Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nemocný skladník Mehmet se ujme malého chlapce z istanbulských ulic a brzo se musí vyrovnat s vlastním traumatickým dětstvím. (Netflix)

Recenze (19)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Krásné prostředí Istanbulu nasnímané neméně povedenou kamerou. Svítivé, barevné, tvořivé, trošku alternativní. A v centru veškerého dění týpek – skoro bezdomovec, kterej je natvrdlej jak 45ti procentní eidam a myslí si, že životem projde jako nůž máslem. Závěrečná dvaceti minutovka ale solidně vrcholí a utvrdila mě v tom, že na Turky je třeba dát si pozor. Mají totiž po čertech dobrou kinematografii. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Poměrně sugestivní sonda do životů tzv. 'papírových lidí' - chudých, o jejichž osudu rozhoduje doslova pár bezcenných papírů - tedy peníze. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Krásné, citlivé, smutné a přitom veselé. Nicméně ten konec mě dostal. Konečně něco nepředvídatelného a originálního. Tohle se Netflixu vážně povedlo. Navíc prostředí Istanbulu jen umocnilo atmosféru svou diverzitou chudoby a bohatství. A hlavní aktér předvedl naprosto skvělý výkon, že bych mu uvěřila cokoliv. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tá odvrátená strana Istanbulu je ako z katalógu na odvrátenú stranu Istanbulu, turecký folklór tiež nechýba, no a fešák Čátaj celkom prekvapil .. v dobrom. Príbeh, ale nie je ničím výnimočný, žiadne prekvapenie sa nekoná, a od polovice človek vie, na čom je. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Mehmet ma prazdny dum a pomaha kazdemu v sousedstvi, kdo to potrebuje. Zvlaste homeless detem a teens, protoze byl driv jednim z nich. Film vam da davku dramatu s prichuti melodramatu. Herecke vykony jsou dobre, pribeh ma prekvapivy konec. Nakouknete do zivota umeleckeho Istambulu s durazem na detaily. Zda se mi ,ze Mehmet ma priznaky histrionske poruchy osobnosti. Moji pozornost se filmu uderzet podarilo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Turecká verzia Veľkého tatu? Také niečo, ale s tureckými piesňami, nástennými plesňami a menšou dávkou humoru. Viac kebabov a krutej reality. Istanbul bývalo kedysi krásnym mestom. Ale to sa ešte volalo Konštantínopol. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film plný istambulských reálií v rámci poměrně dobře zaběhnutého života. Pak se objeví dítě, které by nikdo na ulici mezi dopadky nevyhodil (ani nenašel). Ale přece jen: je to hrdina sám a současně jeho halucinogenní výtvor, dvojník, halucinace sebe samého. Předzvěst neštěstí, rozpad osobnosti. - Přílišná melodramatičnost byla spíš na škodu. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Istanbul je moja srdcovka, no okrem toho nablýskaného obrazu turistického historického centra má aj svoju temnú stránku, ktorá vyzerá aj takto nejako (miestami ešte horšie). Film je zasadený do relatívne temnej atmosféry, ktorá sa točí okolo miestnych "zberačov odpadu" zhromaždených okolo dobrosrdečného sympaťáka Mehmeta. To bol sám o sebe silný kontrast. Po čase to vyzeralo, že film o Mehmetovi a Alim už dosiahol svoj zenit a nemá čo viac ponúknuť - zostalo to také akosi strnulé, bezvýchodiskové. A tu zrazu prišiel taký nečakaný mysteriózny zlom, ktorý doterajšiu feeling good atmosféru zrazu prevráti do dramatického sledu udalostí s drsným psychologickým rozmerom (toto bola určite tá najlepšia časť celého filmu). A keď človek začínal pozerať film s úsmevom na perách, na konci zostal taký ťaživý trpký pocit na duši. Je to takmer na 4*, ale predsa len tomu niečo chýbalo, alebo bolo navyše (napr. ten temný traumatizmus)? Takže 3*! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jde videt, ze kdyz Turci zrovna netoci historicky prekroucene kousky nebo telenovely, tak se da na jejich filmy i koukat! Papirovy zivot je velmi dobre natocena jizda istanbulskymi ulicemi. O cloveku na okraji spolecnosti, ktery chce zit a pomahat. Zaver je fajn. Ocenuji atmosferu a zvolenou hudbu. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Asi v polovici filmu mi začala v krku rásť taká divná hrča. Tá sa stále zväčšovala, až ma takmer zadusila. Ponurá atmosféra, k tomu adekvátna hudba a ušmudlaný Cagatay, musíte to vidieť do konca, aj keby ste nechceli. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Travisi Fimmelovi roste v Turecku velká konkurence. Zpočátku bych Cagataye vyzkoušel při automobilových honičkách a rvačkách nebo pádech ze střechy jako dablera, dál bych zkusil detailnější záběry na upocenou špinavou tvář plnou životního utrpení a potom bych si dal bacha o práci Ragnare. Dobře sekunduje nejroztomilejší okatá tvářička Izmiru a i když sem snaživou autenticitu špinavého Istanbulu zabalenou v umělém netflixovém kabátku úplně nesežral, mindfuck na konci byl hlavně díky nejednoznačnému vyprávění a herecké snaze celkem svěží v tom popelnicovém světě bez rodičů. 60% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh chudého člověka živící se sběrem papíru, kterak náhodně objeví malého chlapce, kterého se matka zbavila. Děj tak sleduje jejich postupné sbližování, které nakonec dojde do šokujícího finále. Lidské osudy jsou různé, obzvlášť ty dětské, které mnohdy duševně poznamenají na celý život. Každý se s tím popere jak umí. Někdo však takovým způsobem, , že realita pro něj není taková, jak se mu zdá že vypadá a že je v životě jedna určitá osobní věc, kterou je zapotřebí objevit. Použití recyklace a zrovna papíru je v tomto případě účelové. Papír přece snese všechno. Na něj se dají napsat nejrůznější příběhy lidských osudů. Žádný příběh však nepřekoná, jako život sám. Vlastní vzpomínky jsou jednou dané a ty se jako papír zničit nedají. Dají se však recyklovat? Tento turecký snímek lze považovat za autentické mistrovské dílo procházející poetickými metaforami a naprosto úžasnou kinematografií. Výprava, barevná hra světel a kameramanská práce je hodna k ocenění. Příběh skromný, avšak pevný. Svou uhrančivostí nenechá vydechnout do posledního filmového okénka. Děj příběhu se odehrává v Turecku, v městě Istanbul, která se od jiných ničím nevyměňuje. Jako každé velkoměsto i toto má svou chudou a bohatou tvář. Hlavní postava provozuje sběrnu papíru, která pomáhá si přivydělat chudým, kteří mu tam starý papír vezou. Každý má svůj životní úděl a ne zrovna dobrou minulost. A my máme možnost sledovat majitele sběrny, jak se sám se svou minulostí dokáže vyrovnat. Film je plný emocí. Minulost je základem naší přítomnosti. Pokud způsobí nějaké škody způsobené traumatem, realita se může stát velmi tvrdou. Hranice mezi nadějemi a iluzemi je tak pro každého hodně komplikovaná. Každopádně to připomíná, že život stále probíhá. Snímek se snaží být inspirací pro nás všechny, abychom ze sebe udělali člověka, který si navzájem pomáhá. Všichni jsme určitým způsobem bratři a bohužel na to zapomínáme. Recyklace je, když vezmeme odpad a přeměníme ho na něco nového, co můžeme znovu použít. Z našeho odpadu ak vytváříme novou hodnotu. A co to takhle udělat se sebou samým? Prostě jen recyklovat svůj život v něco lepšího? Toto motto je nejinspirativnější část tohoto filmu. A tvůrci touto myšlenkou skutečně uhodili hřebíček na hlavičku. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Dojimavy film ktoreho koniec zrejme viacero divakov prekvapi.Je to skumanie toho do akej hlby može človeku zničit duševne zdravie tyranie v destve.Herecke vykony su velmi dobre či už ide o Cagatay Ulusoya,alebo 8-ročneho Emira Ali Dogrula.Zivot je ako list papiera,ktory sa može zlomit každu chvilu. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Chápu na co chtěl film upozornit a v Turecku (a třetím světě obecně) je to asi velký problém, řemeslně je to taky slušně odvedená práce. Ta pointa je ale hodně laciná, až béčková. ()

majka02 

všechny recenze uživatele

Podařené turecké dílo pojednávající o krásách i nástrahách života v nejtemnějších zákoutích chudinského Istanbulu... Hlavní postavou je nemocný mladík jménem Mehmet, který žije velmi prostým životem v bídě a chudobě, přičemž maximum svých zbývajících fyzických a psychických sil vynakládá na to, aby zajistil svým nejbližším přinejmenším onu iluzi důstojného života bez jakýchkoliv starostí. Totéž platí i pro osamoceného chlapce jménem Ali, kterého Mehmet jednoho klidného večera nalezne ve svém sběračském skladu a ujme se jej jakožto svého mladšího bratra... Na první pohled se film tváří jako brother-bond konverzačka o životech dvou lidí, kteří hledali naplnění ve vzájemném nalezení. Nutno říci, že v této rovině příběh funguje velice dobře a věřím tomu, že by byl diváky pozitivně přijat i takto bez obohacujícího závěrečného zvratu. Finální snaha o psychologický přesah se snaží film ozvláštnit - těžko hodnotit, zda úspěšně.  Osobně jsem tento zvrat napříč předvídatelnosti ocenila, zejména kvůli mé předchozí zkušenosti s hereckým talentem hlavního představitele, který tyto polohy ztvárňuje vždy excelentně. Umím si ale představit, že pro běžného diváka může tato příběhová nadstavba působit jako nucená snaha o dramatičnost. V této věci bych obzvláště vyzdvihla postavu Mehmetova nejlepšího přítele, který po celou příběhovou linii vykazuje znatelnou úroveň znepokojení. Tvůrci se skrze jeho postavu snaží pozorným divákům po celou dobu klást indície k odhalení závěrečného zvratu, díky kterému bych argument nucenosti osobně spíše vyvrátila... Film pracuje s relativně netradičním vyobrazením chudoby. Nesnaží se ukazovat špínu, ponurost a temnotu. Naopak - oblast, ve které se děj odehrává, kypí životem, radostí a barvami. Tuto stylistickou volbu oceňuji, jelikož i přes ponurou příběhovou premisu diváka naplňuje jistou mírou přetrvávajícího optimismu. ()

ElisR 

všechny recenze uživatele

Film vlastně není vůbec dějově náročný, ale závěr tomu dodá přesně to, co má. Zřejmě nikdo z nás nečekal takový konec a hlavně Cagatay se jako vždycky zhostil role naprosto na výbornou! Jeho proměně v houmlesáka taky tleskám...Emir, Sarp a teď Mehmet..a v každé roli je prostě špička! Navíc prostředí Istanbulu se nikdy neomrzí. Čtyři hvězdy naprosto zaslouženě. Zase se mi potvrdilo, že turecká kinematografie na tom není vůbec špatně! ()

jethrotull 

všechny recenze uživatele

Ina rasa,ina kultura,ine zvyky.Turecka telenovela skratena na jeden film o jednom magorovi,co potreboval vymenit ladvinu,ale skor by potreboval vymenit mozog.So sebazaprenim som to dopozeral do konca. ()

Reklama

Reklama