Reklama

Reklama

Bílý lotos

(seriál)
Trailer

VOD (1)

Série(3) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Bílý lotos, šestidílná satirická minisérie HBO z dílny Mikea Whitea, která se odehrává v luxusním havajském letovisku, sleduje pestrou škálu hotelových hostů během jejich týdenní odpočinkové a omlazující dovolené v ráji. (HBO Max)

Recenze (180)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Minisérie trochu rozvláčně, ale velmi výstižně poukazuje na odvrácenou stranu šťastného života americké střední vrstvy. 1)  Obvykle filmy o nepříjemných nesympatických lidech rád nemám. Zde se ovšem tvůrcům podařil husarský kousek - koukám na tyto tvory a bavím se. Paráda._____ 2)  S jistou smířlivostí lze konstatovat, že životní štěstí a spokojenost vskutku leží v nás samých a ne v naší životní úrovni. Ani lidem, jejichž životní úroveň vskutku není zlá, peníze neposkytují ani nezaručují spokojený život. Minisérie na to poukazuje v satirické divácky přitažlivé podobě._____ 3)  V díle lze vidět i kritiku zbohatlických či prostě bohatých vrstev, které žijí své životy bez zájmu o cokoli, co přesahuje jejich úzký perimetr vnímání. Seriál sice implicitně neřeší původ peněz klientů, ale leccos si lze domyslit. Tvůrci ale nejdou tak daleko, aby se film mohl zařadit mezi sociálně kritická díla. Jen tak trochu naznačují, což na rozdíl od pana Smrtky v Poslu z Liptákova Američané mohou._____ 4)  Největší klad vidím v precizní charakterizaci postav. Celá neurotické rodinka Mossbacherových, dvojice novomanželů Pattonových - hloupá Rachel a sebestředný rozmazlený Shane, věru výstřední Tanya McQuoidová s urnou s popelem své matky i mnozí další._____ 5)  Hned na začátku se dozvíme, že někdo zemře. Ale kdo? Jak trefně píše komentátor avisdolphin na IMDb, doufáme, že všichni. I když jsem měl své tipy, kdo to bude jsem neuhodl._____ 6)  Zaujala mě famózní 60letá Jennifer Coolidgeová (s urnou) a pak samozřejmě pěkní kluci: 22letý Fred Hechinger (syn Quinn), 36letý Jake Lacy (novomanžel), 26letý Lukas Gage (milenec šéfa Dillon) či 28letý Alec Merlino (číšník Hutch)._____ 7)  Natáčelo se ve Four Seasons Resort Maui at Wailea, jak zní oficiální název. Za noc tu zaplatíte za pokoj (apartmá) 3 - 26 tisíc dolarů. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Moře vyvrhne stádečko lidí i s jejich nákladem v duši do úchvatného místa, kde se během pár dní střetnou s čímsi, co by dalo nazvat příležitostí se vymanit ze svého stereotypu. Bafne na ně šance přehodnotit svůj dosavadní život a své postoje. Přes to, že mají v jednu chvíli všichni našlápnuto k prozření a osvícení, vidíme, že pro ně není tak jednoduchý vystoupit ze svý bezpečný zóny, i kdyby ta byla ve skutečnosti pěknej vopruz. Nakonec má teda koule ke změně jediná postava, která se přitom od začátku jeví jako největší jelito. Mike White u mě opět stoupl, protože je schopen takovou prdu vymyslet a natočit jemně a nenásilně, dokonce se člověk i zasměje, tak jako trpce. A k tomu dechberoucí prostředí a zpěv domorodců, což vše staví ještě do dalšího tesklivého kontextu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak ať tohle vemu z leva, z prava, odkud chci vychází mě pořád to samé - seriálová pecka. Fantasticky napsané postavy jejichž příběhy a charaktery dokáží upoutat pozornost se prolínají s výborným zpracováním ať už hudebním nebo vizuálním. Mnoho situací je až bizarních, ale o to víc vše funguje jak celek. Krásné úvodní titulky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To, že je Bílý lotos dobrá filmařina, o tom netřeba sporů. Režisér Mike White se pustil do svého největšího projektu a perfektně zde zkombinoval partu dost divnejch lidí jejichž prapodivné etudy a odporné chování vyšší vrstvy v geniálním spojení s roztodivnou hudbou vytvořilo něco na způsob Twin Peaks. Jen z prostředí hotelu na Havaji. Šest dílů je tak akorát, pravda, že se to pak už začne trošku opakovat. Těch šest dílů, které prochází hotelem napříč dovolené všech zúčastněných, na mě ale místy působilo spíš jak horor, nežli komedie. Satira? Ano. A jelikož mi z těch vyšších vrstev mnohdy bylo na blití, tak seriál dost možná i splnil účel. Herecky nejlepší jednoznačně Alexandra Daddario a Murray Bartlett. Závěr ale zklamání, čekal jsem větší úlet. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Znělka je super. Sledovat sbírku velice nesympatických postav pro mě bylo utrpení. Je to dobře natočené a zahrané, jen mi ty hosti pili krev. Nejlepší byl kníratej ředitel hotelu, kterýmu postupně víc a víc hrabalo. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

S01: Bavilo mě překvapivě velice. Super exotica atmosféra (soundtrack!) havajskýho resortu, černý humor a plno přetvářky, krásně afektovaných, ublížených a namyšlených postav. Dělám v turismu, dobře znám tyhle typy amíků i pocity na straně služeb a dost jsem si tu obě strany užíval. Krom toho obsahuje jedovatý přestřelky na téma aktuálních kulturních válek, moralizování rozmazlený mladý generace a white guilt nálad - chytře a neotravným stylem. Herecky paráda, vůbec nejvíc mě oslovil Bartlett jako přeslazený hotelový manažer, finální sraní hahahah. Ale narušená stará buchta v podání Jennifer Coolidge taky zaslouží pár cen... 85% S02: Sicilská dovolená subjektivně o chlup slabší, je to ale stejně zábavná porce lidských slabostí a pokřivených vztahů. Renesanční titulková sekvence je dokonalá. 80% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem vtipnou a chytlavou satiru, ale nenapadlo mě, že zrovna Mike White může přijít s tímhle existenciálním hororem. Skvěle nastavené postavy, které zastávají roli konkrétního archetypu, ale zůstává jim lidský rozměr (možná to trpí syndromem toho, že vyprávění moc prozrazuje, že tenhle světe neexistoval před prvním dílem a není vždy úplně jasné, jak se některé postavy mohly dostat do situace, ve které jsou, popřípadě proč se události dávají do pohybu právě teď a ne kdykoliv jindy - ale to mi tolik nevadilo a dává to celému resortu nádech jakéhosi nadreálného očistce, což se nakonec celkem cool). A je vážně výjimečné, jak i postava rozmazleného fracka Shanea má nějaký potenciál k empatii a pochopení, odkud jeho nesnesitelnost přichází. Seriál není utopený v odtažité ironii, ale naopak je otevřený zničující zranitelnosti a křehkosti a vší silou se upíná ke snahe nalézt něco banálně pozitivního ve světě, který všechno semele. Mohl to být prostě výsměch bohatým bílým Američanům, ale k mému překvapení to je hluboce lidské dílo, které se urputně snaží vyváznout z vlastní pasti cynismu a sarkasmu. Jinak čistě technicky se hodně osvědčilo věnovat přísně jednu epizodu jednomu dni - umožňuje to hodně zhmotnit časoprostor. Ukotvuje to celý svět a umožňuje ještě líp napojit se na postavy. V důsledku toho sice nepůsobí úplně přesvědčivě Quinnova proměna, která by měla být srdcem a duší Lotusu a v důsledku prostě není přesvědčivá - možná neměl být na začátku nastaven až tak moc jednoznačně - tohle je jediná chvíle, kdy je postava karikovanější, než by děj potřeboval, a je to bohužel zrovna ta jedna, kde to vadí nejvíc. Ale stejně to shledávám jen malým problémem, který nakonec na nějaké meta rovině vlastně souzní s motivy samotného seriálu. Celkově, v rámci mainstreamové zábavy, je to hodně zajímavá věc. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Dokáže to být vtipné, zároveň ne otravně cynické, umí to tematizovat generační, třídní, kulturní napětí, a zároveň to nesklouzne k uřvaným statementům, zvládne to budovat napětí, zároveň to pořád působí uvěřitelně. Je to fakt úžasná jemná a chytrá drobnokresba, kdy do jednotlivých pasáží probublává ironie, která to ale neshazuje, takže to skutečně dokáže o něčem být. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Takoví Účastníci zájezdu... jen s kvalitním satirickým scénářem, výživnými postavami a polomysteriozní zápletkou, kde se snažíte uhádnout kdo že to během dovolené skape. Mike White dokonale vystihuje nedokonalosti dnešní společnosti. Ublížené primadony se spoustou peněz odhalují co je dnes pro svět důležité a oproti tomu se nižší třída snaží protlouct a rodí v práci, přetvařuje se i krade. Herecké výkony jsou do jednoho parádní a vévodí jím zfetovaný Murray Bartlett v roli hotelového ředitele. Skvělá minisérie zvýrazňující neduhy dnešní doby. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mark White na společné ploše obou sérií vlastně dost syrově, až cynicky přesně vystihl základní problém lidstva, resp. dnešní západní civilizace, totiž jak naše společenské zřízení (tj. kapitalismus) přímo ze své podstaty brání v naplnění našeho potenciálu lidskosti, a nutí nás ubírat se přímo opačným směrem. Nejenže znevýhodňuje každý jiný než krátkozraký sobecký zájem jako úspěšnou strategii přežití jedince v systému, kde se na neúspěch doplácí nejen nadějí, ale i životem (viz můj komentář k první sérii zde), ale ve skutečnosti - a tady, v druhé sérii, Mike White jedinečně přímočaře přitlačil lidstvu obličej k zrcadlu - dokonce diskredituje i samu možnost v aktuálním společenském nastavení bezpečně rozlišit nesobecké, lidsky ušlechtilé záměry od vypočítavého využívání okolností pro vlastní prospěch na úkor někoho jiného - a znemožňuje nám to rozlišit nejen u druhých lidí, i těch nejbližších, ale dokonce nás ponechává v nejistotě i ohledně našich vlastních motivací - nemáme jak se dobrat pravdy o tom, kdo to s námi myslí dobře, na jak dlouho a proč, a vlastně z podstaty věci nikomu důvěřovat nemůžeme - ani sami sobě ve vztahu k druhým ne.... Co z toho ale vyplývá pro naši civilizaci? ***** Nejen bravurní cynická reflexe dnešní cynické společnosti, ale také skvělá filmařina, kde zvolené prostředky maximálně podporují zamýšlený účinek a sdělení - a to v každé z obou sérií trochu jinak. ***** Více v mém komentáři k druhé sérii zde. ***** (S O. na B12.) *~ ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Rozvláčné storky zrůdných lidí na krásném místě. Yenkeeů dneška.  Hlupáci s novými, progresivními  myšlenkami, zmítající se mezi starými návyky. Či naopak - běžní lidé, žijící své sebestředné životy pod maskou modernismu a altruismu. Trošku se tu soudí, ovšem moc neodsuzuje, neboť každého čeká zvrat a pohled do zrcadla. Seriál se pokusil rozkročit mezi oběma myšlenkovými břehy současné Ameriky - konzervatismem a progresivismem.  Aby za a. buď nasral všechny, nebo za b. zkusil hodit lano porozumění. Nechal bych na každém, jaký výsledek vypozoruje. Za mě - vše přebíjí vynikající Bartlett. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Skvelé postavy, ktoré dýchajú životom, fantastická hudba, tradične skvelá HBO kamera a celý production design, výborný casting, ale scenár občas drhne (najmä tá akože nosná línia s mŕtvolou je zbytočná a osobne by som si prial, keby bol posledný diel viac over-the-top, kde by všetky postavy zošaleli). ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadá jako plytká variace na již dost ohrané téma vytržení ze stereotypu dosavadních životů všech zůčastněných, ozvláštněná atraktivním prostředím. Ovšem v poslledních dvou a půl dílech spleť příběhů nabírá na síle a jeden musí filmařům přiznat, že jejich úsilí mělo smysl. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Efektné presvetlené scény v objatí vychádzajúceho slnka, nezbedné morské vlny oblizujúce polonahé telá, či pozorovanie siluet veľrýb kdesi v diaľke... Mohol by sa niekto v tomto raji cítiť zle? O tom by už vedeli povedať svoje postavy, ktoré vyzerajú na prvý pohľad ako vystrihnuté z amerického gýčového katalógu. Skupinka hostí, ktorá si prišla na týždeň oddýchnuť do luxusného rezortu má od dokonalosti a ideálov vskutku ďaleko. Avšak spôsob, akým k nim režisér pristupuje a pracuje s nimi, dokáže často prekvapiť. Táto satirická miniséria výborne zachytáva spoločenské i kultúrnostné nepomery, prerastené egá a syndróm zatemnenia mysle clonou mamonu. Tam, kde končí perfektný čierny humor a bizarné scény, sa začína rezať do hĺbky psychológie postáv, pričom niektoré z nich príjemne prekvapia a iné potvrdia prehnitosť svojich charakterov. Jedno je však isté, každý človek má v sebe prirodzené zviera. No musí mať v sebe dostatok ľudskosti, aby tomu zvieraťu dokázal čeliť. Aj to je myšlienkou minisérie, ktorá bola mojím seriálovým prekvapením roka 2021. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Biely lotos by určite vyšiel lepšie, keby sa polovica deja netočila okolo teplošov a lízania rite mužom mužovi. Áno, aj takéto skvostné zábery seriál ponúka. A nezabudlo sa aj kopnúť do bielych spomienkou na to, ako zotročili a skolonizovali Havaj. Celkovo nič extra, akurát Daddario zas raz ukázala kozu, tentokrát v počte len 1 ks. Na záver ma rozosmiala scénka s hovnom v kufri a keby jej nebolo, tak si na seriál už za chvíľu nespomeniem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Satira z exotické Havaje, která nakonec není tak provokativní, jak se mohlo ze začátku zdát. Herecky kvalitní, ale jinak seriál nikdy nejde až na dřeň, takže vývoj charakterů moc nepřekvapí a humoru je zde pomálu. 2. série o fous zajímavější. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi dobře napsaná i zrealizovaná záležitost, chválím, rozhodně originální, inteligentní, zábavná sonda charakterů i současnosti, pro mě to ale bylo ve finále trošku dlouhé, pomalé tempo mi už ke konci vadilo a ta ulítlá hudba nešla vydržet. 😆 Nebo bych uvítala větší vygradování, čím by se ale seriál více posunul ke Coenovské lince. Každopádně jde o věc, na kterou se nezapomíná, herecky bravurní, zardousila bych, krom mladého, všechny. A o něm ještě uslyšíme. Výborný! ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Viděna jen 1. série na Havaji. Tento seriál je na hony vzdálený téměř všemu, co do nás poslední dobou valí Netflix a jiné americké produkce a asi i proto prostě nemůžu hodnotit jinak než za 5 hvězd. Famózní herecké výkony doplňuje skvěle lidsky napsaný scénář, který se trefuje do současné společnosti a vztahů víc než cokoli jiného. Kamera bezchybná, jen jsem měl trochu problém vstřebat soundtrack, který mi místy extrémně vadil, ale ke konci jsem ho vyloženě žral (ty havajské chorály si udělaly z mých zad bobovou dráhu - mazec).  Rozhodně doporučuju všem, kteří se rádi zamýšlí nad svým životem a chodem naší společnosti. Mike White překvapil! Snad už brzy bude nadabovaná i 2. série. BTW: Dabing super! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Po dvoch častiach je všetko jasné. Ak mal byť zámer zobraziť v plnej nahote ľudské zlyhávanie vo všetkých smeroch, tak sa projekt vydaril. Ďalšie časti sú len hrozitánska vata, kedy sa príbeh neposúval a prešľapoval na mieste. Slabší priemer. ()

Související novinky

Boj o moc a Medvěd si podmanili ceny Emmy 2023

Boj o moc a Medvěd si podmanili ceny Emmy 2023

16.01.2024

Proběhlé předávání cen Emmy se ocitlo v poněkud kuriózní situaci, když se slavnostní ceremoniál kvůli stávkám v Hollywoodu odsunul ze září 2023 na leden 2024. Navíc zde byly předávány ceny za seriály… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Nominace na Emmy 2023

Nominace na Emmy 2023

12.07.2023

75. ročník televizních cen Emmy čerstvě oznámil své nominace a pakliže jste alespoň trošku sledovali seriálovou tvorbu v uplynulém roce, nejspíš vás jednotlivé kategorie zase až tak moc nepřekvapí.… (více)

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

28.03.2023

Kabelovka HBO se nedávno rozloučila s první sérii seriálového hitu The Last of Us, už nyní ale diváky přivítala závěrečná sezóna oceňovaného dramatu Boj o moc, ještě v letošním roce nás pak čeká… (více)

Reklama

Reklama