Reklama

Reklama

Živý terč

Trailer

Obsahy(1)

Psychopatický zabiják Emil Fouchon se svou bandou za tučnou odměnu organizují pro zvrhlé zbohatlíky lov na člověka. Protože pečlivě vybírané oběti jsou většinou bezdomovci, kteří nemají žádné příbuzné, běží "obchod" poměrně hladce. Komplikace začnou v okamžiku, kdy se objeví právnička Natasha Binderová, která hledá otce, jenž byl jednou z posledních obětí lovu. Fouchonovi zabijáci by si jistě s takovou komplikací snadno poradili, kdyby se neobjevil námořník Chance Boudreaux. Je mistrem bojových umění a bývalým příslušníkem elitní jednotky. Je však bez peněz a nutně potřebuje práci. Nechá se Natashou najmout, aby pátral po jejím zmizelém otci. Brzy se dostane gangu zabijáků na stopu. Netrvá dlouho a dojde k první divoké přestřelce. Její obětí se stane několik vrahů a policistka Carmine Mitchellová, která Natashe a Chancemu pomáhala při pátrání. Chance s Natashou uprchne do blízkých lesů ke svému strýci Douveemu. V patách jim jsou Fouchon a jeho muži, motivováni velkou finanční odměnou za zabití Chance. Kruh kolem pronásledovaného se pomalu uzavírá. (TV Nova)

(více)

Recenze (351)

POMO 

všechny recenze uživatele

Scenár Hard Target je síce klasické vandamovské béčkové s miestami blbými klišé, ale John Woo robí zázraky. Van Dammeho dlhé vlasy lietajú vzduchom rovnako coolovo ako on sám po náraze motorkou do džípu, Lance Henriksen v čiernom kabáte a so štýlovou brokovnicou je najbezcitnejší a najarogantnejší záporák, milujúci hru na klavír, a Yancy Butler je bohyňa divokého ONS sexu. Najlepší Van Dammeho film! ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Fakt, že tenhle film natočil John Woo, mi připomněly jen létající holubice a několik vychytávek v akčních scénách. Slabý scénář i dialogy bohužel nejde ignorovat. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Podle mě tady lidi málo hulej...ne, to patří jinam...podle mě lidi tenhle film nedoceňujou. A přitom třeba takovej Arnold Vosloo a Lance Henriksen se svojí pistolí na prasata:) jsou super. Na Johna Woo prostě nešahejte a na holubice už vůbec ne...i když je fakt, že pořádnej hong-kong ještě v Hollywoodu nenatočili... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zpomalovačky mě neuvěřitelně sraly, JCVD mě jako herec příšerně irituje a to ostatní (včetně ďábelského Arnolda Vosloo) je tak plytké, dementní a školácké, že jednu hvězdu dávám jen za to, že to natočil Woo...ooo...aaale...PROČ TO VLASTNĚ DĚLÁM??? ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Van Dammovi dlouhé vlasy odvedli lepší herecký výkon než samotný Jean-Claude za celou svou kariéru. Ovšem toto není jediné plus tohoto filmu. Koukat se totiž na choreograficky skvěle nasnímané akční scény je stejná pochoutka jako svíčková od mé babičky. Právě akce dělá z tohoto filmu mírně nadprůměrnou záležitost. Navíc se mě líbí i ten námět. Představa, že si vyberu českého poslance a pak ho naháním s bouchačkou v ruce není vůbec špatná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejspíš je toto nejlepší Van Damma film, to si každý musí rozebrat po svém, ale určitě je to film, ve kterém se Van Damme objeví s nejdelšími vlasy vůbec a že mu v akčních scénách řádně plandaly ze strany na stranu, jakoby chvíli připomínal asijské bojovníky, ale nejen vzhledem ale i patřičným umem, který on předvedl sice párkrát zato zase hutně a velice pěkně.. Ohromné ovace za úspěch může samozřejmě John Woo, režisér, který se tímto filmem dostal do podvědomí amerických diváků a dokázal, že s Van Dammem se dají točit i ty lepší a akčnější scény při kterých on vypadá skvěle. Nečekejte nic inteligentního, příběh je vcelku slabý, ale akční scény jsou na opravdu vysoké úrovni, nezmizel ani neduch z jiných Woovských filmů "proč nabíjet když se kolem tebe střílí, na to budeš mít čas až bude klid" a tak do toho mydlí hlava nehlava až do skonání. Dále z Van Dammeho protivníků, které hrál Lance Henriksen a objevený Arnold Vosloo, šel opravdu strach a to je právě další plus na tomto filmu. Sice je to velká blbost, Van Damme bije například i do hadů a kouše chřestýšům chřestidlo, ale i tak je to zábava, při které se rozhodně nudit nebudete. --- Nejsou tu aligátoři nebo jiná zvířata? - Jestli tě to uklidní tak...jsou ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $32,589,677Tržby Celosvetovo $74,189,677 ║ Van Damme a John Woo keď majú formu, tak to vypadá asi takto... no proste akčná delikatesa. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Akce ujde. Pokud by to režíroval někdo jiný bylo by to překvapení, ale od Johna Woo se vždy čeká víc. Vzít si k sobě vyhořelou hvězdičku Van Dammeho, taky nebyl Johnův nejlepší nápad. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Typicky wooské atributy silně odlišují tento film od většiny ostatních Van Dammeových propadáků. Choreograficky silným bojovým scénám zdatně sekunduje takřka taneční exhibice černých motorek, velkou devizou jsou dobře zvolená prostředí, ať už ponuré uličky a hřbitov New Orleans, bažinaté porosty, anebo především tajemné panoptikum v tovární hale. Skoro bezchybná je tu banda záporáků v čele s charismatickým Lancem Henriksenem, jehož Beethoven je proveden dokonale. Takové křídlo bych si opravdu přál! Tentokrát i dlouhovlasý Van Damme působí vcelku přijatelně i přes rozseklý kořen nosu a nádor na čele. Ovšem, že pouze dokud neotevře ústa. Dialogy obecně jsou velice špatnou stránkou filmu a spolu se scénářem, o kterém není radno příliš přemýšlet, tvoří hlavní negativum snímku. Ale jedno se nedá Van Dammeovi upřít - svou partnerku si dovede vybrat. Jak tu filmu, tak i tu životní. I když popravdě řečeno, nechápu, proč se popáté oženil se svou druhou manželku, nebo jak to vlastně je! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Van Damme se stylově pere a honí ho nasranej Lance Henriksen v dlouhym černym kabátu a Arnold Vosloo v jedné ze svých lepších rolí, což je hodně stylová dvojice záporáků. Van Dammeovi ještě pomáhá důchodce lučištník v holinách a hezká holka. Bitky jsou hodně dobré. Jean-Claude dost čast bere oponentům zbraně přímo z rukou a zabíjí ve stylu "5 střel do břicha, kop do držky a dalších 5 střel do břicha." Zestárlo to, ale rozhodně potěší. 70% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Graeme Revell: 1. Hunting Season Opens [4:50] ,2. Natasha [1:33] ,3. Chance and Carmen [1:50] ,4. Streetfighting Van Damme [1:52] ,5. Friends [1:28] ,6. The Lark Descending [2:29] ,7. Won't You Let Me Go? - Buckwheat Zydeco [4:28] ,8. The Dove and the Garotte [2:30] ,9. Motorcycle Chase [2:47] ,10. New Orleans Mission [1:31] ,11. On the Docks [1:25] 12. Mardi Gras Graveyard [2:28] 13. Miles to Go [2:51] 14. Fouchon's Death [4:27] 15. Epilogue [1:56] ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ako decko som to zbožňoval. Živým terčom v Hollywoode debutoval legendárny ázijský akčný borec John Woo... a tvrdo narazil. Ten film je dodnes po akčnej stránke skvelý, ale je to len také vykastrované čosi v porovnaný s jatkami, aké bol Woo zvyknutý natáčať doma. Peklo zo života mu v USA prekvapivo robil Sam Raimi, režisér Evil Deadu a producent Živého terča. Tvrdil mu, že v americkom filme nemôže tak krvavo odpravovať toľko ľudí. Sam Raimi. Raimi! ten Sam Raimi, ktorí svojho času natáčal najnechutnejšie americké humusy na trhu. Dosť sa prestrihávalo a John nemal z takéhoto druhu natáčania príjemné pocity. Našťastie, Živý terč slávil v rámci skromného 18-miliónového rozpočtu slušný úspech (spokojnosť akčnej fanúšikovskej obce, celosvetová tržba temer 80 miliónov) a tak Johnovi bolo umožnené pokračovať v hollywoodskom natáčaní a už vo svojom druhom americkom filme, skvelej a charizmatickej Operácie Zlomený šíp, dostal podstatne väčšiu slobodu. A do tretice z toho vypálila Tvár toho druhého, kde mu producent Michael Douglas dal toľko slobody, že mu na oplátku John vytvoril jeden z najlepších akčniakov desaťročia. A Živý terč? V hlavnej úlohe vtedy ešte úžasný a elektrizujúci Van Damme, proti nemu ukážkový psychopat Lance Henriksen (Terminátor, Votrelci) a sadista Arnold Vosloo, skvelá zápletka (lovení bezdomovci, lebo bezdomovci nebudú nikomu chýbať) a už o čosi horší scenár, ktorý sa však dá prežiť. Oproti iným Wooovým filmom to síce pôsobí ako komorná dráma, ale nebojte sa, akcie je dosť a je čertovsky natočená. Poteší tiež horúca, južanská atmosféra New Orleans a jeho bažinato-lesného prostredia. "Len" o 23 rokov neskôr vznikla dvojka so Scottom Adkinsom (aj keď ja by som asi použil skôr výraz "remake"). Keďže napriek problémom na pľace nakoniec šlo o solídny kinoúspech, jednak dostal Woo na starosť aj hore spomínané hity a jednak sa vyrojila krátka vlna spriaznených "loveckých" titulov (v čele s béčkom Hra o prežitie s Rutgerom Hauerom). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Po letech znovu a tentokrát v delší pracovní verzi (116 minut), považované za Wooův režisérský sestřih. Ta se od kino verze liší především v odlišně stříhaných i komponovaných akčních sekvencích a hrstce woovských trademarků, především co se týče práce s patosem. Nejmarkantnější změnu představují zrcadlové montáže doslovně odhalující motivace Fouchona a Boudreauxe - zatímco Henriksenův záporák je představen během hry na piano v prostorném sídle, což prostřihávají dokumentární záběry divoké zvěře zabíjené lovci, Van Dammův hrdina v závěrečné části filmu přijímá brokovnici od strýce v jeho chajdě, což prokládají záběry lidí zabitých Fouchonem - zatímco pro záporáka je zabíjení kratochvílí, pro hrdinu je prostředkem pomsty a potrestání zla. Dále pracovní verze obsahuje dvě sekvence sbližování Chance a Natashy, kde se zároveň dozvídáme více o těchto postavách, ale je zde ještě celá řada záběrů či krátkých pasáží navíc. Naopak kino verze obsahuje mnohem delší a pompéznější likvidaci záporáka - v pracovní verzi prostě Van Damme Henriksena jednou kopne z výskoku, ten odletí na hromadu harampádí, hrdina mu k nohám hodí granát, následuje Henriksenův otráveně rezignovaný pohled a finito. ____ Z dnešního pohledu představuje "Živý terč" úžasný relikt, protože filmy tohoto typu se už prostě moc netočí; v novém tisíciletí totiž jsme svědky zanikání kategorie středně nákladných akčních filmů. Souvisí to se změnami v distribuci a postupném omezování trhu s nosiči pro domácí užití - do kin se dnes dostanou již jen vysokorozpočtové high concept spektákly a sofistikované nákladné žánrovky, zatímco na video trh cílí již jen nízkorozpočtová céčka a na koleně dělané zoufalosti ala Asylum či Tomcat Films. Sice se v druhé uvedené sféře stále najdou ambiciózní tvůrci s osobitým akčním rukopisem, ale ti jen výjimečně dostanou k dispozici ideální konstelaci prostředků a příslušných aktérů, aby mohli ukázat, co dokážou (viz Isaac Florentine a "Undisputed III", William Kaufman a "Sinners & Saints" či John Hyams a "Universal Soldier: Regeneration"). Ve své době byl "Živý terč" jedním z několika štědře zafinancovaných béčkových akčních projektů, které diváky lákaly na hvězdu střední svítivosti v hlavní roli a svěží koncept, potažmo variaci na tradiční téma. Zatímco jiné dobové projekty z dané kategorie jako "Univerzální voják", "Přepadení v Pacifiku" či "Timecop" stavěly na silné high concept premise, "Živý terč" přichází s až překvapivě přímočaře brakovým scénářem. V tomto případě totiž ani nikdo moc na příběh nehleděl, neboť hlavní atrakcí zde byla stále stoupající hvězda Van Damma, jenž se zde předvedl v nové image (z dnešního pohledu sice vyznívá mastný mulet a pršiplášť silně zoufalé, ale v temných 90s halt byly hodnoty krapet posunuté), a především angažování mezi filmovými znalci opěvovaného mistra akční choreografie z Hongkongu, které slibovalo zcela nevídanou podívanou (jak opakovaně zdůrazňovala dobová propagace filmu). "Živý terč" tak představuje ideální průsečík woova krvavého baletu a americké žánrovky, kde mistr byl přímo najatý pro své kvality, ale ještě se jeho styl nerozplizl v nabubřelých melodramatech. Stranou akčních pasáží pak film zaujme na americké béčko až nezvykle výraznou lokální atmosférou. Právě výrazně tematizované prostředí Louisiany, navíc provázané s motivy nezaměstnanosti, chudoby, které jsou navíc rozvedené do roviny krize role muže ve společnosti a rodině, povznášejí film nad úroveň obyčejného generického akčňáku stejně, jako zúročení lokálních a historických motivů přidávalo Woovým hongkongským filmům. () (méně) (více)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu jeden z tech slabsich filmu Johna Woo (misty to neskutecne prehani se zpomalovackama), ale na stranu druhou jeden z nej Van Dammeovo filmu. Celej film, krome pomalejsiho zacatku, je vlastne jedna velka honicka, ktera vyvrcholi desnym masakrem v opusteny tovarne. Prestrelek tu je hromada, Van Damme bitkari slusne, sem tam padne naka hlaska, zaporaci Vosloo a Henriksen jsou perfektni a celej film je docela drsnej, takze se jedna o paradni becko. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale John Woo nikdy neměl jít točit do Hollywoodu. Kdyby tohle všechno natočil v Hong-Kongu, byl by to úžasný film. V americkém podání a ještě s Van Dammem v hlavní roli to všechno působí trochu směšně a moc to nefunguje. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdybyste chcípali tišeji a drželi tempo, měl by Boudreaux míň času na tahle překvapení." New Orleans je zvláštní město. Je plný lidí, kteří záhadně sublimují, jakmile se objeví Fouchon a jeho byznys. Já bych v tu chvíli samozřejmě taky koukal zmizet, ale tak rychle se vypařit neumím. Takže tu najednou máme prázdný ulice, do kterejch poldové nezabloudí, lovci tam pálí ostrejma, oběti se pokoušejí šlápnout na zmizík a mezitím občas proletí holub. Fajn. Já mám jednoduchý blbosti v podstatě rád a považuju je za zdroj vědění. Tentokrát jsem se teoreticky naučil přeskakovat auto z motorky, zapalovat šípem dynamit a uspávat hady pěstí. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

I po letech má Wooův hollywoodský debut své kouzlo. Je to samozřejmě béčko jako řemen, ale režisér ze sračkoidního scénáře vykřesal maximum. Začátek, kdy se snaží vyprávět příběh, docela dře, jenže pak přijde místy až surrealistický akční nářez v tradici toho nejlepšího, co Woo kdy natočil. Van Damme mrká jako o život, skáče jak gumídek a roznožuje, seč mu síly stačí - zjevně mu bylo jasné, že točí svůj opus magnum. Docela mě láká pořídit si o dvacet minut delší workprint, který koluje po internetu. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Akčňák asi jak se patří, to zas nic, leč neskutěčně blbé. Asi to tak má být. Yancy Butler je ještě mlaďounká a sladká, Jean-Klaun Van Damme ještě pořád pěkně cvičí, na chlapa vám vystřílí tucet kulek, vše vybuchuje, lítá, hoří, i na ty city dojde... Damned! Ta druhá hvězdička je jedině za ty efekty! - - - P.S. Kdysi dávno v kině to v originálním znění jako zábavovka ještě docela šlo vydržet. Pro úplné úchyly doporučuji s nováckým ořezem a debilním českým dabingem. To už jsou fakt úplný pomeje... ()

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama