Reklama

Reklama

Bílý lotos

(seriál)
Trailer

VOD (1)

Série(3) / Epizody(14)

Obsahy(1)

Bílý lotos, šestidílná satirická minisérie HBO z dílny Mikea Whitea, která se odehrává v luxusním havajském letovisku, sleduje pestrou škálu hotelových hostů během jejich týdenní odpočinkové a omlazující dovolené v ráji. (HBO Max)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (15)

Série 1 (2021) (S01) 

První sezóna měla po celou dobu velice pomalé tempo. Tak, touto větou jsem shrnul veškerá negativa. Scénář ale přivedl na scénu tak bizarní a zároveň zcela běžně se vyskytující postavy, až mi byl líný styl vyprávění vlastně ukradený. Tihle lidé byli jedním slovem toxičtí. Já tento výraz sice moc nemusím (dnes se totiž používá až příliš často; hlavně když někdo nesouhlasí se stádní většinou, skončí v této škatulce), ale na tuto sestavu seděl dokonale. Negativní energie se dala skoro krájet. No, byl to pro mě nečekaný a o to víc vítaný zážitek s dokonalým hudebním podkresem. 4*+ ()

Příjezd (2021) (S01E01) 

Seznamovací tříhvězdičkové hodnocení za seznamovací epizodu jsem vylepšil nevýznamným plus, protože jsem pod povrchovou vrstvou hezky vykresleného snobismu vytušil možný budoucí bizárek. Doufám, že na něj opravdu dojde. Nemohl jsem své fantazii zabránit, aby si na Armondovu pozici dosadila Basila Fawltyho; to by byla skutečná paráda, ale chudák Basil už se v politicky ultrakorektní BBC nedostane ani k vlastním reprízám, natož aby někam expandoval. Nevím, co přesně můžu od seriálu očekávat, ale zatím vyhlížím další pokračování s mírnou nadějí. 3*+ ()

Nový den (2021) (S01E02) 

Abych se přiznal, čekal jsem od druhé epizody mnohem větší odvaz, takže jsem byl v tomto směru poněkud zklamán. Děj byl tedy sice poklidný (možná až trochu nudný), tvůrci mi to ale vynahradili kvalitními dialogy a skvělou interakcí mezi postavami a já mám teď pocit, že jsem se ve svém původním odhadu o směřování seriálu pořádně seknul, a teď už mám svá očekávání notně upravená. Ať tak nebo tak, faktem je že se zatím dost dobře bavím. ()

Tajemné opice (2021) (S01E03) 

Mám za sebou třetí epizodu a musel jsem vážně přemýšlet nad tím, proč se mi zatím seriál líbí, když je tempo příběhu mírně řečeno pomalé. Prostě se táhne jako unavený slimák v medu. Přišel jsem na to, že mám asi správně zvrhlé myšlení na to, abych si užíval postupné odhalování stále více zavánějících vnitřních já jednotlivých postav. Chvílemi si připadám jako nadšený entomolog, který v nějakém vlhkém místě odvalí kámen, aby mohl šťastně pozorovat hemžení všech těch ohavných mnohonohých potvor. Jsem sám sebou poněkud znepokojen, a to přičítám tvůrcům k dobru. 4*+ ()

Změna konverzace (2021) (S01E04) 

Čtvrtou epizodu jsem už nedokázal neopětkovat, a to i navzdory mým přetrvávajícím výhradám k tempu příběhu. Hnilobný proces ale postupuje takovým způsobem, až mi způsobuje zvrácené nadšení. Pokud se tedy divák naladí s tvůrci na stejnou vlnu (a mně se to evidentně podařilo), musí si to panoptikum všemožně narušených postaviček užívat. No, a protože jsem odporný bílý heterosexuál, musím ocenit i Alexandru Daddario, která se mi stará o hodnotný estetický zážitek (a aby toho nebylo málo, předvádí i solidní herecké výkony). Za mužské osazenstvo u mě jasně vede Steve Zahn, ten je fakt dokonalý:-) ()

Lotosoví žrouti (2021) (S01E05) 

Tvůrci seriálu mě ani popáté nezklamali a vidím to tak, že by museli provést strašlivou prasárnu, abych byl ve finále nespokojen. Tentokrát mě ti kujóni zaskočili naprosto nepřipraveného, když do děje zařadili první, a předpokládám že i poslední akční scénu. Tím mě totálně vykolejili a jasně si tak řekli o pátou hvězdičku, o níž jsem do té chvíle nebyl přesvědčen. Už se velmi těším, jakým způsobem bude tento počin uzavřen a zároveň mě mrzí, že se budu muset rozloučit se všemi figurkami, které se v hotelu vyskytovaly. ()

Odjezd (2021) (S01E06) 

Přestože tvůrci seriálu finále zvládli, cítím lehké zklamání z toho, že poněkud rezignovali na černý humor (i když tu občasné záblesky byly). Jasně, epizoda byla dramatická až tragická, ale to je ta pravá chvíle pro černohumornění. To se za veselých situací dělat nedá. To bylo ale tím jediným, co mi narušilo celkový dobrý dojem ze závěrečného dílu. Pokud mě něco doopravdy mrzí, pak je to fakt, že si hosté nezaplatili delší pobyt. Já bych to s nimi v hotelu ještě vydržel. ()

Série 2 (2022) (S02) 

Druhá sezóna seriálu mě přesvědčila o dvou faktech. Prvním je to, že Mike White ví, co dělá a dělá to moc dobře. Druhým je jistota, že kdybych se někdy mohl hypoteticky vydat za hranice všedních dnů, určitě bych se nenechal ubytovat v jednom z hotelů řetězce Bílý lotos. Byl by to sice adrenalin, ale ta rizika jsou přece jen příliš velká. Postavy z první série na mě působily přece jen depresivněji, druhá řada mě zase potěšila mnohem zajímavějším prostředím. Naprostá většina postav byla opět skvěle vykreslená, jejich příběhy stály za pozornost, Mike White spáchal i napodruhé drama, které mě zaháčkovalo, zpestřil ho inteligentním humorem a občas mě překvapil myšlenkou, která se mi zdála být na běžný seriál až nečekaně hluboká. Asi to nebude úplně běžný seriál. S optimismem (u mě ne zrovna častým) hledím směrem ke třetí sezóně. / Poučení: Co se stane na Sicílii, zůstane na Sicílii. ()

Ciao (2022) (S02E01) 

Síť hotelů Bílý lotos mě potěšila svým sicilským resortem, protože co už může být pro evropského diváka vtipnější než američtí turisté. U amerického publika by muselo vzbudit pořádnou kontroverzi už jen pornografické provedení úvodních titulků, takže předpokládám, že ve Státech měly podobu duhových písmen na neutrálním pozadí (jen si, bohužel, nedokážu vybavit barvu, která je v současných USA považována za neutrální; snad fialová?). Pilotní epizoda druhé sezóny měla o poznání svižnější děj než první díl předchozí řady, jen si nejsem jistý, zda se tvůrcům podařilo napodruhé vytvořit postavy, které by ve mně dokázaly vzbuzovat sympatie svým vnitřním rozkladem, jak tomu bylo minule. No, počkám, uvidím, ohodnotím a okomentuji. / Poučení: Nejvýraznější rozdíl mezi západem slunce a penisem spočívá v jejich praktickém využití. ()

Italský sen (2022) (S02E02) 

Druhá epizoda opět přinesla tu pravou bíle- lotosovou atmosféru se vším tím leskem na povrchu, přičemž divák tuší, nebo spíše ví, že to uvnitř slizce mokvá a nelibě zavání. Chvíli jsem se zamýšlel nad tím, jak naivní musí být člověk, který nechá v podstatě otevřený účet k dispozici dvojici pracovnic v oboru specializované zábavy, pak jsem si ale vzpomněl na všechny ty nigerijské dopisy a podobné záležitosti a došlo mi, že v tomto případě kavka za své peníze alespoň konzumuje. Sicilským prostředím se u mě tvůrci trefili, ty záběry jsou prostě nádherné, manažerka hotelu v podání Sabriny Impacciatore mě nesmírně baví, jen mám pocit, že se mi z postupného odkrývání niterných pocitů turistů v první sérii mnohem víc zvedal kufr. Tady je to zatím jemnější a já mám trochu obavy, že by to mohlo být ve výsledku na škodu. / Poučení: Při projížďce na Vespě drž pusu zavřenou. ()

Sloní býci (2022) (S02E03) 

I po třetí epizodě platí, že se zatím dobře bavím. Stejně jako v první sérii i tady tvůrci zvolna rozkrývají vnitřní svět jednotlivých postav, a přestože ve mně zatím nikdo nevyvolává podobnou nechuť jako figury z Havaje, jsem dostatečně spokojený. Na tomto projektu mě těší hlavně ten fakt, že tvůrci nepředkládají divákovi žádné dokonalé mirkodušínovské postavy, které z duše nesnáším, ale zaplňují svůj malý svět uvěřitelnými existencemi s běžnými chybami charakteru, a když už se vyskytne nějaký ten woke rozumbradáč, hned se v mých očích totálně odrovná nějakým stupidním tvrzením ("Pohlaví je konstrukt."). Já jsem tedy s dosavadním průběhem druhé řady spokojen a bez obav se těším na další díly. / Poučení: Chceš si nechat předpovídat budoucnost? Dej radši předem najevo, jaký výsledek očekáváš. ()

In the Sandbox (2022) (S02E04) 

Jo, jo, tvůrci se zatím pevně drží toho, v čem jsou dobří, a nesklouzávají do nudného vatění, takže i čtvrté epizodě druhé sezóny jsem mohl přiklepnout čtyři kousky, aniž bych musel o svém hodnocení jakkoliv pochybovat. Pravda, jde teprve o druhý resort tohoto hotelového řetězce, který jsem mohl navštívit, přesto už začínám mít neodbytný pocit, že pro manažerskou pozici je tady, kromě potřebných schopností, potřeba splňovat i jednu velmi konkrétní podmínku. A Valentina ji zatím splňuje kouzelně:-) Znovu jsem se velmi dobře bavil, protože atmosféra postupně houstne a děj se zajímavě zaplétá. Nikdy jsem sice nezobal Viagru, ale stoprocentně vím, že bych si ji případně s nějakou žlutobílou kapslí nespletl. Proto se divím, co všechno je možné. Kecám, nedivím se. / "I creato monstro..." / Poučení: Být potrestán za něco, co jsem nespáchal je vrcholem nespravedlnosti. ()

That's Amore (2022) (S02E05) 

Nové ráno začalo na Sicílii celou řadou rozpačitých / trapných / nepříjemných situací, a protože tvůrcům tento trend vydržel po celou pátou epizodu, nezbylo mi tentokrát, než přihodit i tu pátou pěticípou, protože jsem se v tom kraválu úplně vyžíval. V jakém kraválu? Mluvím o hluku, který vytvářely přetěžované mozkové závity některých postav, při jejich snaze o vybruslení ze vzniklé krize. Za mě šlo o zatím nejlepší díl druhé sezóny, v němž byly jednotlivé figury nuceny k notné otevřenosti a z Daphne mě při rozhovoru s Harper až zamrazilo, protože jsem zjevně narazil na cynika sobě rovného:-) Lucia je jednoznačně krásná žena, ale za dva tisíce éček za noc bych už očekával v ceně i plážové lehátko, slunečník a plnou penzi. Jo, jo, tuto epizodu jsem si užil se všemi jejími nuancemi. / "Kdo je ta žena? To je královna Sicílie?" "???!!! .......ano." / Poučení: Dovolená je časem zážitků. Jen si dávej pozor na to, abys je utáhl. ()

Abductions (2022) (S02E06) 

Poprvé jsem při hodnocení epizody druhé sezóny Bílého lotosu váhal s hodnocením. Za to, jak skvěle potemněla celková atmosféra jsem chtěl jít původně do plných, jenže děj předchozího dílu si mě přece jen získal o něco víc, takže jsem to chtěl zohlednit. Byla to každopádně opět výborně propracovaná záležitost a je mi dost líto, že se tvůrci rozhodli vrátit do apartmá Mii a Valentiny, protože tím nesmyslným a zcela zbytečným polopatismem úplně pokazili atmosféru jejich předchozí scény. Škoda. Jak tak sleduji Ethanovu snahu o vysvětlení téměř nevysvětlitelného, vrací se mi neobyčejně živá vzpomínka na podobný vysvětlující proslov Tomáše Ujfalušiho. Člověk by se holt neměl dostávat do situací, které se pak snaží vysvětlit typickým klišé: "Miláčku, není to tak, jak to vypadá." Případně: "Účet jsem na recepci platil, ale ta částka absolutně nesedí." Jo, jo, život není peříčko. / Poučení: Nesnaž se připravit sicilskou rodinu o majetek. A sicilskou Rodinu už vůbec ne. 4*+ ()

Arrivederci (2022) (S02E07) 

Tvůrci nepodcenili situaci a i pro závěrečnou epizodu připravili kvalitně napsaný scénář, ještě víc zahustili už tak hutnou atmosféru, přidali i notnou dávku napětí a vytvořili jakési thrilleroidní drama s komickými prvky, které se mi prostě muselo líbit. Opět se potvrdilo, že jsou muži obecně vcelku jednoduchá stvoření- udeříte / kopnete do zcela konkrétního místa a je vymalováno, šikovně toto konkrétní místo stimulujete a cupkají za vámi jako štěňátka. Termín Achillův pták byl naprosto výstižný:-) Jsem si jistý, že bych si s Daphne rozuměl; už podruhé pronesla lehce mrazivou myšlenku, která u mě správně zarezonovala. A přitom zpočátku vystupovala jako řádná blbka... Kdybych psal dál, zřejmě bych jen zbytečně něco proflákl, tak už jen vyjádřím svou spokojenost (i přes podivný nezájem italské policie o případné svědky) a dám jasně najevo, že jsem se moc dobře bavil. / Poučení: Ideální vztah je mezi lidmi, kteří si tak nějak zbydou. ()

Související novinky

Boj o moc a Medvěd si podmanili ceny Emmy 2023

Boj o moc a Medvěd si podmanili ceny Emmy 2023

16.01.2024

Proběhlé předávání cen Emmy se ocitlo v poněkud kuriózní situaci, když se slavnostní ceremoniál kvůli stávkám v Hollywoodu odsunul ze září 2023 na leden 2024. Navíc zde byly předávány ceny za seriály… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Nominace na Emmy 2023

Nominace na Emmy 2023

12.07.2023

75. ročník televizních cen Emmy čerstvě oznámil své nominace a pakliže jste alespoň trošku sledovali seriálovou tvorbu v uplynulém roce, nejspíš vás jednotlivé kategorie zase až tak moc nepřekvapí.… (více)

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

28.03.2023

Kabelovka HBO se nedávno rozloučila s první sérii seriálového hitu The Last of Us, už nyní ale diváky přivítala závěrečná sezóna oceňovaného dramatu Boj o moc, ještě v letošním roce nás pak čeká… (více)

Reklama

Reklama