Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ačkoli v tomhle filmu neštěkají bouchačky, ale zvoní meče, s pozdějšími Wooovými hity jako A Better Tomorrow nebo KillerLast Hurrah for Chilvary hodně společného: vévodí mu témata jako je čest, oddanost, pomsta a samozřejmě (to především) přátelství a sebeobětování. V centru dění stojí dobrosrdečný Cheung Saam (Wei Pai), v určitých kruzích proslulý jako „Zázračná čepel“, který se snaží hodit za hlavu reputaci velkého bojovníka a vést pokud možno normální existenci. Jeho život ale zásadně ovlivní přátelství se dvěma velmi rozdílnými muži. Prvním z nich je Tsing Yi (Damian Lau) - neúspěšný nájemný zabiják, který je sice unavený svou profesí, ale není schopný s ní skoncovat, a většinu svých prostředků investuje do vína, aby vůbec vydržel sám se sebou. Tím druhým je Ko Pang (Lau Kong), bohatý muž, který se snaží Cheunga získat pro vykonání pomsty, na kterou sám nestačí. Cheung se nakonec nechá přesvědčit a spolu s Tsing Yim se vydá zlikvidovat Koova úhlavního nepřítele Paka (Lee Hoi-San). Netuší ale, že se zapletl do hry, v níž ne všichni hrají na rovinu. A jak zjistí, přátelé někdy dovedou dost nepříjemně překvapit. (MaedhRos)

(více)

Recenze (16)

Shit 

všechny recenze uživatele

Od Wooa sem teda čekal něco lepšího než jen obyčejnou kung-fu mlátičku, či šermovačku, která ale kvůli stáří dneska už působí spíš jako nějaký lehký zpomalený cvičení než jako akční jízda, i když je pravda, že díky enormnímu množství soubojů všeho druhu a docela vychytaný choreografii to ani za mák nenudí a ztratí se v tom i fakt, že se mi motaly postavy i celkově příběh ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Obrovske prekvapenie. A to takmer vo vsetkych smeroch. John Woo proste vie a je jedno, ci jeho hrdinovia drzia v rukach mece, alebo pistole. Bezchybny zanrovy pribeh s mnozstvom silnych momentov, skvele ustredne duo, skvely zaporaci, skvela hudba... Podobnosti s novsou tvorbou Johna Woo je tu naozaj vela (hlavne s filmom Killer), nieje to vsak zapor, prave naopak. Je dobre ked ma reziser svoj vlastny, rozpoznatelny rukopis. A prave Wooov typicky prvok - hrdinovia ktorych priatelstvo a ohvaha siaha az za hrob - je v tomto filme dovedeny do skutocne krasnych rozmerov. Dokonca sa mi jeho vyznenie pacilo viac ako v Killerovi ci Hard Boiled. Mozno pre to, ze z bojovnika zvierajuceho vo svojich rukach mec sala akasi vacsi hrdost a vznesenost - preto mi zrejme ono priatelstvo prislo take posobive. Akcia je uz sama o sebe slusna, ale je naviac taka...no Wooovska :). Vysperkovana mnohymi detailmy, spliechancami krvi a nemozu chybat ani paradne spomalene zabery. Proste som si to naozaj uzil. (10/10) ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Tam kde představitelé HK Nové vlny brali tradiční žánry a objevovali nové formální možnosti filmu (např. Tsui Hark a jeho The Butterfly Murders), zůstává John Woo u konvenčního pojetí žánru wuxia a jeho podoby. Last Hurrah tak nejvíce připomíná poctu hrdinským kouskům Changa Cheh. Poměrně neobvyklá je zde romantická hudba doprovázející souboje hlavních představitelů. ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Skvělá Wooovka i výkon Lau Damiana a Pai Weie. Dlouhé chorea soubojů hlavního zabijáka Fung Hak Ona jsou rychlé, vytříbené a na meče zatraceně krvavé. Kosí to tu i akrobat a akční rejža Hsu Hsia, kaskadér Mars a nemilosrdně rychlý unikát Benny Lai. Z wu shu zbraní se využívá kopí, šavle na dlouhé násadě, krátké šavle a náruč nekompromisních facek. Jedinou výtku mám k doplněnému zvuku v soubojích, jinak hudba Frankie Chana je jako vždy, víc než pestrá. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Na Johna Woo nezvykle hodně old-school HK kung fu akce, velmi poplatná sedmdesátkovému stylu ala 36. komnata Shaolinu. Takže kung-fu je tu efektní gymnastické cvičení s parádní choreografií, ale pořád ještě velmi statickými pózami během boje, kamera taky dynamičnosti moc nepobrala a zabírá spíš větší celky bez střihů (což ale ve světle stroboskopicky stříhané akce současnosti může být vítaná změna), a doprovází ho těch asi pět zvukových efektů úderů, seků a švihů, které se tehdy zarývaly do uší z každého podobného filmu. Právě na zvuku se imho nejvíc projevuje lacinost s jakou ty HK filmy tehdy vznikaly. Z bitek je vidět že Woo se teprve hledal, ale zárodky jeho kultovního stylu už tam vidět jsou - třeba v těch několika málo fantastických zpomalovačkách. A jeho styl je silně cítit i z příběhu, jeho depresivního vyznění, i celkové brutality - tak velké koule už tehdy moc filmařů okolo nemělo, červená stříká všude, a tehdejší filmy jsou jinak obvykle i mnohem naivnější. Sice je příběh trochu překomplikovaný, zaměnitelnost mnoha asijských tváří tomu nepomáhá, ale jak se množství postav zredukuje na pár základních, a Woo se pořádně opře do svého typického tématu bratrství a zrady, tak i ty emoce vydolovat dokáže. 8/10 ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Swordplay generálka na Lepší zítřek, která je navíc i poctou SB klasice a "kmotru" Changovi Cheh... Ústřední dvojice "bratrů ve zbrani" (Wei Pai a Damian Lau) je opravdu k sežrání a antagonisté se taky nemají zač stydět (hlavně Lau Kong byl pro mě hodně milým překvapením, ovšem Lee Hoi San rozhodně nezklamal). Choreografie soubojů je IMHO nadprůměrná (třeba čtyřminutový duel Wei Pai vs. Fung Hak On patří mezi moje nejoblíbenější filmové souboje vůbec), souboje samotné jsou zajímavě a dynamicky nasnímané a prolité krve je hodně... „Last Hurrah“ je parádní old-school wuxia kousek (se značnými přesahy ke kung fu filmu), který vezme za srdce - a i když v rámci žánru revoluci nepředstavuje, patří k tomu nejlepšímu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Videl som už viacero ranných Woooviek, ale doteraz som v nich nevidel nejaké náznaky výnimočnosti, ktoré nakoniec vyústili v megapecku A Better Tomorrow nasledovanú ďalšími filmami z podžánru heroic blooodshed, ktoré sa tiež už stali klasikami. Teda až na film Heroes Shed No Tears v ktorom si Woo dosť neohrabane bez poriadneho silného príbehu precvičil prestrelky a výbuchy rôzneho druhu. Takže zatiaľčo v Heroes Shed No Tears si Woo natrénoval formu, tak v Last Hurrah for Chivalry si prvýkrát vyskúšal zápletku o dvojici kamarátov pre ktorých je kódex cti a vzájomne priateľstvo dôležitejšie ako život. Film začína ako klasické jednoduché KTPčko (krivda, tréning, pomsta), keď počas svadby Ko Panga (Lau Kong) chladnokrvný Pak Chong-tong (Lee Hoi-San) vyvraždí celý jeho klan. Ko Pang prisahá pomstu. Lenže namiesto tréningu Woo začne na film nabalovať ďalšie línie o dobrosrdečnom a neprekonateľnom bojovníkovi Chang Saamovi (Wei Pai), ktorý sa snaží neúspešne viesť normálny život. Ďalšou je línia o večne opitom nájomnom zabijákovi Tsing Yi (Damian Lau), ktorý už má po krk svoje remeslo, ale nedokáže s ním skončiť. Práve postupný vznik priateľstva na život a na smrť medzi týmito dvoma postavami je na filme najpútavejšie a je presne v štýle budúcich Wooovich heroic blooodshed filmov. Bohužiaľ kým sa dajú dokopy, ubehne už polovica filmu, ktorá nie je príliš zaujímavá a dosť dlho trvá kým film naberie poriadne obrátky. Záverečná megabitka v ktorej spolu vyvraždia sídlo Pak Chong-tonga plné jeho poskokov akoby z oka vypadla finálnym megaprestrelkám s Chow Yun-Fatom. Len namiesto pištolí tu sú meče a namiesto párátka má charizmatický Tsing Yi (Damian Lau) večne pri sebe nádobku s vínom. Z ďalších klasických Wooovských propriet tu máme aj záporákov rozdelených na bezcharakterné podrazácke svine a bojovníkov, ktorí dodržiavajú kódex cti. Samotné bitky a šermovačky sú v rámci žánru a doby vzniku iba na priemernej úrovni. Väčšina z nich je až príliš pomalá. Fázovaná choreografia bola už v tej dobe na ústupe a rozhodne nemohla konkurovať dynamickým bitkám nastupujúcich hviezd (Sammo Hung, Jackie Chan, Yuen Woo Ping), ktoré udávali tempo kung-fu filmov v osemdesiatych rokoch. 7/10. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mno podla mna si reziser John Woo ceni muzskeho priatelstva viac nez romantiky chlapa so zenskou. Jo, homosexualne podtony su konkretne v tomto filme velmi silne, to len slepy nevidi - medzi tymi dvoma muzmi Ting Tongom a Cching Cchungom preskoci pocas filmu viac homosexualnych iskier nez medzi chlapom a jeho zenou. To uz o vela veciach hovori ....... sam mam s reziserom Johnom Woo problem, muzska laska v jeho filmoch je velmi casta, najma teda v starsej tvorbe a hranice medzi homosexualnou naklonnostou a kamaratstvom su neostre a pomaly sa stieraju. Jo, to evidentne oslovilo mnohych sexualne dezorientovanych uzivatelov tuna - vidim tu kopu 4 a 5 hviezd ...... zacinam si byt isty ze este viac homo lasky a poniektori by tu boli schopni dat 6 a mozno ze i 7 hviezd . 40 % ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

nejlepší wuxia film jaký jsem kdy viděl - charismatická ústřední dvojice, slizcí a správně arogantní padouši, Wooem často vydzvyhované přátelství a s ním spojené obětování (i když tu chybí bílé holubice:) a samozřejmě krev - spousta krve. Dost mě bavily hlášky typu "Kurva se nikdy nezmění" nebo "Slyšel jsem, že jeho ženě je 50 a je stále panna - to bude starý pán pěkný buzík" - s podobným humorem jsem se ve starých filmech často nesetkal. Jediné, co bych filmu vytkl jsou Changovi bojové kreace, které na mě občas působily až moc kostrbatě a trhaně, řekl bych až roboticky. Nechci si pohoršit znalkyně miklaras a MaedhRos, ale každý máme na souboje asi trošku jiný vkus - proto 4* a ne plný počet... ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Po šestém shlédnutí se velice opatrně pokusím napsat komentář...je to...jak bych to jen...všechny ty barvy a souboje, úvodní píseň, Wai Pei proti Damianovi Lau u vodopádu, špička Damianova meče opřená o Wai Peiův krk a krůpěj krve stékající od hrotu, umírající arogantní šermíř Fung Hak On na pozadí až příliš svěže zelené trávy...dobře. Napíšu ten komentář až to sjuknu po sedmé...omluvte mě. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Obyčejná mlátička. Nenašel jsem si vztah k postavám a po 30-40 minutách už mě to docela silně nudilo. Ano, je to ovlivněné tím, že film už je dost starý a souboje tak nepůsobí moc dobře, speciálně ozvučení mně vadilo, ale co se dá dělat, nebudu kvůli tomu, že je film 34 nebo kolik let starý tvrdit, že se mi to líbí. Viděl jsem s podobnou tematikou starší filmy, které mě bavily, viděl jsem i nové filmy bez děje ale technicky dobře udělané, které mě taky bavily, tady se to bohužel s kombinací provedení a děje trefilo do mojí slepé skvrny. Ačkoliv souboje působí trochu úsměvně, musím uznat, že jsou nápadité a hezky sehrané jako nějaký složitý tanec. I podle minimálního počtu zdejších hodnocení je tenhle film nejspíš lahůdka pro ctitele žánru a Johna Woo. Asi by to skončilo jinak, kdybych film viděl před dvaceti lety, leč to se nestalo. ()

kihsleek 

všechny recenze uživatele

"To kill those who act dishonourably, I stab 1000 times." Stejně jako kitano, tohle jsem opravdu nečekal. Johna Woo mám moc rád, a teprve poslední dobou objevuju jeho starší filmy. Tahle perla se na povrchu tváří jako klasická HK mlátička z osmdesátejch let, ve skutečnosti má ale daleko hlubší a psychologicky propracovanější příběh, s klasickým Wooovským... ano, i tady je důraz kladen především na lidské hodnoty, což ale neznamená ochuzení akce. Právě naopak. I když jsou akční scény pomalejší (samozřejmě, vždyť filmu je přes 30 let!), úplně z nich sálá úspěšná snaha o dokonalost, a v několika případech jsou jedním slovem dechberoucí. ()

muti 

všechny recenze uživatele

podla mojho tradicneho hodnotenia hodnotim film plnym poctom koli skvelemu pribehu, primeranej stopazi, bez hluchych miest, spokojnost s hercami. avsak film mi ponukol ovela viac (ako kitanovi): miestami som mal pocit ze pozeram predlohu k Mortal Kombat - same narezy, nekompromisne suboje, mnoho krvi (ale nie prilis, aj farby mala dobru :)), vyzvy k dlhym nekonciacim subojom, pohladne osperkovane zeny, chlastacky vina kde sa len dalo, falosne kasino, vsetko uplna parada. niektore suboje trvali clekom ldho, pravdepodobne preto ze nikto nepouzival specialne utoky a teda si sli po krku pekne pomaly. silnejsim superom sa ani neuberala stamina, takze boli schopny bez zadychania neustalych akrobatickych utokov. zaver ma dokonca aj necakany zapas, kde vybehne postava, ktora sa akoby zmenila na temneho pana (oblecenie, plast, make up) pripominajuca premenu Anakina na Darth Vadera. pouziva dokonca aj specialny utok (opat mi pripominajuci MK) a vsetkym protivnikom dava na frak. ano, film ma aj nedostatky, ale ziadne velke prehresky tu nie su. suboje laguju ako bolo vtedy zvykom, kazdy utok a obrana maju svoj presny zaciatok a koniec, ktory uz v sucasnych filmoch nevidime. zasiahnuti muzi niekedy okato zomieraju, niekedy aj so zbytocnym premetom. takymito dobovymi technikami sa ale nedame znechutit, ide predsa o rocnik 1979. film ma dokonca aj pointu a tou je priatelstvo, mozme ho napokon oznacit ako poucnu akcnu kung-fu rozbijacku hlinenych nadob a cvendziacich zbrani. ()

Iku75 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších wuxia filmů vůbec ,i po 10x když si to pustím tak si film patřičně vychutnám . Zajímavé je že film od fortune star ma stejný kulisy jak shaw brothers. ()

Rhaegar 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě velmi rozmanité a nápadité využívání prostředí při soubojích. V této éře to není úplně samozřejmé. Akce jako taková je také perfektní zdá se mi, že pro ní měl Woo vždycky cit. ()

Reklama

Reklama