Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Továrnik Sam Dodsworth (Walter Huston) sa vyberie s manželkou Fran (Ruth Chatterton) na svadobnú cestu po 20 rokoch.
Časom zistí, že jeho starnúca frivolná žena prežíva aférku a odpúšťa jej. No zápletka sa na inom mieste opakuje. (matriosa)

Recenze (16)

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 1990, Oscar 1 : Výprava + 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Walter Huston, Herečka VR - Maria Ouspenskaya, Zvuk, Scénář ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tohle psychologické drama je aplikovatelné snad na každou dobu. Jen těch továrníků dnes není tolik, dneska jsou v módě jiní magnáti. ()

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Měl to být jeden z Wylerových nejlepších filmů, ale minimálně v mých očích patří spíš k jeho slabším kouskům. Jistě, téma je nadčasové, herecké výkony vynikající, ale celé je to takové......unylé. Podle mnoha ohlasů jedno z nejsofistikovanějších a nejzávažnějších hollywoodských dramat 30. let. Já si ale raději dopřeju "lehčího" Lubitsche nebo Capru. *** 1/2 ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý film o smutných životných pravdách. Parádne zahraný, so strhujúccimi kľúčovými scénami. Nepozerá sa to ľahko, ale tieto veci je dobré si pripomínať (aj keď som ich našťastie v tejto podobe nezažil). Žánrový chameleón Wyler sa fakt vedel nájsť vo všetkých témach. Dosť mi to pripomínalo výborného Náhodného turistu. 9/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Namiesto nejakého premúdrelého komentára odcitujem knihu 1001 Filmov, ktoré musíte vidieť: "V dobe, keď celý hlavný prúd americkej filmovej tvorby sa zdá byť zameraný na publikum štrnásťročných chlapcov, je Továrnik Dodsworth vítanou pripomienkou, že sa kedysi v Hollywoode točili aj filmy pre dospelých." Iba dodám, že Dodsworth je filmom ešte pre staršie publikum, medzi ktoré spadám ja, ale verím románu aj Wylerovi, že takéto problémy rieši väčšina manželstiev po tom, čo stratila po vychovaní dieťaťa "spoločenskú funkciu". Nechcel by som vidieť, ako by dnešné publikum reagovalo na tento film, ak by mu bol náhodou pustený v kine. To by bolo utrpenia.... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pán Dodsworth predá svoju továreň na výrobu automobilov a podnikne so svojou manželkou cestu do Európy. Netuší, že mu prevráti celý život naruby... William Wyler je vynikajúci režisér, o ktorom nikto nepochybuje. V tomto snímku potvrdil svoj talent, film je natočený bez chýb, ale chýba mu istá priamočiarosť. O pár rokov neskôr by túto manželskú dráma natočil šťavňatejšie. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Čo čakať, keď ste úspešní podnikateľ a oženíte sa s dievčaťom v mladom veku, ktoré sa aj po 20tich rokoch odmieta vzdať svetského života a prijať, čo osud prináša ( napr. narodenie vnúčaťa ). Realistická dráma, ktorá ale predsa len nekončí tragicky a pre spravodlivých znamená happy end. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska hereckého je to výborný film. To, co předvádí především Walter Huston je neskutečné. Je uvěřitelný, jako kdybyste skutečně sledovali muže, který se snaží vyrovnávat s každodenním životem. Ono to pak v konečném důsledku není špatné ani příběhem, ale nějak mi to úplně nesedlo a přišlo mi to vizuálně až moc blazeované. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Největší půvab pro mě měla dlouhá expozice – hořkosměšný nadčasový obrázek dvojice lidí, kteří se k sobě nikdy moc nehodili a ani jeden se nikdy moc nehodil pro manželství, jen si toho ve víru pracovního a rodinného života jaksi nestačili všimnout a vlastně si to pořád nepřipouštějí, pořád se snaží každý po svém přispívat k tomu, aby jim spolu bylo hezky, ale jejich snahy se dokonale míjejí. Tahle část je opravdu tou „připomínkou, že Hollywood kdysi točil i filmy pro dospělé“, s řadou navýsost zábavně podaných trefných situací a postřehů o dlouhodobém partnerském soužití. Jak se ale věci začnou pootáčet k modelu „štramák továrník s takovými těmi roztomilými mužskými slabůstkami versus hrozná ženská, co neumí stárnout“ a na scénu vstoupí „ta pravá“, velká část dospělosti, realismu a modernosti se z toho pro mě vytrácí a stává se z toho konvenční limonádička, byť pořád výborně zahraná, zrežírovaná a ozvláštněná všemi těmi hloubkami ostrosti a víceplánovými záběry. ***1/2 ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Po herecké stránce téměř bez chyby. Po obsahové by se něco k vytknutí našlo, ale jinak je to výborný film. Starší muž a mladá žena s touhou dále se bavit je nadčasové téma a tady bylo vykresleno výborně až do konečného finále. [LFŠ2019] ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "You'll have to stop getting younger someday."     Romantická dráma zaradená medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, ktorej ústrednou postavou je Fran Dodsworth (Ruth Chatterton), rozmarná bohatá žena v strednom veku, ktorá nie a nie dospieť a ktorá má veľkú hrôzu zo starnutia. Vždy keď sa zdá, že už konečne zmúdrela, vzápätí na to znovu osprostie. Jej manžel Sam Dodsworth (výborný Walter Huston s nomináciou na Oscara), úspešný podnikateľ v automobilovom priemysle, má s jej rozmarmi nekonečnú trpezlivosť, keďže ju oddane a slepo miluje. William Wyler ma opäť nesklamal, hoci som mal väčšinu času pocit, že film v ničom príliš nevyniká. Keď som s tým už ale takmer vôbec nepočítal, prišiel výborný záver s rozuzlením, ktoré ma veľmi príjemne prekvapilo.     "Love has got to stop some place short of suicide." ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Výborné drama, které v záplavě filmů o lepší společnosti vyčnívá svou upřímnosti. Základní zápletka je jednoduchá, ale z ní se pouze odvíjí řada událostí, které jsou velmi reálné jak pro bohatou smetánku, tak pro střední a nižší třídu (byť v obměnách). Wyler už zde ukazuje svůj nepopíratelný talent, který ční nad jinými režiséry, kteří byli až příliš otroky producentů a filmových studií a svůj styl standartizovali. ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2019, film 4: Poctivé drama ze staré školy, o jednom sympatickém panu továrníkovi, kterému trvá bezmála 100 minut stopáže, než dá sbohem své příšerné manželce. Až si člověk říká, jak s někým takovým mohl 20 let vydržet. Walter Huston je úžasný, podle mě ještě lepší než v pokladu na Sierra Madre. ()

LadyRainier 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si pustila, a zjistila jsem, že nějak není nálada ..Vypnula jsem, a nechala náladu, aby sama přišla .. Dnes jsem shlédla, a ač filmy tohoto typu nejsou můj šálek ... kupodivu jsem dokoukala ,-) Bylo to tedy především díky Walteru Hustonovi, který tu podává neuvěřitelný výkon ... Perfektně tu zahrál a jenom mi potvrdil, že se mi má proč líbit ,-) Téma nadčasové, a ta jeho žena, ta byla fakt na ránu .. ()

Reklama

Reklama