Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve stínu mrakodrapů a luxusních rezidencí vyšších vrstev žije na březích East river newyorkská chudina. Na ulici se denně poflakuje dětský gang, dochází ke konfliktům se synem místních milionářů. Právě sem, do "slumu" svého dětství, se vrací celostátně hledaný vrah Marty (Humphrey Bogart). Snaží se usmířit se svou matkou, hledá svou bývalou dívku a navíc potkává kamaráda z dětství - Dava (Joel McCrea), který neúspěšně hledá práci jako architekt. Když Marty zjistí, jak se věci mají, je zklamán. Proto se pokusí o svůj poslední zločin - únos syna milionářů. (worm14)

(více)

Recenze (16)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Socialistický drama ještě z doby hospodářský krize. Obecně nemusím dětský gangy a zápletky kolem mladých delikventů, ale přesto jsem si našel svoje. Záporácký mladý Bogart potěší / úvodní záběr přes Rockefeller Center na chudinský slumy a plácek u East River (parádní studiový set), kde se pak odehraje celý děj, je extra působivý. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

4,5 - Humphrey Bogart v jedné ze svých počátečních záporáckých rolí, Sylvia Sidneyová jako starostlivá a pečující starší sestra jednoho sígra, Joel McCrea váhající mezi dvěma ženami (krásná bohatá nebo krásná chudá?), Claire Trevorová v miniaturní, leč nepřehlédnutelné roli (jako mladá a ještě ne moc známá herečka s blonďatou hřívou a ještě ne tak hrubým - vychlastaným? - hlasem) no a samozřejmě Wyler, který ve spolupráci s Greggem Tolandem v nádherné misanscéně trefně vystihl třídní rozdíly, vzájemné pohrdání a hlavně... život. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Na brehoch East River na jednej newyorskej ulici sa odohráva príbeh hľadaného vraha a detského gangu. Nezvyčajný príbeh zobrazil režisérsky majster William Wyller a dokázal vytvoriť pôsobivé dielo. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Vidno, že je to natočené podľa divadelnej hry, takmer celý dej sa odohráva na malom pľaci medzi domami a riekou, len pár scén je vo vnútri domu. To ale vôbec nevadí, lebo dej je dostatočne zaujímavý, atmosféra periférie veľkomesta je úžasná a všetko je to podoprené skvelými hercami. Či už osvedčené hviezdy tej doby Sylvia Sidney a Joel McCrea, no a Bogie vo svojej typickej úlohe chladnokrvného gangstera je ako vždy bezchybný. Výborný noir, ktorý by fanúšikom žánru nemal ujsť. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Neobyčejný příběh z chudinské čtvrti u řeky, ovšem v těsné blízkosti luxusu milionářů, střet dvou naprosto odlišných světů strhující.. Sylvia Sidneyová v roli starší sestry úchvatná, její snaha o záchranu mladšího brášky mi byla srozumitelná, líbil se mi i Joel McCrea mezi dvěma krásnými ženami a Humphrey Bogart tentokrát jako zklamaný a zoufalý gangster.. S panem Wylerem si dlouhodobě rozumím, klaplo to i dnes večer.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

4,5 Tento snímek se nepyšní tak silným příběhem jako jeho následovník Angels with Dirty Faces (oba filmy spojuje přítomnost dětského gangu zvaného Dead End Kids, přestože kluci pokaždé hrajou jiné postavy a filmy na sebe navazují spíše tématicky než příběhově), ale naprosto mě uchvátila ta atmosféra. Nádherně vytvořená špinavá chudinská ulice v New Yorku u řeky, která vypadala tak živě a zabydleně a reálně (i když bylo poznat, že jde o kulisy), že jsem byl zcela vtažen do děje filmu a s napětím sledoval osudy a příběhy jednotlivých aktérů. Opravdu povedený kus. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sympaticky film z 30. rokov . Hampry Bogart v zapúornej roli, hlada sa vrah a funguje tu aj detsky gang. REzisersky na urovni, vidno ze William Wyler bol talent . 78 % ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Postava gangstra v Bogartovom podaní je degradovaná na vedľajšiu koľaj: vracia sa do rodnej štvrti a zisťuje, že nie je vôbec vítaní. Ani u vlastnej matky, ani u bývalej priateľky. Je to looser. V popredí je ale detský gang (tzv. tough kids), ktoré podávajú veľmi slušný kolektívny výkon. Určite lepší ako v gangsterke s Jamesom Cagneym - Angels with dirty faces. Morálny apel je citeľný aj v tomto prípade. Je však oveľa stráviteľnejší. Čo však už prehliadnuteľné nie je je kontrast medzi bohatými a chudobnými, ktorý je nám servírovaný už od prvého záberu. Celý film v podstate stojí na didaktickom posolstve (zločin sa nevypláca) a spomínanom kontraste. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

MAYBE I'M WRONG. WE ALL MAKE MISTAKES, BOSS. THAT'S WHY THEY PUT THE RUBBER ON THE ENDS OF PENCILS!! Nechápu, že pan Bogart v té době ještě nebyl jako hlavní jméno filmu. Ten chlap tam všechny přehrává o tisíc mil. Sice jak říkal pan Brando, Humphrey Bogart bude vždy hrát Humphrey Bogarta, ale mi ho v té jeho stejné rovině milujeme a nechceme aby se měnil. Joel tam jen kazil všechnu srandu, jak Baby Face, tak i Tommy na to doplatili a to zrovna Tommy chtěl požezat Spita na tváři. Super scéna byla ta, kde chudinský děcka mlátěj toho bohatýho fakana a Spit vyběhne jak šílenej pro desku a běží zase zpátky namlátit mu ještě víc. Navíc ve 3/4 stopáže se z filmu stává heroic bloodshed, chybí jen holubice (možná na molu někde seděl racek) a zpomalené záběry. Policisti vyprazdňují kolty rychlostí světla. Jo, a nevím proč, když je člověk chudej, tak musí automaticky žít ve špíně. Hajdaláci jedni. ()

Noctis 

všechny recenze uživatele

Typické krimi 30.tých let se závěrečným morálním ponaučením. Filmy jako Dead End se v tehdejší době točily jako na běžícím pásu. Není to špatný film, jedinná chyba spočívá ve 100x omleté zápletce. Za pozornost stojí akorát díky prvnímu představení dětské herecké skupiny mladých pouličních kriminálníků, kteří zde odstartovaly svou kariéru a právě kvůly jejich prvnímu filmu byly později nazývány "Dead End Kids" ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Presne jak zminuje kolega - je to prilis didakticke... Ale zato Sylvia je tady ultranadherna (!), a Claire ve sve kraticke roli tez vynikajici. P.S.: cele to mohli klidne zahrat na divadle, protoze jedna pulka se odehrava "v pokoji" a druha "pred domem". :-) ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Dead End nejde nesrovnávat s o rok starším Angels with Dirty Faces. A nutno dodat, že "starší" bratříček je na tom o poznání lépe. V obou je sice jako vždy ultracharismatický Bogart, ale Andělé mají vynikajícího Cagnyho a ze subjektivního hlediska sympatičtější gang výrostků. Zde jsem si k nim vztah vůbec nevybudoval a k Bogartově neslanému/nemastnému protipólu v podání Joela McCrea už tuplem ne. Navíc se film odehrává v podstatě na jednom plácku, kde to zavání více divadelním představením, než filmem. Nezapamatovatelný průměr. ()

Reklama

Reklama