Reklama

Reklama

Za sklem

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Klaus je bývalý doktor z nacistického tábora, kde se podílel na sexuálním zneužívání a mučení malých chlapců. Naneštěstí je nyní od krku dolů ochrnutý. Jednoho dne na jeho dveře zaklepe podivný mladý muž Angelo a stává se jeho opatrovatelem. Angelovo záhadné chování začíná poukazovat na fakt, že možná i on strávil dětství v koncentračním táboře, jako oběť zvrácených pokusů a nyní si přišel pro pomalou a krutou pomstu. (Chatterer)

(více)

Recenze (42)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Kvalitní španělské hororové drámo, ale nějakého extra nadprůměrně intenzivního fyzického nebo psychického teroru jsem si nepovšiml. Jistě, není to žádná pohádka pro nedělní odpoledne, ale film, který by násilností nějak vyčníval z řady podobných, exploitationem načichlých snímků, také ne. Vyčnívá však svou kvalitou, což je potěšující. Sem tam se objeví i vyloženě napínavá, či dokonce strašidelná scéna. Palce nahoru :) ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Psychologický horor ako sa patrí. Ešte dlhú dobu som to rozdýchaval. Na scény, kde Angelo zabíja malých chlapcov, asi nebude mať žalúdok každý. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Nadaný žák pro pozéry, co si připadají příliš dobří pro Nadaného žáka. Je až ohromující, jak malou důvěru v inteligenci diváka režisér má a jak okázale cpe na kostru vyčpělého exploitationu bolestně průhledné politické poselství Áda vs. Franco vs. vyjebávaná španělská vlast. Kdyby měl náhodou někdo toho prostinkého midcultu málo, může se nažrat ještě originálního zjištění, že zlo plodí zlo, a neskutečně primitivního posledního záběru, který v rádoby surreálném stylu značí neprolomitelné zacyklení nastoleného společenského pořádku. Režisér si o vás totiž myslí, že jste tupí debilové, kteří umňěňý nepoznají, dokud vám v něm osobně nevymáchá držku. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Neochvějný pohled do propasti lidské zkaženosti! Španělé předvádějí svou mistrovskou,znepokojivou atmosféru opět s originálním námětem,který je tentokrát poněkud "Depka jak svině" ! Nedoporučuji určitě všem, kouká se na to obtížně a slabší povahy by to nemusely snést. 80% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Trochu to skutecne pripomina Nadanyho zaka, jenze tenhle film ma oproti nemu jeden hendikep. A to je postava "ucitele", kterej je tady pouze nemohouci troska lezici v skleneny dychaci rakvi. A co si budem povidat, i ta rakev tu je pouze na efekt, stejne tak moh lezet na posteli. No, ale jinak ma film docela slusnou atmosferu, jen je skoda, ze to je spis o jednotlivejch scenach, kde se vzdy nic nedeje a pak se tvurci vytasi s nejakou drsnou syrovou scenou. Nicmene ne tak drsnou, jak bych podle komentaru cekal. Navic hlavni kluk, co se tu jakoze msti, vetsinu casu spis vypada, ze pana ucitele miluje a chce se mu podobat. Ke konci uz je to docela psycho, protoze to zacne slusne gradovat, ale proste mi to nepride jako nejakej desnej hardcore a uz vubec ne jako horor, i kdyz jak rikam, atmosfera je slusna. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Zde forma jasně vítězí nad obsahem, resp. dějem ... Ono se toho ve filmu totiž moc neděje, 100 minut v podstatě o ničem. Nebo o nečem, ale děj se nikam neubírá, zůstává stát na stanovené situaci a pouze se mírně obměňuje a mírně graduje ... Od poloviny již i docela nudí a pokud bych měl přihlížet hodně i k ději a vyústění filmu, za plný počet by to nebylo. Ovšem forma, jakou je film zpracován, atmosféra, prostředí, herci, kamera, kamerové záběry a některé "tabu scény" - např. vraždění dětí, jejich zneužívání apod., dále ten šííílený stroj na udržení dědka při životě a jeho monotónní depresivní a nervy drásající zvuk ... to vše dává dohromady zážitek tak silný, tíživý, perverzní a bezvýchodný, že film hodnotím naprosto plnou měrou. Navíc před sledováním filmu je zbytečné mít jakékoliv představy o něm ... výsledek bude úplně jiný. Nic podobného jsem osobně nikdy neviděl ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tohle je hlavně drásající psychothriller, horor to připomene jen zřídka. I přesto se může chlubit atmosférou natolik hutnou, jako chlapcovo semeno na ksichtě starýho pedofila. Navíc hodně znepokojivé téma okolo koncentračních táborů, tamních zvěrstvech a sexuálního násilí na dětech. Závěr pak podtrhne bezvýchodnou situaci z šílené posedlosti, kdy oběť věrně napodobuje dávné zločiny svého trýznitele. Must see... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Lidé jsou někdy hodně…divní.“ Trauma, posedlost, touha po nadvládě, pedofilie…kolem všech těchto „milých“ věcí se točí toto španělské drama s prvky thrilleru (rozhodně však nejde o horor a nejblíže mu je jediná lekačka na celý film). Co se týče mysteriózna, navzdory časté tmě/přítmí ho tam překvapivě moc není a navíc od 50. minuty jsou už na stole vyloženy definitivně všechny karty a divák „pouze” sleduje jakousi rekonstrukci (nutno přiznat, že docela působivou), která mu má zprostředkovat čemu byl Angelo a jeho vrstevníci vystavováni (ne že bych s hlavní postavou či snad jakoukoliv jinou nějak cítil nebo sympatizoval). A když už jsme u toho zobrazování vzpomínek, scény s dětmi by nesměly být tak „necitlivě“ sestříhané, aby se dostavil opravdu drtivý emoční efekt, jakože ten potenciál tu rozhodně byl (i když pak by s tím asi měly cenzura a slabší povahy problém…ale někomu, co tak čtu, to stačilo i takhle). Po všech těch rekonstrukcích pak navíc přijde závěrečná pasáž, která je hrozně naivní (až samoúčelná) a celkový dojem ještě víc sráží (v mém případě na ne zrovna čistý průměr). A možná je ještě brzo na to vynášet soudy, ale po 4 režisérových snímcích se pro mě Villaronga začíná stávat tvůrcem jediného (více podařeného) filmu, a to Tmavého chleba. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tedy horror ne, protože bát se moc nebudete. Jediná napínavá scéna je, když Griselda hledá s nožem v ruce Angela, protože jí konečně došlo, že to bude kdo s koho. Ruchy, kovové zvuky, detaily očí, ucha, krku, přítmí, ona v rudém županu, černé oči, šelesty, prázdná chodba, závěs, rudý závěs.... Psychologické drama s prvky thrilleru ukazuje nejtemnější stranu lidské duše. Mučení a zabíjení dětí je asi jednou z největších hrůz, jelikož ony se většinou neumí bránit (zajímavé, i zvířata svá mláďata zabíjejí). Vedle osudu nacistického doktora, který je po nehodě? uzavřen ve speciální skleněné rakvi, sledujeme osud mladíka, jehož chování je podivné...to divák postupně pochopí s odhalováním děsivé minulosti. Španělsko si nese trauma fašistického státu, a tak není divu, že se s ním snaží různě vypořádávat v literatuře i ve filmu. Hnusný film a o hnusných věcech.... ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Depresivní a znepokojující film. Klaus je starý muž, ochrnutý po neúspěšném pokusu o sebevraždu. Je odkázaný na speciální přístroj, tlakovou komoru, která mu umožňuje přežít. Klaus má ovšem barvitou minulost nacistického lékaře, homosexuálního pedofila a sadisty. Angelo je mladý muž, který se nabídne dělat Klausovi ošetřovatele. "A to je začátek zajímavého přátelství". Pozor, film je v několika zemích zakázán, protože obsahuje dosti kruté scény, v nichž hlavní roli hraje vraždění a zneužívaní dětí, a proto nedoporučuji slabším povahám. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Uf, tak režisér si tu toho teda naozaj dovolil veľa. Kontroverzné a nechutné. Horor, ktorý vás ani tak nevystraší po vizuálnej stránke ako skôr po tej duševnej. Ľudia v stave šialenstva a celkovej pošahanosti a perverznosti dokážu robiť hrozné veci, nehladiac na ideológiu. Tento snímok si už nikdy v živote nepustím. 75/100 Videné v rámci Horror Challenge Tour. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Spíš než horor je tohle určitě psychologickej film. Žádný krvavý orgie se nekonají, ale i přesto věřím, že slabším jedincům tenhle film dokáže podráždit pajšl ( Ostatně jak už tady psali i ostatní ). Psycho film na hodně silný téma. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

" Tak tohle byl opravdu HARDCORE. " Tak u mňa to bol boj o prežitie!!! Zrejme nepatrím do vášho filmového klubu, bo mňa nuda išla zožrať! ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Skôr sa jedná o dosť drsnú drámu s perfektnou hororovou atmosférou, a možno by sa dalo povedať, aj, že je tu trochu exploitationu. Mňa osobne tento snímok veľmi prekvapil svojím bezprostredným a rýchlo plynúcim dejom. Samozrejme keďže sa jedna o španielsko sú tu perfektné herecké výkon a k tomu sú postavy sympatické. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tohle je jak rána kladivem přímo do palice. Velmi syrový horrorově-psychologický thriller možná až s lehkým závanem (realistického) surrealismu. Ty postavy jsou takřka všechny v podstatě šílené, přesto dokonalé. Klobouk dolů před herci i herečkami, obzvláště mě zaujala výborná a zajímavá Marisa Paredes, španělská starší sestra Cate Blanchet. Pro větší vychutnání, pochopení a ponoření film možná i na opakované shlédnutí. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Podle mě už to bylo trošku v jistých ohledech zbytečně přehnané. Naopak tam bylo mnoho scén, které by si zasloužily trošku více akčnějšího dění, nebo alespoň částečné urychlení některých scén. Herecké obsazení opravdu moc pestré nebylo, nic moc jsem neznal, ale výkony byly poměrně slušné, takže tomu plus. Co se týče námětu, určitě byl zajimavý a pravděpodobně dost neobvyklý ale mě osobně dost nesympatický a až moc za hranicí.... 2* dávám za zajimavé zpracování, dost znechucující atmosféru, a samozřejmě tedy odvážný námět. 35% Viděno v kině na 40. LFŠ. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Vždy keď som si začal hovoriť, že sa konečne začína tlačiť na pílu, tak zasa spomalenie. Pochmúrne, nepríjemné, depresívne, ale nevytvárajúce neprerušované dojmy. Neustále som vypadával z naladenia. Zaujímavé svojim námetom, popis filmu úspešne namotá, ale na mňa priveľmi art. Ten postupný rozklad baráku mi pripomenul film matka! (2017). ()

Reklama

Reklama