Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natočeno podle 3. příběhu Philipa Marlowa, který vyšel v roce 1942 pod názvem The High Window.
Soukromé očko Philip Marlowe (George Montgomery) je najat bohatou vdovou, aby našel ukradenou vzácnou minci "Brasher Doubloon". Při té příležitosti potkává její tajemnici Merle Davisovou (Nancy Guild), tajemnou ženu, která toho možná ví víc, než je ochotna sdělit. Pak je tu syn bohaté vdovy, psychicky nevyrovnaný mladý muž, také s tajemstvím. Marlowe se tak zaplétá do komplikovaného případu, kde už nejde jen o krádež, ale i vydírání a vraždu. (ilclassico)

(více)

Recenze (9)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Asi jsem se moc těšil nebo prostě potřebuju skutečně kvalitní obraz a zvuk, ale zatím je pro mě The Brasher Doubloon jen velmi lehký marloweovský nadprůměr. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Chandlerova predloha v žiadnom prípade nepatrí k jeho vrcholným dielam ale celkom pekne odsýpa. O to sa zrejme snažil Brahm aj v tomto filme a osekal stopáž na minimum. To ide do takej miery, že v niektorých scénach postavy rozprávajú rýchlo ako roboti a scény sú strašne krátke (viď. napr. rozhovor o zadaní prípadu). A to vravím ako fanúšik krátkych minutáží. Výsledok je nepríliš zábavná detektívka skoro na úrovni televízneho filmu a s podivným Marlowom s fúzikmi. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na Sbohem buď, lásko má nebo Hluboký spánek to nemá ani v nejmenším, a ve srovnání s těmito filmy by to bylo na tři hvězdy. Ale já to hodnotím jako samostatný film, a i když v něm není dost hlášek, příběh, kamera a konečné vyústění se mi velmi líbilo (já mám rád šťastné konce), a navíc tady Marlowa furt někdo nemlátí nebo nedroguje, ale i on se umí ohánět pěstí a šikovně zdrhnout. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Další černobílé zpracování příběhů Philipa Marlowa. Tentokrát se role slavného detektiva ujal George Montgomery (nezaměňovat s Robertem Montgomerym, který hrál stejnou postavu ve stejném roce ve snímku Lady in the Lake), který lehce připomíná Errola Flynna. Jedná se o svižné sedmdesátiminutové béčko, u kterého se ani na chvíli nudit nebudete. Nejvíce mě bavila skvělá temná atmosféra a potom také krásná famme fatale. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tentokrat si Fyla Marlowa zahral George Motgomery /Bitva v Ardenach 1965/, a kupodivu, celkom slusny Marlow. Slusna detektivka, u ktorej nehrozi nuda, tempo na urovni, reziser odviedol vybornu pracu a Florence Bates /Tajny Zivot Waltera Mittyho/ bola proste vyborna : 79 % ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Tradične zamotaný a hutný príbeh Chandlerovej knihy, ktorú som od neho čítal ako medzi prvými, je tu prekvapivo nahustený do 70 minút. Marlowe tak neustále prechádza z jednej situácie do druhej, kde sa deje niečo kľúčové. Na druhej strane, táto skratkovitosť pridáva na svižnom tempe. Najväčším plusom je však pekná noirová kamera: dialógy výrazne riešené cez podhľad vs. nadhľad, neprehliadnuteľný neón za oknom, mizanscéna nápadito pracujúca so zrkadlom či rôznymi (nielen žalúziovými) tieňmi posiaté interiéry. PS: Montgomery nie je príliš vhodný na Marlowea. Chýba mu prirodzená romantická drsnosť, ktorú tu len predstiera a vyťahuje smiešne playboyovské ťahy :). 3,5* ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Z filmařského hlediska jenom rutina, ale každý Chandlerův příběh potěší. Je to krátké, děj rychle odsejpá, není co řešit. V rámci žánru za 3. ()

Reklama

Reklama