Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben, Frank a Paul byli přátelé na život a na smrt. Když na konci šedesátých let utíkali před mafií z Hongkongu, aby se vrhli do víru černého obchodu ve válkou zničeném Vietnamu, netušili, že jejich přátelství bude vystaveno té nejtěžší zkoušce. Gangsterské války saigonských klanů, zajetí Vietkongem - to vše rozežralo jejich přátelství jako koncentrovaná kyselina. A tak všechno skončilo jako tisíckrát předtím i potom. Kulkou v hlavě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Už od malička dělali Ben, Frank a Paul všechno dohromady. Společně se pomstili za krádež peněz, společně oženili jedno z nich, a společně také utekli před mafií do Vietnamu, kde měl dle vyprávění zlatý důl. Válkou zmítaný Vietnam sice zlatý důl je, a velmi snadno lze přijít k penězům, ale stejně tak snadno lze přijít ke kulce do hlavy ať už od místní mafie, nebo Vietkongu, a případně amerických vojáků. A taky velmi snadno může dojít ke konci velkého přátelství.. Trochu mi přišlo, že se John Woo nemohl rozhodnout, jaký film vlastně chce natočit (respektive chtěl natočit několikero filmů různých žánrů, ale peníze měl jen na jeden jediný), a tak to smotal všechno dohromady. Takže na jedné straně je tu akční krimi, které se trochu začne měnit v červenou knihovnu, aby se z něj obratem stalo válečné drama. Z tohoto důvodu se patrně taky film docela natahuje, ale přesto jsem měl takový pocit, že ani jeden z žánrů neukázal to, co měl či mohl (a že to jinak John Woo umí ukázal ve svých pozdějších dílech)... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tenhle mistrovský kousek Johna Woo mi věru utkvěl v hlavě jako kulka. Brilantně natočený příběh tří přátel, kteří se shodou nešťastných okolností ocitají ve válkou zmítaném Saigonu a jejich přátelství je vystaveno zkoušce neobyčejnou a nepochopitelnou brutalitou války. Woo skvěle zkombinoval dynamický akční film made in Hongkong a psychologické drama, které je ve filmu překvapivě velice povedené. Vzniklo tak cosi, co utkví nejen výtečnými akčními scénami, ale i překvapivou silou postav a jejich strastiplných osudů. „Kulka v hlavě“ má skutečně všechny rysy „rychlé“ hongkongské školy, ale krom výstřelu dokáže i zasáhnout duši svojí syrovostí a otevřeností v zobrazení skutečné brutality, která zastiňuje pouhou filmovou akci. Radost mi tak zkazil jen přehnaně akční závěr, který v mých očích upřednostnil efekt nad myšlenku. Což je docela škoda. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

John Woo se nedokázal rozhodnout. Mohl natočit lidské drama o přátelství a vynechat všechen svůj akční potenciál. Mohl nechat ať si postavy nadávají, občas se bouchnou pěstmi, ožení, zamilují, pohádají a opět spřátelí. Také mohl zvolit svou oblíbenější cestu krvavého násilí, plného šílených akčních sekvencí, neutuchající střelby, při které se nepočítají kulky na zásobníky, ale na bedny a v kterém se děj ubíhá až příliš rychle. On zvolil něco mezi. Nejdříve nám ukáže skutečnou sílu a váhu přátelství tří chlapců v Hong Kongu, aby nám mohl poté akčněji ukázat jaké klacky jim život hodí pod nohy a jak se s nimi oni vypořádají. Akčně nelze Woo-ovi nic vytknout, je to mistr nad mistry, který někdy neví kdy by měl zpomalit, ale přesto dokáže překvapit a potěšit oko nejednoho milovníka rychlé střelby, akrobacie a krve. Mě však poměrně dost na filmu vadil prostor obětovaný na poznání vztahu mezi všemi přáteli, který poté film donutí ke zbytečně větší délce než by bylo zdrávo. V pár okamžicích prostě Woo nestíhá udýchat nastolené tempo a děj se zpomaluje, což pro většinu diváků může být smutný fakt. Z hereckého trojúhelníku je rozhodně nejlepší Tony Leung Chiu Wai, který i přes své mládí a nezkušenost herecky vládne všem ostatním. Přesto lze říct, že Kulka v hlavě je výborný film, který sází na hodně zbraní, aby si udržel svou zajímavost. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Trefa do černého. Brilantní snímek, který hluboce zasáhne každého, kdo vnímá woovky jako svébytný "žánr" a nebude ohrnovat nos nad přehuštěností divokou akcí a pohádkovým poselstvím....Nádherně komponované obrazy (pro Wooa typické strohé interiéry jsou v menšině a film se z větší části odehrává takříkajíc na čerstvém vzduchu), nadpozemská akce a hutné emoce. Jistojistě vrchol tvorby slavného jihočíňana... 90% ()

Psema 

všechny recenze uživatele

To, že je Woo mistr na akci mi potvrdil i tady. Kulka v hlavě nejenom, že má neuvěřitelný švih a spád, čemuž napomáhají právě akční scény, které zabírají 90% filmu. Ale i příběhová rovina se mi více než líbí. Drama o přátelství smíchané s válkou ve Vietnamu a touhou po penězích, proč ne. Jenom jsem občas kvůli rychlosti děje nestíhal změny prostředí, na to jsem si posléze zvykl, ale přesto my děj samotný přišel dost překombinovaný. Trocha jednoduchosti a plné hodnocení by bylo na místě. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • V alternativním konci Tony Leung zabíjí Waise Leeho hned v realitní kanceláři stejným způsobem, jako Waise Lee zabije Jackyho Cheunga v průběhu filmu. Tento alternativní konec byl uzamčen v trezoru na pět let. (tequilla)
  • Ve scéně v baru, kdy jsou tři hlavní hrdinové donuceni panem Leungem každý vypít láhev Whiskey, není kompletní. Chybí část vystřižené scény, kdy všichni tři hlavní hrdinové jsou donuceni vypít moč, což se stane, a pak teprve nastane přestřelka. (tequilla)
  • V určitých fázích natáčení chaotických filmových scén, v nichž propukala hlasitá vřava s následnou vzpourou, byl celý chaos natolik velký, že i samotní filmový tvůrci ztráceli čas od času ten správný orientační smysl. Dokonce i John Woo, filmový představitel policejního inspektora, jedním svým panickým průnikem vnikl do přímého natáčení scény, v niž explodovaly trhaviny, a narušil tak natáčení jedné takové filmové scény. Díky tomu si uštědřil nepříjemné poranění hlavy. A obdobně si vedl i Simon Yam, filmový představitel Luka, když si během natáčení popálil obličej. (Conspi)

Reklama

Reklama