Reklama

Reklama

Sběratel

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý bankovní úředník (Terence Stamp) vyhraje ohromnou sumu ve sportovních sázkách. Rozhodne se, zakoupit odlehlou nemovitost a tím si začne plnit svůj utajený sen. Je vášnivý sběratel motýlů, ale příběh bohužel odkrývá, že ne jen to mu stačí k životu. Unese mladou, pohlednou studentku(Samantha Eggar), kterou zná ze základní školy. Snaží se jí přesvědčit, že i v zajetí se do něho časem zamiluje. Dívka se díky náhodě málem osvobodí a divák zjištuje, že (T. Stamp) není úplně duševně v pořádku. Ať už to dopadne, jak to dopadne, nechová se k lidem nijak špatně, ale v závěru snímku přijde nečekané zjištění... je to opravdu sběratel ... (Svata)

(více)

Recenze (50)

Lima 

všechny recenze uživatele

Mladý psychopat sbírá nejenom motýly, ale i ženy. Není s nima schopen fyzického kontaktu, ale rád se na ně dívá a vyžaduje jejich pozornost. Bohužel za cenu toho, že je vězní u sebe doma. Což, jak jistě uznáte, není příliš standartní a to samé si myslí i dívka, kterou vězní. Terence Stamp jako citově deprivovaný psychouš s ledovým výrazem je znamenitý. Ovšem co každého překvapí, aspoň tedy mně a to nemile, je neobvyklý konec. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Pozdní a velmi slabý Wyler. Zpočátku se zdá, že nás čeká prakticky až horrorová podívaná založená na minimalismu, aby se film následně transformoval na drama, ze kterého jsou snad i cítit květinové děti a v samém závěru se zase dočkáme jakéhosi pokusu o vysvětlení Stockholmského syndromu. Herci jsou velmi špatní a protože se na scéně objevují prakticky jen ti dva, tak si asi dovede představit, jak se jich po čase zatoužíte zbavit. Vše trochu zachraňuje úplný závěr, ale když si vzpomenu na to příšerné tvrdé světlo a nijakou dramatickou linku, nemohu hodnotit jinak než velmi podprůměrně. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších únosových thrillerů vůbec! Přestože je stopáž drobet přehnaná a určitě by snesla mírné zkrácení, nenudil jsem se ani chvíli. Úlisný psychopat Terence Stamp odvedl skvělý výkon, jeho postava je velmi zajímavá, propracovaná a uvěřitelná, není to jenom takový ten obyčejný šílenec s nejasnými motivy. Jeho oběť se pak chová relativně smysluplně, což je věc nevídaná. 85 % Horror movie of the Year ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Chci znát jeden důvod, proč doufat v kvalitu adaptace knihy, která se odehrává v myslích postav, nenabízí objektivní úhel pohledu a jejíž poselství není utvářeno ani tak událostmi, jako spíš tím, jakým způsobem protagonisté přemýšlejí. Nic? Já to věděla. Navíc zdejší Miranda má do té neortodoxní hlubokomyslné, elegantní a lišácké krásky asi tak daleko jako školní uklízečka k anglické královně. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Rozhodla jsem se, že se pokusím sehnat knihu a pak to třeba objektivněji ohodnotím. Ať jsem dělala, co jsem chtěla, tak hlavní představitelé mně nesedli. V mých představách kolovalo mnohem víc jiných hereckých es, kteří by to zvládly podle mého subjektivního názoru mnohem lépe. Terence na mě působil jak nevinné malé kotě sbírající nejen motýlky a postrádala jsem u něj alespoň trochu víc těch psychopatických rysů, které by celému příběhu trochu rozproudily krev. A Samantha se snažila seč jí síly stačily, ale nestačilo to k mojí lítosti nad jejím osudem. Konec konců tam měla poměrně dokonalý servis, mně do postele jídlo nikdo nenosí. Takže já bych s těmi nominacemi rozhodně tak nehýřila, ale jsem pouhý laik. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Režisér rozsáhlého Bena Hura natočil komorní thriller o dvou hercích v jednom sklepu. V něm psychopat s vizáží Sheldona Coopera drží v zajetí krásnou zrzku, s níž by rád strávil celý život. The Collector nenabízí nějaké výraznější násilí, jako třeba příbuzné Psycho, jeho síla tkví jinde. A to jak v parádním obsazení, tak scénáři a v příjemných detailech. Stampův „Sběratel“ totiž není typický maniak, který své oběti bezhlavě mučí. Naopak. Své potenciální lásce dopřává nečekané pohodlí, kratičké vycházky, ale i respektované soukromí (před vstupem do pokoje vždy klepe). A to je na únosce hodně sympatický přístup. Dívka zachovává zdravý rozum a snaží se svého nepřítele přechytračit a zároveň nenasrat. Postupem času však samozřejmě dochází k vzájemným konfliktům, které vrcholí v poslední půlhodince. Snímek by si tak neměli nechat ujít hlavně fandové pomalých, ale kvalitních thrillerů. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Chvíli to trvá, než se film pořádně rozběhne, ale pak už je to psychologický thriller/drama se vším všudy. Výtečný výkon Terence Stampa mě asi bude ještě nějakou dobu strašit. :o) ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Film naštěstí moudře vynechává veškeré flashbacky a salónní levičáctví z předlohy a soustředí se jen na vztah věznitele a vězněné v "hitchcockovsky" laděném thrilleru. Terence Stamp je typově přesný "Kaliban" a když nasadí svůj kukuč týraného štěňátka, tak ho skoro litujete. Samantha Eggar se také snaží, nicméně vypadá tak na pětatřicet (k čemuž přispívá i tehdejší móda) a moc se nehodí do role křehké studentky a milovnice umění. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Americký režisér William Wyler skvěle převedl na plátno knihu The Collector od britského spisovatele Johna Roberta Fowlese. Hrůza zde není zhmotněna žádnou brutalitou, a přesto hororové klima napínavě ladí s prostředím malebného starého domu. Psychopatický sběratel motýlů a studentka umění procházejí zajímavou proměnou zvratů, ale představení zdaleka nekončí. Navíc v thrillerové atmosféře čeká ještě pár překvapení. Nudit se určitě u toho nebudete. Vřele doporučuji všem ctitelům tohoto žánru. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veta "Pod si pozriet moju zbierku motylov" naberie po tom to filme novy vyznam. Vyborny minimalisticky thriller, ktory si vystaci s jednou hereckou dvojicou, silnou atmosferou a perfektnym zaverom. Cas sice jeho hrany otupil (pretoze podobnych filmov sme odvtedy videli stovky), ale stale ide o spickovu a nekompromisnu zanrovku od jedneho z najlepsich hollywoodskych reziserov historie. 9/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jeden by nevěřil, jaký nervák může být voda tekoucí ze schodů... Tak copak to máme ve sklepě? Housenku, ze které je třeba vypěstovat motýla. Motýla do sbírky. Příjemně se tvářící Terence Stamp dokáže na svém obličeji vykouzlit takové grimasy, až z nich běhá mráz po zádech. Unesená Samantha Eggarová za ním trochu pokulhává, ale je jen o malinko horší. Skvělé konverzační drama ze starého sklepa s gotickou křížovou klenbou, které má nakročeno ke špatnému konci. Výborná kamera, hudba...zkrátka poctivě udělaný film po všech stránkách, i když současný divák by nemusel pomalejší tempo zcela unést... ()

k212 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem byla mile překvapena, když jsem zjistila, že film se drží originálu (tedy knihy od Johna Fowlese). Jistěže všechno podchytit nedokázal a trochu ubral psychologicko-filosofickému střetu dvou odlišných mentalit, nicméně je dokázal alespoň nastínit (ve scéně s knihou asi nejsilněji). Prostě krásné podobenství o společnosti a lidech, horror bez krve, psychologické válečné drama ... já vlastně ani nevím jak bych ho charakterizovala ... podivnost, při které řvu vzteky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Psychologická komorná dráma, ktorá sa skvele hodí do svojho obdobia, dnes už pôsobí predsa len menej presvedčivo a trochu naivne. Terence Stamp si ale svojho zakomplexovaného ešte stále mladíka vystrihol s veľkou gráciou, zase je tu ale ten problém, že dnes na vás budú pôsobiť dialógy medzi ním a jeho "láskou" proste divne. Výhodou naopak je, že vôbec netušíte, kam to celé smeruje a je to tak, záver vás vopred, dokonca ani pár desiatok minút pred koncom, zrejme nenapadne. Skrátka v dnešnom globalizovanom a virtuálnom svete tento slušný film už nemá svoje nadčasové miesto. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Samantha Eggar v některých záběrech vypadá o dost starší, než její věznitel Terence Stamp, což se k naraci příliš nehodí. Žánrově se nejedná o horor, ale spíše o čistokrevné drama. Od začátku jste nuceni přemýšlet, jak bude příběh pokračovat, kolik motýlů a žen ještě Freddie uloví. Závěr mě osobně trošku zklamal, čekal jsem nějaké omylem objevené dveře do dalších místností sklepení, kde ve věčném klidu odpočívá půl tuctu Mirandiných předchůdkyň. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

U Williama Wylera je tradičné, že sa pohraje s príbehom a dokáže ponúknuť nevšedný zážitok pri prepracovanosti postáv a námetu. V tomto prípade nás uvedie na samotu, kde zberateľ ( vynikajúci Terence Stamp ) vazní mladú študentku. Nič nápadité, keby bol režisérom niekto iný. Treba uznať, že zásluhu má aj kvalitný scenár a výborná hudba. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, kde jsem při sledování přemýšlel, jak asi vypadá Fowlesova předloha. Důvod byl jednoduchý, chtěl jsem se dozvědět něco o postavách. Southernův scénář totiž na postavy z vysoka kašle, na jejich myšlenky, pocity. Sem tam sice něco vypustí, ale je toho hrozně málo a je to povrchní. Zábavné je však pozorovat z větší části teatrální herectví od obou, které je ve výsledku hrozně roztomilé. Stamp zábavně přehrává a Eggarová roztomile koulí očima a to po celou stopáž. O ženskou hrdinku divák nemá obavy, z (anti)hrdiny naopak vůbec nejde respekt a už vůbec ne strach. Při fyzickém konfliktu jsem se vždy o Stampa bál, fyzická převaha byla viditelně na straně Mirandy, škoda, že nechtěla a nemohla (vyhrát). Jako thriller to tudíž absolutně nefunguje (snad možná úvodní "hon na ještěrku"), dramatických momentů to v sobě několik skrývá. Jenže, když máte na režisérské stoličce Williama Wylera, tak to by bylo, aby se na to dobře nekoukalo, navíc potěchou pro mé oko byl i vzhled Eggarové (hlavně ty culíčky) a ty přepálené dvě hodiny vlastně vůbec nenudí. Objektivně za tři, ale já si tu jednu přidám a klidně někdy dám opáčko. 75% (nad Oscarovými nominacemi naopak koulím očima já, koukám, že tyhle ceny se nikdy nedaly brát vážně) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Introvertní mladík s obrovskou touhou po vysněné lásce má poněkud nevšední seznamovací metody a já musím zcela otevřeně přiznat, že se mi Terence Stamp moc líbil, křehký, zranitelný a velmi pravděpodobně s diagnózou.. Samantha Eggarová v roli unesené studentky zajímavá, byla jsem zvědavá i napnutá, jak to celé dopadne.. Hra stínů a světla ve sklepení úchvatná, podpis WW nezaměnitelný, pro mě působivý.. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Před pěti lety (1960) ukázal Hitchcock Psycho a Normana Batese. Pět let poté se v Anglii pohybuje muž, který by mohl být vzdálený příbuzný Normana. Jako by Normanův otec za války chodil v Anglii za holkami a jednu z nich napumpoval. Tento chlapeček rád sbíral vše, co se mu líbilo. Od motýlů počínaje až po dívky konče. Tyto dívky si pak zamykal k sobě do domu a snažil se je donutit k lásce. Nebýt dvou hodin stopáže, pak one man show a one woman show je zdařilá. Jen krapet zdlouhavé vyústění kazí jinak dobrý dojem. Tak trochu Hitchcock, tak trochu neHitchcock a to hlavně koncem. Není to až tak velký mind-twist. Hodnocení OST: Hudba drží atmosféru i diváka v napětí, ale žádný motiv vám v hlavě neuvízne.6/10 ()

Reklama

Reklama