Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Recenze (303)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době několika let jsem se rozhodla vzít hezky všechny Star Trekové filmy a jeden po druhém je shlédnout, myslím že poprvé ve správném pořadí. A hned první z nich mě docela překvapil, že už mi nepřipadal tak nudný a zdlouhavý, všechno ve filmu mělo svůj smysl a než zdlouhavý bych napsala spíš filozofující. Na svou dobu se povedly i triky (nejsou to sice Hvězdné války, ale jsou dobré) a hlavně poprvé v historii zazněl ten krásný Goldsmithův hudební motiv (ach jo, toho pána je vážně škoda). Takže tentokrát poprvé dávám ty 4* poctivé a nej jen proto, že jde o sci-fi film s mými oblíbenými hrdiny. Robert Wise musel mít spoustu odvahy tolik se odklonit od původního seriálu a natočit něco, co má rozhodně blíž třeba Vesmírné Odysee než originálním sériím Star Treku... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Galadriel mi mluví z duše, jsem malý český trekkie odkojený Novou Generací a původní Star Trek se mi zdá tak přešlý dobou, až hanba mluvit....nicméně filmy jsou mladší a tudíž mému srdci bližší. Ale zklamáni budou víceméně všichni trekkies - je to příliš zdlouhavé, hrající si na tísnivou atmosféru, s nepříliš zdařilým scénářem. Ale efektní, to se musí nechat. A dalším plusem je, že komponování hudby se chopil klasik nad klasiky a skoro dvorní Star Trekovský skladatel Jerry Goldsmith, a třeba taková jeho Enterprise je nezapomenutelná...takže i přes veškeré moje zdrbávací kecy v první polovině - 80%, protože druhá půle filmu za to stojí přinejmenším v očích hardcore sci-fistů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $82,258,456Tržby Celosvetovo $139,000,000Tržby za predaj Blu-ray Star Trek: The Original Motion Picture Collection(I-VI diel) v USA $4,831,786 //počet predaných kusov 112,846 ║ úžasná hudba, slušné triky aj kulisy, len škoda že dej troška zbytočne naťahovaný /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že první startrekovská kino štrapáce navazuje a zaběhaný svět seriálu, člověk by čekal nějaký svižný úvod. Jenže zestrárlému pardálovi Kirkovi trvá hodinu a něco než shromáždí poztrácené členy posádky, povyhazuje nové, prohlédne si loď a poučí se z chyb. Robert Wise úvod naládoval jistě nikoli náhodnými aluzemi k Vesmírné odysee Stanley Kubricka, fascinované průlety kolem modelů, výtečná Goldsmithova hudba a zhruba v půli filmu i umírněná forma halucinačního průletu do neznáma. Je znát, jak moc si tvůrci užívají vysoký budget a možnost podívat se Enterprise doslova až do kuchyně. Z toho pohledu je ST: Motion Picture pouze pro trekkies, taková exkurze do dobře známého se všemi detaily. Příběh podřimuje, ale v důsledku stojí za to ho sledovat. Nechybí ani jemný humor a pěkné vesmírné akcičky... Každý, kdo se někdy nechal unést na NCC-1701 do hvězdných dálav si film užije... pro ostatní opravdu zdlouhavý a ukecaný trek ke hvězdám. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Jak je u Star Treku zvykem, chytré a s fajn pokusem o přesah, jenže to od půlky začne hrozně ztrácet tempo. Hudba je skvělá a vizuály na svou dobu působivé (Wise pečlivě nakoukal Kubricka), ale jakmile se přejde od shromažďování posádky a cesty za neznámým objektem k nekonečným debatám na můstku, začnete si uvědomovat, jak moc vám chybí nějaká ta akce. Vím, že o tom Star Trek nikdy nebyl, tady by však bodly alespoň nějaké podzápletky, které zahnaly občasný pocit dějového vzduchoprázdna. Přesto všechno povedený sci-fi kousek, který doufám překoná oslavovaná dvojka. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

První Star Trek film co dodat? Klasika která se mi líbila, ale nikdy to pro mne nebude srdcovka a nemám chuť sledovat seriál, nebo další filmy. Všichni tam nosej buzerantský uniformy a působěj přitepleně. Vše je doplněné úžasnou hudbou. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Na první film jsem se díval z pozice někoho, koho animovaná dobrodružství Kirkovy posádky bavila víc než původní seriál i Nová generace dohromady. Přesto musím říct, že filmová cesta Enterprise za neznámým a do poslední chvíle těžko zařaditelným nepřítelem má něco do sebe. Těch třicet let od vzniku je ale strašně znát. Pyžamové uniformy, zdlouhavé minutové záběry na prolétající loď a efekty, které snad už tenkrát zaváněly výsměchem, jsou až příliš těžké nedostatky na to, abych si film užil úplně. Ty tři hvězdy vyjadřují ale až překvapivě dobře ohraničený příběh a určitý respekt k fenoménu. Nic víc ale zatím ne. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No na takle stary sci-fi to funguje prekvapive dobre a to i presto, ze to je spis zamereny na fanousky puvodniho serialu, kterej jsem nikdy nesledoval. Kuli tomu je totiz dobra pulka filmu natocena v takovym nostalgickym duchu, dlouhy zabery na lod, dlouhy zabery na postavy, ktery se postupne objevujou na Enterprise, vsichni se vitaj, vzpominaj, spousta dialogu a sem tam tu je nakej odkaz na serial, kterej sem samozrejme moc nepochytil, ale to nevadi, jelikoz pribeh sam o sobe se da v pohode sledovat bez znalosti cehokoliv jinyho. No druha pulka filmu uz je zamerena na patrani po V'Gerovi a zaver je docela prekvapivej. Nicmene ani v tyhle druhy polovine se clovek akce nedocka, opet tu mame dlouhy zabery na letici lod a dlouhy zabery na neurcity svetla, blesky a tvary patrici k lodi V'Gera. Ale ono to tak nejak vubec nevadi, film totiz spis hraje na takovou mysteriozni notu, protoze skoro az do konce neni jasny, o co to vlastne jde, navic triky, ackoliv se najde i nakej ten slabsi, tak diky tomu, ze vetsinou to jsou jen neurcity tvary a blesky, nepusobi nijak rusive a spolu s paradni hudbou to dava slusnou napinavou atmosferu. No a pak tu je samozrejme sympaticky a slusne hrajici herecky obsazeni. Prvni Star Trek film se proste poved. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

přestože i následující startrekové filmy budou patřit k dobové špičce v rámci svého žánru, ten první si vysloužil místo mezi nejlepšími fantastickými filmy všech epoch. zhlédl se v bezprecedentním úspěchu Lucasových Star Wars, volně navázal na již v té době kultovní seriálový Star Trek, ale nejvíce ze všeho jako kdyby se inspiroval u Kubrickovy fenomenální 2OO1: Vesmírné odysei. platí to nejen o kromobyčejně pomalém tempu odvíjení děje, které - stejně jako u Kubricka - dává vyniknout lyrizujícím průletům vesmírných lodí, stanic a orbitálních modulů prázdnotou kosmu a ještě hmatatelněji dovoluje pocítit Goldsmithovu geniální hudbu, ale i o volbě tématu: pro nejlepší sci-fi filmy typický motiv střetu s neznámem, jaké dalece přesahuje dokonce i člověka budoucnosti. díky velice detailnímu a originálnímu produkčnímu designu (Andrew Probert je génius na svém místě a umělecké nadání Roberta McCalla nelze zpochybnit), Trumbullovým bezkonkurenčním schopnostem svého času nejlepšího tvůrce speciálních efektů, Wisově zkušené režii a snad i postřehům konzultanta Isaaca Asimova představuje antagonista filmu entitu dokonale cizí a nepovědomou, záhadnou a znepokojující, gargantuovsky rozlehlou a nepředstavitelně silnou. /// paradoxně právě bezdějové okamžiky jsou nejsilnějšími momenty filmu: dlouhé, geekovsky opojné, uchvacující záběry na Enterprise v suchém doku, dechberoucí průlet kolem gigantické cizí lodi a pozdější exkurze jejím nitrem. /// ač to lze vnímat jako klad i zápor, na rozdíl od Kubricka a jeho černého monolitu se Star Trek: Film vydává cestou postupného zodpovídání pokládaných otázek a odhalování mystérií, během čehož diváka zaplavuje udivujícími obrazy, znepokojivým burácením varhan (respektive blaster beamu) a subtilními hereckými výkony, které spíše jen chytře naznačují pocity a pohnutky postav. v nejlepším startrekovském duchu jsou osudy známých postav důmyslně propleteny jeden s druhým jako i s epickým konfliktem ohrožujícím celé lidstvo. na vztazích hrdinů a každém z jejich drobných, osobně motivovaných rozhodnutí záleží úspěšné rozvinutí celého toho relativně komplikovaného dějového spletence, v němž má takřka každá postava svou významnou úlohu, svůj vlastní konflikt a vlastní téma. skoro se ani nechce věřit, že film, který původně ani filmem být neměl, se těší tak důvtipnému a intelektuálně podnětnému scénáři. svým způsobem až mystický, ba duchovní snímek o bohu, který se vydal hledat svého stvořitele a našel ho v člověku. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, nějaké to tlachání a ani značné množství prehistorických počítačových efektů mne dostatečně neuspokojilo. Pro mne byl zkrátka souboj uhlíkových jednotek s živým mrakem poněkud zdlouhavý a nepříliš zábavný, ale s blížícím se koncem jsem dostal šanci několikrát radostně zastříhat vulkánskýma ušima při náznacích zrychlení tempa alespoň na Warp 1. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Příběh vydá tak na jeden díl seriálu a zbytek dvouhodinové stopáže buď slavnostně oblétáváme novou Enterprise nebo pronikáme pomalu skrz nepřátelskou lodí - více děje na úkor majestátní prázdnoty by fakt neškodilo. Vizuální stránka i příběh si z 2001 taky půjčují víc než je zdrávo, ale pořád je to Star Trek, že... Snad bude Khan opravdu lepší. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Když pominu, že celé centrum naší civilizace, planeta Země, je zde chráněna jednou nedokončenou lodí, jedná se o relativně inteligentní, pomalé sci-fi, přesně jak jsem si nerdský a nemainstreamový původní Star Trek představoval. Tupoučké Do temnoty se hned po dějové stránce jeví ještě horší. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Moc Pěkné. Nečekal sem příliš, ale dostalo se mi filmu, jehož bych s klidným svědomím přirovnal k Vesmírné Odyssey. S tou má společné především dlouhé, nedějové pasáže, kdy něco Letí... a letí.. a letí.. a divák, navzdory době vzinku filmu nestačí valit oči. Příběh taktéž není špatný, jen sem tam se objeví poněkud prkennější replika, problém mám ovšem s některými herci. Jinak myslím, že jako základ filmového kultu jménem Star Trek (ten seriálovej je zcela mimo diskuzi) obstál tento film na výbornou. P.S. Goldsmithův hudební motiv u mě okamžitě po jeho zaslechnutí překonal Williamsův z Hvězdých Válek! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ježišmarja, jak mě ta namachrovaná uhlíková jednotka, co si říká kapitán Kirk, sejří! Ta jeho povýšenost a přesvědčení, že do potahu velitelského křesla smí prdět jen on.. Evidentní inspirace Kubrickem a zároveň údiv, jak o jedenáct let starší vesmírná odysea předběhla svým technickým zpracováním dobu. Nutno poznamenat, že první celovečerák pro trekkies sám slouží jako inspirace pro budoucí tvůrce sci-fi (design vetřelčí lodě byl zjevnou předlohou pro tu mimozemskou v Independence Day). Zajímavým paradoxem, jdoucím proti startrekovým zvyklostem, je to, že nejpůsobivější okamžiky nepřichází při akci či komunikaci postav, ale naopak když posádka mlčí a promlouvá fenomén Goldsmith. Když zjihlý Jim s panem Scottem přilétají k zmodernizované Enterprise, slouží vše jen jako videoklip k pompézní Jerryho hudbě. Ať tak, či onak, pokud ještě nepatříte mezi ty, jenž obklopeni papundeklem, světýlky a kostýmy, ve kterých by se člověk styděl i vynést smetí, cestují galaxiemi za vzdálenými světy, Wiseův film vás může přesvědčit, abyste nastoupili na palubu. „Do vesmíru… Kamkoliv.“ Na místě jeho nadřízených z Hvězdné flotily bych ho za takové pokyny nechal zaplatit pohonné hmoty, frajírka jednoho.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je horší. Že je to celé neskutečně k smíchu? Že je to TAKOVÁHLE nuda od začátku do konce? Nebo že Wise perfektně vykrádá Kubrickovu Vesmírnou Odyseu? Asi všechno dohromady, okořeněné bídnými hereckými výkony party důchodců a triky, jejichž podoba musela protřepávat bránice snad i v době vzniku. Chápu, že skalní Trekkies prožívají orgasmus, já těžce zívu a doufám v lepší zítřky. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá uspávanka, řekl jsem si po asi půl hodině filmu, kdy jsem už podruhé sledoval neskutečně vleklou scénu letící lodě v prázdném vesmíru. Ale paradoxně v pozdějších fázích jsem byl právě za tuhle natahovanost docela rád. Po střetu Enterprise s tajemným nepřítelem následují omamná panoramata plná temných odstínů barev a podivuhodných tvarů - víc než kde jinde jsem zde cítil tu gigantičnost vesmíru, jeho nebezpečnost i jeho krásu. Pointu jsem uhodl o něco dříve, ale to bude tou Futuramou. Každopádně určitě to byl tehdy docela zajimavý nápad, i když většina věcí není nějak extra odkrytá ani na konci. Beru to jako takovou filozofičtější odbočku, nejsem si jistý, jestli byl štastný nápad zvolit tohle jako první zápletku, ale pro fandy seriálu to asi roli moc nehrálo. Proti hercům samozřejmě nemohu říct ani slovo, i když dnes mi občas některé výkony tehdejších hrdinů příjdou až zábavné a divadelní. Jako prvnímu filmu, který rozjel ještě větší šílenství, patří 4 hvězdy a pluji vesmírem dál tam, kde se ještě nikdo nevydal. ()

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama