Reklama

Reklama

Někdo tam nahoře mě má rád

  • USA Somebody Up There Likes Me (více)
Trailer
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 1956, 114 min

Obsahy(1)

„Světoví boxeři trénují zde“ hlásí nápis nad vchodem Stillmanovy posilovny. Thomas Rocco Barbella není boxer. Je jen otrhaný, zoufalý mladík, co potřebuje prachy. Proto vejde, zapíše se pod smyšleným jménem Rocky Graziano a kvůli deseti dolarům vstoupí do ringu jako sparing partner... a není poražen. Jméno se zapíše do historie. Stejně jako tento příběh o Grazianově cestě z absolutní chudoby k titulu šampiona ve střední váze. Ve svém druhém filmu hraje Paul Newman skutečného krále ringu. V rámci přípravy na roli se s Grazianem osobně setkával, aby pochytil jeho způsob řeči a mimiku. Film získal dva Oscary a režisér Robert Wise zachytil tempo tohoto sportu se silou knock outu. Ve filmu se objeví i Steve McQueen a Robert Loggia. Zaujměte místa nejblíž ringu! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (109)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Biografická story o cestě na vrchol (oproti standardním žánrovým kolegům chybí oblíbený sešup dolů) sice trochu škodí sama sobě tou dokonale nalajnovanou cestou, ve které není ani jedno neočekávané škobrtnutí, ale na druhou stranu má tolik kouzelných momentů jako první rande, návštěva kina či parádně natočené boxerské zápasy, až divák milerád podlehne. Paul Newman dokonalý jako vždy, ale spíše mě zaujala Pier Angeli v roli Normy, jejíž postava zajímavě nabourala zažité normy ‚manželka sportovce = domácí puťka‘. Není to nejlepší biografie, ani boxerský film, rozhodně je to ale nezapomenutelný koncert filmařské protřelosti a herecké velikosti. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,920,000║ Pekne je vidieť kde si brali tvorcovia Stalloneho Rockyho inšpirácie alebo skôr odkiaľ slušne vykrádajú. Presnejšie výborní Paul Newman hrá Thomasa Rocco "Rockyho Graziano" Barbella, dobré že, podobnosť v mene ako vyšitá a vo stvárnení ani nehovoriac. Nevadí Newman bol na tú dobu viac než presvedčivým v poňatí boxera žijúcom na krivke vzostupu a pádu. Jeden z naj boxerských filmov. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

V jádru dobrácký pouliční spratek, rváč a delikvent, věčně nasraný a impulzivní, neschopný přijmout vlastní zodpovědnost, postupně uniká dráze zločinu, jde do sebe, přesměruje vnitřní zlost a míří na trůn jako boxerský šampion. Závěr úspěšně chytá za srdce. "Taliánský" Newman mi tu silně evokoval Stalloneho Rockyho, roli měl původně obsadit James Dean (RIP). Akčních scén v ringu mohlo být víc, ale když na to přijde, jsou překvapivě efektní a fyzicky úderný. Jasně, z dnešního pohledu dost otřelá story, ale má svoje kouzlo a pokud snad rozmýšlíte tak ano, stojí za to vidět. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Společně s Rockym a Zuřícím býkem nejlepší film o boxu. Zatímco Rocky pojednává o splnění "amerického snu", Zuřící býk mapuje cestu boxera, pro kterého byl soupeřem jenom on sám a Někdo tam nahoře mě má rád nás provede životem Rocky Graziana, muže, který si až po letech ve vězení, krádeží a rvaček, uvědomil, že právě on má neobyčejný talent být tím nejlepším boxerem! Paul Newman ve své první velké, ale za to jedné z nejlepších rolí. Nechápu, že nebyl nominován na Oscara. Jeho podání boxera, jeho výrazy v různých situacích, jeho nejdříve frajerské chování, které se postupem mění na starostlivého a milujícího manžela, který pochopil, že krádeži a rvačkami, kromě těch v ringu, to nikdy nikam nedotáhnej, je přímo pocta sledovat......."Ty máš v sobě to, co jsem u žádných jiných boxerů neviděl a ani kdyby chtěli, tak to v sobě nikdy mít nebudou - nenávist"............ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Obvykle nerozdávám příliš sympatií bojovným hajzlíkům z ulice, ale Rocky Graziano dokázal svou pouliční nenávist přenést do ringu tak dokonale až si mě získal. Patrně ještě víc si mne získala jeho manželka Norma, jejíž dokonalost mi vyrážela dech. Zejména ve chvíli, kdy pochopila svou roli a nastavila Rockymu lampu k rozbití. To bylo úžasné spontánní gesto. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rocky Graziano. Brooklynský mešuge s pravačkou plnou nenávisti.. Pravzor všech boxerských biografií, který letí dopředu jako střela, aby se chytře zastavil na vrcholu. Plný kouzelných scén (nesmělé seznámení s Normou, fingovaný trénink), černobílých pláten Josepha Ruttenberga a bezchybného Paula Newmana. Nemůžu si pomoct, ale jeho specifické ztvárnění Graziana (mimika, dikce, držení těla) pro mě bylo zrcadlem hereckého projevu Toma Hardyho. Že by zdroj inspirace? ()

castor 

všechny recenze uživatele

Rebel Paul? Za mě dobrý. Newman, který měl polsko-maďarsko-židovské předky, dostal paradoxně roli italského přistěhovalce, zatímco Italka Pier Angeli hrála jeho židovskou přítelkyni. Chladný, násilnický otec, milující až dětinská matka. A jeden člen pouliční klukovské bandy. Projde vězením, armádou, aby se našel v boxerském ringu. Krásně nalajnované. Maskér s jeho rozbitou tváří dělal slušné věci, tudíž ho diváci mohli soudit na základě hereckého výkonu, nikoliv podle hezké vizáže. Přesto jsme získali spíš klasický životopisný kus, který moc přidané hodnoty nepřichystal. Ale na čtyři dietní hvězdy se nakonec vyškrábal. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Rober Wise a box podruhé. Sice ne lépe, ale alespoň jinak... necelé dvě hodiny stopáže oproti svižné sedmdesátiminutové jednohubce, sledování cesty na vrchol proti příběhu jedné noci a bohužel i z toho logicky plynoucí slabší atmosféra a mnohem méně napětí, jak se bude příběh vyvýjet. Naštěstí však celý ten ucajdaný biografický příběh Rockyho táhne Paul Newman, scénář obsahuje adekvátní množství vtipných scén a Wise opět zvládá boxerské sekvence na jedničku. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Boxer, jenž rozhodně není sympaťák hned od úvodních titulků, se rve s ostatními zápasníky i s vlastní minulostí, která mu dokáže zasadit daleko větší rány než oni dohromady, pokud jí tu možnost dá. Paul Newman je tu přesně takový, jakého ho mám(e) nejraději, a Robert Wise Grazianův příběh natočil tak, že se jím pánové Stallone a Scorsese později zkrátka museli nechat inspirovat, to asi ani jinak nešlo. "Někdo tam nahoře mě má rád." - "Někdo tady dole taky." ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pecka! Nákladnejšia a dejovo rozmáchlejšia inšpirácia pre Stallonovu klasiku. A hoci som to Newmnaovi neveril tak ako Slyovi ( fakt som nemyslel, že to niekedy napíšem) a záverečný zápas nemá tú silu ako o 20 rokov neskôr tak som úplne nadšený. Skvelý film 10/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nejen proto, že tam nahoře ho měl někdo rád a že už chtěl udělat tlustou čáru za minulostí, přestat být problémovým klukem z ulice, který je v nápravných zařízeních jako doma, ale i proto, že poznal, že někdo tady dole ho má rád, vyrostl z bezperspektivního mladíka Rockyho Barbelly boxer světového formátu - Rocky Graziano. Graziano jako to italské víno. Ulice mu byla v dětství domovem a společnost mu dělala starostlivá matka a sestra, otec s láskou k alkoholu a zhrzený nenaplněným snem o titulu mistra světa v boxu, pouliční gang a problémy, které se za nimi táhly. Získal zde však jedno - pravačku - která se v nenávisti měnila v dynamit a uzemňovala protivníky jako na běžicím pásu. Paul Newman ztvárnil postavu tohoto boxera takovým způsobem, že mu věříte naprosto každý jeho pohyb, grimasu a vyřčenou větu. Jako kdyby nehrál cizího člověka, o němž si něco nastudoval ve scénáři, ale jakoby hrál sám sebe a představoval příběh, který sám prožil. Až na jednu jedinou postavu (parťáka z lochu) jsou zde všichni v Rockyho okolí velmi sympatičtí a obdiv patří charakteru jeho ženě a kolegům z týmu, kteří při svém svěřenci stáli za všech okolností. Výborný film za 4,5* zaokrouhlených na 5*. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Někdo tam nahoře mě má rád je plnohodnotný člen rodinky těch lepších boxerských filmů. Není možná tak hodně moc dobrý jako Zuřící býk, ale uričtě je minimálně stejně dobrý jako Rocky (čímž myslím prvního, ostatní do téhle vytříbené rodinky nepatří). Osud Rockyho Graciana je skutečně hoden zaznamenání na filmové plátno a tím lépe, že se to takto dobře povedlo. Paul Newman zde hraje trochu jinou, méně sypmatickou, postavu než u něj bývá zvykem. Osobně na hercích hodně oceňuji, když se snaží předvádět i jiné polohy svého herectví a nezakuklí se ve 100x stejné roli jako např. dnes Tom Hanks, nebo Morgan Freeman. Kromě tohoto, zasluhuje nejen on, ale i celý film respekt za dobře natočené boxerské scény, které nestránou tak rychle jako jiné pasáže filmu. Ze soubojů je patrné, že jich herci asi při natáčení pár schytali. No scénář je místy zastaralý, ale stejně vás udrží v pozornosti až do napínavého finále filmu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Neobyčajne zaujímavý životný príbeh Rocky Barbellu-Graziana robí tento film výnimočným už len svojim kvalitne napísaným scenárom. Ide o ťaživý príbeh jedného mladíka z ulice, ktorého každodenným chlebíkom boli pouličné bitky a krádeže. Našťastie pre neho (a možno aj pre všetkých v dosahu jeho pästí) raz náhodou nájde to najlepšie možné miesto, kde sa môže ventilovať- boxerský ring... To však nie je všetko, scenár je veľmi bohatý a s mnohými dejovými odbočkami. Vyskytne sa tu napr. aj nezištné priateľstvo, väzenie, armáda, zrada, láska, problémy v rodine, machinácia s výsledkami zápasov.... Je tu toho dosť, každý má možnosť nájsť si tu to svoje čo ho zaujme. Samozrejme ďalším obrovským pozitívom je samotný Paul Newman, ktorý tu podal výkon hodný Marlona Branda, možno ešte lepší, zatiaľ ide o jeho suverénne najlepšie a najcharizmatickejšie herecké stvárnenie nejakej postavy čo som mal možnosť vidieť. Pritom to nemal vôbec ľahké, Rocky je postava hodne komplikovaná, akoby bipolárna a s vnútorným démonom. Aj napriek tomu, že tu často (hlavne zo začiatku) robí hlúposti, som si ju obľúbil prakticky okamžite, navyše aj s tendenciou tieto jej výstrelky ospravedlňovať. Niekto tvrdí, že film inšpiroval sériu Rocky. Nuž neviem, mne to tak moc nepripadalo. Skladba príbehu, postavy ako i životné cestičky hlavného hrdinu sú tu iné a nenašiel som nič spoločného. Možno len okrem mena a zraneného oka vo finálnom zápase, ktorý mimochodom, bol strhujúci a veľmi napínavý a to až do takej miery, že som sa pristihol ako zatínam päste. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niekto tam hore ma má rád je taká kombinácia americkej rozprávky pre dospelých a akéhosi amerického neorealizmu. Sledujeme cestu mladého Rockyho až na samotný vrchol, avšak tá je veľmi trpká a jeho mládenecké roky by chcel prežiť iba málokto. Prostredie, v ktorom vyrastal, je ukázané nevľúdne a osud Rockyho je ešte umocnený jeho talianskym pôvodom. Film sa zaoberá otázkou, či môže mať človek z takéhoto prostredia v živote inú možnosť, ako sa živiť podvodmi a skvele je to ukázané v momente, keď Rocky stojí na rázcestí pri ponuke úplatku. Minulosť raz dostihne každého a je len na nás, ako sa s tým vysporiadame. Jeden z filmov, ktoré som videl ešte ako 11ročný a ktoré som si ihneď zamiloval. Som rád, že aj po dvoch dekádach na mňa tento film pôsobil rovnako silne (vtedy som ešte neriešil jeho sociálny aspekt) a na jeho konci som bol dojatý. Keď vás má niekto tam hore rád, je síce fajn, dôležitejšie však je, ak vás má rád niekto tam dole. 90%. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tohle mi hodně sedlo. Úžasný příběh z boxerského prostředí kterak mladý rebel našel své místo ve světě. Paul Newman byl naprosto perfektní a ani se nechce věřit, že tohle byl jeho teprvé druhý snímek, kde se objevil. Kromě toho musím zcela heterosexuálně uznat, že mu to hodně seklo. Od začátku do konce je to skvělé bez slabších pasáží. Samozřejmě mnohem lepší než pozdější Rocky Balboa. Tohle byl ten prvavý Rocky. Nejen na svoji dobu byly parádně udělané i samotné scény v ringu, což mě velmi příjemně překvapilo. [90 %] ()

Reklama

Reklama