Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pod vedením talentovaného Williama Wylera (Nejlepší léta našeho života, Prázdniny v Říme, Ben-Hur) se z námětu brodwayského šlágru Detektivní příběh stalo drsné a působivé drama jako stvořené pro velká plátna. Děj se odehrává v hektickém prostředí newyorské policejní stanice, kde v roli zásadového a nesmlouvavého detektiva září Kirk Douglas. Principy, které tento policista uznává, se ale vinou každodenního kontaktu se zástupy zločinců deformují. Jeho ženu, kterou ztvárnila Eleanor Parker (Caged, Za zvuků hudby), zase trýzní utajovaná vina. Na pozadí běžného života na stanici, kde se ocitne třeba vyděšená zlodějka (Lee Grant) nebo veselý lupič (Joseph Wiseman), spěje osobní manželský konflikt k nezapomenutelně výbušnému finále. Film byl nominován na Cenu Akademie, a to hned v několika kategoriích: nejlepší režie (Wyler), nejlepší herečka (Parker), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Grant) a nejlepší scénář (Robert Wyler a Philips Yordan). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (77)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Co je to za policistu?!“ - „Detektivové jsou jako otisky prstů., každý je jiný. I on má své chyby.“ Název a žánr „film-noir jsou tu zavádějící. Má očekávání byla jinde, ale popořadě. Policejní oddělení, které řeší tak akorát rušení sousedy, prosakování vody ze stropu, paranoidní paničky či drobné zlodějny neslibuje příliš vzrušení. Přesto se zde v 1 dni odehraje hned několik dramat a morálních dilemat. Na filmu se však znatelně projevuje jeho stáří. Kupodivu ani ne tak v případě technické stránky jako spíš společenského ovzduší. Ohledně Arthura jsem v sobě nenašel žádný soucit (v poválečném publiku to asi rezonovalo, dnes jen těžko), na příkladě ústředního páru je zas vidět dobová úzkoprsost. Jistě, Jim byl prudká povaha (se sklonem k „vřelejšímu“ lidskému kontaktu), ale stejně byla jeho reakce min. hraniční (bez ohledu na velikost „brouka v hlavě“). Teatrální projevy (hlavně Mary či Charleyho) dojmu též příliš nepřidaly. Konec byl přitom překvapivý (škoda „skvrny“ v podobě dementního telefonátu). Lepší průměr, pro mě zatím nejslabší Wyler. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 4 nominace: Režie, Herečka HR - Eleanor Parker, Herečka VR - Lee Grant, Scénář. . . . Zlatá Palma - výběr ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Na začátku se člověk trochu obává, aby z toho nebyl moralistní koncert, ale Douglasova komplikovaná figura rozjíždí ve druhé půlce tak zásadový teror, že člověk jen valí bulvy jak tvrdej uměl být Wyler na počátku padesátých let. Chvíli ACAB, chvíli antická tragédie, ale hlavně precizní studie jedné pokřivené osobnosti. Na tohle nezapomenu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

24 hodin ze života nekompromisního poldy a policejní stanice, kde jsou uplatňovány natolik mccarthyovské vyšetřovací metody, že se sama mění v místo činu (všemu tiše přihlíží neškodná svědkyně). Stará drsná škola s ne-úplně-kladným hrdinou, kterého může spasit už jen jediné. Co obzvlášť znepokojuje, oproti jiným noirovým filmům si zde s ohněm nehraje samotářský detektiv, ale „regulérní“ ochránce zákona. Promyšlená práce kamery, dobří herci (Joseph Wiseman mi připomněl De Nira zamlada) a Wilerova suverénní režie, díky které dokáže Detektivní příběh i po letech vtáhnout. 80% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Den na newyorské policejní stanici s pestrou směskou charakterů a dost paličatým hlavním hrdinou – Douglas je tu jednoznačně deviza, ale jeho postava se chová až moc jako blbeček, nemyslím jen dle dnešních měřítek (pak by to byla debilní výtka), ale snad i těch tehdejších. Škoda, že nepřišlo více na jeho Dirty Harry "zákon do vlastních rukou" přístup, než trapný žárlivý chování... A padne tu pár zábavně stupidních hlášek / komplimentů jako "Joy’s prettier than you, but you’re more beautiful", no ne, že bych se nudil. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem celou dobu přemýšlela o těch dvou týpcích, ale nakonec mě to napadlo, proč tam jsou jejich role tak důležité. Výborná noirovka s Charismatickým Kirkem, který tady neměl až tak moc vděčnou roli, ale ujal se jí velmi dobře. Polda, který vnitřně otupěl a to se nutně muselo nějak projevit ve vztazích nejen k zatčeným, ale i k jiným osobám, jemu velmi blízkých. A souhlasím s hanagi, že ta vyděšená zlodějka Lee Grant byla tím správným kořením, které celý film udělalo ještě víc povedeným. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Film, který se celý odehrává na policejní stanici. Zpočátku se zdá, že to bude další rutinní den několika policajtů. Nejvýraznější osobností zde je detektiv James McLeod. Problém u McLeoda nastane, když se mu pracovní život skříží s osobním. A ona každodenní rutina dostává zcela jiný rozměr, takřka fatální. Velmi dobře vykreslené postavičky pomohly hereckým výkonům, jimž vévodí Kirk Douglas. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Suverénne napísaná, zrežírovaná a v čele s Kirkom Douglasom zahraná štúdia prostredia a človeka. 9/10 ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Skvělá konverzační podívaná, kde vévodí skvěle, klasicky wylerovsky, nastolené charaktery postav rozebrané do nejmenšího detailu. Kirk Douglas, stejně jako jeho syn, dokaží uhranout! Výborné! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Průběh jednoho dne na policejní stanici 21. okrsku v New Yorku popisuje Detektivní příběh, který stojí na precizně napsaném scénáři se skvělými dialogy, popř. též monology. Téměř celý snímek se odehrává v jedné budově a přesto je napínavý, zajímavý, poutavý a svoji atmosférou působivý. K závěru filmu není moc co dodat...snad jen nasadit spadenou bradu a přebrat si to v hlavě. S hodnocením neváhám. 5* ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Nedôveryhodná a príliš divadelná snaha prekonať afekt žánru a pozrieť sa na detektívov a ich prácu z civilnejšieho pohľadu. Výsledkom je herecký súboj, kto sa viac hodí o zárubňu. Kľúčovou postavou príbehu je žena hlavného detektíva, ktorej osobný príbeh sa stáva súčasťou prípadu. Jej postava je však len primitívnym nástrojom rozprávača a jej reakcie sa zo sekundy na sekundu menia podľa toho, ako sa to hodí. Zostarlo to strašne, ale strašne. Čím vážnejšie a serióznejšie sa tieto "ambiciózne" noirovky snažili tváriť, tým horšie to dopadlo (viď. napr. The Lost Weekend). ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Detective Story je realistickým pohledem na běžný den jednoho policejního okrsku. Tvrdošijný zastánce práva, detektiv James McLeod (Kirk Douglas), se nebojí použít svou moc proti kriminálním živlům. Obzvlášť neústupný je ve stíhání doktora Karla Schneidera, specialisty na potraty. Po té, co zjistí, že jeho žena byla u tohoto doktora kdysi dávno na operaci, a že otcem dítěte měl být gangster Tami Giacoppetti, je toho na něj příliš. Přestává se ovládat a jedná jako jeho otec, kterého celý život nenáviděl. Není to žádná pohádka... ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Měl to být jen další rutinní den v životě newyorksých policistů… Na film-noir nezvykle komorní snímek, který se celý odehrává na jedné policejní stanici. Film nabídne propracované dialogy, skvěle vykreslený charakter hlavního hrdiny, zajímavé a místy i vtipné vedlejší příběhy, ale hlavně výborný výkon Kirka Douglase! Třešničkou na dortu je pak krásná Eleonor Parker v roli Douglasovy manželky. Velice povedený noir, který mohu s klidným srdcem doporučit! ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nedělá to jenom Kirk Douglas, ale také scénář a režie, která udrží napětí, ačkoliv se děj odehrává téměř výhradně jen v jedné místnosti. Je to skvělé. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca konverzačná dráma o človeku, ktorého postupne premohli démoni minulosti. V tejto náročnej postave sa predstavil Kirk Douglas, ktorý jej dal vďaka svojmu hereckému majstrovstvu a obrovskej charizme punc dokonalosti. Stará známa vec, že ten kto sa nedokáže preniesť cez svoju minulosť, tak ten to nedokáže ani u iných. Nakoniec zostane iba zúfalstvo, pocit márnosti a nešťastie. Čo som nečakal je, že aj napriek ťaživým myšlienkam a smutnému námetu sa tu vyskytol i humor, o ktorý sa zábavným spôsobom postarala sympatická zlodejka Lee Grant, ktorej situačné hlášky vždy pobavili. Veľká spokojnosť, pocitovo a obsažne bohatý snímok. 85/100 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Že by tenhle film byl zrovna nějak velkým detektivním příběhem, to tedy ne. Nečekejte žádné vyšetřování ve stylu Kriminálky Las Vegas. Tady jde spíš o soukromý boj jednoho detektiva, kterému se proplétá případ s osobním životem, což on sám nedokáže zvládnout. Valná většina snímku se navíc odehrává na policejní stanici. Ale to všechno z tohohle filmu dělá pěkné a sympatické dráma. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Taký normálny, bežný deň na nijako extra dôležitej policajnej stanici. Nikto ju neprepadne, nie je terčom teroristického útoku, ani nevyhorí. Ak dráma nie je vonkajšia, tak musí byť nutne vnútorná, aby bolo o čom točiť. Tá sa odohráva vo vnútri jedného drsného, ale zásadového policajta a počas tohto dňa v ňom vykvasí všetko, čo v sebe potláčal dlhé desaťročia. Pocítia to aj jeho manželka, kolegovia a obžalovaní na stanici. Najviac sa však scenár sústredí na jeho psychiku a vďaka výbornému Kirkovi Douglasovi je film psychologicky uveriteľný. Ďalší dôkaz, že s kvalitným scenárom a kvalitnými hercami si vystačíte aj s jednou miestnosťou. Nezabúdajme ani na vždy spoľahlivého Wylera a jeho kameramanov (aj tu sme sčasti svedkami vnútrozáberovej, viacplánovej montáže). ()

oje 

všechny recenze uživatele

Přes komornost i stáří snímku si obsahem s dnešními v ničem nezadá. Kupa zajímavých postav v dlouhých záběrech a hektických konverzacích, které jakýmsi kouzlem dokážou chytit podobně jako Tarantinovky. Filmaři velmi dobře využily možnosti, že se na policejní stanici může během dne objevit kdokoliv. Na talíři tak máme nejrůznější postavy od paranoidní báby až po ostřílený kriminálníky. Rodí se tu tak zvláštní příběhy ještě zvláštnějších postav. Dialogy lítají, osudy se prolínají až se divák sotva orientuje. Starší snímky mě většinou minou, tenhle ale jel na plný plyn. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film, ktorý sa prakticky celý odohráva na policajnej stanici a napriek tomu má zaujímavý členitý príbeh a veľmi dobré tempo. Kirk Douglas je štandardne výborný. U ďalších hercov niekedy zaznejú falošnejšie tóny, zlodejka kabelky je tam akosi navyše, ale to sú iba také drobnosti. Jediný vážny problém mám s idiotským záverom, takže plné hodnotenie ani náhodou. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný důkaz, o jakém jsme se mohli přesvědčit už v případě 12 Angry Men. Stačí jedna místnost s fantastickým hereckým ansámblem, který se patřičně chopil scénáře, mistrná práce režiséra a skvost je na světě. Ač je zde žánr krimi/noir zavádějící, přesto film spolehlivě obstál coby osudové drama z profesního i osobního života. Chytré dialogy i nečekaný závěr. Kirk Douglas si měl zlatýho plešouna odnést v kapse hned po natáčení. ()

Reklama

Reklama