Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh mírumilovného syna bohatého a významného rodu v Jeruzalémě, který je dílem kvůli své snaze bránit práva židů a dílem nešťastnou shodou okolností odsouzen na galeje. Po mnoha útrapách a dobrodružstvích vybojuje zpět svobodu a vede svůj národ proti hněvu Římanů. Wylerův Ben Hur je nejenom epickým příběhem, ale také jedním z nejlepších a nejslavnějích filmů historie. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (471)

Cival 

všechny recenze uživatele

Stále působivý, stále živý, byť dnes malinko přetažený velkofilm, který se díky bohu neutápí ve své monumentálnosti. Působivé, byť šíleně dlouhé tři hodiny s několika filmařsky nebetyčnými momenty... kterým vévodí jedna konkrétní přenádherná scéna... vždyť víte která. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2004, Oscar 11 : Nejlepší film, Režie, Herec HR - Charlton Heston, Herec VR - Hugh Griffith, Kamera, Výprava, Kostýmy, Efekty, Střih, Hudba, Zvuk + 1 nominace: Scénář - A ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tohle je u mě první (a zatím jediný) případ, kdy se mi film líbí víc než knížka. Narozdíl od ní není vůbec zdlouhavý a těžkopádný, právě naopak - skvěle dokázal zobrazit reálie z přelomu př.n.l. / n.l. a podkreslit je zajímavým příběhem (který je sice podle knížky, ale opravdu skvěle vyprávěný, narozdíl od slov pana Wallace, při jejichž čtení jsem se opravdu neskutečně nudila). Navíc skvělá atmosféra (viz.závody koňských zpřežení), výteční herci, dobrá hudba a fantastická výprava dělaná tak, jak to v té době jedině šlo, tedy doopravdy a s tisíci statistů. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Třiapůlhodinový epos podle knihy generála Lewa Wallace z roku 1880 vypráví o zámožném židovském šlechtici z rodu Hurů, který se vydává na cestu pomsty poté, co jej zrad nejlepší přítel. Drama fiktivních postav se odehrává v autentickém prostředí známém především z Nového zákona. Vždyť také podtitul zní „Příběh Ježíše Krista“. Samotného Ježíše uvidíme pouze zezadu, tvář kamera nikdy nezabere, přesto právě scéna s nim patří k těm nejsignifikantnějším. Co se však při vyřčení jména Ben Hur vybaví každému, je nezapomenutelný, cca osmiminutový závod čtyřspřeží. Rok průběžně natáčená scéna, kterou paradoxně nerežíroval samotný Wyler, nýbrž pomocný režisér Yakim Vanuty. Jelikož podobně rozmáchlá produkce nemůže být postavena na jedné, byť bezmála dokonalé scéně, jsou zde pochopitelně také věrohodné kostýmy, skvělí herci, scénář vyhýbající se patosu, orchestrální hudební doprovod Miklose Rozsy, novátorské techniky kamerových záběrů, obrovský emotivní náboj a pochopitelně režie Williama Wylera, který si mohl vyzkoušet i sandálový velkofilm. Velkofilm, těžké se vyhnout tomuto slovu, když již sedmiminutová hudební předehra napovídá, že tohle nebude komorní drama o třech postavách. Přejděme však k jádru věci: Ben Hur za ty roky zestárl a dost. Příběh je na dvě stě minut příliš povrchní, jásavá, nepošpiněná červeň pelerín římských vojáků tahá oči, myšlenku „víra tě postaví na nohy“ pohřbívá její plochost a souboj galér v jedné obrovské nádrži? – škoda slov. Ale stejně: 100 švadlen, zbrojířů a koželuhů, 40 tisíc tun španělského bílého písku, 100 tisíc kostýmů, 8000 statistů, celkem přes 300 scén, 15 milionů rozpočet, 80 milionů zisk. To mluví za vše – Ben Hur JE velkofilm a jako takový si zaslouží být hodnocen. 85% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ano, stopáž trošku děsí, ale už od raného věku, kdy jsem tento film viděl, mě nenudila ani sekunda. Religiózní hrana příběhu z knihy byla do filmu už tak obroušena, takže to mohlo být i "horší" :-) Ovšem jak pro koho... Zajímavost: roli Messaly mohl hrát Leslie Nielsen. To by bylo žrádlo! :-D ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Rozpadlé přátelství, rozbitá skřidlice, galeje, hláškující šejk, závody v cirku, ukřižování. Tři a půl hodiny té největší podívané, jakou kdy Hollywood nabídnul. Má to své mouchy, je to předlouhé, teatrální a přepjaté, jenže ten film chytne (dámy prominou, jen obrazně řečeno) za koule a pustí až se závěrečnými titulky. Sled pamětihodných scén, který ve výsledku všechny sošky zaslouží, ať už o nich myslíte, co chcete. Když mám definovat velkofilm, s nábožnou úctou ze sebe jako první vypálím právě tohle. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Úžasný a jedinečný velkofilm, který patří zcela po zásluze mezi nejlepší filmy všech dob. Charlton Heston je pro roli Ben Hura přímo stvořen. Legendární je scéna ze závodů koňských spřežení. Nedostává se mi slov. To se prostě musí vidět !! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Masivní epická záležitost, která na 212 minutách rozjíždí několik zásadních historických témat, na které by nevystačilo ani pět celovečerních filmů. Ben Hur je v mnoha ohledech legendární, ale zároveň i ukazuje, že v roce 1959 bylo v Hollywoodu možné naprosto cokoliv. NAPROSTO COKOLIV. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $74,700,000Tržby Celosvetovo $196,200,000Tržby za predaj Blu-ray od roku 2011 v USA $3,059,478 //počet predaných kusov 65,037Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ __║Tržby z požičovní v USA $33,600,000Tržby z požičovní v Celosvetovo $90,000,000▐ __ Ohromujúca výprava na čele s hercom Charlton Hestonom šľape na plné obrátky po celú dobu filmu. Film je preverený časom a na svojom čare nestráca absolútne nič, zážitok by bol o to mocnejší vidieť to tak ešte v kine. /100%/ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Po pravu filmova klasika. Co do monumentalnosti uchvatny film, ale kdyz ho srovnam napriklad s Lawrence of Arabia nemuzu byt spokojen. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

No, závody čtyřspřeží byly fajn, ale tak nějak jsem říkal, že tomu přece jenom něco chybí. Jenže potom přišel závěr a na mě dopadla celá tíha toho příběhu... Dokonalé! ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Na film starý 44 let mistrovsky natočená scéna závodu spřežení. Film měl ale touto scénou skončit. Další hodinka s náboženským motivem nudila. Holt jsem ateista. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nad tímto filmem slunce právem nezapadá, a i když jsem alergický na přílišné přeceňování, tady těch jedenáct oscarů svoje opodstatnění mělo. Knižní předloha je umělecky bída. Film je jedním z vrcholů americké kinematografie, navíc bez monumentalistické samoúčelnosti. Nejen závěrečná půlhodinka v sobě nese silný spirituální obsah, který ve mně zanechává stopy i dnes. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Prozřel jsem. Po letech už jsem kritičtější a tohle je velkej kýč, což zcela koresponduje s těmi 11 Oscary. P.S. Výsledky mé sandálové analýzy posledních týdnů, kdy jsem si sjel 3 důležité velkofilmy poprvé v originále jsou takovéto : Spartakus > Kleopatra > Ben Hur. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

“MŮŽEŠ STÁT BUĎ PŘI MNĚ, NEBO PROTI MNĚ!...“ /// Nedalo mně to! I když jsem byl s remakem vcelku spokojenej, chtěl jsem zjistit, proč vostatní ne. Takže: 7mi minutová hudební předehra (dneska se to nenosí, ale budiž (velkofilm kurva! A přijde i přestávka…). Jeruzálem v časech čekání na Mesiáše…, a tesařův syn už vobčas vymlaskne nějakej ten zázrak… (je důležitý to brát jako biblickej film!). Hlavní jsou ovšem dva kámoši, co by si z fleku mohli votevřít hospodu u Dvou přátel… teda kdyby se nejednalo o Bena Hura a Messalu, kteří se nemůžou shodnout, kdo je to vlastenec a kdo zločinec. Tak mě napadá, jestli to nebylo za „komára“ zakázaný – těch kacířskejch myšlenek: „Jste poražený národ!“… „Můžete dobýt zemi, pobít lidi, ale národ nezanikne!“… Hodně dramatickejch scén a dostatek prostoru (kurva, ta stopáž!) k vybudování nenávisti. Pak závody čtyřspřeží – FANTASIE! Nakonec chápu, proč Bekmambetova verze má jen 2hoďky. A myslím, že je to dobře. Ty hrátky s Ježíšem mi přišli zbytečný… Jinak příběh (ani filmařina) nemá chybu! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem Žid, ale knihu „Ben Hur: Příběh Kristův“, kterou v roce 1880 napsal Lew Wallace, číst nebudu. 2.) Věřím. (Třeba tomu, že klasika je nejlepší!) 3.) Thx za titule „fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Typickej problem staryho velkofilmu, dej pusobi dojmem, ze by se dal s prehledem sestrihat na dve hodiny a clovek by o nic podstatnyho neprisel. Protoze co si budem povidat, ono se tu toho zas tolik nedeje. Uvodni hodinu se nedeje absolutne nic, zaver s Jezisem je nadbytecnej a protahovanej. Navic tu nejsou zadny velkolepy akcni sceny. Je tu sice neco jako namorni bitva, jenze dneska uz pusobi spis usmevne. Film tak muze stavet akorat tak na tom slavnym zavodu konskejch sprezeni. Musi se uznat, ten je natocenej paradne, i kdyz je zbytecne dlouhej a ma nakejch 25 minut. Problem je, ze to je fakt asi tak jedina scena z filmu, ktera stoji za zapamatovani. Dalsi problem je, ze to neni zaver filmu, ale po tyhle sekvenci zbejva jeste nakejch 45 minut. Nektery postavy se misty chovaj jak debilove, film furt dokola resi to samy a najednou sme na 210 minutach a to je fakt uz sila. Ale film az na par vyjimek skoro nenudi, takze aspon, ze tak. A i pres tyhle vytky to je precejen velkofilm se vsim vsudy, typicka velkolepa hudba, nejaka ta davova scena a perfektni kulisy, i kdyz nektery pusobi studiove. Co se tyce hercu, Heston hraje paradne, i kdyz ne primo oskarove a navic se vetsinu casu tvari, jak kdyby hral v nejvetsi tragedii vsech dob, mel u toho zacpu a nekdo ho jeste drzel za koule. Nicmene, kdyz uz nejakymu herci v tomhle filmu oskara, tak fakt jemu, protoze za co ho dostal Hugh Griffith fakt netusim, asi staci nechat si narust mega bradku a zapatlat se kremem na boty. V dnesni dobe by film asi neobstal, ale ve svy dobe to pecka bejt musela a ty 4* si precejen zaslouzi. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Slavny velkofilm pravem ovenceny jedenacti Oscary. Propracovany pribeh, vynikajici rezie, kamera, hereceke vykony a hudba vynaseji tento epochalni skvost do nebes svetove kinematografie. Ma vsechno, co chybi napr. Lawrencovi z Arabie (legendarni scena zavodu konskych ctyrsprezi v cirku). ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Historicko-biblický velkofilm má svých pár silných pasáží, přesto mě ubil vší svou vatou a zdrcující stopáží. Chápu appeal a status legendy, u mě ale nic moc přesvědčivý. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Film mi přišel trochu moc dlouhej, ale ta konečná scéna z circu, ta byla nádherná. A když si představíte, že tam všichni ti lidi museli být, protože nějaký počítačový dokreslování jako v Gladiátorovi nebylo možné, nezbývá, než sklonit všechno, co jde. Ten koňskej závod byl úžasnej a tak za něj taky dostali všech těch jedenáct Oskarů. Jinak mi to připadalo opravdu hodně zdlouhavý a nudný a možná až příliš se zabývající náboženstvím. Výprava samozřejmě velkolepá, ale tentokrát to nezachránil ani Charlton Heston. ()

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama