Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben, Frank a Paul byli přátelé na život a na smrt. Když na konci šedesátých let utíkali před mafií z Hongkongu, aby se vrhli do víru černého obchodu ve válkou zničeném Vietnamu, netušili, že jejich přátelství bude vystaveno té nejtěžší zkoušce. Gangsterské války saigonských klanů, zajetí Vietkongem - to vše rozežralo jejich přátelství jako koncentrovaná kyselina. A tak všechno skončilo jako tisíckrát předtím i potom. Kulkou v hlavě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (143)

POMO 

všechny recenze uživatele

Výborná dráma, námetom podobná klasike The Deer Hunter. Prepracované postavy, neustále sa meniace prostredie, mnoho šokujúcich scén, ktoré vám roztrasú ruky, a skvelá akcia v interiéroch i exteriéroch. Síce trochu dlhý, ale aj adekvátne k tomu BOHATÝ film. Bohatý na všetko, vrátane hlbokého príbehu a silných emócií. Najvyššie hodnotenie mu odomňa uniká iba o chlp. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Tak to máme další vyvedenou exhibici Johna Woo. Poutavý příběh se klene na základech velmi silného motivu rozpadu přátelství a s tím spojené metafory o kulce v hlavě, ale trochu mě mrzí, že je během dvou hodin paralelně rozmělňován Vietnamem a trochu plakátovou posedlost zlatem a bohatstvím. Přesto má Kulka bezpočet působivých momentů a pár, u nichž zamrazí způsobem, za který by se nemusely stydět ani Združené mrazírny severočeského kraje. A ta akce... mňamy mňam. K maximálnímu hodnocení mnoho nechybělo. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že i film tak přecpaný nesmyslnými a těžce nereálnými kosičkami dokáže na rubu nést tolik psychologicky vypjatých scén a jímavou hudbu. Ale přesně tak to je, a je to John Woo kdesi blízko své nejlepší formy. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,5miliónaTržby Celosvetovo $1,090,000║ No otras aký by som fakt od Johna Woo nečakal, toto má tak nehorázne blbý dej až hrôza, žiadna poriadna myšlienka, postavy vyznejú maximálne tak smiešne, "bláznivej" akcie tu je dosť ale tej lepšej len minimum, najväčšie filmové zlyhanie od Johna Woo. /20%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tenhle mistrovský kousek Johna Woo mi věru utkvěl v hlavě jako kulka. Brilantně natočený příběh tří přátel, kteří se shodou nešťastných okolností ocitají ve válkou zmítaném Saigonu a jejich přátelství je vystaveno zkoušce neobyčejnou a nepochopitelnou brutalitou války. Woo skvěle zkombinoval dynamický akční film made in Hongkong a psychologické drama, které je ve filmu překvapivě velice povedené. Vzniklo tak cosi, co utkví nejen výtečnými akčními scénami, ale i překvapivou silou postav a jejich strastiplných osudů. „Kulka v hlavě“ má skutečně všechny rysy „rychlé“ hongkongské školy, ale krom výstřelu dokáže i zasáhnout duši svojí syrovostí a otevřeností v zobrazení skutečné brutality, která zastiňuje pouhou filmovou akci. Radost mi tak zkazil jen přehnaně akční závěr, který v mých očích upřednostnil efekt nad myšlenku. Což je docela škoda. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

John Woo se nedokázal rozhodnout. Mohl natočit lidské drama o přátelství a vynechat všechen svůj akční potenciál. Mohl nechat ať si postavy nadávají, občas se bouchnou pěstmi, ožení, zamilují, pohádají a opět spřátelí. Také mohl zvolit svou oblíbenější cestu krvavého násilí, plného šílených akčních sekvencí, neutuchající střelby, při které se nepočítají kulky na zásobníky, ale na bedny a v kterém se děj ubíhá až příliš rychle. On zvolil něco mezi. Nejdříve nám ukáže skutečnou sílu a váhu přátelství tří chlapců v Hong Kongu, aby nám mohl poté akčněji ukázat jaké klacky jim život hodí pod nohy a jak se s nimi oni vypořádají. Akčně nelze Woo-ovi nic vytknout, je to mistr nad mistry, který někdy neví kdy by měl zpomalit, ale přesto dokáže překvapit a potěšit oko nejednoho milovníka rychlé střelby, akrobacie a krve. Mě však poměrně dost na filmu vadil prostor obětovaný na poznání vztahu mezi všemi přáteli, který poté film donutí ke zbytečně větší délce než by bylo zdrávo. V pár okamžicích prostě Woo nestíhá udýchat nastolené tempo a děj se zpomaluje, což pro většinu diváků může být smutný fakt. Z hereckého trojúhelníku je rozhodně nejlepší Tony Leung Chiu Wai, který i přes své mládí a nezkušenost herecky vládne všem ostatním. Přesto lze říct, že Kulka v hlavě je výborný film, který sází na hodně zbraní, aby si udržel svou zajímavost. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. Ano, akční scény jsou natočeny velmi slušně, i když někdy čeho je moc, toho je příliš - po nějaké době mě už ty nekonečné řady odlítajících protivníků přestaly bavit. Hlavní problém je ale ve stupidních dialozích, které se chvílemi pohybují na úrovni parodie. Občas jsem jednání hrdinů dost těžko chápal, např. Tommyho charakter se vyjeví celkem brzy, přesto mu pořád jeho přátelé pomáhají. Působivé byly rozhodně scény ze zajateckého tábora, ale akce která pak následuje, je skutečně na úrovni Ramba 2. A ještě jedna věc - vyloženě odporná hudba. Shrnuto: plusy: akční scény, mínusy: příběh, dialogy, hudba. Omlouvám se všem zdejším Wooovým nadšencům, ale nemohu víc jak za tři. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší film Johna Woo. Film kde se kromě přestřelek hýří i emocemi a to tak, že kdyby to natočil kdokoliv jiný než John Woo vypadalo by to strašně pateticky. Opravdu v tomhle filmu hrdinům fandíte a při akčních scénách zatajujete dech. Přestřelky jsou dovedené k naprosté dokonalosti a dojde i na pěstní souboje a kouzla s nožem. Vietnamská válka je zde vylíčena opravdu hrozivě a část v zajateckém táboře silně připomene Lovce Jelenů. Po shlédnutí Kulky v Hlavě se nevyhnete přemýšlení, protože tento film je tak silný jako máloco co se vám kdy podaří uvidět. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že hongkongské filmy Johna Woo by mohly být můj šálek čaje, ale nevypadá to tak. Námět dobrý, možná dokonce vynikajicí. všechno ostatní je průměrné až podprůměrné. Herecké výkony za moc nestojí, hudba je snad vytáhlá z počítačů 80. let a především ta Woova režie "krvavého baletu" mě nechala absolutně chladným, připadalo mi to jako Rambo 2, jen ty záběry byly trochu zpomalené a a z lidí stříkala krev. Zvuk úderů je typicky béčkovitě zvýrazněný, střih mi připadal poměrně amatérský a všude jenom ratatata....ratatatata, mrtvoly jsou všude ( a že jich jsou snad stovky ), policie nikde, některé dialogy jsou vskutku mizerné ( ..."jsme kamarádi a jsme si rovni"... ). Chápu principy nadsázky, nečekal jsem realismus, ale režijní zručnost ano. 50%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me nejlepsi film od Johna Woo. Film o tom jak se particka kamaradu zaplete do valky a ta znici jejich pratelstvi. Woo vzal to nejlepsi z akcnich a valecnych filmu, upravil to po svem a do toho pridal "kamaradstvi". Vyborna hudba, propracovane postavy, suprova kamera a bezchybna akce. Jeden z mych nejoblibenejsich filmu. Woo timhle filmem ukazal, ze co se tyka akcnich filmu, nikdo na nej nema. Jedina "chybicka" tohohle filmu je, ze tu nehraje Chow Yun-Fat. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní akční řežba a skvělý důkaz toho, že John Woo je géniem akce. Strhující přestřelky plné zmasakrovaných těl nepřátel, zpomalených záběrů a vystřílených nábojů, to jsou režisérovy dnes už klasické trademarky. Je až obdivuhodné, že i přes tu hromadu napětí rozvíjí Woo silný příběh přátelství a pomsty, který v několika momentech doslova ždíme divákovy emoce (toť například závěrečná scéna uprostřed vietnamského pekla). Kam se hrabe Lepší zítřek. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Trochu překombinované a až moc akční, ale pořád se na to zatraceně dobře kouká. Navíc Tony Leung v hlavní roli a 136 minut uteklo i o půlnoci jako voda. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skvělé akční drama, které se nedá srovnávat s ničím, co Woo předvedl v Hollywoodu. Oproti tomuto majstrštyku je i Tváří v tvář nudná selanka. Snad se ale Mistr ještě někdy vzchopí a jeho snahu mu nezhatí producenti či narcistické hvězdy. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější Woo a asi i můj nejoblíbenější hongkongský/asijský film vůbec. Mimořádně silný příběh jednoho přátelství a jeho rozpadu na pozadí války ve Vietnamu, naivní a krásný stejně jako krvavý a krutý ke svým kladným postavám. Chlapský doják jako blázen, s nesnesitelně melancholickou hudbou i solidní dávkou Wooovy orgasticky propracované a estetizované akce. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

To, že je Woo mistr na akci mi potvrdil i tady. Kulka v hlavě nejenom, že má neuvěřitelný švih a spád, čemuž napomáhají právě akční scény, které zabírají 90% filmu. Ale i příběhová rovina se mi více než líbí. Drama o přátelství smíchané s válkou ve Vietnamu a touhou po penězích, proč ne. Jenom jsem občas kvůli rychlosti děje nestíhal změny prostředí, na to jsem si posléze zvykl, ale přesto my děj samotný přišel dost překombinovaný. Trocha jednoduchosti a plné hodnocení by bylo na místě. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená akčná dráma od Johna Woo. Má dosť dobrý príbeh o trojici nerozlučných priateľov, ktorí sú kvôli poblému so zákonom nútení opustiť krajinu a tak sa vydajú do Vietnamu, kde ale práve prebieha vojna. Tu sa chcú zapliesť do nelegálnych obchodov, pričom sa spriatelia aj so schopným nájomným zabijakom a spoločne sa im podarí ukradnúť zlato, lenže práve kvôli nemu a vojne, ktorá je všade okolo je ich priateľstvo podrobené najťažším skúškam. Spracovanie sa mi páči, úvod slušne zoznámi so všetkými tromi priateľmi a ich problémami a po prenesení deja do Vietnamu sa to výrazne vylepší. Pribudne skvelá postava zabijaka, začne to byť dynamickejšie a navyše to aj zaujímavo graduje, takže počiatočné mesto a mafiu nahradí príroda a armáda, pričom celá táto fáza je rozhodne vrchol filmu a tu sa je skutočne stále na čo pozerať, len tá posadnutosť zlatom jedného z priateľov mi už prišla až moc prehnaná, no pre film to má svoj podstatný význam, takže to chápem. A v poslednej tretine sa to už trochu skľudní, priateľstvo dostane výhradný priestor, ale aj toto je dobre zvládnuté, rozhodne musím pochváliť zaujímavý a celkom aj dojemný nápad s lebkou, len to úplné finále mi už prišlo trochu predlžované, ale tiež dokáže zaujať. Akcie je tu dosť a je výborná. Prestrelky sú síce trochu odlišné, než v iných režisérových filmoch, keďže sú ovplyvnené vojnou a tak sa väčšinou odohrávajú v exteriéroch, protivníkmi sú často vojaci a nechýba ani nejaká tá vojenská technika a väčšie výbuchy. Síce tieto prestrelky kvôli tomu nie sú až tak nápadité, ale tradične sú perfektne natočené, s množstvom zabitých a slušným výberom zbraní a tak je na ne skutočne radosť pozerať. Okrem nich sa tu nájde aj pár súbojov, ktoré ma moc nebavili, ale to mi vôbec neprekáža, keďže prestrelky tu majú jasne prednosť. Najviac sa mi páči akcia pri krádeži zlata alebo časť v zajateckom tábore, ktorá je dokonca na pomery akčného žánru aj dosť krutá, no až na tie súboje sa všetka akcia vydarila. Herecké obsadenie je výborné, zo štvorice hlavných postáv najviac vynikajú Tony Leung Chiu Wai a Simon Yam, ale ani zvyšní dvaja nesklamú a okrem nich sa tu už jedná skôr len o epizódne postavy. Réžia a technická stránka sú skvelé, John Woo je jednoducho majster žánru, čo dokazuje aj tu, skvelá akcia, výborná atmosféra, tradičné priateľstvo, ktoré v jeho filmoch nesmie chýbať, tu sa až na pár detailov nedá nič vytknúť. Guľka v hlave síce nie je taký skvost ako Killer alebo Hard Boiled, ale aj tak sa jedná o vydarenú žánrovku, ktorá sa dá pozerať aj viackrát. 79% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Woo nepotrebuje k totálnemu akčnému filmu scenár so silným príbehom. Ani silu hollywoodskych efektov. Jednoduchý príbeh priateľstva a vernosti v pozadí akčného eposu úplne stačí. Po miernejšom, ľudskejšom rozjazde, v ktorom sa naplno stotožňuje divák s postavami troch priateľov nastáva šialenosť v podaní akčnej nádielky, ktorá až na pár výborných ľudských momentov pokračuje až do konca. Samozrejme mi znovu trochu vadil spôsob východného hereckého podania, ale tu je chyba vo mne. Nie v hercoch. 90%. ()

Reklama

Reklama