Reklama

Reklama

You ling ren jian

Obsahy(1)

Muž naváže vztah se záhadnou ženou, která vidí duchy. (JasonCZ)

Recenze (5)

tombac 

všechny recenze uživatele

Už první minuty dají políček diváckému očekávání: jedno z dvou největších lákadel filmu se producíruje po ulici bez hlavy. Další překvápko: duchařina bez bledých duchů, ba bez téměř žádných viditelných. Když se to vezme, není ani moc strašidelná, ale vyzařuje z ní jakýsi zvláštní neuchopitelný atmosférický odér. Své na tom dělá povedený audiovizuál, neprovařený příběh a femme fatale s rozkošnou tváří herečky-modelky Shu Qi. Zajímavý hongkongský mysteriózní počin v nestandardnímm balení. PS: Nabílená ženská v kimonu na posteru je jen vějička ;-) ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Sto let trvalo než jsem se k visible secret dostala, ale výsledek zas tak extra nedopadl. Začátek vypadá dost hustě s tím Anthony Wongem a šalinou, ale pak se stane docela nečekaná věc, že se film přehoupne do mnohem komediálnější polohy s kadeřníkem Peterem, který umí stříhat jen na kastrol a se svým kámošem se snaží nějak sehnat peníze, aby mohli chodit na diskošky. Na jedné diskotéce potká i mladou dívku June, se kterou začne tak nějak chodit, ale pokaždé když se s ní vidí, tak se pak něco podivného stane. Plakát Visible secretu značí něco ve stylu Oka a podobných, ale je to o něčem docela jiném než se může zdát, i když nějaký ten společný prvek v tom je, ale nechtěla bych "spoilovat". Sice by to nebyl spoiler, protože divák to jakože "ví" poměrně brzo po startu, jenže v čem je Visible secret opravdu dobrý je to, že první dvě třetiny filmu velmi solidním a napínavým způsobem odlákává diváka od "pointy" filmu a nabízí mu několik možných variant k odhadování konečného výsledku. Všechny jsou zajímavé a dokonce i zastírá pohnutky hlavních postav, aby to diváka navedlo zas někam jinam. Po těch dvou třetinách ale už autorům asi došly nápady, tak napětí klesá až nakonec přijde dost vlažné rozuzlení a "pointa", která je sice velkou většinu filmu docela maskovaná tím neustálým kličkováním, ale na konci působí docela slabě, přinejmenším mě nakonec dost zklamala, protože film měl našlápnuto na hororovou komedii, která by byla chvílemi i hustě napínavá, ale prostě ten závěr mi to docela pokazil. Hodně ale filmu dala velmi sympatická Qi Shu, která krom toho, že je pěkná, tak tu hrála mnohem zábavněji s o dost zábavnější postavou než v Oku 2. :) ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Tento film dokazuje, že lze natočit sofistikovaný film i na duchařské téma. Čeho si cením, není ani tak příběh, ve kterém jsou hybatelem akce záhadné entity ze záhrobí, ale vize města, v tomto případě vydestilovaná z hyperurbanizovaného Hong Kongu. Urbanistická vize, kterou má režisérka Ann Hui, si nezadá s vizemi jiných velkých hongkonských režisérů, jako je Wong Karwai, Fruit Chan; konkrétně Chanův Made in Hong Kong mi Visible Secrets připomíní nejvíc (Sam Lee, zde v roli Simona, náhodou v MiHK hrál hlavní roli): fimový prostor v obou filmech tvoří opresivní byty ve skrovných činžácích a věžácích, dětská hřiště, temná zakoutí v parcích a uličkách s dost lokálním charakterem, typické čínské hřbytovy - kopce osázené náhrobními kameny; oba filmy mytizují moderní městský prostor. Wong Karwaiova reprezentace prostoru je sice více estetizující, méně lokalizující, přesto s ní má Visible Secrets určitou podobnost. Město, které obývají lidé spolu s démony, spíše podobným těm z filmu Exorcista, než pohádkovým důchům. Divák sice není neustále atakován hororovými vizemi, na pár šokujíích scén ale dojde; režisérka ale žánr hororů také paroduje, když například navodí strašidelnou atmosférů, který se nakonec ukáže jako omyl; napětí je vyvoláváno tím, že divákovi není jasné, kdo je posedlý (kdo je "duch") a kdo ne. Pokud divák od filmu čeká, že jde žánrově o čistý horor, tak zvolil špatně. Visible Secrets potěší spíš příznivce zmíněněch režisérů Wong Karwaie a Fruit Chana. Zajímavé jsou na filmu proměny hlavní ženské postavy (Shu Qi), které symbolizuje makeup a rtěnka. Alespoň mně se zdá, že ve scénách, kdy vycházela najevo temnější stránka jejího komplikovaného charakteru, se tak vždy dělo, když na sobě měla výraznou rtěnku a oční stíny. (Čistě osobní poznámka: hrdinka, kterou hraje Shu Qi je pro mě alespoň stejně fascinující, jako Cherry z filmu Padlí andělé.) Éterickou, zmatenou a jenom jakoby napůl v realitě přítomnou protagonistku doplňuje její romatický partner, který je stejně jako ona tak trochu "mimo" a všude ho doprovází smůla. Jejich milostný příběh je komplikován a dramatizován střety s démony. Visible Secrets je podle mého velmi podceněný film. ()

Reklama

Reklama