Reklama

Reklama

Oni

(seriál)
  • USA Them
Trailer

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Seriál zobrazuje černošskú rodinu, ktorá sa sťahuje do "bielej štvrte" v Los Angeles, kde ich nečaká pokojný život, ale neustály boj s rasistickými susedmi, ale aj zlomyseľnými silami z iného sveta, ktoré ich spoločne so susedmi zosmiešňujú, terorizujú a chcú ich úplne zničiť. (R...)

Recenze (31)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nadšenej, bezprostředně po zhlídnutí poslední části, jsem se mrknul na Rotten Tomatoes, co o tomhle zbrusu novým hororovým masterpiecu píšou kritici i audience. A to je teda přehlídka demence na všech frontách. Bílejm kreténům vadí, že je to další film/seriál o rasismu, černejm kreténům vadí, že to zneužívá "black trauma" k žánrové zábavě (a že většina najatých režisérů si dovolila nebýt černá), a profesionálním kritikům vadí, že je to spíš plnotučná žánrovka než hloubavý sociální komentář. Svět se v prdel obrátil. Držte huby, proboha, a užijte si skvostně natočenou hororovou show. Protože přesně to THEM je. Drsná, nelítostná, ostrá, nepříjemná a děsivá. Co do scénáře bych mohl mít dílčí výtky (třeba dějová linka Betts v závěru dost divně uhne), ale množství režijních nápadů a odzbrojující technická stránka to drží bezpečně nad vodou. Jedna z nejlepších žánrových věcí za poslední roky. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Poblitej, bezprostředně po protrpění poslední části, jsem mrknul na Homobázi, co o tomhle zbrusu novým mástrpissu píče J*A*S*M, páč na mě vyblafl jako první. Ach, tihle samozvaní rádoby hororoví exprdi bez špetky vkusu, co jsou schopni opětkovat i několikahodinové tvrdnutí chleba, hlavně když na ně u toho ze špajzu sem tam bafne ňáký negr a má to žužu barvičky. A jako gej by měl být naopak rád, že se svět obrátil v prdel, no ne? Tak držte huby, a vyhýbejte se téhle otravné narkáčské čalamádě náhodně losovaných a pod vlivem psychotropních látek stříhaných scén bez hlavy a paty a ubíjejícímu maratónu alogických negrohalušek a THCdialogů důsledněji než katolická panna análu. Protože přesně to THEM je. Čtyři jakž takž silnější scény a jeden slušný díl mimo kontext (9.), obalené osmi hodinami hoven, a neúměrně natahovaný, bestiálně nudný přiblblý pozérský zvratek o tom, že rasismus vlastně vynalezli holandští análbabtisté, protože jejich pastor byl debil, tedy pardon, chtěl jsem samozřejmě říct devil. Ovšem co se týká rasismu, tak to ten narkoman Malý Márvin vyPeeloval k dokonalé ironii a těžkému mementu! Compton padesátých let byl zjevně hnusně bezpečným, slizce kulturním a nechutně idylickým místem k životu, plným až k totální odpornosti vykreslených, zkurvených předsudečných bílých rasistů. Ti však zaplaťsatan svou tradiční baštu nekorektnosti, příkoří a zla neudrželi, a tak se mohl Compton stát tím, čím je dnes. Úchvatně zničenou stokou s nádhernou diverzitou hnědé a jedním z nejúžasněji nebezpečných míst v Americe s rekordním počtem vražd na negroobyvatele, kde se mírunenávistně prohánějí už jen Ajsové a Tupáci a kam se bojí jezdit i policajti. Prostě integrace a asimilace fungují skvěle! Tak jen poklekávejte, volte čektekové smažky, demokrady či jiné neomarxistické fašisty, a třeba vás to štěstí dokonale harmonického soužití taky záhy nemine. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál. Ta nenávist a naschvály bílých.... :-) Bože, mít takovou pojebanou černošskou rodinu za sousedy, tak se asi zblázním 😳 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Get Out of His House! Us? or THEM!! Rukopis i inspirace Jordana Peela je zde cítit na míle honů a pokud se Vám líbily předchozí podobně laděné filmy, tak Them rozhodně nezklame. S hororovými seriály mívám většinou problém jelikož hororová stránka bývá upozaděna ( Hill House, Marianne) a dokonce i Them je převážně sociálním dramatem, ale naštěstí i to Drama zde funguje natolik, abych nebyl otráven a znuděn a rozhodně na poli hororových/drama seriálů patří Them k tomu nejlepšímu, co se za poslední roky urodilo. Hororové scény sází spíš na kvalitu než kvantitu, ono toho regulérního strašení zde moc není, většinou takový ten standard 1 max 2 hororové scény za díl, ale Vera i židácký Kněz rozhodně zapůsobí a scénu v autobuse řadím mezi tu nejatmosféričtější.Nepříjemná je i odbočka v 5.díle, která dá zavzpomínat na brutální hixploitationy či scéna s tanečnicemi, tam se hodně evokuje Suspiria. Rozhodně zaujme i prvotřídní technická stránka, skvělé herecké výkony, především ty dětské jsou výborné a hlava mi nebere, jak 15 letá holčička dokáže zahrát emoce lépe než kdejaký herec. Hodně mě bavil šerif, na fakt, že se jednalo o neznámého herce, tak si většinu scén rval pro sebe. Líbila se mi i atmosféra a všudypřítomné dusno. Seriál si drží slušné tempo ( až na 9 díl, ten mi přišel navíc a řadím jej mezi nejhorší). Vyloženě šokující a nejlepší díl mi přišel Sedmý. Mínusy: Ve finále jsem čekal větší divočinu, v druhé půlce seriálu jdou duchové stranou a zamrzí, že scén ze školy byly poskrovnu, ty byly totiž velmi intenzivní. Celkově však spokojenost. 8/10. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zlákal mě sem pach hromádky hovnonázorů. Stranou ale poplašený white pride čecháčci a pravo-levo politika, a byla to jen průměrná série. Hezky natočená, sem tam zábavná (šikana v hoodu), nijak extra přesvědčivá, vyústila v pátý přes devátý a byla zbytečně roztažená přes sedm hodin. Až příliš nuda složená z vypjatých rodinných emocí, bublající zlosti a pletich sousedů, přeludů a slabých strašáků. V tomto případě jednoznačně lepší by byl film... 60% ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

United States of Love. __ Nemilosrdná reflexe rasové nenávisti v příběhu z města andělů sluníčkových 50. let. Krutost, úzkost, trýzeň, frustrace. Ničeho vás neušetří. Jak jsem většinově audiovizuálně emočně rezistentní, tak tohle mě rozebralo na atomy. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Vrátím se do domu pro pistoli a všechny ty sněhuláky zabiju!“ Ano, rasismus je nesmrtelné téma. Za oceánem není boj proti rasové nesnášenlivosti dobojovaný. A nikdy nebude. Natož v padesátých letech. Miliony Afroameričanů se přemístily z venkova na jihu Spojených států do jiných koutů téhle „úžasné“ země. Mnohé lákal do Kalifornie příslib práce v průmyslu. Ostatně Henry je inženýr a možnosti opustit rasistický jih s rodinou využil. Chyba lávky. Moc jsem se bál toho, jak si tvůrci poradí s mírou, s jakou budou TÉMA podávat. To bylo rozhodující. Zda nepůjde jen o nějaké ukňučené (z)volání, kterak to mají lidé jiné barvy pleti obtížné. Ale povedlo se. Velké sousto, ale ostře a nepříjemně pojaté. Bubácké scény byly v druhé polovině série krapet na ústupu, což mi vůbec nevadilo. Nechybí krvavé momenty, béčkové propriety i všemožné lekačky, ale tvůrci se z toho všeho nebojí vystoupit a nabídnout mnohem víc. Rovinu psychologickou a společenskou. Napětí by se tak místy dalo krájet, rozdělování obrazu je funkční. Hudba skvělá, herci zrovna tak (dětští jsou pak na ještě větší klobouk dolů). ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Manifestace toho, co se děje v hlavách šikanovaných lidí, kteří chtějí normální prosperující život. Smutný je, že jsou často chytřejší a pro společnost užitečnější než ti bílí. Them je místy až nepříjemně frustrující série, ve který máte – stejně jako hlavní postavy - neutuchající touhu zmasakrovat každýho jednoho rasistickýho zmrda (pokud teda nejste jeden z nich. Jinak neuvidíte snaživou rodinu, jejíž mentalita se pod vlivem rasismu rozkládá, ale rodinu, která přijela dělat problémy – prostě proto, že jsou černí). Všechno podtrhuje skvělá kamera, nervující soundtrack, bizarní atmosféra a gradace, která každou další epizodou ústí do brutálního finále. Z uměleckýho hlediska perfektní, z toho tematickýho poměrně kontroverzní (což se hojně projevuje v recenzích). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál sa snaží strašne tváriť, ako je nad vecou, že vlastne ide len o horor s pozadím založeným na skutočných premisách. Ale to celé hororové je nakoniec len také pozlátko. Od začiatku do konca to je ladené len ako propaganda a keď niekto vyzýva k tomu, aby sme na seriál hľadeli z pohľadu filmového a nič za tým nehľadali, tak nech otvorí to zalepené kinematografické viečko a uvedomí si, že opačne by takýto seriál vzniknúť nemohol. Len si predstavme, že by sa natočilo niečo o pobyte bielej rodine v nejakej osade či ghette. Veď by bol režisér s producentmi zaživa stiahnutí z kože a opäť by sa z tej zlosti vyrabovali nejaké tie obchody. Pritom by to bolo k realite určite bližšie než Them. Takže áno, pozerajme na filmy s nadhľadom, ale len vtedy, ak sa môžu točiť filmy rovnakého rangu z akejkoľvek strany, inak to nie je nič iné len politická tlačenka jediného možného svetonázoru. Tak aj tento seriál vlastne prináša hororový príbeh len preto, aby spojil veci z rasistickej minulosti s vecami s rasistickou prítomnosťou (v tomto prípade rok 1953). Všimnite si, že rasizmus tam musí byť a jediné pozitívum, ktoré si má divák z toho priniesť je, keď černoch zbije, zmláti, prefacká alebo zabije belocha. Pretože každý beloch je rasista. Od farára až po dedinskú kojnú. Seriál neváha sám seba predstaviť pomaly ako skutočný príbeh a vlastne prvá časť je aj tak navodená, pričom tvorcovia sa vyhovárajú: „Them nie je podľa skutočnej udalosti, ale takéto príbehy sú pevne zakorenené v našej histórii.“ Takže v histórii vravia. Ale asi nie už v súčasnosti, pretože líderka Black Lives Matter, Patrisse Khan-Cullors, si ako správna marxistická bojovníčka neváhala nakúpiť domy od Kalifornie po Oregon za 32 miliónov dolárov a čuduj sa svete, vždy rovno medzi bielymi. O opačných presunoch bielych rodín horúčkovito nakupujúcich baráky v getách len márne listujem v správach. Táto filmová propaganda však ukazuje realitu úplne inú a mňa to ako antirasistu uráža. Pretože som proti rasizmu bielych proti čiernym, čiernym proti bielym, som proti tomu, keď cigán nazýva bieleho ponižujúco gádžo, aj keď ortodoxný Žid nazýva bielych gójmi div si bradu neopľuje. Fanatickí liberáli sa ma síce snažia presvedčiť, že takéto rasizmy neexistujú, že to je len fašistický výplod. Neviem, čo by na to povedali zlynčovaní bieli farmári v Južnej Afrike. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Témata  utlačování černošské populace jsou vybrána pěkně a minimálně jde o vzdělávací film. Vyprávění má několik dějových linek. Ústředním tématem je      stěhování černochů z jihu USA  do severních měst v první polovině 20. Století. Postavy  by mohly být prokreslenější. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Další Peele a další dělení lidí na tábor "odpad", nebo "pětka". Trailer stoprocentně nalákal na intenzivní hororovou show, a tak bylo Them možná jednou z nejočekávanějších věcí roku 2021. Já osobně musím říct, že jsem po zhlédnutí celkem v rozpacích, protože jedna část mě z lásky k Peelemu a jeho výborné tvorbě chce dát nejlepší hodnocení, ale druhá část mě má pořád pocit, že Them působí tak nekonzistentně, s výsledným žánrovým mixem nejsem úplně spokojen a věřím, že by se nápad dal pojmout i lépe. Intervence Peeleho z některých scén doslova tryská, ale za mě se další Us nebo GetOut nekoná. V první polovině začíná seriál jako hutné, atmosferické a nepříjemné sociální rasistické drama s pěkně svinskýma bělošskýma postavama, postupem času se dílo mění v psychologickou cestu do mysli postav a za jejich démony a v závěru spíše v plnohodnotnou haunted house duchařinu. Problém je, že kombinace všech tří prvků není za chodu vyvážena, a tak jsou pasáže špíše takto žánrově rozděleny, než aby byly žánry smíchány ve výslednou (tvůrci chtěnou) představu. Konečný obraz vnímám pořád spíše lehce pozitivně a dojem rasové nesnášenlivosti, který se s černými táhne celý život ze všech stran, je ve výsledku slušný, nicméně k dokonalosti něco chybělo a když to srovnám s pocitem po zmíněných filmech Us a GetOut, tak není tak rezonující a silný. Poslední díl byl za mě pak už trochu zmatečně zkratkovitý, a tak je to z mého pohledu slabší čtyřka. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Že se bude jednat o angažovanou záležitost v intencích BLM mi bylo jasné, ale i tak mě trochu překvapilo, jak moc je tu bílý a černý svět polarizovaný. Sakra vždyť tady jsou rasistická i strašidla. Ale budiž. Dalo se to přejít. Problém je v délce. Série se soustředí prakticky jen na černou rodinu a prakticky ignoruje jakoukoliv vedlejší linku. Pokud by se jednalo o dejme tomu dvouhodinový film, nebyl by to problém, ale takhle to začne být celkem brzy unavující. Ty dobré momenty se pak v přepálené minutáži ztrácí, což je docela škoda. Zejména školní sekvence měly potenciál. Herecky nic převratného, což je dáno i tím, že prakticky všichni přehrávají. Za zmínku tak stojí především představitelky dětských rolí a samozřejmě Alison Pill, která se ve svojí postavě rasisitické mrchy s chutí rochní. Ale to prostě nestačí. 30% ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Po zkouknutí traileru jsem měl trochu jako pochybnost - naznačuje to prakticky stejný děj, který už letos zvládnul zpracovat Lovecrafts Country skvěle na mnohem menším prostoru. Ale dal jsem tomu šanci a nelitoval jsem - definitivně nejlepší letošní TV show! ♥ Ignorujte nízká hodnocení, to tomu pálej lidi, co jim buď vadí, že to ukazuje jak se bílý chovali k černejm ještě v 50. letech (přestože to je pravda), nebo naopak, že to je málo woke, a černý tam jsou za pološílené blázny (což je taky pravda, svým způsobem), případně to, že čím běloši straší jako katastrofickým scénářem, se vlastně nakonec v Comptonu opravdu splnilo, dneska to není moc bezpečná čtvrť. Je to ale čistokrevný horror, a to nejen kvůli té nadpřirozené lince, která se tím táhne zpočátku hodně minimalisticky, ale postupně graduje do parádního masakru. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Škoda, že je to poněkud roztěkané a dotýká se to mnohem více věcí, než to nakonec dokáže skutečně uchopit.. protože až na slabší rozjezd (divně hysterické první cca 2 díly) a vcelku zmršený konec (poslední díl) je to parádní psychologické drama, které jako by vypadlo z pera Stephena Kinga (především mě tam pořád naskakovala jistá podobnost s The Shining).. Jinak je teda docela sympatické, že to nasírá tolik nebožáků, kteří prostě nezvládají další "černej seriál", přestože to je celé hozené do jakési nadsazené karikatury a rasový motiv zde není zdaleka tak doslovný jak by se mohlo na první pohled zdát... Ten black face charakter v podání J. Birketta je naprosto parádní a jeho pošahaně radikalizující dialogy s taťkou Emorym jsou za mě vrcholy celé show. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

čekal sem Murphyovku a místo toho jsem dostal hutnou Peelovku.Hodně dlouho tu nebyla takhle dobrá žánrovka a bylo to sakra potřeba.Hodně mě mrzí,že takhle dobrý kousek dojíždí na všemožných hodnotících platformách na demenci jejich uživatelů,kteří místo toho aby si užili výborný horor křížený s psychodramatem v tom hledají nějakou BLM propagandu.Když už sem dement s IQ ficky a vím,že tohle není nic pro mě tak na to prostě nekoukám a následně přemůžu svoje nutkání všem sdělit,že i když sem to vlastně neviděl tak je to odpad.Anyway...Them mě překvapilo jako už celkem dlouho nic a těch deset dílů sem si maximálně užil.Bavila mě ta nejistota kdy si divák není jistý jestli tam opravdu straší a nebo naopak všem straší ve věži z toho tlaku a šikany.Atmosféra skvělá,herci přesní a je vidět,že není potřeba žádných okázalých digistrašidel.Za pět už jen z principu...85% ()

moviefreak 

všechny recenze uživatele

Celý čas som mal pocit sledovania seriálovej verzie filmu Get Out a to myslím v tom najlepšiom možnom. Možno dej nesadne každému (podobných variácií bolo viac) ale réžia, herecké výkony, strih a hororová atmosféra s kamerou bomby. Konečne seriál, ktorý sa kvalitatívne môže rovnať a dokonca aj prekonať antologiu American Horror Story! A nesmiem zabudnúť spomenúť maskérov... Jazvy, modriny, strelné a bodné rany ste cítili spolu s postavami! ()

majo0007 odpad!

všechny recenze uživatele

Sú tu ozaj niektorí negro happy blek pipul, želám vám čo najviac takýchto cigánov vo vašom baráku! Jebe?§§§ v noci sa nevyspíte! A ozaj majú 100 bratrancov! Flukať bavlnu negrami pre belochov nebolo zrovna pozitúvim, ale odškodňovať si to cez tieto pózne seriály nie je východisko. HOVNO! Takto si tu podaríte si znepriateliť aj posledných "bielych", ktorí vám verili!!!! ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

Covenant: Nepřiznaná kingovka par excellence! Tam, kde Us, Get Out či Lovecraft Country zklamalo, to první vstup antologie Them solí plnou polní. Technické provedení nemá na poli televizní produkce konkurenci a multižánrové pomrkávání po slavných tvůrcích je jen třešínkou na tomto dokonalém, leč místy trpkém, dortu. 90% ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

O niečo viac pravdepodobne dráma, sociálna dráma s dôrazom na psychológiu postáv, rovnako sa však horor prvkov nájde požehnane. /Problém je, že v dnešnej dobe, keď sa objaví takýto seriál, hneď môžu nabehnúť nie veľmi príjemné asociácie s BLM, SJW, s politickou korektnosťou... "V seroši" sú v podstate (americkí) bieli ľudia asi takmer všetci vykreslení v negatívnom svetle. Afroameričania v pozítivnom svetle. A keďže tieto rôzne záujmové hnutia fungujú dosť aktívne, tak ťažko sa dá pri THEM tieto súvislosti ignorovať, z môjho uhla pohľadu to seriálu do istej miery zavarilo, ale možno to bol cieľ, kvapku provokovať./ Späť k samotnému seriálu, je fajn že séria zafungovala i bez známejších tvárí. Veľakrát mi "Oni" evokovali The Shining od S. Kubricka, čo nie je na škodu. /Tá vec  "s králikom/kočkou v pytli" bola dosť drastická./ Celkovo, kvalitný seriál. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama