Reklama

Reklama

Někdo tam nahoře mě má rád

  • USA Somebody Up There Likes Me (více)
Trailer
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 1956, 114 min

Obsahy(1)

„Světoví boxeři trénují zde“ hlásí nápis nad vchodem Stillmanovy posilovny. Thomas Rocco Barbella není boxer. Je jen otrhaný, zoufalý mladík, co potřebuje prachy. Proto vejde, zapíše se pod smyšleným jménem Rocky Graziano a kvůli deseti dolarům vstoupí do ringu jako sparing partner... a není poražen. Jméno se zapíše do historie. Stejně jako tento příběh o Grazianově cestě z absolutní chudoby k titulu šampiona ve střední váze. Ve svém druhém filmu hraje Paul Newman skutečného krále ringu. V rámci přípravy na roli se s Grazianem osobně setkával, aby pochytil jeho způsob řeči a mimiku. Film získal dva Oscary a režisér Robert Wise zachytil tempo tohoto sportu se silou knock outu. Ve filmu se objeví i Steve McQueen a Robert Loggia. Zaujměte místa nejblíž ringu! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Filmy o boxu vždycky umožňovaly představit emocionálně silný příběh jedince, který díky tomuto sportu překonal svou rozpolcenost, vymanil se z mizerného sociálního zázemí a stal se Někým. V tomhle případě poskytl filmařům možnost pořádně se vyřádit - od vynikající kamery hrající si se stíny nebo kontrasty přes sebejistou režii mistra všech žánrů Roberta Wise až po herecké výkony v čele s nasupeným a nervním Paulem Newmanem. První část je především potěchou pro oko a příběh věčného rváče a smolaře působí dost depresivně. Pak ale dojde k obratu, přidá se humor a v závěru si můžeme vychutnat tradiční souboj kdo s koho (20 let před Rockym). Ta druhá půle už je konvenčnější a absence humoru by taky nebyla na škodu, nicméně i tak je Někdo tam nahoře mě má rád jedním z nejllepších sportovních filmů se sociální tématikou (chtěl jsem srovnávat i s Kazanovým slavným snímkem V přístavu, ale ten je přeci jen o něčem jiném). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

V jádru dobrácký pouliční spratek, rváč a delikvent, věčně nasraný a impulzivní, neschopný přijmout vlastní zodpovědnost, postupně uniká dráze zločinu, jde do sebe, přesměruje vnitřní zlost a míří na trůn jako boxerský šampion. Závěr úspěšně chytá za srdce. "Taliánský" Newman mi tu silně evokoval Stalloneho Rockyho, roli měl původně obsadit James Dean (RIP). Akčních scén v ringu mohlo být víc, ale když na to přijde, jsou překvapivě efektní a fyzicky úderný. Jasně, z dnešního pohledu dost otřelá story, ale má svoje kouzlo a pokud snad rozmýšlíte tak ano, stojí za to vidět. ()

Reklama

aluna 

všechny recenze uživatele

Je to spíš komedie, protože i ty ne úplně veselý momenty jsou podány úsměvným způsobem. A některý pasáže jsou fakt kouzelný - armáda, první rande, kino, Norma přidržující lampu, Norma na tréninku, zápasy...Newman coby Graziano má dokonale "řízkovsko-balíkovskou" mluvu a řeč těla (i když na to tlačí až moc...sorry Paule...)a vůbec je to celý milý (je s podivem, že přízvisko "milý" používám v souvislosti s boxem, ale ono to o boxu opravdu tak je a není zároveň). Ale co: Don't worry about a thing. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,920,000║ Pekne je vidieť kde si brali tvorcovia Stalloneho Rockyho inšpirácie alebo skôr odkiaľ slušne vykrádajú. Presnejšie výborní Paul Newman hrá Thomasa Rocco "Rockyho Graziano" Barbella, dobré že, podobnosť v mene ako vyšitá a vo stvárnení ani nehovoriac. Nevadí Newman bol na tú dobu viac než presvedčivým v poňatí boxera žijúcom na krivke vzostupu a pádu. Jeden z naj boxerských filmov. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbeh ma príliš nezaujal, aj keď nepopieram filmové kvality tohoto snímku. Mladý kriminálnik, postrach ulice (v base či polepšovni boli na neho príliš mäkkí), sa znenazdajky mení v boxéra-slušňáka, ale minulosť ho dobieha v nemilom čase - v čase šťastia a slávy. Nič originálne, dôraz sa kladie skôr na životopisné etapy, aj keď Graziana nepoznám. Boxérske zápasy podliehajú dobe vzniku a na chudého Newmana v ringu som si zvykal o čosi dlhšie, než by to bolo vhodné. Páčili sa mi však niektoré iné momenty, najviac asi scény s otcom a občas sa vydaril aj nejaký ten humor. Vo filme sa mihne aj mladučký McQueen. Sorry, ale meno Rocky bude u mňa spojené s iným hercom. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (9)

  • Celosvětová premiéra proběhla 3. července 1956 v San Franciscu v Kalifornii. (ČSFD)

Reklama

Reklama