Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Dokumentární anatomie masové vraždy pro jeden monitor a 34 mluvících hlav.“ Těmito slovy charakterizují autoři v titulcích svůj projekt tematizující popravu více než 260 karpatských Němců, Maďarů a Slováků, kterou v červnu 1945 u Přerova provedli vojáci československé armády. Takzvaný masakr na Švédských šancích je zpřítomňován minimalistickou dramatizací záznamů z výslechů přímých účastníků, očitých svědků i dalších osob. Jako kdyby postavy antického divadla vstupovaly na scénu komunikační platformy Zoom a přes propast času nám předávaly tragickou zprávu o strachu, nenávisti a nezájmu. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (7)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Očitý svědek je typ filmu (a není to v žádném případě divadelní záznam), o kterém se líp mluví a řeší jeho minimalistický koncept, než se na něj dívá. Vlastně si připadám, že třema hvězdama trochu nadhodnocuju samotný zážitek ze sledování, na druhou stranu racionálně to chci ocenit. Ještě se k tomu budu muset vrátit. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Pro mě to má úžasnou hodnotu hlavně z pohledu odkrývání minulosti, o které si tak rádi lžeme. A mluvící hlavy všechnu tu hrůzu, lhostejnost, nalezitost k silenemu davu, neschopnost se mu postavit překvapivě svojí civilnosti vyjádří mnohem lépe , než kdyby po pódiu běhalo s řevem deset postav. Povinná četba pro střední školy. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Silná záležitost napěchovaná hvězdným obsazením a mrazivým příběhem. Ve formě jakoby divadla a jakoby dosti statického filmu naprosto skvělé. I jenom tímto způsob skvělé a jedinečné. O dramaturgické excelentní práci ani nemluvím. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Očitých svědků krvavého masakru na Švédských šancích bylo mnoho, ale nikdo z nich nenašel odvahu, aby se alespoň pokusil zabránit zvěrstvům páchaným na většinou nevinných lidech, což mi bohužel připadá docela typické pro naši českou náturu. V tomto směru se rozhodně nemáme čím chlubit. Vždy se říkalo, že kultura je svědomím národa, tak tady to platí dvojnásob. Jiří Havelka mě nepřestává udivovat, s jakou vervou se pouští do nových a zajímavých projektů. Jediné, co bych vytkla tomuto jinak velmi záslužnému filmovému počinu je určitá monotónnost, která s přibývajícím časem zapřičiňuje čím dál menší pozornost diváků. Tedy alespoň já si to myslím. Každopádně všichni zúčastnění herci zde zvládají své úlohy nebývale autenticky. (65%) ()

Chrysopras1 

všechny recenze uživatele

Silný příběh z pohnuté doby, který nese velmi ohavnou událost. Je dobře, že se takové události připomínají, jelikož paměť národa je nutné neustále oživovat aby se nezapomínalo na důležité lekce, které nám lidská nedokonalost, avšak v tomto případě i krutost, dává. Obsah snímku mnohonásobně převyšuje formu. Forma je však odvážná a originální. Toto téma nepotřebuje popisnou obrazovou stránku. Je silné samo o sobě. Film jsem viděl i s následnou besedou s panem Havelkou a musím uznat, že pan režisér je v tématu velmi dobře zorientovaný a i přes nesnáze při vzniku filmu dokázal nalézt formu, kterou se mu podařilo zrealizovat. Jediné co mi ve filmu chybělo byla slovenština. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama