Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších zfilmovaných muzikálů je příběhem komediantky Fanny Brice (Barbra Streisand). Film sleduje její kariéru od začátků až po nástup do Follies, nejslavnější show, kterého se stává hvězdou. Zamiluje se do Nicky Arnsteina (Omar Sharif), krásného hazardního hráče. Jeho hráčské štěstí ho však opustí. Zatímco ona je stále populárnější, on se propadá a končí ve vězení. Po návratu zjišťuje, že s Fanny již nedokáže žít a rozvádějí se. Barbra Streisand za tuto roli dostala Oskara za nejlepší ženský herecký výkon. Lidé, kteří vidí Funny Girl, jsou ti nejšťastnější na světě. (Bonton Home Video)

(více)

Zajímavosti (14)

  • V roce 1969 získaly Oscara za Nejlepší herečku v hlavní roli dvě dámy. Překvapenou Ingrid Bergman byly vyhlášeny Katharine Hepburn (Lev v zimě, 1968) a Barbra Streisand (Funny girl). Pravidla Akademie totiž uvádějí, že pokud při součtu výsledků umělec nebo film získá o tři hlasy méně než vítěz, výsledek je považován za remízu a vyhrávají oba. Už roku 1932 získali Oscara za nejlepšího herce Fredric March (Dr. Jekyll a Mr. Hyde, 1931) a Wallace Beery (The Champ, 1931), kdy Beery získal o jeden hlas méně. K podobným remízám došlo v průběhu let několikrát, v kategoriích jako dokument, krátký hraný film či zvuk. V roce 1969 však byla situace kurióznější, protože obě herečky získaly shodně 3 030 hlasů. (kenny.h)
  • Omar Sharif a Barbra Streisand se během natáčení zblížili. Jejich románek ale v arabském světě vyvolal vlnu nevole. Bylo krátce po šestidenní válce, v níž Izrael na hlavu porazil koalici arabských států, takže film se Židovkou byl na Blízkém východě zakázán. To se zase dotklo Omara, se svou domovinou se na dlouhá léta zcela rozkmotřil a žil v nejrůznějších hotelech po celé Evropě. [Zdroj: Denik.cz] (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 18. září 1968 v New Yorku. (ČSFD)
  • Ještě před udílením Oscarů roku 1969 byla Barbra Streisand jmenována jedním z členů Akademie, kteří zlaté sošky rozdávají. Mohla tedy hlasovat sama pro sebe. (Krissty)
  • Tímto filmem se Barbra Streisand zařadila do elitního seznamu herců, kteří dostali Oscara hned za první filmovou roli. (Krissty)
  • Původně měl být režisérem Sydney Lumet, ale byl nucen projekt opustit poté, co se dostal do sporů s producentem Rayem Starkem a Barbrou Streisand. (Puyi)
  • William Wyler nejdříve nabídku role odmítl, protože byl hluchý na jedno ucho, což pro natáčení muzikálu nebylo právě ideální. (Puyi)
  • Studio Columbia chtělo původně obsadit do role Fanny Briceové Shirley MacLaine, ale producent Ray Stark, který rovněž produkoval stejnojmennou divadelní hru na Broadwayi a byl zetěm skutečné Fanny Briceové, trval na tom, aby si Streisand zopakovala svou divadelní roli i ve filmu. (Aknah)
  • Několik herců veřejně vytýkalo režiséru Williamu Wylerovi, že byly jejich scény až příliš ořezány kvůli tomu, aby se veškerá divákova pozornost soustředila výhradně na Barbru Streisand. (Aknah)
  • Frank Sinatra byl vážně zvazován do role Nickyho Arnsteina, ale Barbra Streisand byla zásadně proti této volbě. Role nakonec připadla Omaru Sharifovi. (Karlos80)
  • Filmový debut Barbry Streisand. (Karlos80)
  • Nejvýdělečnější film roku 1968. (Karlos80)

Související novinky

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (více)

Reklama

Reklama