Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Téměř tříhodinový film vypráví formou muzikálu životní příběh herečky Gertrude Lawrence (1898 - 1952). Děj začíná v roce 1915: sedmnáctiletá Gertruda (Julie Andrews), talentovaná ambiciózní sboristka zchátralého brixtonského kabaretu, se dostává do sporu s režisérem. Je propuštěna z divadla a může tak poznat svého hereckého kolegu a celoživotního přítele Noela Cowarda i manažera Jacka Ropera, svého budoucího manžela. Dosahuje prvních hereckých úspěchů a zároveň zjišťuje, že není schopná zastávat roli spořádané manželky a spolehlivé matky své dcery Pamely. Ale tím příběh její úžasné kariéry teprve začíná... (dogma97)

(více)

Recenze (14)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Star! je poctou angloamerickému muzikálovému divadlu, které proslavila Broadway, a v neposlední řadě i hvězdnému systému, který zplodila americká filmová studia. Ona muzikálová diva je spíš podobná filmovým hvězdám zlaté éry Hollywoodu. Velká role pro Julii Andrews, na jejímž pěveckém a tanečním umění snímek do značné míry stojí. Navzdory tomu, že do něj studio vkládalo velké naděje, film měl jen prabídný komerční dopad a ani pozdější vývoj z něj neudělal jednu z legend žánru. Do určité míry za to podle mě může absence zásadního dramatického konfliktu. Sledujeme jednoduše kariéru ambiciózní herečky, která podřizuje svému úspěchu celý život. Celkový dojem: 75 %. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Senzační muzikál, který zůstává ve stínu filmů jako ZA ZVUKŮ HUDBY 'jen' proto, že v kinech naprosto propadl. O tom, proč se tomu tak stalo, by se dalo donekonečna spekulovat, ale dnešnímu divákovi to vůbec nemusí vadit. Julie Andrewsová jako slavná Gertrude Lawrenceová a Daniel Massey jako Noel Coward podávají skvělé výkony, a vůbec nevadí, že Juliin zpěv se značně odlišuje zpěvu Lawrenceové... ()

Reklama

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Skvělé zakončení jedné éry v hollywoodském filmu. Velký kus práce ve výpravě a choreografii, pocta žánru, přitom velmi osobní (i když retro rámec dodá jemný šmrnc nadhledu) a především na hlavní protagonistce stojící opus. Planetární model hvězdy, pro níž je práce / životní styl vším (sebestravující síla), nedovolující žádné mužské orbitě přiblížit se úplně (kromě povinného happyendu, ale i ten vzhledem ke všemu dosavadnímu zůstává nejistý). Důraz na revokaci revuálních výstupů v kombinaci s pseudo-týdeníkovými zprávami ze života hvězdy odpovídá jejímu permanentnímu unikání před osobním životem a stíráním hranice (či rovnou likvidací) mezi světem skutečně osobním a tím hvězdným. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jeden z velkých propadáků, které na konci 60. let uvolnily cestu progresivnější filmařině. Kvalita tohoto filmu s písničkami (nikoliv muzikálu v obvyklém slova smyslu) přitom není vůbec tak špatná jako jeho pověst. Největším tahákem příběhu ženy, která ze svých nedostatků učinila své přednosti, je hlavní představitelka, famózní Julie Andrews. Její obrovské nasazení je nezřetelnější během dlouhých revuálních výstupů. Ty společně s „jakože“ dobovými záběry oživují vcelku konvenčně pojaté životopisné drama (začátek připomínající Občana Kanea slibuje více), ale neboť jen málo reflektují osobní život Lawrencové, jsou také příčinou rozdrobenosti filmu. Pouze pár tanečně pěveckých čísel se dotýká toho, co bylo nejspíš hlavním záměrem tvůrců – poukázat, jak dochází v životech velkých hvězd k prolínání zákulisního dění s děním na jevišti. S odstupem se nabízejí také paralely mezi životem Lawrencové a Andrewsové, jiné hvězdy své doby. Hluboko v jejím stínu zůstali ostatní herci, výraznější mužský spoluhráč chybí. Star! přesto obsahuje dostatek bravurně zrežírovaných (divadelních) scén, abyste těch tří hodin nemuseli litovat. 80% ()

Galerie (78)

Reklama

Reklama