mate chut sa dozvediet o tom este viac. Prva hodina je vlastne venovana iba zoznameniu sa s postavami. McQueenova postava toho vela nenahovori (asi ako väcsina postav, ktore vo svojich filmoch stvarnil), ale svojimi pevne stanovenými zasadami si vas postupne ziska. V druhej tretine nastane konflikt, vdaka ktoremu zacne poriadne hustnut atmosfera a cele to vyvrcholi na svoju dobu kvalitnou bitkou. Jedine co ma sklamalo bol zaver, ktory mi svojim vyznenim pripadal zbytocny a prevedenim az prilis pateticky. 9/10. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Pro někoho to bude krapet zdlouhavé a k akci dojde až ke konci. MCQueen mě tady překvapil a vždy jsem ho měl fixovaného jako akčního hrdinu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Robert Wise /Run Silent, Run Deep, Nekdo tam nahore me ma rad/ natocil dalsi genialny film z obdobia Bojov o Cinu 1911 - 1949, presnejsie sa tu pise ze rok 1926. Vtedy doslo na kontinentalnej Cine k skutocnym masakrom, ale to tu nepatri. Ide tu hlavne o americku hliadkovu lod, ktora ma snorit po cinskych riekach a hlidkovat tam, kazdopadne nesmie zasahovat. Na tom je postaveny cely film a ja to beriem. Prva polka sa moze zdat niekomu nudnejsiua bez atmosfery, ale je potreban, atmosfera sa buduje postupne, divak sa hodne dozvie aj z rozhovorov. Filmu suverenne kraluje Stevo mekKralovna /Bullit 1968, Velky Utek 1963/, ale kvalitnych hercov je tu viac : Attenborough, Richard Crenna /Rambo 1 - 3/ a Charles Robinson. Druha polka je uz podstatne zaujimavejsia, s vojnovymi drsnymi scenami a posledne akcne sceny su natocene genialne a s citom pre reziu : 100 % ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouhou dobu jsem dumal, čím má vlastně ten film zaujmout. Téma rozhodně není nezajímavé, ale zároveň pro běžného diváka, nepříliš znalého, není nějak atraktivní. Herecké obsazení samo o sobě samozřejmě zaručuje jistou formu zábavy, ale všechno se na tom nepostaví. Naštěstí čas od času problesknou filmem hodně silné momenty ("obětování" Po-hana, dražba Mai-ly....), díky kterým stojí za to koukat dál. Nejvíc ale oceňuji lehký náznak nadčasovosti (v tom souhlasím s obsahem filmu), kdy si člověk při trapném přihlížení vojáků vzpomene na akce Organizace statických neschopů (OSN) ať už v Africe nebo na Východě.....Tyto jmenované fakty činí ze Sand Pebbles "worth watching" film, přesto bych ho asi běžnému filmovému divákovi, který hledá hlavně zábavu, nedoporučil. ()

Související novinky

Zemřel Richard Attenborough

Zemřel Richard Attenborough

25.08.2014

Devadesátka je požehnaný věk a právě v tolika letech nás opustil významný herec a režisér Richard Attenborough. Rodák z britského hrabství Cambridge se mohl chlubit titulem lord, mnohem víc respektu… (více)

Reklama

Reklama