Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (318)

golfista 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika. Kdo neviděl, nemůže se považovat za znalce westernů :-) Myslím, že stejně povinné jako Sedm statečných a Tenkrát na západě. Nezapomenutelný Gregory Peck a opravdu krásná Jean Simmons. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Pefektní produkt klasického Hollywoodu. Je radost koukat se na tak neuspěchané dílo, v němž má všechno svůj čas a které stejně tak zvládá odvyprávět báchorku o velké zemi a novém muži v ní, jako ji zároveň mezi řečí demýtizovat. Opravdu nestárnoucí majstrštyk. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Pěkná a nádhernou širokoúhlou kamerou podbarvená dekonstrukce klišé klasického westernu, kde se stírá hranice mezi černou a bílou, mezi klasickým pojetím dobra a zla. A ani k tomu nepotřebuje přehršel přestřelek, které mě vždycky ve westernech nudily. William Wyler jakoby poskytl inspirační zdroj Clintu Eastwoodovi o několik desetiletí později, ten to ale ještě podal mnohem radikálněji. V hlavní roli nemohl být někdo jiný – a nikdo jiný by to nezahrál lépe – než modelový bezproblémový hoch Hollywoodu Gregory Peck. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

VELKÝ western, jehož poctivost zub času rozhodně neobrousil (jak se to častokrát stává.) Cením si hlavně opravdu, ale opravdu propracovaných charakterů. (Jo a to žádný fanatický fanoušek westernů nejsem, jak se o mně mnohokrát mylně říká :-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z názvu filmu musí být každému divákovi s průměrným zeměpiseckým vzděláním jasné, že se příběh odehrává v Lichnštejnsku. Jó, to byly tenkrát časy, kdy se divokým Lichnštejnskem ještě proháněly stáda dobytků, chlapi měli smysl pro čest a ženský neznaly časopis Cosmopolitan. Po skončení filmu jsem měl pocit, že to dříve takhle nějak skutečně na divokým Lichnštejnsku chodilo. Pro získání tohoto pocitu je zásadní, nebát se délky filmu. Dlouhá stopáž snímku má svou podstatu. Postupně do mě totiž ten příběh vstupoval - pomalu, nenásilně, ale s každou přibývající minutou intenzivněji, až jsem ke konci zatoužil Gregory Pecka upřimně obejmout. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Víte jak vypadá velká země? Prostor, prérie...meluzína fičí ze strany na stranu. Nikdo jí nevnímá. Prostě si fičí. Jen jeden nenápadný otřepaný oř si to štráduje onou prérií. Na něm drsný muž s koltem a unaveným obličejem. Potí se jako prase a kolem něj lítá hejnu much jako kolem hovna. Tyhle filmy o tvrdých chlapech jsou pro tvrdý chlapy jako dělaný. Asi nejsem dostatečně tvrdej. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $10,000,000Tržby Celosvetovo $-║ To je až neuveriteľné na taký komornejší príbeh ako rýchlo tie 2,5hodiny ušli. Skvelý herci na čele s Gregory Peckom a čarovnou Jean Simmons, k tomu režisér William Wyler z minima ťaží maximum a s počiatku banálny príbeh posunie do veľkolepej a silnej drámy, prekvapenie s úžasnou témou, pôvabom a dôvtipne poskladanými dialógmi. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Klasika, která trpí hodně neduhy spojené s žánrem westernu a dobou, kdy vznikala. Stopáž 165 minut je až moc na western o jednom muži, jedné zemi a hledání svého pravého místa(které je divákovi bohužel jasné od začátku). Postava Gregory Pecka řeší vše trochu jinak než by si okolí a hlavně jeho nastávající asi představovali. William Wyler je velmi kvalitní režisér, který na to má dokonce pár sošek jako důkaz :). Přesto si myslím, že snímek maličko nezvládl a nebo lépe rečeno chtěl z něj mít lehce něco jiného. Životní odyseu jednoho muže ve velké zemi za svým osudem. Bohužel je film dost schématický a vlastně vůbec ničím nepřekvapí. Od začátku se vše dá až moc jednoduše odhadnout a snímek tak ztrácí na poutavosti (nebo vám snad nepřijde nudné koukat na něco o čem víte jak bude pokračovat?). Příjemný film, který pro mě nezůstane ničím víc. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tyhle stary westerny me nezajimaj, v podstate az na par vyjimek me ani westernovej zanr nijak nebere a herce, kteri tu vystupuji, taky nak zvlast nemusim, takze jedinej duvod, proc sem film pustil, bylo vysoke hodnoceni. A musim souhasit s vetsinou, je to naprosto dokonaly. Delka mi vubec nevadila, ac se obcas nic nedeje, film hezky plyne a nenudi a Gregory Peck proste nema chybu. Takze muzu v klidu tenhle film zaradit mezi me dalsi oblibene ve westernovem zanru. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Skvělý Gregory Peck v nejlepších letech. Epická sága dvou znepřátelených rančerských rodů "tenkrát na západě", se skvělou studií podstaty mužství, odvahy a lásky. Kromě charismatického kapitána - Gregory Pecka a krásné Jean Simmons v roli Julie Maragonové nejvíce září i postava trochu odpudivého, ale férového Rufuse Hannasseyho v podání Burla Ivese. Moc všem doporučuji. Trailer: http://www.sms.cz/film/velka_zeme/ukazka ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nezahlédla Velkou zemi uváděnou mezi nejlepšími westerny, ale pro mě tam definitivně patří. Hrdinů tam nepobíhá sedm, nejsou zdaleka jen hodní, zlí nebo oškliví a nedělají to ani tak pro hrst dolarů, jako pro pramen pitné vody, zato se jim daří být zamilovaní, odvážní, namyšlení, zbabělí, žárliví, mocichtiví, skromní i obětaví, aniž by šustili papírem a aniž by během těch tří hodin sebeméně nudili. Velká země je film, na který se dívám za odměnu a to opravdu jen tehdy, když jsem byla moc a moc hodná, nezlobila jsem maminku, šéfa ani vyučující, odevzdávala seminárky včas, nevykládala trapné vtipy, nelezla přes plot, nejezdila v práci po zábradlí, nechodila spát v hodinu, kdy slušní lidé vstávají, neproducírovala se s potkanem na rameni před lidmi, o kterých vím, že jim pohled na cokoli s holým ocasem působí tachykardii, a kolegům nepředávala vzkazy místo ústně nebo telefonicky vlaštovkami skládanými z výkazů, keré ještě ani nebyly zpracované. Z toho plyne, že jsem Velkou zemi neviděla už hodně dlouho, ale i tak prohlašuji, že Velká země je holdem velkému herectví všech přítomných pánů a dam a především velkému vypravěčství velkých příběhů, kterým zaslouženě proslul William Wyler. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Střílet moc neumějí nebo je to lepší klobouk než jsem myslel." James McKay je zásadový týpek, který se nikoho a ničeho nebojí, ale tak nějak si tuto informaci tutlá pro svoji potřebu a nikoho s ní nezatěžuje. Tím je mi samozřejmě sympatický a zároveň je jisté, že to mezi ostřílenými kovboji nebude mít lehké. Na můj vkus je Jamesův pacifistický boj celkem dlouhý, ale atmosféru mu rozhodně nelze upřít, i když tentokrát nerozhoduje rychlost tasení koltu, o indiána tu člověk nezakopne a vůně střelného prachu z obrazovky taky není moc cítit. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vynikající antiwestern, který se členění dobro a zlo, honbu za ctí a vůbec všechny macho žánrové prvky snaží rozbořit čistým rozumem. V podstatě vše, co je na westernech "cool", označuje za nesmyslné a nízké. Mohlo to být velmi otravné, místo toho je to chytlavé a působivé. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Velikost tohoto filmu mi (i přes jeho název) tak trochu uniká. Mám to s ním zhruba stejně jako s Casablankou. Zatímco někteří se těmito snímky opájejí, já je považuji za záležitosti, jaké bohatě stačí vidět jednou. Přesto jsem Velkou zemi viděl dvakrát, i když se přiznám, že teď podruhé už ne celou. Před čtvrt stoletím na mě ale působila zhruba stejně jako dnes : Příliš učesaná, příliš vymydlená, příliš se snažící kultivovaně podat Divoký západ těm, kterým nevoní jeho prašná respektive zablácená primitivnost, pudovost a živočišnost. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdybych si udělal žebříček oblíbenosti filmových žánrů, postavení westernu by nebylo příliš důstojné. Každý žánr vytváří a využívá oblíbená klišé, westernová mi jsou protivná víc než kterákoliv jiná. Titulů, které bych beze zbytku akceptoval, je pomálu, navíc by šlo většinou o alternativní produkci, která by nejspíš pravověrnému fanouškovi na mysl nepřišla. Velká země by ale mezi ony tituly jednoznačně patřila. Pracuje sice s typickými westernovými prvky, takže divák se dočká působivých záběrů krajiny, přestřelek i divoké jízdy na koni. Žánrová pravidla ale Velká země obrací naruby. Tradiční ctnosti a schopnosti tvrdých mužů amerického západu jsou tady spíš kritizovány a znevažovány. Příchozí z města, z civilizace místním ukazuje obrácenou stránku jejich "boje o čest". Klasický western éru divokého západu romantizuje, šíření řádu a moderní civilizace vnímá jako sice nevyhnutelý, ale bolestný a rozporuplný proces. Velká země ho naopak vítá. Snímek funguje velice dobře i jako milostný příběh, kde se milostná linka s tou dramatickou výborně doplňuje. Celkový dojem: 90 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný vesmír, který funguje snad ve všech bodech. Malebná krajina, skvělí herci a hlavně úchvatný hudební doprovod. Souhlasím se všemi těmi, kteří považují tento skvost za mnohem lepší dílko než populárnějších Sedm statečných. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neviem sa rozhodnúť. Na jednej strane by som bol za, keby sa do filmu nezaplietla romantická zápletka, ktorá mierne brzdila napätie a čistokrvný western. Na strane druhej by však bez nej nemal film taký pôvab, harmóniu a ani by nemal čo povedať. Takže som rád, že sa to nakoniec takto vykľulo. Krásne prériové zábery, "iná", ľudská zápletka a správna dávka západných výstrelov, to všetko hlavne v druhej polke. Takže ak máte viac voľného času, určite to stojí za to. 85%. ()

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama