Reklama

Reklama

Vražda mezi mormony

(seriál)
  • USA Murder Among the Mormons
Trailer

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

V mimořádném snímku podle skutečného zločinu nabyde riskantní operace vražedných rozměrů a do základů otřese církví na celém světě. (Netflix)

Recenze (11)

rublik05 

všechny recenze uživatele

Hned na začátek musím uznat, že Vražda mezi mormony je jednoznačně jeden z těch slabších krimi dokumentů, srovnávat ho například s Night Stalkerem, hotelem Cecil nebo s "koťátky" je prakticky nemožné, neboť kvalit zmíněných dokumentů nedosahuje ani z poloviny. Ať už se to týká zvoleného tématu, který sám o sobě není až tak poutavý, nebo poměrně nezáživného zpracování, což se projevuje zejména pomalým tempem, nezajímavými osobami, ale také především zbytečně velkého množství různých náboženských řečí, které mi neskutečně lezly na nervy a přišlo mi, že tím tvůrci zbytečně upozadili samotné vyšetřování. Upřímně jsem měl co dělat, abych ty téměř 3 hodiny intenzivní nudy vydržel. Nicméně i tak oceňuji, že si tvůrci dali práci s různými dobovými záběry a všemožnými materiály, potenciál by tam jistě byl, bohužel je ale trestuhodně nevyužitý. 5/10. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Přehledné vyprávění, hodně podrobné. Rozuzlení - zvrat přijde v závěru druhého dílu. Třetí díl je popis pachatele sám sebou a jeho nejbližšími, jeho motivy, mnoho archivních záběrů. Mnoho inteligentních otázek. Pachatel s obětmi nemel žádný soucit. Zabit je krutě hřebíky napěchovanými v bombě s tím, že "život je nejistý a třeba by stejně zahynuly při autonehodě". ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jako jednohubka o jednom padělateli,který svůj byznys posune na nový level je to fajn.Sice by stačily dva díly a nebo jeden kratší film,ale i v tomhle formátu se to dá.Mnohem méně to každopádně funguje jako Mormonské poloPR.Ačkoliv si teď vlastně nejsem jistý jestli jim ten dokument pochlebuje a nebo z nich naopak děla trochu blbce...60% ()

Diego 

všechny recenze uživatele

Tesil jsem se na nejakou hlubsi sondu do mormonske duse v kontrastu s realitou pri vysetrovani, coz ale bylo znacne ovlinene filmem Svedek s H.Fordem :D, ktery se mi vybavil, kdyz na me tahle mini serie vyskocila na Netflixu. To ale nebylo cilem, a tak se dockame jen obecneho popisu bez nijakeho pitvani reci ucastniku, kteri veri na kouzelne mloky. Pribeh se toci kolem "podezdreleho", at nespoileruju, ktery by s Frankem Abagnalem tvoril silny kombo:)) a jako takovy nenudi a netahne se jako tomu bylo treba u hotelu Cecil. Pro fanousky, kteri uz maj vseci top krimi pripady skouknuty, to bude prijemna jedmohubka. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

První dvě epizody celkem matou a od tvůrců asi záměrně, proč by jinak téma na 50minut vkládali do tří hodinových epizod. Pokud jste se chtěli dozvědět něco o další okrajové odnoži Ježíšových přívrženců posledních dní moc toho nebude. Dokument se stále dokola točí jen okolo výpovědí osob, policejního a expertního vyšetřování bombového útočníka, který teda všechny skutečně utáhl na nudli. A teď mi řekněte, když dokáže tohle týpek v současnoti, proč by nedokázali lidé v minulosti stejně tak oblbovat jiné ve víře? Vytvoříte legendu o zlatých stránkách a lidé vám budou zobat z ruky. V současnosti se na tyto instituce dá slušně vydělat, ať už příspěvky, dary, vládními dotacemi či úlevami na daních meze se nekladou přímo před očima svatých.. :) ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Po naprosto nudném a nezajímavém prvním díle, přichází v druhém zcela šokující obrat, v který bych nikdy nečekal. Pak už jsem jen čuměl s otevřenou tlamou. Jeden člověk přinese nové svědectví o základech mormonské církve v podobě nalezení starého dokumentu a začíná tak spleť událostí, které vyvrcholí v tu nejhorší možnost - vraždy. Následné vyšetřování odhalí šokující realitu. První díl je opravdu takový nemastný, neslaný, nějak jsem se nemoh zakoukat. Navíc, když jde o dokument zabývající se náboženstvím, tak to už je pro mě úplně mimo. Ale vydržte do druhého a snad budete přitlučení k obrazovce jako já. ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na další hraný krimi dokument z produkce Netflixu ale místo toho jsem se dočkal pouze velice nudné poloagitačky k tomuto šílenému náboženství. Je naprosto absurdní pozorovat tázané pamětníky, kterak mluví zcela vážně o tom, že nějaký blázen před sto lety nemohl najít zlaté destičky psané Bohem uprostřed Ameriky 19.století, protože ho k nim dovedl mluvící mlok, jelikož "ve skutečnosti" ho k nim přeci dovedl anděl (...). Že tu nějaká náboženství jsou několik tisíciletí, s tím se dá žít a čekat, až se vytratí stejně jako náboženství, která jim předcházela (polyteistická náboženství starověkého Egypta, Skandinávie atd.) ale fakt, že i v dnešní době mohou vznikat nová, ještě šílenější a absurdnější už je nad moje chápání.. Takové seriály by si mohl Netflix opravdu odpustit. 1/5 ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Ten hoch byl mistr svého oboru. Neskutečný machr. Ale jak to tak bývá, tak i hodně vyšinutý magor. Církvi nefandím žádné, takže se mi hodně líbil bílý mlok - k popukání. První část musíte překousnout, ale twist v druhé části a pak i celá třetí je dobrá. Fuck Mormons! ()

Arkagas1989 

všechny recenze uživatele

Salt lake city Utah - jedno z nejvíce mormonských měst v Americe. Stát, kde jsou lidé mormonského vyznání ve vedení města v čele se samotnou církví. Stát, kde jednoho dne v roku 1985 objeví Mark Hoffman údajně pravý "mločí dopis", který vyvrací to, že mormonská víra byla založena andělem Mormoni, který vyvolenému v lese ukázal místo, kde leží kniha zlatých desek, ale že k objevení této knihy byl vyvolený doveden bílým mlokem. Říkáte si, že je to naprostá blbost? Mormoni nevěří tomu, že by jejich počátek nestvořil anděl, ale jakýsi ještěr, což zavání čarodějnictvím.  A co když se ukáže, že ten dopis je opravdu pravý, což potvrdí i experti při analýzách a dokonce i nejlepší experti FBI? Máte v rukou dopis, který je 300 let starý a vyvrací absolutně základy mormonské víry. A to se samozřejmě církevnímu vedení nelíbí.  Jako bonus zemřou dva lidé, kteří s Markem Hoffmanem spolupracovali díky bombovému útoku, který na ně byl nastražen. A pak je tu jeden expert, který tvrdí, že dopis pravý není, i přesto všechno.  Spoiler: Mark Hoffmann je považován za jednoho z nejlepších padělatelů na světě, který svoje metody vymýšlel od 10 let.  V současné době si odpykává doživotní trest. Z krimi produkce Netflixu se jedná sice o pomalejší dokument, ale já na to koukala s otevřenou pusou. Mormoni jsou pro mě sekta, která ovládá velkou část světa, ale Markův přístup a promyšlenost mě fakt dostali.  80% ()

amy.M 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, jestli jsem neviděla něco jinýho. Podle mě si tenhle true crime nezaslouží jenom 66 %, nebo kolik tu teď má. Jasně, není to tak temný nebo šokující jako Making a Murderer, Gregory nebo Night Stalker, ale přesto to má svoje kouzlo. Doporučuju ale dopředu nečíst recenze (ani tuhle) a nic o tom případu, ať se nepřipravíte o to hlavní kouzlo. PLUSY: Počáteční twist, kdy to nejdřív vypadá, že za vším (jako obvykle) stojí církev, ale ono ne. Potom samozřejmě white salamander. Voch*at polodementní náboženskou organizaci (kterou založil kriminálník, aby mohl mít dvě manželky) a prodat jí padělek textu, kterej jí "ohrožuje" tím, že anděla vymění za bílýho mloka... To si nemůže nezískat určitý sympatie. Samotný Hofmann je ostatně dost zajímavá osoba, takovej napůl geniální nerd, kterej sice dokáže ošálit největší odborníky na historický listiny, ale zároveň je schopnej sám ve svojí oblíbený zelený bundě donést do budovy bombu hezky popsanou jménem oběti. Dalším plusem je Shannon Flynn a jeho vyprávění. Takhle pitoreskní postavička vás prostě musí bavit. MINUSY: Je to relativně natahovaný, hlavně poslední díl už se trochu vleče, stačily by 2 díly. Pokud už ten případ někdo zná, asi mu to nebude připadat tak šokující. Zbytečná je taky miliarda domácích záběrů ve stylu "hodnej taťka od rodiny" - jasně, pochopili jsme to, měl i příjemnou stránku, ale nechcem furt koukat na rozpixelovaný děcka. Stejně tak dohrávaný záběry působí trochu jako pěst na oko a daly se natočit líp než jako úryvky akčňáku z devadesátek. Suma sumárum tak 75 %. ()

Reklama

Reklama