Reklama

Reklama

Charismatický muž se sadistickými choutkami se vyžívá v psychickém týrání svých partnerek – dokud jeho počínání nezačne vyšetřovat policie. (Netflix)

Recenze (4)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Elegantní a smyslný Euro-thriller, film který v sobě nese prvky ze "žlutých" psychologických detektivek z konce 60 let, viz Lenzi atd. Dovedu si tento film (samotný příběh) představit jako zcela něco reálného v životě, co se skutečně někdy a někde mohlo odehrát. Na můj vkus to bylo sice, možná trochu na škodu předvídatelné (už po první scéně sebevraždy, zcela zásadní pro celý příběh - není skutečně asi moc těžké odhadnout, jakým směrem a vývojem se celý film bude nejspíš ubírat, že to nakonec nebude asi nic moc šťastného), pomalé - trochu bez rytmu, ale pro svůj poněkud zvláštní a velmi smyslný a perverzní obsah (sexualita, morbidita, sado-masochismus, ošklivosti, psychické a emocionální utrpení, trýznění a strádání), se na to stálo docela příjemně koukalo, nemusím být nadšenec do podobných věcí, ale chtíč a nezištná zvědavost mě nutí abych se na to koukal. Herectví bylo věrohodné a krásně expresivní, moc se tady toho nenamluví, hodně z filmu tu dělá kamera, noir atmosféra a groovy hudební doprovod s nádhernou ústřední skladbou (pop-melodií) "Stay" (viz http://www.youtube.com/watch?v=lhVPkDAriTI) od skupiny Wallace Collection, která nás v různých hudebních aranžmá doprovází celým filmem. Většina z filmu se pak odehrává v interiéru, který představuje především nóbl zařízený Alainův byt s velkým obývacím pokojem a terasou, kde se odehrává všechno podstatné, mmj. třeba velká psychedelická párty. Mladý a troufám si říct, že pro naprostou většinu žen velmi pohledný Helmut Berger s knírkem, tu vypadal jako Errol Flyn (jeho velmi charismatická postava svůdného a rafinovaného muže s tajemnou minulostí tu prochází postupným psychologickým vývojem - výraznou změnou někdy od druh poloviny filmu, byl to ale jinak naprostý světský bohém a také bisexuál, viz některé na dnešní standardy už ale zcela krotké náznaky, ale s ženami to skutečně uměl jako málokdo jinej, žádná by mu neodolala a asi každou by dostal kam by on sám chtěl), jeho filmová partnerka Virna Lisi, to byla skutečná ta pravá dáma italské kinematografie se vším všudy. Je tu hodně romantiky, pěkné okamžiky, bouřlivé námluvy, ono vyjádření náklonnosti, touhy a něhy výhradně prostřednictvím výrazů obličeje a řeči těla to se mi líbilo. Berger tu má skutečně téměř magnetickou smyslnou obrazovou přítomnost (daleko větší než jeho drahá polovička) kdy skutečně jen málo můžu (nejen herců) mohlo něco takové někdy nabídnout. Dále tu pak byl ještě populární šansoniér Charles Aznavour ve výrazné roli inspektora, a na začátku filmu se tu mihl v malé roličce i známý J. Francův herec Howard Vernon. Natáčelo se na krásných známých místech mezi Paříží a Benátkami. Nezapomenutelná scéna; Ono se to těžko popisuje, ale je to právě ta, která je vyobrazena na hlavních obrázku, Berger s rukama vpřed. Malý zapomenutý klenot. ()

PAGE 

všechny recenze uživatele

Ano hodně dobrý film, je tady rozebrán téměř do šroubku, takže dodám jen, že dávám čtyři hvězdy. ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Psychologická detektivka podle románu Dominique Fabre, který v roce 1968 obdržel cenu Grand Prix de Littérature Policière. V hlavní roli šanzónová hvězda Charles Aznavour. ()

Hrabovo 

všechny recenze uživatele

Nepovedená vyprávěnka o osobnostní patologii. Nechápu, jak si někdo může myslet, že 2-hodinový film utáhne jediný byť variovaný hudební motiv. Ve druhé polovině jsem byla v pokušení vypnout zvuk a sledovat jen titulky. Bylo to k zešílení! ()

Reklama

Reklama