Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi mladými novickami salzburského kláštera byste těžko hledali někoho méně vhodného pro poslání jeptišky než je Maria (Julie Andrewsová). Vnímavá a činorodá dívka se totiž (přes veškerou snahu) nedokáže vyrovnat se strohou přísností církevního řádu, čarovná krása alpských velehor ji zajímá mnohem víc než klášterní disciplína. Matka představená (Peggy Woodová), moudrá to žena, si naštěstí ví rady a pošle ji jako guvernantku do rodiny ovdovělého námořního kapitána, t.č. ve výslužbě. Úkol, který má Maria před sebou, ale není snadný ani pro někoho tak temperamentního a kurážného jako je ona.

Nepřístupný kapitán von Trapp (Christopher Plummer) totiž po smrti manželky řídí celou svou domácnost, vč. sedmi dětí, jako námořní loď. Každý den se skládá převážně z plnění rozkazů a striktního dodržování pravidel, na dětské radovánky nezbývá místo. Navíc si ratolesti vynucují otcovu pozornost tím, že se každé chůvy zbaví, jak nejrychleji to jde. Fantazii mají v tomhle směru skutečně velikou, Maria je v pořadí už dvanáctá pečovatelka.

Oblíbený muzikál ZA ZVUKŮ HUDBY, dnes označovaný jako 'klasický', byl mimořádně úspěšný už při prvním uvedení do kin v r. 1965, když tehdy překonal všechny kasovní rekordy. Jedná se o téměř tříhodinovou filmovou adaptaci muzikálového hitu z Broadwaye (premiéra 1959). Cesta sentimentálního příběhu na jeviště, resp. filmové plátno byla dosti spletitá. Scénář je založený na knize Howarda Lindsaye a Russela Crousela a tato kniha vznikla pro změnu na motivy autobiografie (1949) skutečné baronky Marii von Trapp (ta se mimochodem ve filmu mihla v komparzu při večírkové scéně). První filmová verze příběhu byla navíc natočena už v r.1956 v Německu (Die Trapp-Familie, pokračování Die Trapp-Familie in Amerika (1958)).

Radostná, povznášející a místy i dramatická podívaná chytla za srdce i oscarovou porotu, která film nominovala celkem v 10 kategoriích. Muzikál nakonec získal přesně polovinu těchto cenných sošek, vč. prestižních Oscarů za nejlepší film a režii (režiséru a producentovi Robertu Wiseovi tak přibyly další cenné kousky do sbírky, už v r.1961 slavil triumf s WEST SIDE STORY), dále pak za nejlepší zvuk, hudbu a střih. Jedna z neproměněných nominací patřila herečce v hlavní roli, Julii Andrewsové, která už předtím za ztvárnění Marii dostala cenu kritiku Zlatý Glóbus. Jednalo se teprve o její druhý film (za debut MARY POPPINSOVÁ o rok dřív Oscara získala), kterým potvrdila svou pozici muzikálové hvězdy v typově podobné roli guvernantky. Co se týče dalšího hereckého obsazení, malou perličkou pro milovníky muzikálu je fakt, že v menší roli sestry Sofie se tu poprvé před kamerou objevila Marni Nixonová, jejíž hlas zaznamenaly v předešlých letech miliony návštěvníků kin. Nazpívala totiž pěvecká čísla místo Natalie Woodové (WEST SIDE STORY,1961) a Audrey Hepburnové (MY FAIR LADY,1964). Kromě kvalitního hereckého obsazení, chytlavého příběhu plného emocí a dokonale propracovaných hudebních čísel filmu k úspěchu určitě pomohla i kamera, působivě zachycující svěží krásu rakouských Alp. Natáčelo se skutečně v rakouských exteriérech, takže pocit autentičnosti je dokonalý. (DearS)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (200)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Panenko skákavá! Tak tenhle kýč budu rozdýchávat ještě dlouho! A není tu řeč o roztomilém dobovém kýči jako třeba ve Zpívání v dešti, ale o šílené samoúčelnosti, která si bláhově myslí, že jí anšlus dodává nějakou sílu či druhý rozměr. nedodává, naopak ještě podtrhává tu neuvěřitelnou debilitu. Všeuměl Wise očividně neuměl vše... ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

85%. Po úvodu s jepťušema jsem uvažoval, že to vypnu. Nějak jsem na to neměl náladu, strašně se to táhlo, ani úvodní písničky se mi moc nelíbily... Po pauze (jiné povinnosti) jsem to ale ještě zkusil dál, Maria dorazila do nádherného domu, n. spíš menšího paláce, aby se starala o sedm dětí jakéhosi důstojníka/vdovce, který udržuje v domě disciplínu mj. i pomocí píšťalky. A film si mě začal postupně podmaňovat, já tomu všemu začal přicházet na chuť a... Za další dvě hodiny jsem byl... ehm, ale jo, přiznám to - docela naměkko a se zasněným úsměvem na tváři. Nádherná pohádka, tak povzbudivá, veselá, hravá, v závěru i napínavá. Krásný muzikál. Vím, že je tam hodně kýče a cukru, ale ty děti jsou perfektní, některé písničky mají něco do sebe, místy mě film dokázal nadchnout a i ty jepťuchy si napravily svoji reputaci svým závěrečným "zhřešením". ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Po stránce hudební a pěvecké je tento muzikál skutečný klenot, kterému není mezi muzikály rovno. Herecké obsazení bylo pravděpodobně voleno primárně dle pěveckého talentu, což zapříčinilo několik ošklivých postav. Děj je docela pěkný. Nejvíce mě však muzikál oslovil svým vysoce pozitivním pojetím. Bude-li jej divák brát s patřičným nadhledem, tak si troufám napsat, že bude minimálně příjemně překvapen. Některé songy skutečně pohladí srdíčko. Krásně 3*. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Pomocí tohoto filmu by se dali léčit pedofilové - zavřít je na týden do místnosti a nepřetržitě jim pouštět tento film. Sledovat Za zvuků hudby byl pro mě experiment - bez debat jde o velkovýpravný přeslazený kýč, ve kterém jsou písničky dětsky chytlavé (ve stylu Kroků Františka Janečka), všichni přehrávají zvláštním "childlish" způsobem, kamera k nevydržení barvotisková - jenže řekněme si upřímně, co jiného je vlastně James Bond nebo Rambo? The Sound of Music je pro ženy stejný návrat k dětskému vidění světa jako se muži pomocí Bondových dobrodružství vrací ke klukovským hrám na hrdiny a padouchy. Americké filmy jsou ve své podstatě dětinské stejně jako celá americká pop kultura - jsou to sny dospělých, kterým se nechce vyrůst, a kteří chtějí zůstat celý život malými dětmi. A tak jsem díky sledování tohoto muzikálu pochopil, jak se cítí žena při sledování kung-fu mlátiček či Arnolda a Stalloneho. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Muzikál o tom, kterak vnímavé a činorodé guvernantce srdce dětí skrze hudbu získati se podařilo, jakož i o tom, kterak na rodinnou idylku i nacisté jsou krátcí. V podstatě je to hezké, ale je to vlastně taková pohádka, kde dobro zvítězí nad zlem, zlotřilí zlotřilci ostrouhají a dobro triumfuje a přitom je to vše takové uhlazené a čisté. Možná vynechat ten nacismus, neznělo by mi to tak trochu nemístně. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (46)

  • Georg von Trapp to dotáhl v Rakousko-Uherském válečném námořnictvu až na hodnost Korvettenkapitän a byl vyznamenán Vojenským řádem Marie Terezie. V průběhu první světové války byl úspěšným ponorkovým velitelem. S ponorkou U-5 potopil francouzský obrněný křižník Léon Gambetta, italskou ponorku Nereide a zajal řecký parník Cefalonia off Durazzo. Pak přesedlal na ponorku U-14 (původně francouzská Curie) a potopil 11 obchodních lodí Dohody o celkové registrované tonáži 45 669 tun. Během války vykonal 19 bojových plaveb a jejího konce se dočkal jako velitel ponorkové základny v zátoce Boka Kotorska. (charlie_ando)
  • Christopher Plummer (kapitán von Trapp) o Julii Andrews (Maria) prohlásil, že je hrozně zdvořilá, ale současně hrozně nervózní. Andrews o Plummerovi řekla, že je "milý" muž a jeho zahleděnost do sebe někteří bohužel zaměňují za nepřístupnost. (KIT.HL)
  • Soubor kostýmů, které mají herci na sobě při zpívaní písně „DO-RE-MI“, byl v roce 2013 v Kalifornii na aukci Profiles in History vydražen za 1 300 000 amerických dolarů. (Jimmy15)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama