Reklama

Reklama

Wednesday

(seriál)
  • USA Wednesday
Trailer 1

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Chytrá, sarkastická a tak trochu bezcitná? Wednesday Addamsová vyšetřuje sérii vražd a tu a tam se na Akademii Nevermore s někým spřátelí. Udělá si ale i pár nepřátel. (Netflix)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (9)

Wednesday (2022) 

Jedna copatá a sarkastická rebelka a na platformě Netflix si mnou ruce. Sonnenfeldův fenomén z první poloviny 90. let s kouzelnými rodiči Raúlem Juliou a Anjelicou Huston i ďábelskou dcerkou Christinou Ricci mě pokaždé pobaví, seriálová Wednesday se chce zalíbit všem. Dospívajícím i jejich rodičům. A právě všechny ty středoškolské sváry, záhady i trable dospívání nestrhly. Alespoň mě, který to prostě vnímal jen jako spotřební teenagerovskou taškařici, kdy se hlavní hrdinka snaží zachránit pověst vlastní rodiny, kterou přitom upřímně nesnáší. Správně břitké hlášky, zajímavý děj, pohlcující atmosféru či zajímavé vedlejší figury si představuju jinak. Rozhodně ani o scénáři se nedá říct, že by byl nějak poutavý nebo propracovaný. Ač se Wednesday tváří vyšinutěji a vezme si ještě tmavší odstín černé, pořád je to naprosto všední a nenápaditý seriál. Postavy hlásají rozmanitost, formování vlastní identity a respekt k druhým, k jinakosti, ale seriál coby celek je naprosto konvenční a nijak osobitý. A zároveň zdaleka není takový bizár, jak se po celou dobu tváří. Kromě Jenny Ortegy mě bavila ještě Emma Myers, zbytek je docela velký omyl. Druhou sérii, ke které to všechno směřuje, si určitě nechám ujít. ()

Prokletá dívka Wednesday (2022) (S01E01) 

Jedna copatá rebelka a na platformě Netflix si mnou ruce. Sonnenfeldův (hlavně zaoceánský) fenomén z první poloviny 90. let s kouzelnými rodiči Raúlem Juliou a Anjelicou Huston i ďábelskou dcerkou Christinou Ricci mě pokaždé pobaví, seriálová Wednesday se chce zalíbit všem. Dospívajícím i jejich rodičům. A právě všechny ty středoškolské sváry, záhady i trable dospívání (zatím) úplně nestrhnou. Dravé piraně fajn, nicméně podobných překvápek to chtělo víc. ()

Jako kůl v hřbitovním plotě (2022) (S01E02) 

Zatím prostě jen spotřební teenagerovská taškařice, kdy se hlavní hrdinka snaží zachránit pověst vlastní rodiny, kterou přitom upřímně nesnáší. Jízlivější podání oceňuju, ovšem hrozně je cítit, že se chce seriálová Wednesday zalíbit všem. Dospívajícím i jejich rodičům. A právě všechny ty středoškolské sváry, záhady i trable dospívání (zatím) úplně nestrhnou. Herecky i vizuálně je Wednesday velmi fajn, dialogy ovšem ještě potřebovaly trochu péče. ()

Přítel, nebo vrah (2022) (S01E03) 

Zatím prostě jen spotřební teenagerovská taškařice, kdy se hlavní hrdinka snaží zachránit pověst vlastní rodiny, kterou přitom upřímně nesnáší. Jízlivější podání oceňuju, ovšem hrozně je cítit, že se chce seriálová Wednesday zalíbit všem. Dospívajícím i jejich rodičům. A právě všechny ty středoškolské sváry, záhady i trable dospívání (zatím) úplně nestrhnou. Snažím se naladit, ale pořád to jaksi nejde. Kromě Jenny Ortegy mě baví ještě Emma Myers. ()

Vedle tebe umírám (2022) (S01E04) 

Zápletka lehce hutnější, na druhou stranu je to zbytečně doslovné, divákova představivost se tak nemusí naplno snažit, nějaký příjemný tah na branku je tu jen občas. Navíc to dětské, potažmo náctileté herectvo a celkové uchopení bere příběhu výživnější atmosféru. Postavy hlásají rozmanitost, formování vlastní identity a respekt k jinakosti, ale seriál coby celek je naprosto konvenční a nijak osobitý. Snažím se naladit, ale pořád to jaksi nejde. Snahy o černý humor navíc jen velmi ojedinělé, což je velká škoda. ()

Co člověk zasévá, to smrtka sklízí (2022) (S01E05) 

Snažím se, ale už to asi vzdávám. Správně břitké hlášky, pohlcující atmosféru či zajímavé vedlejší figury si představuju jinak. Rozhodně ani o scénáři se nedá říct, že by byl nějak poutavý nebo propracovaný. Ač se Wednesday tváří vyšinutěji a vezme si ještě tmavší odstín černé, pořád je to naprosto všední a nenápaditý seriál. Jde absolutně naproti tomu, co bychom od podobné látky na přeceňovaném a konzumním Netflixu čekali. A zmiňované vedlejší postavy jsou (až na droboučké výjimky) předvídatelné a prvoplánové. Navíc to docela rychle ztrácí dech. ()

Něco za nic (2022) (S01E06) 

Rebelující, morbidní a sarkastická dívka se zálibou v „zabíjení“ se snaží předejít zločinu? Neprotiřečí si to tak trochu? Snažím se, ale už to asi vzdávám. Správně břitké hlášky, pohlcující atmosféru či zajímavé vedlejší figury si představuju jinak. Rozhodně ani o scénáři se nedá říct, že by byl nějak poutavý nebo propracovaný. Postavy hlásají rozmanitost, formování vlastní identity a respekt k druhým, k jinakosti, ale seriál coby celek je naprosto konvenční a nijak osobitý. A zmiňované vedlejší postavy jsou (až na droboučké výjimky) předvídatelné a prvoplánové. ()

Čert aby se v tobě vyznal (2022) (S01E07) 

Konečně díl, který mi sedl. Kdyby takhle vypadal celý seriál… Dál to připomíná knižní a filmovou sérii o Harrym Potterovi, jen fiktivní škola Nevermore je určená pro vyvrhelské děti, sirény, upíry či vlkodlaky. A mezi těmi všemi je jistá rebelující, cynická a copatá Wednesday, která už konečně nepotlačuje své emoce (právě tím mě solidně štvala), což je nejvíc patrné, když to schytá Věc/Ruka. Už nějakou dobu je patrné, že Wednesday bude pokračovat, obávám se, že si to nechám ujít, protože spotřební zábavu si můžu najít hravě i jinde. ()

Requiem pro krkavce (2022) (S01E08) 

Evidentně nezvlčila jen Enid, ale i tým scénáristů. Sonnenfeldův fenomén z první poloviny 90. let s kouzelnými rodiči Raúlem Juliou a Anjelicou Huston i ďábelskou dcerkou Christinou Ricci mě pokaždé pobaví, seriálová Wednesday nakonec zdaleka není takový bizár, jak se po celou dobu tváří. Je to vyumělkované, průměrné, nenápadité a chce se to zalíbit všem. Spousta mdlých záhad + jalové teenagerovské trable = dějově mě to prakticky vůbec nechytnulo. Tim Burton je dávno vyčerpaný, kromě Jenny Ortegy mě bavila ještě Emma Myers, zbytek je docela velký omyl. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Vřískot opouští i Jenna Ortega

Vřískot opouští i Jenna Ortega

22.11.2023

Ne, nevidíte dvojmo. Obsazení sedmého Vřískotu skutečně odpadává rychleji, než kdyby herečky likvidoval samotný zabiják Ghostface. Pouhých několik hodin po zprávách, že populární hororovou sérii po… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama