Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Továrnik Sam Dodsworth (Walter Huston) sa vyberie s manželkou Fran (Ruth Chatterton) na svadobnú cestu po 20 rokoch.
Časom zistí, že jeho starnúca frivolná žena prežíva aférku a odpúšťa jej. No zápletka sa na inom mieste opakuje. (matriosa)

Recenze (16)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Největší půvab pro mě měla dlouhá expozice – hořkosměšný nadčasový obrázek dvojice lidí, kteří se k sobě nikdy moc nehodili a ani jeden se nikdy moc nehodil pro manželství, jen si toho ve víru pracovního a rodinného života jaksi nestačili všimnout a vlastně si to pořád nepřipouštějí, pořád se snaží každý po svém přispívat k tomu, aby jim spolu bylo hezky, ale jejich snahy se dokonale míjejí. Tahle část je opravdu tou „připomínkou, že Hollywood kdysi točil i filmy pro dospělé“, s řadou navýsost zábavně podaných trefných situací a postřehů o dlouhodobém partnerském soužití. Jak se ale věci začnou pootáčet k modelu „štramák továrník s takovými těmi roztomilými mužskými slabůstkami versus hrozná ženská, co neumí stárnout“ a na scénu vstoupí „ta pravá“, velká část dospělosti, realismu a modernosti se z toho pro mě vytrácí a stává se z toho konvenční limonádička, byť pořád výborně zahraná, zrežírovaná a ozvláštněná všemi těmi hloubkami ostrosti a víceplánovými záběry. ***1/2 ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pán Dodsworth predá svoju továreň na výrobu automobilov a podnikne so svojou manželkou cestu do Európy. Netuší, že mu prevráti celý život naruby... William Wyler je vynikajúci režisér, o ktorom nikto nepochybuje. V tomto snímku potvrdil svoj talent, film je natočený bez chýb, ale chýba mu istá priamočiarosť. O pár rokov neskôr by túto manželskú dráma natočil šťavňatejšie. ()

Reklama

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Měl to být jeden z Wylerových nejlepších filmů, ale minimálně v mých očích patří spíš k jeho slabším kouskům. Jistě, téma je nadčasové, herecké výkony vynikající, ale celé je to takové......unylé. Podle mnoha ohlasů jedno z nejsofistikovanějších a nejzávažnějších hollywoodských dramat 30. let. Já si ale raději dopřeju "lehčího" Lubitsche nebo Capru. *** 1/2 ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2019, film 4: Poctivé drama ze staré školy, o jednom sympatickém panu továrníkovi, kterému trvá bezmála 100 minut stopáže, než dá sbohem své příšerné manželce. Až si člověk říká, jak s někým takovým mohl 20 let vydržet. Walter Huston je úžasný, podle mě ještě lepší než v pokladu na Sierra Madre. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska hereckého je to výborný film. To, co předvádí především Walter Huston je neskutečné. Je uvěřitelný, jako kdybyste skutečně sledovali muže, který se snaží vyrovnávat s každodenním životem. Ono to pak v konečném důsledku není špatné ani příběhem, ale nějak mi to úplně nesedlo a přišlo mi to vizuálně až moc blazeované. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Továrník Dodsworth je jediným snímkem dvojice Goldwyn-Wyler, na němž se nepodílel Gregg Toland, ale jiný význačný kameraman, krakovský rodák Rudolph Maté. Wylerův styl, včetně smysluplného využití hloubky filmového pole, tím však nebyl dotčen ani v nejmenším. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama