Reklama

Reklama

Can't Get You out of My Head

(seriál)
Velká Británie, 2021, 7 h 58 min (Minutáž: 66–120 min)

Režie:

Adam Curtis

Scénář:

Adam Curtis

Hrají:

Adam Curtis (vypravěč), King Faisal bin Abdulaziz Al Saud (a.z.), Afeni Shakur (a.z.)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Láska, moc, peníze, duchové starých říší, společenská pospolitost versus věk individualismu, konspirace a dezinformace, umělá inteligence a Vy. Ve světě blízké minulosti a současnosti, ve kterém hledají směr a smysl hlavy států, myslitelé a idealisté, průkopníci nových ideologií, umělci i obyčejní lidé. Emocionální příběh moderního světa vyprávěný tak, jak to umí jen Adam Curtis. (kriplozoik)

(více)

Recenze (7)

ditrue 

všechny recenze uživatele

| 95% | Neskutečné jak dokáže Curtis dávat i známé fakta do nových souvislostí a podpořit je přesně těmi správnými, skutečnými záběry z dané doby. Povinnost pro každého milovníka historie, který se rád zabývá nuancemi historických událostí a nestačí mu pouze zředěné, společensky přijatelné pohádky, které si kolem nich dobrovolně vytváříme. Dokumentární seriál, který z hlavy nedostanu ještě hodně dlouhou dobu... ()

Amalberga 

všechny recenze uživatele

Jak bylo v průběhu dokumentu řečeno, že "člověk si vypráví svět kolem sebe a sám sebe v příbězích", tak i dokument vypráví historii skrze vybrané lidské osudy méně či více známých lidí a vyvozuje z nich obecnosti a nachází nečekané spojení, některé zavádějící. Část pojednávající o Číně se mi moc nezamlouvala, chvílemi mi připadalo, že na ni natlačili západní narativ, hlavně co se týče manželky Mao Zedonga a masakr na Náměstí nebeského klidu. Šestá epizoda pro mě hodnocení vytáhla na čtyři hvězdy, konec se Adamovi Curtisovi fakt povedl. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přesahová koláž moderních dějin po druhé světové, jak jsme sakra dospěli až tady do těch divných časů? Upřímně, zabralo mi polovinu série zvyknout si na Curtisův zvláštní "rozházený" styl (moje poprvé) a zdánlivě nesouvisející příběhy, měl jsem problém se společnou nití, zbytek jsem si vyloženě užil. Podmanivá atmosféra, originální výběr osobností, řada zajímavých postřehů a mnohá fascinující témata. Vítej, světe post-industriální — duchové starých pořádků a depka (výčitky) z konce starých impérií, transfer moci a nová vláda technokratů/ finančníků, geopolitika peněz na úkor demokracií, globální stabilita X nacionalistické vření, otazník nad váhou jednotlivce, obří sběr dat a algoritmy k machinaci s lidskou myslí, teorie chaosu & komplexity, všeobecný pocit duševního prázdna, deziluze, frustrace a kulminace napětí... TAKŽE: Balancujeme na hraně s propastí a jsme na cestě za lepším, nebo náš čeká nějaká zlá dystopie? Setřást z hlavy pár dní potrvá, po Exterminate All The Brutes další výtečný titul ve věci dějinných souvislostí. Curtis je můj velký letošní objev, následně jsem si promítl i vše starší. **But what if the people are stupid? ()

shaacul 

všechny recenze uživatele

Magnum Opus Adama Curtise, který měl během pandemie evidentně hodně času. Drží se svéh oblíbeného tématu elit a jejich snahy ovládat obyčejné lidi, velkých myšlenek a důležitých mezníků, které příliž často končí otázkou "kde se to podělalo?".  Pro nováčky, minimálně ze začátku, bude těžké udržet pozornost, dejte si něco "jednodužšího a hlavně kratšího" jako třeba Bitter lake. Pokud nemáte vyjadřovací schopnosti, jako třeba Slasher, připravte se na to, že bude vaše snaha vysvětlit CGYOOMH druhým osobám znít jako nesouvislé blábolení plné nudné historie, podivných záběrů z archivu BBC a konspiračních teorií. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Toto je tretí dokument, ktorý som od Adama Curtisa videl. Priznám sa, že nezdieľam až také nadšené ovácie, aké tu vidím. Zatiaľ čo mozaiky určitých osobností, rozobratých v jednotlivých častiach, boli niekedy zaujímavé, niekedy ale dosť zvláštne, tuctové a občas som nechápal, čo tým chce dokumentarista/básnik povedať. Občas mám dojem, že Curtis je niečo ako dokumentarista mixnutý s Andrejom Tarkovskim. Pôsobí skôr na zmysly než na intelekt. Áno, svetom nám plávajú rôzne ideológie, rôzne predstavy, prezentované rôznymi viac či menej vplyvnými osobnosťami. A hlavne výsledok ich pôsobenia v ich životoch býva rôzny. Zatiaľ čo niekto si myslí, že zmenou pohlavia sa im zmení kvalita života, iný si myslí, že keď je manželkou Mao C Tunga, tak môže propagovať svoju revolúciu a zmenu sveta podľa svojich predstáv a neskončí za to v base. Čo na toto povedať? Niekedy musí človek oceniť určité vypichnuté príbehy, postrehy, obrazy, ale stále človek čaká nejaký záver, ktorý nie a nie prísť. Ja vám teda neviem, ale toto som ledva dopozeral, nesadlo mi to veľmi. Curtisa by som definoval ako dokumentaristu s artovým nádychom. Nemám rád šuflíkovanie, ale takto som si ho zaradil. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama